angličtina a jej teória

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

angličtina a jej teória

Príspevok od používateľa iWin »

Zdravím... v súčasnosti som 2. na strednej a mám taký problém, ktorý ma celkom dlho irituje :roll: Angličtinu sa učím pomerne dlho a aj sa viem dosť dobre dohovoriť.. problém je, že nejakým spôsobom proste mi uniká tá teoretická časť.. keď je nejaké cvičenie... tak v 90% prípadoch to mám správne no neviem vysvetliť ten gramatický jav.. že prečo je to takto a nie inak.

A to mi začína dosť vadiť... nepoznáte nejaké stránky kde je vysvetlená gramatika angličtiny od A po Z? proste všetko... je jedno či je stránka v angličtine alebo slovenčine... alebo akým spôsobom môj problém odstrániť :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: angličtina a jej teória

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

A načo ti to je ? Ja tiež celkom dobre ovládam angličtinu ale ako sa ktoré javy, časy volajú, to netuším :D
A nikdy nikde mi to treba nebolo.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Popozeraj na www.helpforenglish.cz , je to veľmi dobrá stránka.
davtex
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa davtex »

Skor knihy by som odporucil - Advanced Grammar in use; Essential Grammar in use. Je tam asi vsetko.
iWin
Light Professional
Light Professional

Racius: o rok robím zrejme C1 tak preto... a nie je fajn keď môžeš niekomu vysvetliť prečo je to tak? acting like a boss ;) :D
melonSVK - thanks
davtex: pozrem cenu a uvidíme :D
davtex
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

iWin: v modrej je vysvetlena zakladna gramatika, vsetky casy, podmienky a podobne. V zelenej je potom vsetka ta omacka okolo toho. No a v oranzovej su aj take veci, o k ktorych si nikdy nepocul :D. Vzdy na lavej stranke je teoria a na pravej priklady. Cena je myslim celkom OK :)
iWin
Light Professional
Light Professional

hej, už som to pozeral a vyzerá to byť fajn :)
Satoshi
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Satoshi »

Ja som na tom rovnako, ale chvalabohu z teórie nepíšeme, tak mi je to jedno. Myslím, že keby som sa niekedy rozprával s cudzincom, tak by som tam teóriu nepotreboval. Ak to niekto ovláda, teória je zbytočná.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Pokiaľ Angličtinu neštuduješ s tým cieľom, že ju učiť nebudeš, tak sa poriadne nedohovoríš bez poriadnej praxe s natívnym Angličanom. Všetká tá teória má na stredných školách niečo do seba, ale bez aktívneho používania jazyka nemáš šancu naučiť sa plynule po anglicky.
iWin
Light Professional
Light Professional

ja práveže nejakú prax mám a tú typickú hovorovú angličtinu aj celkom zvládam (na to že to bola prax cez teamspeak/ventrilo) no určite je čo zlepšovať ale to neznamená, že nechcem mať aj teoretické znalosti o nej...
davtex
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Ze teoria je zbytocna moze povedat iba ten, kto o o tom jazyku nic nevie. Poznam v UK ludi, ktori po anglicky rozpravaju akoby plynulo, akurat ze kazda druha veta nedava zmysel. Prehodenie jedneho slovicka/zmena casu jedneho slovicka moze kompletne zmenit vyznam vety.
Satoshi
Light Expert
Light Expert

Nemyslel som to tak, že je zbytočná, iba že ak niekto ovláda angličtinu a dokáže sa dorozumieť bez toho, aby trepal voloviny, tak nepotrebuje nejaké poučky. Ja hovorím plynulo po anglicky a pri tom teóriu až tak veľmi neovládam. V určitých prípadoch hej, ale všetko je to už vo mne akoby zautomatizované. Nemyslel som to doslova, že "zbytočná", iba menej podstatná. Dôležitejšie je komunikovať po anglicky a trénovať si jazyk a slovnú zásobu
iWin
Light Professional
Light Professional

Kaliber50: asi si nepochopil ako som tú tému myslel... tu nejde ani tak o poučky podla mňa ich angličtina ani toľko nemá. Ja tiež hovorím plynulo po anglicky ale to neznamená, že nechem ovládať aj tú teoretickú stránku lepšie.
Satoshi
Light Expert
Light Expert

Potom prepáč, zle som to pochopil :) Hovorím plynulo a pri tom sa snažím gramaticky správne. V škole ma dokonca profesorka chváli, že dokážem hovoriť takmer bez rozmýšlania, bez toho aby som sa veľakrát pomýlil, použil zlý čas, zlý člen, slovosled, frázu... ale zas v tom je veľa faktorov, každý má iný potenciál... tak potom naozaj iba nejaké knihy, alebo dobré stránky, konkrétne ale nepoznám nič, rád by som ti poradil.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

davtex: Kopec vecí sa dá naučiť práve počas praktizovania hovorovej reči. Ja som Angličtinu na Slovensku mal od piateho ročníka na základnej škole, štyri roky na gympli a päť rokov na vysokej. A nemohol som po tom čase tvrdiť, že by som vedel po anglicky. Po siedmych rokoch tu v UK to už môžem povedať a to do takej miery, že mi nerobí problém žiaden prízvuk alebo čo ja viem austrálska Angličtina, škótska a podobne. A k tomu mi určite hodiny morfológie, fonetiky a syntaxe nepomohli. Základy a základné princípy áno. Všetko ostatné je zbytočné, pokiaľ ten jazyk nejdeš učiť. Ani samotní Angličania tieto veci neovládajú, pokiaľ nie sú nejakí profesionálni lingvisti.
davtex
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

seth: Anglicania to maju rovnako ako Slovaci - hovorit vedia vsetci, no najdu sa aj taki, ktori maju problem napisat suvisly text. Poznam anglicanov/v mojom pripade studentov/, ktori by boli bez korekcie vo Worde uplne strateni. Do mna v skole drvili teoriu a teraz ked poviem nieco nespravne, uvedomim si to a aj sa napravim. Prestavam mat problem s podmienkami, casmi, nepramou recou a podobnymi "kravinami", ktore vsak hovorovu AJ neskutocne obohacuju a po istej dobe zjednoduchcuju. Poznam tu studentov, ktori maju casto lepsiu slovnu zasobu ako ja, no nedostanu zo seba nic okrem jednoduchej vety. Poznam tu Slovakov a Cechov, ktori tu ziju niekolko rokov a maju ten isty problem. Moj spolubyvajuci je architekt, ktory zije v UK 9 rokov a ma ten isty problem. Vsetci maju spolocne to, ze sa ucili od ucha a bez pomoci teorie. Samozrejme je rozdiel v dorozumeni sa a ovladani jazyka. Ked idem na dovolenku alebo robit jednoduchsiu pracu do UK, zaobidem sa aj bez "poriadnej" anglictiny. Do buducnosti(kvoli skole/praci) sa ale radsej budem ucit poriadne, aj ked trochu pomalsie.

PS
Uroven vyucby AJ na skolach je slaba, kazdy sa boji prehovorit po anglicky. Ked to ale porovnam so zvyskom sveta, sme na tom este velmi dobre.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ako som už napísal - základy áno. Veci, ktoré som spomenul (morfológia, fonetika a fonológia, syntax, etc.) sú pre ľudí, ktorí Angličtinu nebudú učiť, zbytočné. Na margo tých Angličanov, ktorí nevedia písať - funguje to tu presne ako na Slovensku, aj u nás sa nájde X ľudí, ktorí majú bohovský problém s písaním a vyjadrovaním sa, pretože na základnej a strednej škole na Slovenčinu kašľali. Stačí sa poobzerať tu na fóre, na diskusiách SME a podobne - vyštudovaní ľudia robia vo vetách hrubice a vyjadrujú sa ako hotentóti. To platí všade na svete, nie len u nás a v UK.

Jednoducho ak niekto neprikladá jazyku určitú dôležitosť, tak ho bude zanedbávať aj napriek tomu, že žije v anglicky hovoriacej krajine hoci aj 20 rokov. Ak si si vedomý, že v budúcnosti budeš pracovať v odvetví, ktoré bude vyžadovať značne vysokú úroveň Angličtiny, je jasné, že kvôli tomu niečo spravíš (ja som bol napríklad počas prvých dvoch rokov na univerzite musel chodievať na jazykové "workshopy", pretože mi chýbali tie správne "akademické ťahy", ktoré pedagógovia radi vidia v našich prácach). Takže je to tak ako si napísal - je rozdiel v dohovorení sa a ovládaní jazyka. Na vyšší cieľ je potrebná vyššia úroveň jeho znalosti, to je však logická požiadavka v podstate vo všetkých iných odvetviach a špecializáciách...

Úroveň výuky Angličtiny je u nás biedna - môžem to porovnať s Francúzskom a aby nik nenadával, tak porovnám aj s krajinami "tretieho sveta", napríklad Katarom, Indiou, Azerbajdžanom.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ako sa casy volaju a dokonca ako sa maju tvorit ti v uplne beznej hovorovej ako mrtvemu zimnik. samozrejme keby si siel sefovat dakemu podniku, alebo na caj s Kralovnou tak by bolo pekne vediet hovorit gramaticky spravne.
ked mi pred 4 rokmi moj domaci Ir pisal list, ze v jeho dome byvam a ze to nie je B&B a ze tam teda mozem mat registrovane socialne positenie na spellovanie kazdeho druheho slova sa pytal svojej priatelky, preto som rychlo pochopil ze nie je o com. To ze si foreigner to nezakryjes, preto sa bude ocakavat, ze budes gramaticke kiksy robit, ale oni budu rozumiet tebe a ty im a vsetci budu stastni az kym nepomru.
Napísať odpoveď