Vytvorenie RAID 1 pri uz existujucom OS
-
viper1993
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Vytvorenie RAID 1 pri uz existujucom OS
Zdravim,
potreboval by som poradit s nasledujucim problemom. Mam domaci server s filmami na ktorom mi bezi win 7. Nedavno mi kompletne odisiel HDD aj s datami tak som si povedal ze uz to nechcem zazit, kupil novy HDD a nedavno mi prisiel z reklamacie novy kus za ten ktory odisiel. Na tom kupenom som za ten cas vsetko rozbehal, mam tam 2 particie, jednu systemovu a druhu datovu.
Teraz by som rad zapojil ten druhy HDD do kombinacie RAID 1, tj tzv. mirroring ako prevenciu kvoli strate udajov. No problem je ten, ze chcel by som to zrealizovat nejako bez instalacie noveho OS a so zachovanim vsetkeho tak, ako to je teraz. Je toto nejako mozne?
Skusal som uz tzv. softwarovy RAID vo Windowse v Disk Managemente no pise mi to tam chybu s ktorou si neviem rady: "All disks holding extents for a given volume must have the same sector size, and the sector size must be valid."
Oba disky maju kapacitu 2TB. Jeden je WD a druhy Seagate, presne modely momentalne neviem.
potreboval by som poradit s nasledujucim problemom. Mam domaci server s filmami na ktorom mi bezi win 7. Nedavno mi kompletne odisiel HDD aj s datami tak som si povedal ze uz to nechcem zazit, kupil novy HDD a nedavno mi prisiel z reklamacie novy kus za ten ktory odisiel. Na tom kupenom som za ten cas vsetko rozbehal, mam tam 2 particie, jednu systemovu a druhu datovu.
Teraz by som rad zapojil ten druhy HDD do kombinacie RAID 1, tj tzv. mirroring ako prevenciu kvoli strate udajov. No problem je ten, ze chcel by som to zrealizovat nejako bez instalacie noveho OS a so zachovanim vsetkeho tak, ako to je teraz. Je toto nejako mozne?
Skusal som uz tzv. softwarovy RAID vo Windowse v Disk Managemente no pise mi to tam chybu s ktorou si neviem rady: "All disks holding extents for a given volume must have the same sector size, and the sector size must be valid."
Oba disky maju kapacitu 2TB. Jeden je WD a druhy Seagate, presne modely momentalne neviem.
Re: Vytvorenie RAID 1 pri uz existujucom OS
A nerobí sa to v biose ?
Potrebuješ mať nainštalovaný aj RAID ovládač k doske aby ti to vo Win fungovalo.
Potrebuješ mať nainštalovaný aj RAID ovládač k doske aby ti to vo Win fungovalo.
-
viper1993
Medium Professional
V biose to neviem nikde najst. Jedine co tam je je nejaky rezim HDD, ktory viem prepnut na RAID no vtedy mi nenabehne windows. Cize to by sa malo menit asi este pred instalaciou OS no preinstalovaniu by som sa rad vyhol.
Rad by si sa, no nevyhnes sa.
Podľa mňa to nepôjde... ale... môžeš skúsiť toto:
http://extrawindows.cnews.cz/jak-zmenit ... ce-windows
V podstate pri tom nastavení by si mal mať možnosť prepnúť disk medzi IDE, AHCI a RAID.. tak možno táto úprava registra pomôže.. ale pochybujem.

http://extrawindows.cnews.cz/jak-zmenit ... ce-windows
V podstate pri tom nastavení by si mal mať možnosť prepnúť disk medzi IDE, AHCI a RAID.. tak možno táto úprava registra pomôže.. ale pochybujem.
Nepomoze, nakolko RAID obsluhuje controller na doske a ten si vzdy vynuti naformatovanie diskoveho pola a nasledne podom pracuje so vsetkymi diskami pola podla svojho.
-
uplink
VIP
Raid0 nevytvoríš dynamicky, teda on the fly. Sprav si image systému [Acronis True Image], vytvor si raidové pole [v biose/uefi enable sata mode na raid] v raid menu vytvor nové raidové pole, pomenuj, reštartni, správa sa ako single drive.
-
viper1993
Medium Professional
No ok ked sa nevyhnem tak sa nevyhnem
, len som to chcel skusit. Ak tomu spravne rozumiem tak obidva disky musia byt formatnute cize musim zohnat nejake dalsie 2TB na zalohu co? 
-
uplink
VIP
Presne tak...