Som specialny pedagog, ktory v klasickom skolstve "energeticky vyhorel", takze uz druhy rok pracujem ako zivnostnicka.
Pracu specialneho pedagoga si uz neviem predstavit bez nazerania sa na problematiku deti s poruchami, resp. s pseudoporuchami ucenia z uhlu kineziologa, teda vyuzivania metody Tri v jednom (One Brain), ktoru som studovala priamo u Carol Ann Honz.
K veci:
Opat sa ku mne dostalo dieta, resp. dvaja surodenci - dvojcata, ktore maju diagnostikovanu dyslexiu, dysortografiu a dyskalkuliu, teda poruchy citania, aplikovania naucenych gramatickych pravidiel v praxi a poruchu matematickych schopnosti.
Specialny pedagog v pedagogicko-psychologickej poradni pracuje s nimi viacmenej len ako doucovatelka, co nie je efektivne a rodicia uz stratili vieru v to, ze by ich detom, ktore navstevuju 4. roc. ZS, mohol niekto pomoct.
Nechcem kritizovat specialnu pedagogicku, pracujucu v sklenikovom prostredi, ale nadhodit diskusiu, preco na nasich pedagogickych fakultach, resp. na katedre specialnej pedagogiky neexistuje studium vyvinovych poruch ucenia. Oficialne sa vie, ze deti s poruchami ucenia pribuda, dokonca predpokladam, ze ich je podstatne viac ako deti s poruchami zraku, poruchami sluchu, ci telesne postihnutych deti. a kazdy odbor (tyflopedia, surdopedia i somatopedia) sa da u nas studovat, no vyvinove poruchy ucenia, ktore sa vyskytuju takmer na kazdej zakladnej skole, nemozno studovat nikde. Niet divu, ze ak sa skolskemu specialnemu pedagogovi podari ziskat zamestnanie na zakladnej skole, je vlastne hodeny ako neplavec do vody. Pracuje metodou: pokus - omyl ....
Tejto problematike som sa zacala intenzivne venovat potom, ked som pred mnohymi rokmi zistila, ze moja mladsia dcera je dyslekticka. Vtedy sa mi moja praca stala poslanim. Dnes, ked po mnohych rokoch skusenosti sa zaujimam o spolupracu s Ústavom specialnej pedagogiky v Bratislave, nakolko od narodenia zijem v Bratislave, takze realnu situaciu bratislavskeho skolstva mam moznost poznat aj ako ucitelka beznych tried i specialnych tried, resp. z funkcie skolskeho specialneho pedagoga, nie je o navrhnutu spolupracu zaujem.
Som smutna, ze nase skolstvo nie je schopne zaplatit skolskych specialnych pedagogov ani len na dohodu, nedajboze zamestnat na ciastocny, resp. plny pracovny uvazok na mnohych skolach pre nedostatok financii a najsmutnejsia z toho, ked sa ku mne dostanu deti, s ktorymi aj specialny pedagog pracuje, no castokrat bez efektu, pretoze, ako som uz spomenula, studium vyvinovych poruch ucenia u nas neexistuje.
Je smutne, ze rodicia vlastne ani nevedia, ze svoje deti zveruju v poradniach specialnym pedagogom, ktori tento odbor nikde nestudovali, dokonca mnohi na zakladnej skole ani neucili, takze im chybaju prakticke skusenosti.
Pytam sa Vas, co s tym urobime?
Chcem pomoct detom rozradostnit detstvo a rodicom umoznit naplno si uzit rolu rodica a nie suplovat ucitelov, co prinasa v mnohych pripadoch narusenie vtahu. rodic - dieta.
Tesim sa na dialog s Vami! Eva Štočková