Energia na turistike

O športe...
johnny-5
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Energia na turistike

Príspevok od používateľa johnny-5 »

Zdravim

Potreboval by som poradit aky druh potravin najlepsie nakopne organizmus pri celodennych turach.
Nechcem ziadne chemikalie, energataky ani nic podobne, skor nieco jednoduche a ucinne.
Samozrejmostou je lahka desiata a nejake ovocie co sa bezne nosieva, ale skor mam na mysli nieco
co okamzite doda energiu. Napriklad co som si vsimol na sebe, tak pocas jedneho vystupu som si dal
sladene mliecko piknik a behom 5 - 10 min po konzumacii som sa citil naozaj skvelo a plny dalsej energie,
bez nejakej unavy, pripraveny na dalsi vystup, cize naozaj to pomohlo organizmu.

Takze ak ma niekto skusenosti ake dalsie potraviny pomozu rychlo a ucinne dodat energiu???
h.olub
King
King

Re: Energia na turistike

Príspevok od používateľa h.olub »

no telo si berie energiu v prvom rade s cukrov ulozenych v tele a potom nieco malo z tukov, cize podla mna najrychlejsie riesenie je dostat do organizmu nejaky cukor....
cize ked ides na cely den niekam do hor, tak si do vrecka daj nejake hrozienka alebo hroznovy cukor :)

podla mna takato konzumacia moze tiez posobit aj po psychickej stranke ako placebo efekt co tiez nieje na skodu :D
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

ked to chces brat vaznejsie pozri sa po nejakych energetickych tycinkach v obchodoch so sportovou vyzivou, je toho dost pouzivaju to rozni cyklisti atd pri dlhych tratiach ked nemaju moznost zosadnut, su tam aj nejake mineraly atd proti krcom a pod
http://www.bodyworld.sk/nutrend-power-bike-bar-45-g-453

alebo sa pozri po nejakej proteinovej tycinke s vyssim obsahom cukrov
http://www.bodyworld.sk/weider-32-protein-bar-60-g-1050

alebo nejaky energeticky napoj
http://www.bodyworld.sk/cytosport-cytomax-680-g-278

pripadne susene maso, ale to asi nebude ono, je dost slane a treba ponom dost pit
http://www.bodyworld.sk/conower-jerky-t ... y-25g-1131
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

sa kludne vyser na tieto drahe sracky, zbehni do lidla a si kup zasobu ich musli tyciniek :lol: (odskusane, funguje)
prinajhorsom je riesenim toto http://obchod.zaciatocnici.sk/nutrend-s ... 25-ml-p431 das si a slapes jak zajacik duracel... proste hladaj nieco co sa vola šleha/shleha/sleha...ale asi by som to nejedol na kazdodennej baze, lebo skoncis ako chev chelios
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

hej, aj tie musli funguju skvelo :D
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Ja si na celodenky bravam aspon dva iontaky (chuti mi isofruit), idealne skor hypotonicke. K tomu jeden energetak - kofein je jednoducha chemia, ktora funguje. Hroznovy cukor si bravam do zalohy, ale pokial niesom fakt na dne, tak pomoze aj 3bit, rumba... Nechutia mi cokolady s orieskami (snickers a pod.) ani s musli, pretoze tie treba hryzt a pri namahe potrebujem dychat aj ustami.

Inak pises o lahkej desiatej - preco? Ja teda neviem, bezne si davam na ture kus slaniny, suchej salamy, udeneho ostiepku... A nikdy som si nevsimol, ze by ma to nejak "priklincovalo".
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Ja velmi na tieto rychle doplnovace energie neverim, samozrejme vzdy si vezmem musli tycinku, pripadne neodmietnem hroznovy cukor alebo cukrik, ale mam skor pocit, ze je to viac placebo. Aspon pre mna je zaklad dobre sa najest, presne ako pise k6, ked uz fakt nevladzem spravim si dlhsiu pauzu a najem sa niecoho poriadneho. Osobne by som sa vyhol tym drahim tycinkam, jedna musli z kauflandu stoji 15centov a efekt bude porovnately, radsej doplnit pitny rezim hypotonickym napojom pri velmi vycerpavajucich vykonoch.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

k6 napísal:Nechutia mi cokolady s orieskami (snickers a pod.) ani s musli, pretoze tie treba hryzt a pri namahe potrebujem dychat aj ustami.
na dlhych turach sa oplati dat si aspon 10 minut pauzu na predychanie a rychle schrustanie niecoho a zapitie... jest za pochodu = samovrazda
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

A co tak pomarancovy dzus? Jedneho casu som ho pil pred spanim a potom som 4-5 hodin nemohol zaspat. Predpokladam, ze z neho je energie az az.
k6
VIP
VIP

TommyHot: Vsetky citrusy posobia povzbudivo na organizmus, ale s vyuzitelnou energiou to nema vela spolocneho (jasne, su tam cukre)
mirak2: Vacsinou ano, ale nie vzdy sa da. Ked ideme nejakych 35-40km, tak prestavky treba co najkratsie a na usekoch s miernym klesanim je vhodne doplnat energiu za jazdy.
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

rofl ved to je uplne jedno, keby si isiel na 5 dni na mount everest nenapisem nic ale toto je absurdny topic.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

a ty si bol aj niekde dalej ako v krcme? co ty vies ake tury on robi? uplne normalne sa robia niekolkodnove prechody, moja mama presla zapadny breh nizkych tatier, po 2 dnoch mala dost a to boli ledva v polovici, vtedy sa taketo informacie extremne hodia...
nehovoriac o tom, ze moj znamy presiel cestu hrdinov snp za 23 dni (cca 750km), ci aj to by si dokazal zmaknut v pohodicke, aj bez jedla urcite, ze?
a aj take tury (ktore sa robia bezne) v horach ako Krivan, Priecne sedlo daju zabrat, uz len kvoli redsiemu vzduchu...v Nemecku ked som sa stveral po retaziach a rebrikoch na Hoher Goll (porovnatelna vyska s Krivanom) som myslel, ze skocim od unavy do doliny a to mam kondicku z florbalu a hokejbalu pomerne slusnu a nepomohli mi ani tie musli srandy a energetaky
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

ty si dost mimo ved som napisal ze je to detail ake potraviny zje jasne ze neratam spekacky alebo nieco take, hlavne doplnat tekutiny a jedlo ked to je potrebne. A ty napises ze nepomohli mi ani musli a energetaky r u kidding me? No tvoja mama presla breh nizkych tatier a moj dedo chodieva na bielu stopu co je 25km na bezkach a to ma 75 rokov, otec tiez a cez leto behava polmaratony, maratony a ja som robil aktivne bezecke lyzovanie 5 rokov a teraz hlavne pravidelne korculujem cez leto.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

rozhodne to detail nie je. urcite je ine, ked mas narazovu zataz a ked mas dlhe a tazsie tury niekolko dni po sebe. a nie, nekiddingujem...len mi vtedy dosla voda skor ako som cakal.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Len tak som to prebehol a nikde nevidim spomenuty banan, ktory je tiez velmi dobry. Jedlo kludne poriadne, teda chleba s klobasou alebo salamou, pred turou cestoviny, pocas tury aj nieco sladke a pomoze aj mala flaska coly. Energeticke tycinky nie su chemia, je to vhodny produkt, taktiez aj gely.
johnny-5
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa johnny-5 »

Dakujem vsetkym za reakcie k veci, temu nepovazujem za zbytocnu kedze mnozstvo odbornych clankov si mnohokrat odporuje
napriklad jeden clanok doporucuje cokolady, a dalsi clanok povazuje cokoladu za minimalny zdroj energie.
Treba si uvedomit dolezitu vec pre tych co naozaj neboli nikde vyssie a to je :

v prirode niesu supermarkety ani restauracie a vsetko co potrebujete si musite odniest na vlastnom chrbte vratane vody
a oblecenia... 3l pitnej vody = dalsie 3kg navyse... nakoniec mate 6kg batoh a sliap do kopca na priamom slnku

Preto chcem vediet a vidim ze nielen ja, ake su najucinnejsie zdroje energie co maju ludia odskusane na sebe. Takze porovnavat maratony a korcule je troska scestne. Dalej pod pojmom lahka desiata som myslel hmotnostne lahku :D bezne nosievam pastety podla chuti a nakrajanu slaninu k tomu kedze ani v teple sa nepokazia. Energeticke tycinky aj ked mozno to neni chemia ale mam k tomu nejaky podvedomy odpor, preto radsej preferujem klasicke veci, samozrejme premyslam ze vyskusam aj niektoru energeticku tycinku. Co sa tyka pomarancoveho dzusu je to zaujimava myslienka ale neviem ci ta hmotnost navyse stoji za to, co sa tyka tekutin tak radsej preferujem nesladene mineralne vody (priebezne doplnaju odplavene mineraly a nesmadi po nich).

Rady ktore mi zatial pomohli su :
hroznovy cukor, musli tycinky, 3bit, rumba,
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Najucinnejsi zdroj energie mas predsa gely, nechutia sice dobre, ale rozkladaju sa okamzite a dodavaju mnozstvo energie. Asi by ich cyklisti nejedli len tak zo srandy. Na kazdej tycinke mas napisanu energeticku hodnotu, tak si porovnaj tycinku alebo gel s nejakou horalkou ci 3bitom.
k6
VIP
VIP

3kg vody je este dobry pripad :lol: neraz som na hrebenovku MF (fakt tam nieke kde nabrat vodu) tahal so sebou 6-8L vody. Holt, aj tazky ruksak je udelom turistu :) Este doplnim, ze je velmi vhodne pouzivat camelbag. Ja som ho kupil az nedavno a nechapem, ako som mohol doteraz bez toho byt :) Prudko navykova vec, ktora setri cas a v konecnom dosledku aj spotrebu tekutin (kedze mozes pit hockedy po mensich duskoch a nie narazovo).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja by som to vyriesil kombinaciou musli tyciniek a proteinovych tyciniek. Treba totiz udrzovat aj primeranu hladinu aminokyselin v krvi aj to ma velky vplyv na oddialenie nastupu predcasnej unavy.
Sacharidy doplnat urcite treba, ale aj kvalitne bielkoviny- nasledna regeneracia po ture bude rychlejsia.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Nič proti, no mať stres z toho, že mám ťažký batoh... mi príde prinajmenšom podivné. Do prírody majú chodiť tí, ktorí chcú, nie tí, ktorí môžu lebo je to freecoolin. Vtedy nevadí ťažký batoh (tých 6kg je fakt na smiech...bežne sa šlape s 25kg a viac - tu sa bavíme o viactýždenných prechodoch), nevadí únava a málo energie - na túru sa chodí kvôli niečomu (to "niečo" si každý doplní podľa seba).

Jesť za pochodu je totálna hlúposť - dať 40km za deň nie je problém a pritom nebyť v strese - a to som popri tom stihol dať si normálny obed v horskej chate, x pív v horárňach... (šli sme po Beskydoch). Stačí si rozvrhnúť čas, reálne odhadnúť rýchlosť postupu a dať si dostatočnú rezervu a privstať si. A ak niekto nemá 10minút (aspoň) na jedenie, to by som chcel v bežnej situácii vidieť. Iné je, keď sa uteká z hrebeňa, lebo ide búrka, no v bežnej situácii je to bullshit. Jednak si pri zastavení telo troška oddýchne, jednak nie je tráviaci systém tak zaťažovaný (aj pri trávení sa spotrebúva energia) a hlavne - nenaruší to tempo dýchania, ktoré je veľmi dôležité (ťažko sa pravidelne zhlboka dýcha s plnou pusou).

Čím doplniť energiu? Pri stúpaní na hrebeň... tam kde sa fakt maká, je fajn si dať napr. každých 100 výškových metrov pár tabliet hroznového cukru. Ale to tu už zaznelo. Čo mňa prekvapilo, starší páni ma na čundri naučili, že super strava na túru je pohanka. V ešuse sa uvarí pohanka a v dekli sa osmaží zelenina, slanina...čo kto má... potom sa to zmieša. Je to výživné, rýchlo pripravené a hlavne - ľahko stráviteľné.

Jo, taká drobnosť - počas oddychu na túre nie je moc dobrý nápad si sadať - ale to by mal asi každý už vedieť.
Napísať odpoveď