Ahojte, chcel by som vás poprosit o radu.. zadanie je meranie fotovoltaického članku za pomoci mikrokontroléra.
Zatial to plánujem robiť tak že priamo za panelom budem pomocou odporov merať ubýtok napatia a ten následne vyhodnocovať.
Medzi odpormi chcem prepínať pomocou relátok pripojených na mikrokontrolér(8-bitový freescale). ďalšie relátko chcem umiestniť
na výstup a prepínať medzi meranim zo zátažou alebo bez... Nie som si istý či je môj nápad použitelný, tak sa chcem spýtať niekoho čo s tým má skúsenosti,
či by to mohlo fungovať resp či niekto nevie o nejakom fungujúcom zapojení.. Pomohlo by aj keby ste mi odporučili nejaké forum kde sa špecializujú na podobné veci..
Cielom je výpočet wathodín za nejaké obdobie.
Za prípadné rady vopred ďakujem.
Meranie výkonu fotovoltaického článku...bakalarska praca :)
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Meranie výkonu fotovoltaického článku...bakalarska praca
A čo presne máš merať ? Z tvojho popisu som pochopil že máš merať, ale nevieš čo 
Príbuzne hovoriaca entita je fórum ebastlirna.cz ale pozor na názorovú diverzitu diskutérov, vekový priemer je 40+
Príbuzne hovoriaca entita je fórum ebastlirna.cz ale pozor na názorovú diverzitu diskutérov, vekový priemer je 40+
Predstava je meranie watthodín za nejaké obdobie.. Meranie ma nastat povedzme raz za minútu na pár sekúnd, s toho spravit hodinový priemer a zaznamenať denný výkon.. tie mám potom uložiť do denníka ktorý môže vyhodnotiť povedzme ročný teoretický výkon a ročný realny výkon..
forum.mcontrollers.com -české , možno microzone . Na žiadnom fóre ale nedostaneš to čo asi chceš, že to niekto spraví za teba a plasne ti program aj schému pod nos . Je to tvoja bakalárka tak študuj, vyvíjaj laboruj.
Meranie napätia by som riešil cez interný A/D prevodník , vstupný obvod si musíš navrhnúť sám .
Meranie prúdu by som riešil tiež cez A/D s tým žeby som meral úbytok napätia na nejakom kalibrovanom bočníku.
Prepočty už potom nie sú problém . Možno by sa ti lepšie pracovalo so 16bit.platformou
Meranie napätia by som riešil cez interný A/D prevodník , vstupný obvod si musíš navrhnúť sám .
Meranie prúdu by som riešil tiež cez A/D s tým žeby som meral úbytok napätia na nejakom kalibrovanom bočníku.
Prepočty už potom nie sú problém . Možno by sa ti lepšie pracovalo so 16bit.platformou
Toto je skôr otázka na vedúceho práce. Myslím že to takto na fóre jednoducho nevyriešiš. Dosť záleží aj na tom aký mikroradič chceš použiť a aké prevodníky má v sebe.
Ohľadom relátok by som bol skeptický, keď už ideš robiť s mikrokontrolérom tak prečo ho nepoužiť aj na prepínanie?
Ohľadom relátok by som bol skeptický, keď už ideš robiť s mikrokontrolérom tak prečo ho nepoužiť aj na prepínanie?