Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa gogo956 »

citujem:

"Do tretej, najproblémovejšej, patria obyvatelia osád, kde sa jednej žene zväčša narodí až 5 a viac detí. "Aj v tejto skupine však možno predpokladať zavŕšenie demografickej revolúcie a následný pokles pôrodnosti," myslí si odborník."

- znovu sa pytam na ten dovod..preco by mali zrazu v osadach menit reprodukcne spravanie, ked ich moznosti, prijmy, uplatnenie na trhu prace, atd. sa nijako vyrazne nezmeni??

Problemom nie su integrovani romovia- ti maju relativne malo deti.
V clanku sa pise, ze pocet Romov podla ich prognoz stupne do 2025 na cca 550tis.
To je akoze ta pozitivna sprava? nehovoriac o tom, ze len cas ukaze ci nahodou tie pocty nebudu trochu ine. Treba si znovu uvedomit, ze v tej dobe. v roku 2025, bude aktivne pracujucich vyrazne menej ako dnes, na to prosim nezabudat, takze aj prijmy do statneho rozpoctu budu vyzerat trochu inac.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pol hodinu som pisal reakciu na mobile a potom ma to zrusilo, takze znova az ked sa vratim domov, ale vidim ze gogo argumentuje podobne ako som aj ja
gogo956
Redeemer
Redeemer

citujem dalej:
Vaňo pripomína, že efekt zvýšenej pôrodnosti prináša najmä vylúčenie do osád. Krivku pôrodnosti podľa odborníka skôr či neskôr "stlačí" ich integrácia do spoločnosti.

-mozem sa spytat? lebo moc tomu nerozumiem..

Ako sa zvyknu integrovat ludia do vecsinovej spolocnosti ked nemaju ani stredoskolske vzdelanie?
Na to aby clovek mohol normalne fungovat potrebuje stálé zamestnanie ktore uzivi jeho aj rodinu.

Ake stálé zamestnanie dostane clovek so zakladnym vzdelanim na vychode Svk, pri 20perc. nezamestnanosti /Presovsky kraj/?

Ake stálé zamestnanie dostane clovek ktorý nikdy v zivote nepracoval, ani nikto z jeho rodiny
a teda nema zakladne prac. navyky?

Ak by sa stal zazrak a pritom vsetkom aj pracu dostal, tak kolko asi tak dostane? bude to aspon
o trochu viac ako je minimalna mzda?

Nenapadne toho dotycneho, ze viac dostane na davkach ked robit nebude a este si moze doma
vyvalovat pupek?

Teraz niekto povie, ze mnohi to riesia tak, ze chodia pracovat na turnusy do zahranicia, hlavne Anglicka.
1/ za prve to nie je riesenie, iba docasne odsuvanie problemu, nakolko skor ci neskor sa vecsinou musia vratit nazad
2/castokrat su v zahranici zdierani a peniaze im vyplatene nie su vobec, alebo iba menej ako bolo
dohodnute
3/ti co mozu odist su v mensine
4/neriesi to vobec nic, pretoze tam pracuju nacierno, neodvadzaju dane, resp. nie Slovensku
----------
Precitajte si tento clanok, lebo takto raz moze Slovensko dopadnut:

http://spravy.pravda.sk/chudoba-vo-vych ... k_svet_p23

Sikovni a mladsi budu pracovat na Zapade /do znacnej miery sa to tak deje uz dnes/,
tu zostanu len penzisti,mladez a nezamestnatelni.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A čo si myslíte, že budú rásť donekonečna ? Je tam jasne napísané, že už dnes je ten prírastok menší, ako pred 10 rokmi. Nič nenasvedčuje tomu, že by mal narastať. Čo sa týka toho znižovania prírastku, je to tendencia, ktorá je viditeľná a pozorovateľná, aj kvôli tej integrácii. Ty argumentuješ zas len osadami - no áno, tam sa to zrejme tak nehýbe, ale na to je ľahký liek = zmeniť systém sociálnych dávok.

Čo sa týka toho linku čo si poslal na koniec: no holt, tak to je. Deje sa to celé dejiny. Ľudia pod vplyvom rôznych udalostí migrujú. Vždy sa to dialo. Mne je na smiech, ako si niekto myslí, že teraz sa nachádza na nejakom konci dejín a už všetko zostane tak, ako to práve on zažíva a má potrebu žvástať o nejakej bielej Európe a o tom, ako "to" musíme zastaviť. To sa nedá.

Nevraviac o tom, že pravá migrácia ešte len nastane a to pod vplyvom dôsledkov globálneho otepľovania. To bude taká migrácia, že germánske sťahovanie národov v 4. a 5. storočí na porovnanie bude len mladším súrodencom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mne osobne nejde vobec o to ci je niekto biely, cierny, zeleny, alebo modry- to s tym nema nic spolocne.
Ani som si nevsimol, ze by tu niekto hovoril o "bielej Europe", alebo nieco podobne.
Mozno je to niekomu smiesne, ze mladi perspektivni ludia odchadzaju zo Slovenska a idu pracovat a zakladat si rodiny niekde do zahranicia. Lenze to sa velmi rychlo odzrkadli na ekonomike Slovenska, na nasej buducnosti. Na vychode je uz teraz uplne bezne ze na dedinach zostavaju uz len dochodcovia a mladi ziju v Cechach, Nemecku, Anglicku. Nikto tu nehovoril o "konci dejin", ide skor o to, ze dnes chudobne Slovensko na tom moze byt v buducnosti este horsie a ze je dobre ratat s takymto vyvinom aby clovek nebol potom prilis prekvapeny.

Zmenit system soc. davok nie je vseliek, nakolko v osadach budu mat vela deti tak ci tak, vyuzivaju ich na kradnutie, donasanie dreva z hory a pod. takze urcite sa ich len tak nevzdaju. Prirastok sa urcite bude znizovat, ale pri stale nepriaznivejsom pomere "pracujuci vs. nepracujuci" to bude pre statny rozpocet velky problem.
hughito
Redeemer
Redeemer

To čo som napísal nebolo smerované na teba ani na nikoho tu. Problém to samozrejme je, ak to berieme vo vzťahu ku Slovensku. Najväčšie zlo je to, že máme totálne poddimenzované školstvo a na tom najviac utrpíme. Nie je možné budovať nejakú lepšiu spoločnosť, v ktorom by aj tí mladí chceli zostať bez kvality, ktorá by mala vychádzať zo škôl.

Samozrejme, že zmena sociálnych dávok by nebol všeliek a nestalo by sa, že cigáni by zrazu začali mať po 1 decku. Veď sám tu neustále opakujem v rôznych témach, že vysoký počet detí je univerzálny sociálny jav, ktorý bádať všade bez ohľadu na historické ohraničenie.

Ale myslím si, že aspoň čosi by to pomohlo, ale nejde len čisto o tie dávky vo vzťahu k deckám. Proste ľudia by mali produkovať nejakú hodnotu, ktorý pramení z práce. Nie je možné len brať a neprodukovať nič. Ako povedal jeden anarchomunista: "Žiadne nútenie do práce, ale ani žiadnu ľútosť medzi tých, ktorí prácu dobrovoľne odmietajú." Samozrejme, to je myslené na zdravých jedincov, ktorí nemajú žiadne obmedzenie.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Áno, cigáni ešte rastú a ich počet sa navýši, ale dôležité je toto: Ročné prírastky rómskeho obyvateľstva budú mať však približne od roku 2015 klesajúcu tendenciu.
Rovnako ako ma klesajucu tendenciu aj biele obyvatelstvo a to vyrazne vacsiu. Takze to nic nemeni na fakte, ze ciganov je coraz viac. Kukaj realne cisla a nie nejake rastuce a klesajuce tendencie.
hughito napísal:Ďalej tento článok: http://spravy.pravda.sk/romov-na-sloven ... domace_p12
Ono v podstate cisla sedia aj vsetko ostatne, len nejaky pan Vano povie toto: "Reálne by to podľa neho nebolo ani vtedy, keby sa pôrodnosť rómskeho etnika udržala na terajšej vysokej úrovni. "Už dnes je však nižšia ako pred desiatimi rokmi," argumentuje. Predpokladá, že Rómovia postupne od väčšinového obyvateľstva prevezmú aj reprodukčné správanie." na zaklade coho predpoklada? ze ich porodnost klesa? plati to co som pisal v uvode, klesa aj porodnost bielych a to vyraznejsie, takze tu pan Vano zavadza.

Vaňo pripomína, že efekt zvýšenej pôrodnosti prináša najmä vylúčenie do osád. Krivku pôrodnosti podľa odborníka skôr či neskôr "stlačí" ich integrácia do spoločnosti."Dovol nech sa s chuti zasmejem. To co je za prije*** vetu? Sa neintegrovali 500 rokov a tu nejaky Vano povie ze ich treba integrovat. Dajte mu nobelovu cenu, zistil jak vyriesti cigansky a zrejme kazdy etnicky problem na tomto svete.

A na koniec odcitujem aj poslednu vetu z toho clanku, velmi dolezita: "Slovensko je v rámci Európy krajinou s najväčším percentom rómskej menšiny k celkovému počtu obyvateľov. K rómskej národnosti sa ich však hlási len 90-tisíc. Keďže súčasná legislatíva nedovoľuje robiť sčítania ľudu na etnickom princípe, presný počet slovenských Rómov nemožno vyčísliť. Za socializmu to však možné bolo, posledný spracovaný údaj z roku 1980 hovoril o 200-tisícovom rómskom etniku"

No co k tomu dodat, ocividne vsetky tie cisla s ktorymi sa teraz pracuje budu velmi podhodnotene a realne sa jedna asi o vyrazne vacsie pocty o akych tu teraz hovorime.
hughito napísal:Proste ľudia by mali produkovať nejakú hodnotu, ktorý pramení z práce. Nie je možné len brať a neprodukovať nič.
Asi kazdy bude suhlasit, ale vazne tomu veris ze je to mozne spolocne s ciganmi?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

http://spravy.pravda.sk/fico-romsky-pro ... domace_p23

tak a týmto bolo Ficom povedané, že cigánsky problém tu máme, ale bez požehnania EÚ sa riešiť nemôže....
Takže,
za prvé.... Fico je vo vzťahu k EÚ obyčajný lokaj, sám to uznáva, a zjavne mu to vyhovuje.... Netvrdím, že vláda 2006 - 2010 bola nejaká super, ale nejako ten Fico "vymäkol"....
za druhé.... EÚ nič meniť nebude, to je dôvodný predpoklad, čož znamená, že najbližšie štyri roky sa nič meniť nebude....

Sečteno a podtrženo.... následkom neriešenia bude napätie iba vzrastať.... ale nekonečne dlho sa to jednoducho nedá (druhý termodynamický zákon je jasný).... a nakoniec tento sud so strelných prachom vybuchne.... a len potom začne skutočná sranda....
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pinhead

sme sucastou Europskych struktur a nemozme si robit uplne co chceme iba podla svojich predstav.
Akonahle by Slovensko prekrocilo urcite hranice, tak by velmi rychlo nasledoval trest vo forme ktora by sa nikomu z nas nepacila.

Pokial sme si chceli vladnut iba po svojom, systemom "Bielorusko alias Sam ostrov v mori" tak sme nemali do EU vobec vstupovat- nikto nas do toho nenutil, Slovensko bolo celej Europe ukradnute.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

http://infonoviny.sk/cig%C3%A1ni-napadl ... mr%C5%A5ou

multikultúrne obohacovanie v praxi.... Boh vás chráň od toho, aby ste v osade mali pozemky, a nedajbože by ste sa ich skúsili domáhať.....
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Za chvilu sa toto stane uz neunosne a potom to bude len radost! :boj:
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Dnes som bol u obvodnej. Na malej úzkej chodbe čakalo možno 10 ľudí a prišla cigánka s dvoma deťmi. Smrad tam nastal taký, že všetkým nám bolo neskutočne zle a jedno dievča z toho odpadla :( Prečo musia trpieť nevinní, ktorí zdravotníctvu odvádzajú svoje zarobené peniaze? Mne je absolútne jedno, hoc je niekto aj modrofialový na hnedé medvedíky či inak sfarbený ale tak že mi pred očami odpadlo dievča zo smradu od cigánky, to už bolo aj na ňa moc. Človeku, ktorý odmieta prácu by nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť jednoznačne nemal mať. Jemu sa nechce robiť- prečo by sme sa o neho mali starať? Jedno teplé jedlo denne a dovidenia.

//autoeditácia príspevku (03 Apr 2012, 16:59)
Jakub140 napísal:Dnes som bol u obvodnej. Na malej úzkej chodbe čakalo možno 10 ľudí a prišla cigánka s dvoma deťmi. Smrad tam nastal taký, že všetkým nám bolo neskutočne zle a jedno dievča z toho odpadla :( Prečo musia trpieť nevinní, ktorí zdravotníctvu odvádzajú svoje zarobené peniaze? Mne je absolútne jedno, hoc je niekto aj modrofialový na hnedé medvedíky či inak sfarbený ale tak že mi pred očami odpadlo dievča zo smradu od cigánky, to už bolo aj na ňa moc. Človek, ktorý dobrovoľne odmieta prácu by nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť jednoznačne nemal mať. Jemu sa nechce robiť- prečo by sme sa o neho mali starať? Jedno teplé jedlo denne a dovidenia.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty píšeš nejaké sci-fi scenáre pre hollywood ?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

neviem čo je na tom sci-fi, tiež som zažil podobný prípad.. ale ako tu už bolo x-krát napísané, pokiaľ nežiješ na východe kde sa to deje, tak to proste nerieš a nesnaž sa dokázať neviem čo. ak si narážal na tú zdravotnú starostlivosť zdarma, tak to som tiež celkom nepochopil, pretože som videl už viackrát ako odmietol lekár vyšetriť, ak dotyčný nemal preukaz poistenca.
hughito
Redeemer
Redeemer

Bežte doprdele so svojím východom. V mene východu ste ochotní akceptovať každú hovadinu.

Smrad z človeka zažil kdekto, napr. ja naposledy v MHD v BA z bezdomovca. Ok, je to smrad, ale preháňanie typu: Smrad tam nastal taký, že všetkým nám bolo neskutočne zle a jedno dievča z toho odpadla.

Na základe čoho autor tohto nezmyslu dospel k tomu, že všetkým bolo NESKUTOČNE zle ? Neviem ako vy, ale ja si pod predstavou, že je niekomu zle predstavím stav, že niekomu je zle od žalúdka z nejakých dôvodov (jedno akých). Zlý pocit, bolenie brucha, zvracanie. Také sú a môžu byť následky.

A odpadnúť od smradu ? Zoberme si situácia: smrad, ktorý sa nedá vydržať - daný jedinec by mal teda ísť preč, resp. sa aspoň posunúť, keď je to až v takej miere, že sa to nedá vydržať. Ale odpadnúť ? A vôbec z človeka až taký smrad nemôže ísť, ani keby bol posratý a pošťatý a neviem aký naraz, čo pochybujem. Keby tam pálili ľudské tela, tak ok, beriem.

Tieto príbehy a zážitky sú úplne mimo reality, proste tomu neverím a môžte ma tu v rámci svojej dogmy východu, kde je zrejme úplne iný svet a asi aj ľudia tam inak (viac) smrdia, ukrižovať.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

čo ty vieš akej povahy bolo to dievča.. plus bola ešte za doktorom kto vie s čím. treba zobrať do úvahy viac možnosti, vieš. jeden človek spadol do žumpy a umrel, ďalší zostal "len" v šoku. nj, nie sme každý rovnako naprogramovaný robot. ale jo, ja som teda zažil z cigána zatiaľ osobne len takú úroveň smradu, že nechýbalo veľa a dohodím tam tyčku :) "všetkým bolo neskutočne zle" nj, možno to trochu viac prifarbil alebo prisvojil vlastné pocity na kolektív. ale ver, že zápach človeka, z ktorého dvíha žalúdok je reálna vec. a btw "keby bol posratý a pošťatý a neviem aký naraz, čo pochybujem" to, že na osadách nepoznajú toaletu a hygienické potreby snáď chápeš a počul si už o tom. možno si videl aj nejaké to video trebárs od pána dobrovodského, kde ukázal, že evidentne stačí stiahnúť gate, spraviť potrebu a následne sa pekne zakasať a ísť ďalej.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Niekedy, keď cestujem zo Spišskej domov (Spišské Vlachy), tak si musím v autobuse zapchávať nos, aby som sa nepozvracal a aby ma nenadvihlo. A to nie som ani zďaleka nejaká labilná povaha. A v prepchatom buse sa nemáš kde pohnúť a ak je tam naládovaných 30 cigánov, môžeš sa presúvať diagonálne a horizontálne, ich smrad je tam vždy. Ono je to ťažké pochopiť, ak to niekto nezažil...
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak som asi robot, lebo som takisto zažil rôzne smrady aj od ľudí a je to proste nepríjemná záležitosť, ťažko vydržateľná, ale aby mi bolo zle na vracanie a nebodaj som odpadal..

A to, že sa niekto vyserie a neutrie si riť nie je to isté, ako keby bol niekto obmazaný hovnami a doščatý. To, že sú nejaké hygienické návyky v osadách biedne je samozrejme, ale zase si netreba predstavovať, že sa tam ohadzujú hovnami a pochybujem, že aj tá matka s deckom boli obhádzané hovnami a zaliate močom.

Vidím to tak, že tam prišla zanedbaná matka s deckom, špinavé, smrad si viem predstaviť a tu na chlapec to samozrejme, keďže šlo o cigánov, musel predimenzovať do odpadávania.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Prepáč, ale detaily o tom, ako sa k svojmu smradu dostali, ma nezaujímajú. Zažil som kopec smradľavých vecí, ale ak si pod útokom intenzívneho smradu konštantne počas 35 minút, určite sa nebudeš tváriť a cítiť ako iron man. Ale nebudem ťa presviedčať, smrad cigánov nie je výmysel a nevyrástol na stromoch. A je mi jedno či smrdí cigán, alebo biely, alebo nejaký ožran.
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Reli.C »

hughito: nevieš absolútne o čom píše t-pack vyššie. nezažil si to. a aj keď mi napíšeš že "áno zažil" tak ti neuverím. dneska som šiel zo školy domov. zastavili sme už ani neviem v akej dedine a do autobusu nastúpilo cca skupinka 10 cigánov. krista ani za toho boha si nevieš predstaviť aké to bolo. v autobuse teplo ako v peci (neviem či vodičovi kompletne je*alo na hlavu ale topil ako nenormálny) a si predstav ten neznesiteľný smrad z toho odpadu. keby vážne že nevystúpia z toho autobusu v nasledujúcej dedine tak prisam bohu že odpadnem aj ja. a je jedno akej som "povahy" najskôr by som odpadol z toho nezastaviteľného tykovania ktoré sa pomaly ale isto začínalo dostavovať.
Napísať odpoveď