FORD C MAX 1,6 TdCi

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
J10
Medium Star
Medium Star

FORD C MAX 1,6 TdCi

Príspevok od používateľa J10 »

caute , rozmyslal som nad kupou tohto auta v blizkej buducnosti , ak mate nejake dobre postrehy ohladom cmaxu kludne napiste, planujem nejaku 2006ku r.v.

pripadne cena oprav nahradne diely atd. dakujem .)
Shark NX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: FORD C MAX 1,6 TdCi

Príspevok od používateľa Shark NX »

No je to najcitlivejsi motor zo vsetkych ktore su vo Forde. Ma zle navrhnute mazanie a trubka k mazaniu turboduchadla ide hned vedla rozzhaveneho vyfukoveho potrubia, co sposobuje karbonizaciu oleja a tym zanasanie sitka holendra pri turboduchadle.
Moze to vyustit az k upchatiu mazania a znicenia turboduchadla.

Ked tento motor, tak jedine od cloveka u ktoreho vies, ze to nestocil z 170000km a nepiekol olej.
U tohoto motoru sa doporucuje prejst na znizeny interval vymeny oleja na 10000km-15000km a davat si pozor na kvalitu nafty.
Ak je to auto v dobrych rukach, prezije kludne 200000km bez velkych investicii.

Ale staci ti mlady zasran pretekar ktory nema eura na dobru naftu, tankuje na Jurki pumpe, a uziva Longlife olej a vymiena ho co 35000km ... Lebo na tom oleji usetri neuveritelne prachy a z auta mas pieskovcovy kus ktory sa rozpadne po 130000km a pojde CR cerpadlo, CR trysky, komplet mazanie a to mas tak odhadom 3000€

Takze ... Nie je to v ziadnom pripade zle auto, pokial bolo v dobrych rukach. Ale pokial ti nedovolia spravit cca 60km testovaciu jazdu, kde sa zapocuvas do studeneho turboduchadla a trysiek tak nebrat. Po zohriati vsetko stichne ... Ak nie, je to na konci zivotnosti.
drop
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa drop »

Tak tak, tie trubky = turbo k.o. a este shark zabudol napisat ze 80kw verzie maju male ku*vitko menom DPF filter. Ten motor je najslabsi diesel od fordu a ford ho vyraba v spolupraci s PSA, cize ide do pežotov a citronov ako 1.6hdi. osobne by som sa bal do toho ist kedze v tejto dobe byva zvykom, ze Jozko Mrkvicka z hornej dolnej doveze auto s 250.000 nabehom, v šope to stocia na 143.000km ako kazde auto, vytepuju a predavaju s tym, ze nech si novy majitel pomeni oleje filtre a oni s tym uz nic nemaju. Celkovo motory TDCi su nachylne na kvalitu nafty a na vymienanie oleja skôr ako na inom aute. Ale ked sa majitel staral, povymienal polku veci na aute tak preco nie. A hlavne nekupovat auto s podozrivo nizkou cenou. Nemusi sa to vyplatit a budes mat hlavu v smutku. :)
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

My sme mali Focus s týmto motorom... Mal 180tisíc km keď sme ho predali. Motor šiel, ale začalo sa kaziť všetko ostatné. Auto už nebolo celkovo v dobrom stave... Je ale pravda že ho nikto extra nešetril... Bol to ročník 2005.
Výmeny oleja boli ale vždy pravidelné, tak isto ako aj celkový servis.
Posledné čo odišlo, bol alternátor a to tiež nebolo najlacnejšie na výmenu. Najviac nás nasralo, že sa to stalo 5dní predtým než sme dali inzerát na predaj.
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Ing.Zoidberg »

aj my mame doma cmax ale 2.0 tdci . neviem ake problemy ma tento motor ale velmi dobre ide . otec ho mal od nejakych 130 000 a padlo cca. 170 000 a vsetko sa zacalo kazit .. rad radom dost toho vymenil a od vtedy je snad pokoj zase na par desat tisic km
tomasmate
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomasmate »

Shark NX napísal:No je to najcitlivejsi motor zo vsetkych ktore su vo Forde. Ma zle navrhnute mazanie a trubka k mazaniu turboduchadla ide hned vedla rozzhaveneho vyfukoveho potrubia, co sposobuje karbonizaciu oleja a tym zanasanie sitka holendra pri turboduchadle.
Moze to vyustit az k upchatiu mazania a znicenia turboduchadla.
Ahoj Shark NX, mám tento motor v C4, vieš mi povedať či sa dá nejako udržiavať to sitko čisté? Servisný interval mám nastavený na 20 000km alebo raz ročne, olej dávam Castrol Magnatec 5W-40. Spravil som aj nejaké fotky okolia turba ak je na nich to sitko holendera môžeš mi to naznačiť? Ak by si mi vedel poradiť bol by som Ti vdačný.
Prílohy
DSC_0269.jpg
DSC_0270.jpg
DSC_0271.jpg
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tomasmate, olej mas ok, prave ta nahrada je pre ten motor idealna. Predtym tam Ford, Peugeot aj Citroen liali 5W30, ACEA A1/B1, ktory bol nedostacujuci kvoli nizkej tepelnej odolnosti.

Nic sa nestane ak znizis interval vymeny oleja na 15000km ... Naklady sa zdvihnu v priemere len o par € a mas to istejsie.
Sitko holendra sa nachadza v dutej skrutke (Holendri). Na vertikalnom vystupe je kovove pletivo (Ktore je natolko jemne, ze normalnemu oleju neskodi, ale ak palis olej, tak prave tam sa usadi karbon a zapcha ho). Su aj holendre s dvomi sitkami ale velmi zriedkavo.

Takto, tento motor trpi hlavne zlym navrhom. Jeho najvacsie nedostatky su v mierne poddimenzovanom mazani, aj co sa tyka vedenia, aj co sa tyka priepustnosti, aj co sa tyka mnozstva olejovej naplne.

Ak jazdis ako clovek, nechas chvilku vychladnut auto po zatazi pred zhasnutim motora (Staci mu minuta volnobehu) a prilis mu nenakladas, tak sa nemas coho obavat.
Ono ludia vravia, ze oni tomu nenakladaju, ale ked ides napriklad po dialnici 150km/h a zrazu ta napadne idem na benzinku, tak nesmies po zastaveni hned zhasnut motor ... Kludne posed minutu v aute, pozbieraj smeti :D a az potom zhasni motor a vystup.

Co sa tyka oleju, najlepsi je tento kusok Castrol Edge TurboDiesel 5W-40 A3/B3/B4/C3 ak mas DPF. Ak nemas, kludne lej ten co mas aktualne. Mozes tiez skusit Edge Sport 0W-40 ... Ale to sa radsej porad s ludmi v Citku.
Mozes nechat spravit kontrolu/precistenie holendra a preplachnut motor ... Ale vravim, ak jazdis normalne, nemusis sa bat.

Na fotkach mas zobrazeny holender a privod oleja do turboduchadla.
Taktiez ti hodim dokument, bohuzial v nizkom rozliseni, o tom co je tam zle, a jak to vsetko vyriesit.
A jeden docx jak na to.
Kolko mas km? Piska ti turbo? Ci sa pytas len preventivne?.
Prílohy
DSC_0269.jpg
DSC_0270.jpg
vymenaturbapotrubie1.jpg
Preco-odchadzaju-turbokompresory.docx
(3.13 MiB) 339 stiahnutí
tomasmate
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomasmate »

Shark NX, interval znížim teda na 15000, ešte mám asi 12000 do výmeny. Dnes som bol pozrieť ten holender, avšak nemám taký torx aby som ho povolil, budem si ho musieť niekde požičiať a potom skontrolujem sitko. To kovové pletivo na výstupe vyzerá byť v poriadku. Olej som menil začiatkom roka, dali sme tam 3,5l a bolo po predposlednú mierku, ciže rátam, že tých 3,8 až 4l je plná náplň. Jazdím skôr na spotrebu, občas vypálim výfuk avšak zásadne vždy po dlhej jazde nechám motor ešte dochladiť na volnobehu minútu. FAP filter tam nemám, mam slabšiu verziu bez filtra. Otec ma C8 s filtrom pevných častíc a tam sme robili regeneráciu cez diagnostiku, priebeh bol asi taký, že 3min držalo otáčky na 3000 a potom 2min na 4000. Ja možnosť regenerácie v diagnostike nemám takže som to robil manuálne, neviem či to malo nejaký účinok, negatívny dúfam, že žiaden ale aspoň som mal dobrý pocit z priechodnosti katalyzátora a výfukového systému.
Kontrolu sitka som chcel spraviť skôr pre dobrý pocit, nemám žiadne problémy s turbom, nabehaných mám 144 000km, turbo si trošku zapískalo iba pri akcelerácií so studeným motorom keď bolo u nás -30°C, po ohriati na prevádzkovu teplotu žiaden pískot. Tu dokumentáciu si určite prečítam. Ďakujem
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Studene turboduchadlo si obcas zakrici, to je klasika, olej je este stuhnuty a celkovo mazaniu je treba dat trochu casu v tych mrazoch ake boli.
Zda sa mi, ze holender ma este par tesneni, ktore je po demontazi odporucane vymenit, ale v tych papieroch by to mohlo byt popisane, v kazdom pripade, sitko je na spodnej strane srobu, cize z vonka nie je vidno. Treba ho z toho holendra po demontazi vytiahnut.

Ak ho budes mat uz vonku, pozri ci na vrchnej casti toho sitka nie je mazlavy šajs, co je olej s karbonom.
Napísať odpoveď