Nazdar všetci! Vkladám linky na články, ktoré mi veľmi pomohli zorientovať sa v problematike materskej a rodičovskej dovolenky. Nech teda pomôžu aj vám!
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rad ... -muza.html
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rad ... -muza.html
materská a rodičovská dovolenka
-
verona1979
Novice
Re: materská a rodičovská dovolenka
Fajn články!!!
Mám však dotaz. Ako je to s úpravou pracovnej doby, keď má dieťa 6 rokov, ale ja nie som slobodná matka, ktorá by sa starala sama o dieťa, ale žena, ktorej manžel chodí na týždňovky? Lebo zo samotného znenia § 164 ods. 2 ZP som úplne nepochopila, či sa jedná len o osamelých jedincov.
§ 164 ods. 2 ZP:
Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
§ 164 ods. 2 ZP:
Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
-
verona1979
Novice
Pod ženou či mužom trvale sa starajúcou/starajúcim o dieťa mladšie ako 15 rokov sa v ustanovení § 164 ods. 2 ZP rozumie každá žena či muž trvale sa o takéto dieťa starajúca/starajúci, bez ohľadu na to, či je osamelá/osamelý alebo nie je. Zamestnávateľ je žiadosti takéhoto zamestnanca o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času povinný vyhovieť. Tejto povinnosti sa môže zbaviť len v prípadoch, keď to od neho nemožno spravodlivo požadovať, napr. ak by toto riešenie ohrozovalo jeho prevádzkové potreby. V prípade sporu príčinnú súvislosť medzi zamestnancom požadovanou úpravou pracovného času a jej potenciálnymi negatívnymi následkami pre zamestnávateľa je povinný preukázať zamestnávateľ (dotknutému zamestnancovi, prípadne orgánom inšpekcie práce, alebo dokonca súdu). Úprava pracovného času môže byť buď dočasná (obdobie letných prázdnin, obdobie keď manžel odchádza z domu na týždňovky a pod.) alebo trvalá (záleží na dohode zamestnanca a zamestnávateľa).
Osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa uvádzajú v § 164 ods. 3 ZP, týkajúcom sa možnosti zamestnávania prácou nadčas (tu sa výslovne uvádza osamelá žena a osamelý muž na rozdiel od § 164 ods. 2 ZP). Dúfam, že som Vám pomohla!:-)
Osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa uvádzajú v § 164 ods. 3 ZP, týkajúcom sa možnosti zamestnávania prácou nadčas (tu sa výslovne uvádza osamelá žena a osamelý muž na rozdiel od § 164 ods. 2 ZP). Dúfam, že som Vám pomohla!:-)
Takto, napis si ktory z tychto dvoch nickov chces a ten druhy potom zabanujem.
Ked si nevyberies, tak zabanujem oba.
Kapish?
Papiky.
Ked si nevyberies, tak zabanujem oba.
Kapish?
Papiky.
Tak toto je už aká schizofrénia. Ešte si aj vykajú
Si kľudne potykajte. Renátka zoznám sa, toto je Veronka. Ste predsa jedno telo, tak na čo takéto formality
Si kľudne potykajte. Renátka zoznám sa, toto je Veronka. Ste predsa jedno telo, tak na čo takéto formality