Pravidla pri dokazovani dopravneho priestupku.

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Gangy
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Pravidla pri dokazovani dopravneho priestupku.

Príspevok od používateľa Gangy »

Chcem sa spytat tych viac pravne znalych ci dopravny inspektorat smie pri dokazovani dopravneho priestupku pri spravnom konani brat do uvahy videozaznam vyhotoveny osobnym telefonom jedneho z policajtov, tak isto ci je v zakone stanovene ake kriteria musi takyto videozaznam splnat.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Pravidla pri dokazovani dopravneho priestupku.

Príspevok od používateľa test »

Tu najdes nieco popisane. Zakon ale asi nestanovuje, ci moze alebo nemoze pouzit zaznam z osobneho mobilu pocas vykonu sluzby, pretoze podla zakona pouzil technicky prostriedok co mobil je. Technicky, respektivne informacno-technicky prostriedok je aj mobil ci internet. Teba vsak najviac zaujima pouzitie osobneho mobilu. Co sa ti stalo, skus opisat situaciu.

http://natankuj.sme.sk/c/5115003/moze-p ... tupku.html
Gangy
Darca
Darca

Nahrali si ma telefonom ako som v noci nezastal na stopke. Tak ci tak som sa im ale pocas zaznamu na sekundu prave pri pripajani na hlavnu cestu stratil z vyhladu, akurat by som chcel vediet ci ich nemozem odbit aj niecim inym.
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Reli.C »

kamošovi sa stalo minulý týždeň niečo podobné. akurát s tým, že ho stopli mestskí fízli. vytiahli na neho že nezastavil pred železničným priecestím keď už blikala červená. tak sme si to pozreli na obyčajnom zázname z foťáka. boli tam nejaké 3 sekundy takže chybu si priznal. no a potom na neho fízli vytiahli niečo v tom zmysle, že či je ochotný to zaplatiť na mieste (60 eur) alebo zavolá štátnu políciu a bude sa to riešiť odobratím vodičského, pokutou 150 eur a následne preskúšaním (kde by zaplatil ďalšie peniaze). tak sme mu dali 40 eur (viac sme nemali) tak nás odje*al s tým že "dobre nechajte tak" dal nám 4 pokutové bločky a šli sme dpč. no a mňa by zaujímalo následne pár veci:

1. môže mestská polícia dávať takéto pokuty?
2. (podobne ako Gangy) môžu takéto veci kamerovať na obyčajný foťák?
3. už keď nám dal pokutu tých 40 eur ako to vlastne vysvetlí veliteľstvu alebo ináč povedané, ako zaevidoval tie 4 pokutové bločky? alebo nás proste len oje*** zobral si 40 eur a už má vpč?

Vopred ďakujem za odpovede.

:smt006
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Každopádne, keď ste už raz dali peniaze, tak ste s tým súhlasili a nie je cesty späť.
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

hughito: toho som si plne vedomí. ale aj tak by som chcel vedieť odpovede na tie otázky. dík
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

1. Tie blocky sa tu uz rozoberali, peniaze vtedy nejdu policajtovi do vrecka, je to len nastroj na to ako zobrat nizsiu pokutu legalne.
2. Nie som pravne znaly (ako Gangy pozaduje) ale pokial ide o priestupky ako nezastavenie na stopke, prejazd na cervenu, predbiehanie cez plnu ciaru,... tak zaznam z fotaku/mobilu by mal stacit. Ide totiz iba o zaznamenanie pohybu a polohy, nie je to meranie ako napriklad pri rychlosti. Nikdy som nepocul o nejakych certifikovanych kamerach pre hliadky :) Keby som bol sudca, tak uznam zaznam na ktorom je vidiet priestupok a SPZ bez ohladu na to cim to bolo zaznamenane.
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

GothaR: tak ty by si bol zlý sudca :D.

dík za odpoveď.

/každopádne nevedel som že aj mestskí fízli môžu rozdávať také pokuty. zasa som o niečo múdrejší :smt045
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Aha, no na to som ti neodpovedal, pisal som iba k blockom :) Pokial viem, tak mestski mozu davat pokuty iba za zakazy, preto casto stoja za zakazom vjazdu a priamo pokutuju tych, co tam vojdu, vtedy to maju lahko a bez dokazovania. Ale zda sa mi, ze dopravne priestupky nemozu riesit a otazkou je prave to, ci sa za taky priestupok povazuje aj prechod na cervenu cez zeleznicne priecestie, no ak maju zaznam, tak to asi mozne je.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...niekde som čítal, že mestskí za stopku nemôžu dávať pokuty, pretože to nieje porušenie zákazu...
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Skor to vidim ako pokus mestskych o "plnenie si povinnosti"
Sami povedali, ze na to mozu zavolat statnych (cim nepriamo potvrdili, ze nie su kompetentni riesit taketo priestupky), no preco nahanat do kasy im, ked sami su buzerovani kvoli vyberaniu pokut? V praxi to funguje tak, ze ty si mu dal 40Eur, on ti dal blocky. Potialto je to plne vporiadku. Aby si vsak mohli uvedenu pokutu evidovat ako opravnenu, tak si ju zapisu ako iny priestupok. Pri hlaseni, ci odovzdavani penazi totiz nemusia dolozit ziadny dokazovy material.
Rovnako sa to robi aj v pripade, ze s policajtami zjednas pokutu na ovela nizsiu sadzbu (napr za chybajucu dialnicnu znamku to byvalo 60Eur, no policajt kludne zobral aj 20 a zapisal to ako nezapnuty pas). Co v takych pripadoch robit? Najlepsie cusat ako vos pod chrastou a byt rad, ze ta to vyslo tak lacno.

BTW zaujimalo by ma, ak by nejaky videozaznam o poruseni predpisov, vyhotovil bezny ucastnik cestnej premavky (svojou sukromnou kamerou namontovanou v aute) a takyto zaznam poslal policii - ci aj v tomto pripade je opravnena riesit priestupok - podla mojho nazoru ano.
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

ja sa vôbec nehádam :). my sme si pravdu priznali, zaplatili sme. ja nejdem dávať sťažnosť ani nič podobné. mňa tie otázky zaujímali iba čisto zo zvedavosti.

a čo sa týka tej kamery v osobnom aute mám podobný názor ako ty :smt048 . nebolo by zle mať niečo také namontované na prednom skle. to čo sa deje niekedy na slovenských cestách :shock: .

:woa:
davtex
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa davtex »

Reli.C: vela ludi to uz tak robi. Kamera prilepena na celnom skle a nahravas nonstop. Par ludom to uz usetrilo nejake peniaze, napriklad pri dokazovani nehod.
Gangy
Darca
Darca

J*bat na peniaze, hlavne ze nepojdes sediet ked ti nejaky idiot so sluchadlami na usiach skoci pod auto, alebo este lepsie nejaky ozraty ch*j v ciernom na dedinskej ceste v noci.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Mestskí to každopádne robiť môžu. Ja som raz behol v centre mesta do zákazu + ešte do jednosmerky, mestskí si ma pekne nadbehli, zastavili a povedal mi ujo policajt jasne. Buď teraz hneď 20 evry (normálne na bločky, v podstate malá suma), alebo zavolajú štátnych, ti to narátajú podľa cenníka a bude ma to viac stáť. Tak, že či som ochotný zaplatiť. Reku, čo by nie. :D
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Od 1. apríla 2010 nadobudol účinnosť zákon NR SR č. 144/ 2010, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č.8/2008 Z.z. o cestnej premávke. Uvedená novela citovaného zákona výrazne sprísnila postih bezohľadných vodičov, ktorí by s vozidlom neoprávnene zastavili a stáli na vyhradenom mieste pre osobu so zdravotným postihnutím. Takého konanie sa teraz už kvalifikuje ako závažný spôsob porušenia pravidiel cestnej premávky.
V rámci základných úloh mestská polícia objasňuje priestupky, prejednáva ich v blokovom konaní, ako aj priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho z dopravnej značky – zákaz zastavenia, zákaz státia, zákaz vjazdu, zákaz odbočovania, zákaz otáčania, prikázaný smer jazdy, prikázaný smer obchádzania, vyhradené parkovisko, obytná zóna, pešia zóna, školská zóna, zóna s dopravným obmedzením a parkovisko a zo všeobecnej úpravy cestnej premávky upravenej v zákone o cestnej premávke, ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel. V zmysle uvedeného môže mestská polícia riešiť aj také porušenia ustanovení zákona o cestnej premávke, akým je napr. nedovolené zastavenie a státie motorového vozidla na vyhradenom parkovacom mieste, ak nejde o vozidlo pre ktoré je parkovacie miesto vyhradené.
Mestská polícia je povinná zakročiť podľa svojich možností a schopností v medziach zákona o obecnej polícii a iných všeobecne záväzných právnych predpisov, prípadne vykonať iné nevyhnutné opatrenia, ak je dôvodné podozrenie, že bol spáchaný alebo je páchaný trestný čin, priestupok, iný správny delikt alebo iným spôsobom rušený verejný poriadok.

V prípade, že mestská polícia pri plnení svojich úloh zistí, že vodič spáchal priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, je oprávnená v zmysle zákona zastaviť vozidlo. Ďalej je oprávnená použiť technický prostriedok na zabránenie odjazdu motorového vozidla – ako donucovací prostriedok. Účelom tohto obmedzujúceho úkonu je zabrániť odjazdu vodičom motorového vozidla po tom, ako došlo k spáchaniu priestupku z dôvodu jeho objasnenia a prípadného prejednávania v blokovom konaní.

najmä posledný odsek...
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Btw uz asi 6x som poslal dpc mestskych za to, ze som stal na mieste rezervovanom pre inu SPZ.
S majitelom sa mozes dohodnut (Napr ide na 2 tyzdne na dovolenku), ze tam mozes stat.

Tu na Prahe 10 sa casto švestky aktivne cinia a davaju vystrazne papieriky za stierace (Ked ide o cudzinca. Ak sa niecoho podobneho dopusti auto s SPZ z CR tak rovno obuvaju papucku).
Par krat ma pristihli pri parkovani a hubovali, ze to nie je moje miesto a mozu ma pokutovat. Tak im bolo treba s kludom samaritana objasnit, ze je to miesto suseda, s ktorym som dohodnuty a pokial ma majitel miesta priamo nenahlasi, tak si mozu kreslit fukacimi fixkami na blocky.
Rovnako to plati na Slovensku ... Moze to byt aj miesto pre zasobovanie, aj miesto pre fyzicky/mentalne retardovaneho ... Pokial si dohodnuty s majitelom miesta, nemaju ziadne pravo ti siahnut na tvoje auto.

Anyway ... K teme.
Gangy, pokial na zazname nie je tvoja tvar, jasne viditelna SPZ a cas, tak im mozes povedat, ze im drzis palce pri dokazovani priestupku ...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Gangy situwcia je to zaujimava, zaznam maju, ale ked tak rozmyslam, je len na osobnom mobilnom telefone a tak neviem ci je to pouzitelne, to by bola skor otazka na dopravneho policajta alebo pravnika.

Shark ja pokial viem, tak stat na vyhradenom mieste mozes len s pisomnym povolenim majitela parkovacieho miesta. V kazdom meste to stanovuje vseobecne zavazna nariadenie mieste a je to viazane na SPZ alebo karticku, ktoru nechavas za oknom. Pozri tiez paragraf 44 zakona o cestnej premavke.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Nahravanie priestupku na sukromny mobilny telefon mi pride rovnako nepriechodne ako pouzitie sukromnej zbrane pri policajnom zasahu. To jednoducho nemoze obstat pred ziadnou inspekciou/sudom.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Podla mna porovnanie mobilu a zbrane su odlisne a neporovnatelne veci, zakon o zbraniach a policajnom zbore upravuje moznosti pouzitia zbrane, k pouzitiu mobilu nic take nie je.
Napísať odpoveď