Splavovanie riek

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
onkel1
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Splavovanie riek

Príspevok od používateľa onkel1 »

Tak trochu ma uchvátila myšlienka splavovania riek. Niečo som o tom prečítal a rozhodol som sa pre Malý Dunaj pre svoju nízku obtiažnosť ...

Na 90% nebudem mat profesionálny kajak ale len nejaký väčší nafukovací čln (ak ma to chytí potom zainvestujem). Chcem sa spýtať na čo si treba dávať pozor, kolko trvá splav celej rieky od BA po úsek kde sa zlieva z Váhom. Ako je to z prenášaním člnov, na čo si dávať treba pri splavovaní pozor, je Malý Dunaj splavný aj na nejakom nafukovacom člnku nehrozí mi nekde že ho roztrhnem o plytčinu ?

Dakujem za každé info :)
noone
Light Star
Light Star

Re: Splavovanie riek

Príspevok od používateľa noone »

Maly dunaj splavujeme kazdy rok. Lodky si poziciavame (klasika kanoe)...
Nafukovacie clny ako Palava a podobne su neprakticke - treba viac veslovat :-D.
Urcite ich neprepichnes, su stabilnejsie. Kanoe je ale rychlejsie a na tejto rieke sa fakt nemas coho bat.
Zozen si partiu je to zaklad pohodoveho splavu.
Maly Dunaj je dost nudny, ale je to idealna prilezitost sa naucit splavovat. Nie je na tom nic tazke. Splavuju s nami aj trojrocni synatori.

Veci zvycajne prenasame autom. Je to lepsie - ak zacne prsat, alebo sa niekto vysype do vody :). Nam sa to uz nestava ani ked robime sprostosti. Ale nahoda je blbec.
Na veci, co chcete mat pri sebe, si zozente sudy, sudky, alebo lodne vaky (ich otvor sa roluje, naozaj to neprepusti). Male sudky su vacsinou na mobily, cigy, penazenky. Nikdy ich nenechavajte otvorene! Na prvom splave sme si vsetci nechali mobily a ine cenne veci u jedneho typka so sudom, on ho nechal vetrat, ozral sa a...
Spacaky, karimatky, stany vozit autom pokial je mozne. Nie je nic depresivnejsie ak nemas suchy spacak, si v mokrom stane a prsi. Da sa to robit aj tak, ze mate 2 auta, odidete obidvomi do ciela, vratite sa jednym. Vecer v cieli dvaja odidu jednym autom na zaciatok a vratia sa dvomi. Len dvaja nemozu pit cely den :).
Navyse auta odnesu aj take veci ako gril a kotlik na gulas :-D.

Za jeden a pol dna totalnej lenivosti (nechat sa unasat prudom) sa da prist z BA do Jelky.

Ak mas dalsie otazky tak sa pytaj :).
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Dunajec som isiel na plti, ale to bol plateny dvojhodinovy splav.

Kedysi davno len splav na dusi z traktora, ak sa aj to rata za splav :)
onkel1
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

noone: díki za info .... ak sa môžem spýtať nešiel si niekedy celú dĺžku (ak ano kolko by to trvalo pri normal tempe) a kde sa dá požičat kanoe a v akej cenovej relácii lebo na nete som našiel ceny naozaj rozličné a líšili sa aj o 14€/deň ....
noone
Light Star
Light Star

No lodky si pozicaj co najlacnejsie. Nie je v tom ziadny rozdiel. Na niektorych sa zle sedi, ale da sa pouzit zachranna vesta :). Len sa uisti, ze v tom je aj odvoz a vsetko co potrebujes. My mame lodky po znamosti, takze ti asi neporadim.
Celu dlzku som nikdy nesplavoval naraz.
Toto si mozes vytlacit a hodit do laminatu:
http://www.rieky.sk/slovensko/maly_duna ... kilo=kilom

Tu mas dalsi link o prvom useku:
http://www.splavmalehodunaja.sk/tipy-na-splav/

Za 1.5 - 2 dni das asi 50 km, da sa to dat za jeden, ale musite dost veslovat.
No a podla tej stranky je celkovo z BA asi 150 km. Teda to vychadza 3-6 dni.
Byt na tvojom mieste tak idem len na predlzeny vikend a skusim tu trasu do Jelky. Splavovanie nie je o tvojom riecnom penise, ale o pohode a prijemne stravenom case. Do partie si zoberte niekoho kto uz splavoval a ukaze vam zakladne veci a manevre s lodkou. Nic sa nestane aj keby ste ho nemali.
Rozdelite sa do dvojic -> zadak (kormidlo) a hacik (ten je vpredu). Zadak (tazsi) viac menej smeruje lodku a hacik (lahsi) je iba pracovna sila ktora maka :) - hacika zvladne kludne aj subtilna bloncka. V priebehu splavu sa prestriedate aby ste si uzili obaja.
http://kanoe.sk/rocenka/1/03.html

Inac zlavove portaly nesklamu :-D:
http://www.setriza3.sk/ponuka/1342
(10 Ojro, no nekup to :-P)

Skus si nagooglit ako sa padluje a priraza k brehu. Ked nenajdes vysvetlim :)
onkel1
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Ja rozmýšlam nad variantou splavujeme dokedy nás to baví a dokedy bude počasie (v klude aj ten týždeň), zoženiem člny/kanoe pre 4 osoby (2 plavidla) + jeden bude autová podpora (po každom dni by sme sa prestriedali) ... zohnal som info, že sa pri brehu nachádzajú táboriská tak by to problém byt nemusel, základné manévrovanie z rybolovu a z občasného "člnkovania" po priehradách už máme.

To prirazenie k brehu by ma zaujímalo a určite sa to tu nestratí a nájdu to tu aj iný.... aj ako zistiť za stavidlom, že už je bezpečné sa znova nalodiť ....
noone
Light Star
Light Star

Padlovanie: padlujete na opacnych stranach lodky (logicke), zadak vsak po zabere necha na moment padlo vo vode a jeho rozsirenu cast da do zvislej polohy. Tym sa urcuje smer ktorym lodka pojde.

Prirazanie k brehu: Lodku postupne otocite proti prudu idealne tak, ze ked je presne proti prudu je uz bokom narazena na breh. Cize ako sa otacate, robite obkuk ktorym sa priblizite k brehu. Hacik vybehne a potiahne alebo pridrzi prednu cast lodky a zadak si vykroci suchou nohou na zem "Like a Boss".
Na nete sa povaluju videa kde clovek podobnym sposobom bez brzdenia zaparkuje auto medzi dve stojace :).

Vacsina lodiek ma v predu "ucho". Ked musite lodku prenasat casto staci prepchat padlo cez ucho a lodku tahat. Da sa to robit ak je na brehu trava. Ak tam je strk...
prostemarek
Novice
Novice

Príspevok od používateľa prostemarek »

Nazdar, týpci ide niekto na splav po malom dunaji, alebo niekde inde na slovensku - najlepšie splav s kanoe/kajakom a pribrali by dvoch 20 ročných týpkov, najlepšie do konca septembra :) Moje okolie o takýto spôsob nejaví záujem. Ak sú otázky tak PM!
iwanica
Novice
Novice

Príspevok od používateľa iwanica »

Ahoj, veľmi Vás všetkých prosím, vyplnte mi tento dotazník, ktorý sa týka SPLAVANIA RIEK. Píšem o tom diplomovú prácu a potrebujem ešte minimálne 30 vyplnených dotazníkov, aby som mohla v písaní pokračovať. Veľmi mi tým pomôžete. Ak poznáte niekoho, kto splavuje rieky, prosím prepošlite. Ďakujem!!! Dotazník nájdete tu: https://docs.google.com/forms/d/1p3wEfc ... form?pli=1
Napísať odpoveď