Odkodovanie textu za odmenu

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
RazR08
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa RazR08 »

Dobry den.
Mam za ulohu rozsifrovat text. Je to premna dolezite. Bol by som rad ak by mi stym niekto pomoho. Kludne aj za financnu odmenu. (Neviem o aku sifru sa jedna ani nic, viem len ze o enigmu sa nejedna). Medzery v texte su len pre lepsiu citelnost.
KODOVANY TEXT:
ztfna nept wnslc usosi hlbra lcxul hrcio yxocn xpccp oqtkh qfvfk usgve cprco lpnsp kuucf lrcvc uuerd rnezl vionf kzwvm uyvfc kurnf kqpty roahl nxsph rkgcs npfu cizrc qtfic pucsl gcwwp wmtfk wrcia pfnin hpwnk zvais ulxdc dkphr uzxxh rdrnv kuwvt eqspw kopvu cotpt uxwtw xyoxi frrco fasww psurq svlqs urkky pottx dicox nwsep ppwny uxiom wsuxo mtwpt ixcpf nixft itzfe ixigl apfgs dmikq kimrc xzuht kgwyv fiafx kmqsc nxvsk vxxop nwrci iguas cvffg vfynz axpto otufa pmlyp kgvcm nkbfg vmssu igva ardnw napal itzae rdrft nxtwp fufti gcpfq axxcp ylcxm lomsk gcixp xkbzn scedp efnrc ziifn nxdfg pwuli rwwpf fosiu fatcs wtwsn musga wxwfe lqsxn sskas sztfn yifrn nptvc wdpwn vymhk hgvgz lwurc fkpfu yarxc kbyrm ifkdp scqnk ufwax vaurz ncdzg mgcch rrdml ohwsk uvmwq mftbk falvg xqitw tzlcp wukik ukqlp ugwtg lqnof wdkbv fsquc lllw ghlnv ufuuq mplva sinnv fbdsd umtov fkucl hgwrx parhr uztws icnsc gcnfq tizkl uckgp xqmyk urwns lpzfn vcipy prckl rcfkf wvfif isire rqtuz nfkqk lfkkl kuvmu qshvc gozlw ugcvf kskix nvcrm vmkgw uygbl qknxu cvhzk newsc skuww csxry obral cxygx ovlpt vfmmv gpfiq arysm lgnsd gapop fuydp rgals iztix mlkbp mhqap rwetx puffk mqwuq zexxn gvrrt oidte csroy pcnir kgrno mpffw axvac oitcn tnomm tkuex pvoad ppfim hrwnu doadp pfizp fvfqz ubspq miusd itcnb lfwax dncdw udap ccvan xvfap mgvcc rldcx ssqfv barpt imulw nwxqn ugkiq twqwr cvylp oslte udkqf rsiir ottdc ppouc fparv aztua vfwzc ocpwx kkcv
Gangy
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Odkodovanie textu za odmenu

Príspevok od používateľa Gangy »

Text ma byt v slovenskom jazyku?
RazR08
Light Expert
Light Expert

Cesky text...popripade nejake rady tiez neodmietnem ;)
Wishmaster
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Wishmaster »

Hum.. aspon keby bola pomocka, ze o aku sifru sa jedna.. v pripade mnoha sifier treba aj klucove slovo(ako napr. u playfairovej sifry) atd atd..

Takto to mozme len tipovat, zeo aku sifru sa jedna.. :D
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Takze text ma byt cely v kope a tie medzeri mam zmazat?
RazR08
Light Expert
Light Expert

Medzery su tam neni potrebne..mozte ich zmazat..no jedna sa o sifru ktora nevyzaduje klucove slovo...(P.S.: je desifrovatelna vraj i na papieri !!!!ale sifry typu ceasar, play fair to zrejme nebudu ;))
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Nebude to ta sifra ala traja patraci?

Tabulka s par riadkami aj stlpcami a normalne do nej pises slova no nie z lava do prava ale z hora dole.
Ked ju zaplnis tak potom to co vyslo posles ako text v riadku no ten kopirujes normalne z lava do prava.

Tuto mas obrazok (citaj po stlpcoch a nie po riadkoch).
traja-patraci-sifra.jpg
Viac ich sifier najdes TUTO

Ano na troch patracoch som vyrastal no.
RazR08
Light Expert
Light Expert

urcite nie..kedze si vsimnes ze v mojej sifre je dost vela znakov X,Q...ktore sa v ceskom jazyku zas tak bezne nevyskytuju
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

RazR08 napísal:Medzery su tam neni potrebne..mozte ich zmazat..no jedna sa o sifru ktora nevyzaduje klucove slovo...(P.S.: je desifrovatelna vraj i na papieri !!!!ale sifry typu ceasar, play fair to zrejme nebudu ;))
ak nepotrebujes klucove slovo tak vazne netusim, osobne som to chcel testnut na Vigenerovu sifru... tak ti asi nepomozem...
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Moje zistenia:
- v texte sa ako jediné nevyskytuje písmeno J
- počet znakov je 1169 (bez medzier) a toto číslo má len dvoch netriviálnych deliteľov - 7 a 167 (samozrejme to môže byť náhoda

Z vyššie uvedeného by som to tiež tipol na Vigenéra s dĺžkou kľúča 7, takže by som som si text rozdelil do 7 stĺpcov a na každý z nich skúsil frekvenčnú analýzu, čím by si mohol dokázať získať kľúč, aj keď ten text je pomerne krátky...
Phase
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Phase »

OT: nie si náhodou geocacher? ;)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

konyk87 - lenze tu vraj nepotrebujes kluc, teda sifra moze byt nieco na styl kazde tretie pismeno alebo podobne - Vigener je zavisly na kluci takze som svoje zdrojaky z kryptografie ani nehladal...
RazR08
Light Expert
Light Expert

No Ceasar, Play Fair, Vigener, Vernonova sifra, enigma..z tychto sifier to neni ani jedna...je lustitelna na papieri.cize to tipujem skor na nejaky matematicky algoritmus..Vazne by mi pomohlo ak by to niekto rozlustil. Financna odmena je ista :)

//autoeditácia príspevku (20 Mar 2012, 7:24)
No nejake nove info...Vraj v celku oblubena a znama sifra, nefunguje frekvencna analyza, rozlustitelna na papieri, pocet znakov sifry odpoveda poctu znakov textu. Sifra je z 20 storocia
Napísať odpoveď