vypalovanie
vypalovanie
viem, ze tu je tema ohladne vypalovania, ale hovori sa tam o krasnej horke.
Takze, dnes som si na prechadzke so psom vsimol, ze velka cast lesa bola vypalena. Kedze v lese som dost casto, da sa povedat, ze je stastie ze som vtedy v lese nebol. Ako by sa mal clovek zachovat, ked sa ocitne v horiacom lese?
Takze, dnes som si na prechadzke so psom vsimol, ze velka cast lesa bola vypalena. Kedze v lese som dost casto, da sa povedat, ze je stastie ze som vtedy v lese nebol. Ako by sa mal clovek zachovat, ked sa ocitne v horiacom lese?
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: vypalovanie
Bež ohňu z cesty (ak ho nie si schopný uhasiť, vtedy has!). Oheň sa šíri veľmi rýchlo, takže si premysli cestu. Veľmi nevhodné je bežať DO kopca. Ak musíš prebehnúť cez oheň (krátky úsek), tak sa odporúča maximálne zakryť pokožku vrátane vlasov a extra rýchlo prebehnúť - riziká si zváž sám. Videl som, ako sa chytili horieť stromy, keď susedia na chate vypaľovali trávu a oheň zastavila až široká lesná cesta a príjazd hasičov. Oheň sa šíril smerom do kopca a bolo to teda riadne rýchle (porast boli prevažne borovice - napr. duby a buky budú horieť pomalšie)
-
TommyHot
Addict
Ak mas kam utiect tak utekaj co ti nohy vladzu. Neviem ako inak by si sa chcel zachovat? Nebodaj by si to chcel hasit bundou?
Tak tak, dost blba otazka
Zavolat pomoc (hasicov) a dostatocne sa vzdialit. A keby si sa uz v tom ohni nahodou ocitol tak si minimalne niecim poriadne prekry usta a nos aby si sa nenadychal dymu, lebo potom mozes rychlo stratit vedomie a uz si moc nepomozes.
Zavolat pomoc (hasicov) a dostatocne sa vzdialit. A keby si sa uz v tom ohni nahodou ocitol tak si minimalne niecim poriadne prekry usta a nos aby si sa nenadychal dymu, lebo potom mozes rychlo stratit vedomie a uz si moc nepomozes.
Ak ide o luku, tak si hlavne treba pozriet smer vetra a na zaklade toho urcit unikovu cestu. Ohen sa siri po smere vetra, takze najlepsie je bezat kolmo a potom proti vetru ak je uz ohen za tebou. Ak mas ohen za chrbtom a vietor ti fuka do tvare, tak mozes byt pokojny 
ide mi hlavne o situaciu ak by som bol v ohni/v jeho uplnej blizkosti. Porasty su strasne suche ved uz dlho neprsalo. Myslim, ze beh by mi pohol len naozaj vtedy keby som siel proti vetru. Namocena handricka alebo kus oblecenia proti dymu stacia?
-
TommyHot
Addict
Kratkodobo ano..
Mňa by zaujímalo či fungujú tie hliníkové(alebo z čoho to je) prikrývky,ktorými sa hasiči prikryjú ked sú obkľúčený ohňom.
Videl som to iba vo filmoch
, tak preto sa pýtam či to aj reálne funguje.
Videl som to iba vo filmoch
-
Grim
Darca
...samozrejme...máš to aj v lekárničke v aute...
Ale ja si nemyslim ze ta folia v lekarnicke je primarne urcena na ochranu proti ohnu.
Pripada mi moc tenka.
Pripada mi moc tenka.
veď tá v lekárničke je na to aby postihnutému nebola zima... udržuje teplo a využíva slnečné žiarenie aby sa nahriala.
Tá čo majú hasiči je ako taká ohňovzdorná deka, určite sa ňou nezohrievajú
Tá čo majú hasiči je ako taká ohňovzdorná deka, určite sa ňou nezohrievajú
-
Andi_Cibula
Addict
Mňa by zaujímalo na kerú máriu sa ta tráva zvykla/zvykne vypaľovať ?
Objasní mi to niekto ako mestskej kryse ?
Objasní mi to niekto ako mestskej kryse ?
-
WiZard
Star
Racius, pokial je ta trava uz stara, par rokov nekosena, je najjednoduchsie riesenie ju vypalit... (samozrejme, ze to neschvalujem)
Ja som sa dozvedela, že tráva sa zvykne vypaľovať najmä kvôli zárodkom "škodcov" 
-
qwerty-xyz
kokos niekto tu napise ze deka ktora udrziava teplo. jezisi, to je ale uroven. Hasici pouzivaju ohnuvzdorne deky. jej system ste mohli vidiet vo filme resident evil, ked nastal vybuch a milla sa prekryla tou dekou, . . . tak tento typ vybuchu ju len oblizal po tejto deke a jej sa nestalo dokopy nic.
-
javatar
Hardcore addict
ano qwerty ale to pretoze to tej deke pan scenarista tak nakazali - nik netusi ako by to dopadlo pri realnej zombie apokalypse 
OMG prestante, vsetci uz par rokov vieme ze qwertyho znalosti o fungovani sveta pochadzaju vyhradne z hier a filmov, tvarte sa ze je to ok a suhlasne prikyvujte.
Ale zas musim uznat ze Grim fakt drsne zadrel, ta folia z lekarnicky je pravym opakom tepluvzdornej, spalil by si ju aj prskavkou.
Ale zas musim uznat ze Grim fakt drsne zadrel, ta folia z lekarnicky je pravym opakom tepluvzdornej, spalil by si ju aj prskavkou.
-
Grim
Darca
...ano? tak som sa osral, len mi to vyzeralo rovnako...
-
qwerty-xyz
akoze rad by som videl SS od debila ktory mi zmazal moj prispevok o balistickej deke s protipoziarnou upravou, aby priblblej gangy videl ze take nieco je. no ktory chlapci? ci ? neprizname sa????