splynovač

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
CheZteR
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

splynovač

Príspevok od používateľa CheZteR »

takže čoraz viac začínam rozmýšlať o tom, že si nechám namontovať splynovač do auta, čo to som si o tom na nete nasiel a prečítal, rozne fora a tak sa chcem spytat ci s tym mate niekto skusenosti pri aute s vykonom vyssim ako 100kW, pretoze som sa docital ze pri takychto vykonoch to moze mat vysoku spotrebu a vykon ziadny
ja mam momentalne 103kW 2,0i a popravde ma nebavi liat € do statnej kasy len preto, ze chcem jazdit :cokolvek:
lpg je o 1/2 lacnejsie, myslim ze v tejto dobe je navratnost investicie na dost dobrej urovni, montaz stoji do 1000€ aj so zapisanim do TP a servis zadarmo (iba niekde)

este sa chcem spytat, mate niekto skusenost s montovanim v okoli KE? v Secovciach je vraj jeden fasa odbornik, ktory montuje talianske splynovace, na forach este odporucali polsko, no neviem..budem si montovat do auta polske veci? :?

dali by ste si kolesovu nadrz(rezerva) alebo bombu za sedadla? primera ma celkom velky kufor

neviete o kolko sa asi zvysi spotreba? mesto jazdim za 8,5, mimo pod 6
m4jor
Medium Star
Medium Star

Re: splynovač

Príspevok od používateľa m4jor »

V pripade montaze sekvencneho vstrekovania LPG sa v globale spotreba nijako nezvyšuje, taktiež o poklese výkonu sa už neda hovoriť, mne ide dokonca motor na plyn subjektivne lepsie ako na benzin. Nadrz ci uz miesto rexervy (toroid) alebo valcovu bombu je cisto len na tvojich preferenciach ci potrebujes rezervu, ci miesto v kufri, ci velky dojazd na 1 nadrž plynu.
Lpg je narocnejsie na mazanie, zapalovnie a tiez nasavanie vzduchu. Super ohlasy ma dielna v Korejovciach pro Svidniku.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

s lpg pri vykonejsich motorch nie je ziadny problem, bezne sa dava aj do vyse 5 litrovych V8 motorov a pohoda, zaklad kupit osvedcenu znacku splynovaca, inak ta pociatocna investicia je dost velka prerataj si kedy sa ti vrati, rataj aj s kazdorocnou navstevou EK, inak nadrz na lpg sa neda naplnit na 100% preto ti moze byt toroidna nadrz namiesto rezervy mala, to uz zalezi od toho ci jazdis dialky alebo mesto
m4jor
Medium Star
Medium Star

Nádrž na LPG sa plní na 80% svojho objemu kvôli bezpečnosti, čiže napr ja do 50l nádrže natankujem 40l LPG. I keď sú frajeri ktorí prestavia multiventil a tankujú na cca 95%, ale...
Každoročne sa na EK už nechodí, bolo to zrušené.
Jednoduchý kalkulátor na výpočet približnej návratnosti LPG máš napríklad tuto http://www.autolpg.sk/kalkulacka-navratnosti/
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Nádrž určite toroid namiesto rezervy. Ja som s dojazdom nikdy nemal problem, LPG je už skoro na každej tretej pumpe a to nepočítam tých súkromníkov, čo su kdekade za rohom pozastrkovaní.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Osobne sa čudujem, že sa na to nedáva oveľa viac ľudí.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

begbeee: zavisi od toho kto kolko jazdi. U mna by bola navratnost cez 2 roky a ktovie ci sa to auto dovtedy nepreda, bratovi navratnost vychadza na 1 rok a to je uz jasna volba. A prave o tom som chcel pisat :) Ma to na 100 kW 2.0 a v pohode. Spotreba porovnatelna a vykon sice klesol, ale stale je dostatocny.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

no jazdim vo vacsine iba mesto, sem tam nejaky ten vyletik mimo
a ano aj ja vsade po meste stretavam lpg cerpacky a pozeram na tie ceny ked tankujem benzin :)
a co sa tyka navratnosti, auto zatial nepredavam a chcem si ho nechat do buducnosti, cena benzinu sa podla mna tak rychlo znizovat nebude, a aj ked bude, tak lpg tiez...cize vlastne win/win tak ci tak
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Daj čím skôr, pri cene 1000 € a nájazde 1500 mesačne sa ti to vráti za rok.
V zásade budeš šetriť polovicu z toho čo jazdíš teraz.
m4jor
Medium Star
Medium Star

S LPG akurát nemožeš do podzemných garáží. Je to kvôli odvetrávaniu, v prípade úniku plynu. Klesá k zemi.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Teoreticky by mala stúpnuť na plyne spotreba trošku (do 10%) a rádovo o 2-3% klesnúť výkon. Ale to je nič.
m4jor
Medium Star
Medium Star

To stúpnutie spotreby sa týka len starých karburátorových motorov a zmiešavačov. 2,5 roka jazdím na plyn, sekvenčné vstrekovanie a žiadne stúpnutie spotreby v súvislosti s LPG som nespozoroval.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

m4jor napísal:Každoročne sa na EK už nechodí, bolo to zrušené.
diky, to som nevedel, o dovod viac preco ist do LPG
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

O LPG tiez uvazujem, ale cim viac mam informacii tak mam zmiesane pocity. Najazdim do 20tkm rocne a navratnost do 2 rokov. To nie je zle. Ale desia ma najroznejsie problemy. Napr primazavat/neprimazavat? Mozne poskodenie ventilov, resp sediel. A s tym dalsie spojene problemy. To su vsetko financne narocne opravy. Tie by totalne odrovnali navratnost. A zakaz vjazdu do podzemnych garazi, nemal by som kde v praci parkovat :-)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Ináč to parkovanie v podzemných garážach je tiež možno prežitok, keď teraz LPG namontujú už aj na motorku a garantujú, že nádrž neexploduje ani pri náraze, tak prečo sa báť parkovať v garážach...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ide skor o problemy pri uniku, lebo ako uz bolo spomenute - LPG je tazsi ako vzduch a neda sa odvetrat. Ak mas CNG tak v podzemnych garazach parkovat mozes :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

CNG - tam sa už ale fakt treba zaoberať aj sieťou čerpačiek..
Gothar
Moderátor
Moderátor

...aj cenou :) Ja som len chcel poukazat na to, ze zakaz parkovania v podzemnych garazach nesuvisi s moznostou vybuchu, ale s fyzikalnymi vlastnostami paliva.
m4jor
Medium Star
Medium Star

K tomu parkovaniu v podzemných garážach, teoreticky sa to samozrejme dá, ide o to ako je v garáži riešené odvetrávanie, ak je vetranie smerom hore, nevyvetrá lpg ktoré sa hromadí pri zemi. Aj keď v zahraničí sa v podzemkách vraj s lpg parkovať môže.

O CNG by som zatiaľ neuvažoval. Cenovo to výjde cca rovnako ako LPG sa mi zdá, akurát väčší problém s prípadným servisom, je tu pár čerpačiek, kvôli legislatíve sa nedajú auta na CNG dodatočne prerobiť (legálne so zápisom do TP) a v prípade potreby jazdiť na klasické palivo majú CNG autá len mini nádrže na benzín / naftu. A tie CNG nádrže veru nie sú najľahšie...

Tak prečo jazdiť na CNG? Nevidím v tom zatiaľ zmysel
CheZteR
Redeemer
Redeemer

ake specifika ma lpg pri jazde v zime a pri jazde so studenym motorom? upresnim co sa pytam...benzin ma pri studenom motore vyssiu spotrebu ako ked sa zohreje, je to tak aj pri lpg? benzin ma v zime vyssiu spotrebu ako v lete, je to tak aj pri lpg?
Napísať odpoveď