Maximalny tep
Maximalny tep
Ahojte,
podobnu temu som nenasiel, tak zakladam. Je vas tu dost a aj skusenych, tak hadam mi niekto poradi. Takze k veci:
Rozhodol som sa, ze vyskusam beh. Na zaciatok tvrdy povrch, neskor makky a pripadne aj teren. Kedze tomu chcem trosku dat system, tak som sa okrem dobrych topanok vybavil aj sport-testerom (s hrudnikovym snimacom tepu). Trening chcem smerovat najskor k paleniu tukov, neskor k fitness. O maximalnej tepovej frekvencii som sa na internete docital vela, tester ju podla udajov spocital na 193, podla inych vzorcov vychadzalo viacero cisel v rozsahu 192-197. Nastavil som si teda manualne zlaty stred, 195. Vcera som si bol prvykrat zabehat. Dal som si asi 7km za 45min, takze ziadne pekelne tempo, skor joggingove so sustredenim na spravne drzanie tela a dychanie. Prekvapilo ma, ze aby som sa podla testera dostal do "fat-burn" zony, nemusel som vynalozit takmer ziadne usilie. Proste rychlejsia chodza stacila. Akonahle som presiel do pomaleho behu, uz som bol mimo zonu. Nepomohlo ani prestavenie na fitness - ked som sa subjektivne optimalne zatazil, bol som uz s tepom "nad". Nakoniec som si nastavil vlastny limit - 175-185. Udrziaval som sa cely cas v cca 180-182 a bezalo sa mi fakt vyborne. Na rozdiel od predchadzajucich pokusom mi tester pomahal drzat toto tempo a tak som az cely cas nemusel prejst do chodze od unavy (v zaciatkoch sa stava). Po behu som sice bol unaveny, no teraz sa citim skvele - ziadna svalovka, nic. Zajtra planujem zopakovat okruh. Co ma ale trapi je ten vysoky tep. Upravi sa to po prvych treningoch? Proste prisiel mi neprimerane vysoky napriek tomu, ze telo necitilo podavanie nejakeho extra vykonu.
podobnu temu som nenasiel, tak zakladam. Je vas tu dost a aj skusenych, tak hadam mi niekto poradi. Takze k veci:
Rozhodol som sa, ze vyskusam beh. Na zaciatok tvrdy povrch, neskor makky a pripadne aj teren. Kedze tomu chcem trosku dat system, tak som sa okrem dobrych topanok vybavil aj sport-testerom (s hrudnikovym snimacom tepu). Trening chcem smerovat najskor k paleniu tukov, neskor k fitness. O maximalnej tepovej frekvencii som sa na internete docital vela, tester ju podla udajov spocital na 193, podla inych vzorcov vychadzalo viacero cisel v rozsahu 192-197. Nastavil som si teda manualne zlaty stred, 195. Vcera som si bol prvykrat zabehat. Dal som si asi 7km za 45min, takze ziadne pekelne tempo, skor joggingove so sustredenim na spravne drzanie tela a dychanie. Prekvapilo ma, ze aby som sa podla testera dostal do "fat-burn" zony, nemusel som vynalozit takmer ziadne usilie. Proste rychlejsia chodza stacila. Akonahle som presiel do pomaleho behu, uz som bol mimo zonu. Nepomohlo ani prestavenie na fitness - ked som sa subjektivne optimalne zatazil, bol som uz s tepom "nad". Nakoniec som si nastavil vlastny limit - 175-185. Udrziaval som sa cely cas v cca 180-182 a bezalo sa mi fakt vyborne. Na rozdiel od predchadzajucich pokusom mi tester pomahal drzat toto tempo a tak som az cely cas nemusel prejst do chodze od unavy (v zaciatkoch sa stava). Po behu som sice bol unaveny, no teraz sa citim skvele - ziadna svalovka, nic. Zajtra planujem zopakovat okruh. Co ma ale trapi je ten vysoky tep. Upravi sa to po prvych treningoch? Proste prisiel mi neprimerane vysoky napriek tomu, ze telo necitilo podavanie nejakeho extra vykonu.
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Re: Maximalny tep
mno, to sa zase vola kondicka
ak ju nemas, tvoj tep aj pri "lahkych" veciach pojde skyrocket vysoko
ja ked som si daval na rozcvicku tak +/- 2500m za 12min tak som finishoval okolo 160-170 (zaver som mal cca 12-14km/h) moj strop je udajne okolo 180 ale aby som sa tam dostal tak musim teda riadne makat, to sa mi v posilke kde su nato pristroje ani nepodarilo, ked som na treningu a odhadom len rucne si sem tam po maxe meriam zataz tak sa dostavam tiez na cca 170 (ale tam su znacne nepresnosti)
takze, neboj sa, len behavaj postupne a uvidis ze za pol roka, nielen ze kludovy ti vyrazne klesne, ale budes mat problem sa k maximu dostat
ak ju nemas, tvoj tep aj pri "lahkych" veciach pojde skyrocket vysoko
ja ked som si daval na rozcvicku tak +/- 2500m za 12min tak som finishoval okolo 160-170 (zaver som mal cca 12-14km/h) moj strop je udajne okolo 180 ale aby som sa tam dostal tak musim teda riadne makat, to sa mi v posilke kde su nato pristroje ani nepodarilo, ked som na treningu a odhadom len rucne si sem tam po maxe meriam zataz tak sa dostavam tiez na cca 170 (ale tam su znacne nepresnosti)
takze, neboj sa, len behavaj postupne a uvidis ze za pol roka, nielen ze kludovy ti vyrazne klesne, ale budes mat problem sa k maximu dostat
Dik za reply - ono v podstate podobnu odpoved som ocakaval. Len ma to trosku vystrasilo, lebo zdravotne problemy nijake nemam (aspon o nich neviem) a zas kondicne si nepripadam ako uplna babovka - chodim bezne na celodenne tury a podobne. Ale je pravda, ze to je uplne iny druh namahy. Ok, uvidime co to povie po mesiaci.
-
vendo
Guru
je to naozaj taky rozdiel, ta uplna vyraznost sa vytrati cca po par tyzdnoch (uvazujem ze budes behavat aspon 3x do tyzdna) ale potom to pojde pomalsie a aby si sa dostal napriklad na kludovy cca 50-55 to ti potrva mozno aj rok pravidelnej 3-4x do tyzdna kardio zataze
inac tie celodenne tury to su naozaj dve uplne odlisne zataze na telo
inac tie celodenne tury to su naozaj dve uplne odlisne zataze na telo
Tema o behu tu je a dost velka.
Kludovy tep a maximalny tep sa upravuje u trenovanych sportovcoch az po niekolkych rokoch a tak necakaj, ze v lete klesne tvoje maximum zo 195 na 185.
Kludovy tep a maximalny tep sa upravuje u trenovanych sportovcoch az po niekolkych rokoch a tak necakaj, ze v lete klesne tvoje maximum zo 195 na 185.
test: Je, len mi prislo, ze toto suvisi s viacerymi druhmi sportu.
-
vendo
Guru
zase az po niekolkych rokoch to az nie, priemerny clovek ak ma kludovy 65 tak ak bude pravidelne 4x do tyzdna behavat po 30-60 minut tak uz za pol roka mu klesnetest napísal:Tema o behu tu je a dost velka.
samozrejme ze ked sa niekto dostane na 55 napriklad aby mu klesol tak to pojde uz ovela pomalsie a tazsie uz bude musiet napriklad sportovat 6-7x do tyzdna aspon 40+ minut
proste zo zaciatku staci malo a pravidelne a efekt sa dostavi pomerne rychlo, drina zacina az potom
ja ako som začal behať s testerom a nastavenie ako tak "optimalizoval" (19rokov, 181cm, 65kg) tak som nad tým po pravde druhý krát zmaturoval
odpichnúť sa od kľudovej TF (podľa popisov ráno po zobudení v ľahu, aspoň po 3 dňoch bez tréningovej záťaže) bolo nereálne nakoľko mi ju pulzmeter nezachytil po xy opakovaných pokusoch - nameral mi 65 až v sede. Preto som sa odpichoval od maximálnej TF, čo bolo o niečo lepšie - tabuľkové hodnoty a vypočítané hodnoty testerom sa pohybovali okolo 197, ja som vybehol do kopčekov nehľadiac na tester, pocitovo na mojich 100% a najvyššiu TF som mal 199, čo bolo zhruba zhodné s tabuľkovými hodnotami a tak som ju manuálne nastavil. Držať sa predpísaných zón je pre mňa úplne nereálne - fat burning (nižšia z dvojice prednastavených) 55 – 70 % of HR max, tú som dosahoval už pri absolútne kľudnej chôdzi do kopčekov, alebo chôdzi po schodoch, nie to pri behu. Zóna Fitness 70 – 80 % of HR max (ktorá údajne má byť pre pre zlepšenie aeróbnej výkonnosti) bola o niečo lepšia, odpovedala u mňa "štandardnému" tempu hodinovej jazdy na cestnom bicykli, s priemerom niečo tesne nad 30km/hod, pri behu to bolo o dosť horšie tempo niečo okolo 6 - 7:30min/km (po betóne bez stúpaní, mojim subjektívnym pocitom veľmi ľahký výklus).. Takže preto mám nastavenú individuálnu zónu aby som vôbec mohol športovať, podľa mašinky od 85 - 100% max TF, čo u mňa už pocitovo odpovedá "športovaniu" 
-
marek carey
Medium Star
Maximalna tep. frekvencia sa stanovuje subjektivne len odhadom, 220 - tvoj vek. Na objektivne meranie treba pristrojove vybavenie, ale aj to je velmi komplikovane a vysledky castokrat ine, preto su potom tie zony dolozene vyssim percentualnym rozpatim.
Co sa tyka fat boun zony, naozaj, na to staci velmi malo, a preto ten, kto sa o to zacina zaujimat vie, ze obezni ludia nie su ochotni sa rychlejsie, resp. vobec hybat.
A co sa tyka problemy s tym tepom, celkom tomu nechapem, pri pomalej chodzi si bol v hodnote fat burn, ako nahle si siel rychlejsie tak si bol mimo zonu, ale viac, alebo menej? Stava sa, ze niekto sa viac narobi pri chodzi ako pomalom behu. Preto neviem co teraz chces. Ked chces na zaciatku palit tuky, tak sa drz tej rychlej chodze, po nejakych tyzdnoch sa ti kondicka zvysi a uz budes musiet pomaly behat, aby si do tej fat zony vobec presiel. Potom ak uz budes vediet dobre predychavat prejdes na fitness s tym, ze to uz bude rezkejsi beh.
Pri fat burne nakonci by si nemal citit ziadnu extremnu unavu, kdezto po fitnesse ano, ale ziadnu bolest a unava prejde hned bo stabilizovani. Bol si iba raz, tak tazko nieco posudis, po mesiaci budes vidiet veci inak.
Co sa tyka fat boun zony, naozaj, na to staci velmi malo, a preto ten, kto sa o to zacina zaujimat vie, ze obezni ludia nie su ochotni sa rychlejsie, resp. vobec hybat.
A co sa tyka problemy s tym tepom, celkom tomu nechapem, pri pomalej chodzi si bol v hodnote fat burn, ako nahle si siel rychlejsie tak si bol mimo zonu, ale viac, alebo menej? Stava sa, ze niekto sa viac narobi pri chodzi ako pomalom behu. Preto neviem co teraz chces. Ked chces na zaciatku palit tuky, tak sa drz tej rychlej chodze, po nejakych tyzdnoch sa ti kondicka zvysi a uz budes musiet pomaly behat, aby si do tej fat zony vobec presiel. Potom ak uz budes vediet dobre predychavat prejdes na fitness s tym, ze to uz bude rezkejsi beh.
Pri fat burne nakonci by si nemal citit ziadnu extremnu unavu, kdezto po fitnesse ano, ale ziadnu bolest a unava prejde hned bo stabilizovani. Bol si iba raz, tak tazko nieco posudis, po mesiaci budes vidiet veci inak.
-
lowmanek
Light Professional
To s tym, ze obcas sa unavis viac pri rychlej chodzi ako pri behu, je (aspon u mna) celkom pravda...ked mam zrychlit na bus, tak mi odpadavaju nohy po kilometri, ale behat tak 4,5min/km vydrzim v pohode cca 3/4 hodinku. Neviem, asi su ludia stavani na beh 
-
marek carey
Medium Star
Ide o zapajanie inych skupin svalstva pri behu, preto sa telo unavi menej.
-
uplink
VIP
Ku tepu ako takému, treba si dávať mozarta, aby to nešlo nad 185-190, tam to začína byť také, že to nezvláda lymfatický systém ako taký. To len bokom. 200 bpm je hranica kde sa začína aktívny rozpad lymfatického systému.
Samozrejme že zdravý človek to nad 190-195 nedotiahne, ale tak len aby. Potom hrozí také ako infarkt, srdcová zástava, porážka, etc.
Samozrejme že zdravý človek to nad 190-195 nedotiahne, ale tak len aby. Potom hrozí také ako infarkt, srdcová zástava, porážka, etc.