Chcel by som sa opytat ludi ktori do toho vidia trochu viace, v com by mohla byt chyba, kedze problemy su nasledvne:
Byvame na private 5 a mame router XAVi EG102. Internet nam ide dalo by sa povedat bez vacsich problemov, a stahovanie je tiez mimoriadne rychle, ale problem nastane, ked si obcas niekto z nas chce zahrat nejaku online hru. Ci je to World of Warcraft, League of Legends, alebo nieco podobne, neustale to disconnectuje. Prakticky niekedy je clovek v hre tak 20 sec a potom disconnect.. nic ine nie je prerusene, napriklad telefonovanie cez skype... padne len hra. Osobne mozem povedat ze mne sa to stava pri WoW, ako zle su na tom ostatne hry neviem presne povedat. Samozrejme nemysli si ze je to problem hry, ale asi skor internetu. Ked som doma sam, tak mozem hrat uplne bez problemov, ale akonahle pride niekto dalsi a pripoji sa na router, tak nemam sancu. Hra stale pada, ale internet ako taky ide v poriaku.
Skusal som restart routru, ale bez vysledku. ked som router odpojil uplne a pripojil som sa rovno na kabel zo steny, tak totiez islo bez problemov, problemy nastali az ked sa pripojil niekto iny a to ako casto to disconnectovalo zalezalo od toho co dany spolubyvajuci robil... dokonca ak som torrentil, tak mi to padalo aj ked som bol sam.
Mozno by tiez stalo za zmienku, ze za 1,5 roka mame uz 3 router, ktory nam sem stale chodia vymienat ked poskytovatelovi povieme ze nam to pada.
Chcem sa teda opytat ci je nejake elegantne riesenie ako by som mal stabilny pristup na internet (aspon ja i ked viem ze je to sebecke) a aby aj ostatny mohli internet bez problemov vyuzivat?
Je mozne ze zmena routra by to vyriesila? Myslim zohnat uplne iny typ.
Dakujem
Extremne nestabilny internet, chyba routru?
-
Don Tettino
Novice
Re: Extremne nestabilny internet, chyba routru?
Tazko povedat z toho co vies a co pises. Netusim, aky pristup Ti provider dava - ci router "len" routuje, alebo napr. robi PPPoE klienta. Rozumiem spravne, ze zatial co Tebe napr. ide hra a v rovnakom momente niekto iny pripojeny na ten isty router napr. telefonuje, tak ked to spadne - on funguje normalne dalej? To je divne ak je to tak. Ale ak jeden funguje a druhy nie v rovnakom momente, tak nic ine ako chyba routera to byt nemoze... A nenapada ma sposob, ako by si toto mohol zmenit - nepredpokladam, ze mas plny pristup do administracie tej FTTx brany.
Re: Extremne nestabilny internet, chyba routru?
co takto skusit update firmwaru routra?
Prípadne by som ešte skusil nastavenie ak to router podporuje tak QoS a skusiť s apohrať s prioritizáciou služieb ktoré ten router spravuje..to by mohlo pomôcť.
//autoeditácia príspevku (21 Mar 2012, 16:55)
v podstate tam pôjde o rozdelenie dátového pásma aby dátový tok bol an cielove stanice rozdelený rovnomerne a nevznikal stav kedy jedna aplikácia využíva celé dátové pásmo iba pre seba a potom druhé aplikácie ktoré chcu pouzivat sieťové pásmo tak nemaju "miesto".V podstate vznikne jav ktorý je najlepšie vdiietľný pri downloadingu bez nastaveného QoS kedy klient pristupujuci na web stránku má príliž dlhé pingy na daný webový server lebo druhý klient pripojený cez router využíva celé pásmo pre seba a tým zvyšuje odovzu celej siete.pris právne nastavenom QoS sa pásmo rovnomerne rozdelí medzi užívateľov,je eliminovaná podstatná časť zo straty paketov spôsobeným prílíž dlhej odozvy siete a aplikácie môžu využívať sieť rovnomerne bez výpadkov.
alebo iank sa to nazýva kontrola šírky pásma tzv.bandwidth managment
Prípadne by som ešte skusil nastavenie ak to router podporuje tak QoS a skusiť s apohrať s prioritizáciou služieb ktoré ten router spravuje..to by mohlo pomôcť.
//autoeditácia príspevku (21 Mar 2012, 16:55)
v podstate tam pôjde o rozdelenie dátového pásma aby dátový tok bol an cielove stanice rozdelený rovnomerne a nevznikal stav kedy jedna aplikácia využíva celé dátové pásmo iba pre seba a potom druhé aplikácie ktoré chcu pouzivat sieťové pásmo tak nemaju "miesto".V podstate vznikne jav ktorý je najlepšie vdiietľný pri downloadingu bez nastaveného QoS kedy klient pristupujuci na web stránku má príliž dlhé pingy na daný webový server lebo druhý klient pripojený cez router využíva celé pásmo pre seba a tým zvyšuje odovzu celej siete.pris právne nastavenom QoS sa pásmo rovnomerne rozdelí medzi užívateľov,je eliminovaná podstatná časť zo straty paketov spôsobeným prílíž dlhej odozvy siete a aplikácie môžu využívať sieť rovnomerne bez výpadkov.
alebo iank sa to nazýva kontrola šírky pásma tzv.bandwidth managment