Aké boli vaše začiatky?
Re: Aké boli vaše začiatky?
ktorou rukou potom držiš volant?
:D:D
ľavou predsa
obaja..grim aj ja...
pravou sa mi dokonca blbo soferuje - a to som pravak
pravou sa mi dokonca blbo soferuje - a to som pravak
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...hej, ľavou ho pridŕžam dvoma prstami...keď som v meste, tak celou rukou...keď odbočujem, tak obe ruky a pekne prekladám...
ja osobne sa tiež snažím ručkovať ale zas ako kedy točievam aj jednou rukou ten volant
prvý krát som sadol za volant tesne pred autoškolou . Otec ma zobral na "letisko" tam som prvý krát šoféroval auto. S autoškolou nebol problém. Horšie to bolo po nej. V autoškole som jazdil na Fabii 1.4 a 1.6 diesel. A potom som doma sadol Clia do 1.2 benzín. Toľko nadávok naraz som v živote nepovedal.
. Ja som sa stým autom nevedel pohnúť, furt mi to zdochlo... no proste prvé cca 1-2 týždne to bola hrôza. Potom už našťastie v pohode. Dnes už mám vodičák 4 roky, aj najazdené niečo mám (s rodinou ku starým rodičom a pod.)
Ja zas drzim pravou
Asi na 3 hodinach, a lavu mam na opierke a zlahka drzim volant zospodu. Ked odbocujem tak, tusim pouzijem aj tu lavu, neviem teraz presne to uz je automaticky
.
Volant držím ľavou, zvyčajne hore medzi desiatou a dvanástou, na okreskách. Na dlhších rovinkách niekedy len tak pridržiavam dole..
Za zlých poveternostných podmienok alebo podľa situácie v meste sa snažím mať obe ruky na volante kvôli bezpečnosti.
Čo sa týka rýchlosti, tak ak si to neodsledujem, tak v rovinkovejších dedinách mám tendenciu prekračovať tachometrovú 60-ku
Za zlých poveternostných podmienok alebo podľa situácie v meste sa snažím mať obe ruky na volante kvôli bezpečnosti.
Čo sa týka rýchlosti, tak ak si to neodsledujem, tak v rovinkovejších dedinách mám tendenciu prekračovať tachometrovú 60-ku
ní ked sme uz pri tých rýchlostiach nedá sa mi neopýtať..štve vás ako vodičov ked vidíte neikohokto v dedine ide presne 50 na okreskách presne 90 prípadne 80? lebo podla vsetkeho to všetkých čo ma obiehaju to štve že idem pomaly:D
nie enstve, ak sa ponahlam tak ho mimo obce obehnem, v dedine nie, vzdy si poviem "aspon idem na spotrebu" 
asi to závisí od človeka lebo sa mi už párkrát stalo že ma obehli aj v dedine..ale tak asi sa len ponáhlali..
Ak mám 10 km úsek takmer rovnej cesty a niekto ide 80 tak jasné, že predbieham. V dedine nie. Teda pokiaľ nejde 30 
Horšie je ak v dedine idete tachometrových 60 a niekto vás ofrnkne. Tak ale asi sa ponáhľa
Horšie je ak v dedine idete tachometrových 60 a niekto vás ofrnkne. Tak ale asi sa ponáhľa
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ano obieham aj v dedine, aj v meste, aj mimo mesta, aj cez plne ciary, aj cez ostrovceky ... je mi to jedno, ciara neni stena, skor sa drzim jednej lepsej mantry - cumak pchaj len tam, kam vidis
... potom sa nic stat nemoze, hoci zarputili bojovnici proti udajnym piratom budu tvrdit, ze vdaka mojmu obiehaniu cez srafovany ostrovcek a odbocovaci pruh v protismere umreli minimalne styri cierne africke deti, ktore nepodporovali fair trade organizacie

nordkapp_pb: To tym aj usetris nejaky cas?
Ja neobieham, ani ma to nejak nes*re ked ide niekto 90 alebo 85. Ale ked sa niekto vlecie 70 - 75 na rovnej ceste. tak to je horise jak ked niekto leti 120.
Ja neobieham, ani ma to nejak nes*re ked ide niekto 90 alebo 85. Ale ked sa niekto vlecie 70 - 75 na rovnej ceste. tak to je horise jak ked niekto leti 120.
Ja si to vzdy spocitam, cestou do roboty mam jeden usek, kde sa blbo predbieha a ak tam niekto ide o 10 km/h pomalsie ako by sa mi pacilo, tak sa za nim tolko povleciem, lebo viem, ze jeho predbehnutim ziskam maximalne 2-3 minuty. Preto sa mi neoplati riskovat - na tom useku su zakruty s kratkymi rovinkami a nie je tam poriadne vidiet.
Ak idem dlhsiu trasu a niekto ide na rovnom useku presnych 90, tak si aj par minut pockam na volny protismer a nehrniem sa dopredu za kazdu cenu. Da sa povedat, ze hlavne pri jazdeni do roboty som si vsimol kolko sa da usetrit casu a musim povedat, ze na tych 15 kilometroch sa neoplati riskovat, lebo ziskam velmi malo. Vzdy sa pobavim ked vidim ako sa niekto agresivne derie dopredu a potom vchadza do mesta o 30 sekund skor ako ja, pripadne ak vojde skor, tak sa aj tak vacsinou stretneme pri prvom semafore
Podobne je to pri dlhsej ceste, ak si vezmeme 2 hodinovu cestu, tak jazdou o 20% rychlejsie vieme usetrit 24 minut, ale stoji to za tych 30-40 eur? Mne teda nie
Ale tiez nie som anjelik, ak idem napriklad trasu RV-KE alebo opacne, tak tam si na rovinkach dovolim ist 110-120 (to sa da vacsinou iba vecer, lebo inokedy je tam relativne husta premavka) a spolieham sa na to, ze mi protiduci vodici bliknu ak by merali 
Ak idem dlhsiu trasu a niekto ide na rovnom useku presnych 90, tak si aj par minut pockam na volny protismer a nehrniem sa dopredu za kazdu cenu. Da sa povedat, ze hlavne pri jazdeni do roboty som si vsimol kolko sa da usetrit casu a musim povedat, ze na tych 15 kilometroch sa neoplati riskovat, lebo ziskam velmi malo. Vzdy sa pobavim ked vidim ako sa niekto agresivne derie dopredu a potom vchadza do mesta o 30 sekund skor ako ja, pripadne ak vojde skor, tak sa aj tak vacsinou stretneme pri prvom semafore
Podobne je to pri dlhsej ceste, ak si vezmeme 2 hodinovu cestu, tak jazdou o 20% rychlejsie vieme usetrit 24 minut, ale stoji to za tych 30-40 eur? Mne teda nie
Jj, zisky riskantnou jazdou sú minimálne dokonca aj na prekvapujúco dlhších jazdách. Poznám človeka, čo spravil 200 km z BA raz tak, že išiel čo to dalo, predbiehal, dediny dával zhusta a druhýkrát išiel totálne podľa predpisov. Rozdiel? 12 min.
-
Grim
Darca
...ja som na ticu lietal ako šarkan, ale aj tak sa našlo pár rýchlejších, ktorí ma obehli...vtedy som sa uhol na krajnicu, aby som nebrzdil...teraz jazdím tak okolo 80km/h a tiež sa uhýbam, len je tých obiehačov nejak viac...v meste ako kde od 40 - 60km/h...ten časový rozdiel je tam naozaj minimálny, a keďže mojou doménou je permanentné meškanie, tak som si povedal, či budem meškať 10 alebo 12 minút je už jedno...
-
RATZINGER666
Darca
ja presne ako nordkapp... ked sa ponahlam, obieham vsetko, co stoji v ceste, a vsade, kde sa da, ale najma v zavislosti od toho, v akom aute sedim... nikdy sa ale na nikoho netlacim ani nelepim, pokial to situacia nutne nevyzaduje... ked sa clovek ponahla, netrapi ho spotreba, ktora aj tak privelmi nenarastie - v zavislosti od dlzky useku...
inak k teme aspon tak v skratke, pretoze moje zaciatky pre mna vtedy vela znamenali, strasne rad na ne spominam a niekoho aj mozno pobavia
... prvykrat som sedel za volantom v 12-tich, este si pamatam, ako mi ujo skladal deku pod rit, aby som videl vobec na cestu
vozili sme sa na favorite po uzkej asfaltke okolo miestneho ihriska v prilahlej dedinke, vyhradne vecer a v noci... takto to bolo kazdy tyzden... v 14-tich sme zacali chodit na miestne letisko, ktore bolo urcene pre praskovacie lietadla, neskor pre modelarsky klub... avsak bolo uplne nevyuzite, a tak som sa tam ucil ine veci, rychlosti sa zvysovali, prvykrat som sekol 100km/h
...jazda dookola po letisku zacala vsak byt casom nudna, casom sme sice pridali aj parkovanie a kuzele (tzn. kriedou nakreslene ciary a plastove flase s vodou
), ale nestacilo to... tak sa zacali obiehat okolite dediny a hladanie ciest... nabral som nove skusenosti, bol som v premavke, musel som sa na uzkych cestach vyhybat okoloiducim autam, a kedze sme behali po dedinach, tak aj traktorom, vymolom, povozom a podobne
mal som 15, pretoze som mal uplne cerstvy obciansky, ked ma zacala nudit aj neustala jazda po tych istych cestach... vtedy som zistil, na co su na otackomeri tie vyssie ciselne hodnoty, co sa stane, ked ten pedal vpravo stlacim az na zem, ze brzdy brzdia silnejsie, ked pedal stlacim trochu doraznejsie a ze teda staci vlastne brzdit omnoho neskor
prestal som sa za bat, za volantom som bol ako doma a favorit uz prestaval stacit... odvtedy musel ujo vytahovat z garaze jeho vtedajsiu chvalu - trojkovy golf na 16" nizkoprofilakoch... vtedy sme sa vratili spat na letisko, flase sme opat naplnili vodou, ale dali sme ich od seba trochu dalej, do roznych tvarov a podobne, a spolu sme sa zabavali takymto sposobom
ujo kedysi zavodne jazdil, tak mi poukazoval rozne veci, zaklady a zakladne techniky alebo ako to nazvat, cosi som sa priucil aj z teorie a cosi aj z mechaniky automobilov... v zime prisli na radu prve "smyky", ucil som sa, ako sa auto sprava na snehu zistil som, ze rucna brzda nie je len na parkovanie, ale aj na aku taku zabavu... v 16-tich rokoch sa vsetky nadobudnute skusenosti zacali uplatnovat opat na tych dedinskych cestach... vtedy som prvyrat musel prispiet na prevadzku auta, konkretne na nakup novych letnych gum sumou 2000sk z mojich tazko vydretych penazi z brigad a vreckoveho, ktore som udajne zjazil sam
nasli sme najidealnejsiu trasu, kade sa vtedy dalo v ramcii moznosti jazdit, a tu to vsetko pokracovalo... pistanie gum striedali obcasne povzdychy z miesta spolujazdca, zacal som obiehat ostatne vozidla, ktore mi stali v ceste
ujo si zacal kupovat kinedryl, ci ako sa to volalo
tak to pokracovalo celu 17-tku... prisla na radu autoskola, kde som problemy ziadne nemal... na prvu jazdu som isiel hned do mesta, kde som aj po prvykrat prekrocil povolenu rychlost - asi nezvyk
po par jazdach ma zaujimalo, ci mozem ist uz konecne nieco potrenovat aj na cvicisko, na co ma instruktor zdrbal, ze som tam mal ist uz davno... tam som vtedy siel prvy aj posledny krat - po uspesnych prejazdoch kuzelov a parkovaniach sa ma instruktor pytal, co tam ja chcem vlastne cvicit
viac si z autoskoly nepamatam, mal som par jazd, dve hodiny teorie a islo sa na skusky... tie boli samozrejme v poriadku na prvy krat, za dva tyzdne bola autoskola hotova... potom prislo prve auto - od ujovej firmy som odkupil favorita za symbolickych 15 000sk, ktoreho som este aj po dalsom pol roku predal za 20 000sk s najazdenym tristvrte milionom km
pokracovalo to uz normalne, aj ked som po cestach lietal ako blazon, co uz si teraz naozaj malokedy dovolim - prve kiksy za volantom, sem tam nejaky tukanec, ktory som ale nikdy nezapricinil ja, prva lahka buracka, prve pokuty, prva realna hrozba zadrzania vodicskeho preukazu a tak dalej
v tej dobe som uz mal dvakrat precitanu a nastudovanu knihu "horky volant" (
), zacal som na starej znamej ceste "trenovat" nejaku tu rychlejsiu jazdu, ale tentokrat uz zodpovedne sam a na vlastnom aute
tolko k tym zaciatkom 
...no a po tejto trase sa chodim vozit doteraz, ked sa chcem vysantit, pretoze mi absolutne vyhovuje, ale priznam sa, ze uz sa bojim, lebo neviem, kam to vsetko smeruje, bojim sa tam aj za volantom, uz tam nelietam tak, ako kedysi
ta cesta je idealna, ma vsetko, co ma mat, zuzenia, rozsirenia, rovinky, prudke zatacky, vracak, ako bonus je to v peknom horskom prostredi - a co je najdolezitejsie - poznam ju ako vlastne boty 
inak k teme aspon tak v skratke, pretoze moje zaciatky pre mna vtedy vela znamenali, strasne rad na ne spominam a niekoho aj mozno pobavia
...no a po tejto trase sa chodim vozit doteraz, ked sa chcem vysantit, pretoze mi absolutne vyhovuje, ale priznam sa, ze uz sa bojim, lebo neviem, kam to vsetko smeruje, bojim sa tam aj za volantom, uz tam nelietam tak, ako kedysi
Tak moje zaciatky pochadzaju z lesneho prostredia. Prvy krat som sam soferoval auto asi v 12 alebo 13 rokoch. S ocom som chodil robit do lesa a raz zastal na luke a vravi, aby som sadol za volant. Tak som sadol
bolo to na vetrieske
samozrejme za mnou na luke ostali kolaje od hrabania. A od vtedy som sa ucil jazdit na vetrieske. Kym som sa naucil na 2x vytlacat spojku a potom este medziplyn, tak to bolo tazke sa naucit, ale zvykol som si. V 16 rokoch som uz piratil po lesnych cestach
ked som isiel robit voicak, tak som mal normalne strach z osobneho auta, ale prezil som to. Spravil som vodicak na osobne a hned na to na nakladne. 2 roky som vozil drevo na vetrieske viac no necestach ako cestach a 3 roky uz robim vodica z povolania na dopravnej zdravotnej sluzbe. Zatial bez nehody, ak neratam zvaleny susedov plotik (to uz som mal vodicak a tahal som dole kopcom aviu na lane a daval som viac pozor aby sme sa nestretli my dvaja a nakoniec som nasiel susedov plot) a este zrazenu srnku, srnka v pohodke odkracala, ale sluzobny VW s prasknutym naftovym filtrom mi skapal. A to bolo v meste! A odvtedy poklopem nemam ziadne vacsie problemy co sa tyka aut a vodicov, len klasicke veci....
RATZINGER666 napísal:ja presne ako nordkapp... ked sa ponahlam, obieham vsetko, co stoji v ceste, a vsade, kde sa da, ale najma v zavislosti od toho, v akom aute sedim... nikdy sa ale na nikoho netlacim ani nelepim, pokial to situacia nutne nevyzaduje... ked sa clovek ponahla, netrapi ho spotreba, ktora aj tak privelmi nenarastie - v zavislosti od dlzky useku...
inak k teme aspon tak v skratke, pretoze moje zaciatky pre mna vtedy vela znamenali, strasne rad na ne spominam a niekoho aj mozno pobavia... prvykrat som sedel za volantom v 12-tich, este si pamatam, ako mi ujo skladal deku pod rit, aby som videl vobec na cestu
vozili sme sa na favorite po uzkej asfaltke okolo miestneho ihriska v prilahlej dedinke, vyhradne vecer a v noci... takto to bolo kazdy tyzden... v 14-tich sme zacali chodit na miestne letisko, ktore bolo urcene pre praskovacie lietadla, neskor pre modelarsky klub... avsak bolo uplne nevyuzite, a tak som sa tam ucil ine veci, rychlosti sa zvysovali, prvykrat som sekol 100km/h
...jazda dookola po letisku zacala vsak byt casom nudna, casom sme sice pridali aj parkovanie a kuzele (tzn. kriedou nakreslene ciary a plastove flase s vodou
), ale nestacilo to... tak sa zacali obiehat okolite dediny a hladanie ciest... nabral som nove skusenosti, bol som v premavke, musel som sa na uzkych cestach vyhybat okoloiducim autam, a kedze sme behali po dedinach, tak aj traktorom, vymolom, povozom a podobne
mal som 15, pretoze som mal uplne cerstvy obciansky, ked ma zacala nudit aj neustala jazda po tych istych cestach... vtedy som zistil, na co su na otackomeri tie vyssie ciselne hodnoty, co sa stane, ked ten pedal vpravo stlacim az na zem, ze brzdy brzdia silnejsie, ked pedal stlacim trochu doraznejsie a ze teda staci vlastne brzdit omnoho neskor
prestal som sa za bat, za volantom som bol ako doma a favorit uz prestaval stacit... odvtedy musel ujo vytahovat z garaze jeho vtedajsiu chvalu - trojkovy golf na 16" nizkoprofilakoch... vtedy sme sa vratili spat na letisko, flase sme opat naplnili vodou, ale dali sme ich od seba trochu dalej, do roznych tvarov a podobne, a spolu sme sa zabavali takymto sposobom
ujo kedysi zavodne jazdil, tak mi poukazoval rozne veci, zaklady a zakladne techniky alebo ako to nazvat, cosi som sa priucil aj z teorie a cosi aj z mechaniky automobilov... v zime prisli na radu prve "smyky", ucil som sa, ako sa auto sprava na snehu zistil som, ze rucna brzda nie je len na parkovanie, ale aj na aku taku zabavu... v 16-tich rokoch sa vsetky nadobudnute skusenosti zacali uplatnovat opat na tych dedinskych cestach... vtedy som prvyrat musel prispiet na prevadzku auta, konkretne na nakup novych letnych gum sumou 2000sk z mojich tazko vydretych penazi z brigad a vreckoveho, ktore som udajne zjazil sam
nasli sme najidealnejsiu trasu, kade sa vtedy dalo v ramcii moznosti jazdit, a tu to vsetko pokracovalo... pistanie gum striedali obcasne povzdychy z miesta spolujazdca, zacal som obiehat ostatne vozidla, ktore mi stali v ceste
ujo si zacal kupovat kinedryl, ci ako sa to volalo
tak to pokracovalo celu 17-tku... prisla na radu autoskola, kde som problemy ziadne nemal... na prvu jazdu som isiel hned do mesta, kde som aj po prvykrat prekrocil povolenu rychlost - asi nezvyk
po par jazdach ma zaujimalo, ci mozem ist uz konecne nieco potrenovat aj na cvicisko, na co ma instruktor zdrbal, ze som tam mal ist uz davno... tam som vtedy siel prvy aj posledny krat - po uspesnych prejazdoch kuzelov a parkovaniach sa ma instruktor pytal, co tam ja chcem vlastne cvicit
viac si z autoskoly nepamatam, mal som par jazd, dve hodiny teorie a islo sa na skusky... tie boli samozrejme v poriadku na prvy krat, za dva tyzdne bola autoskola hotova... potom prislo prve auto - od ujovej firmy som odkupil favorita za symbolickych 15 000sk, ktoreho som este aj po dalsom pol roku predal za 20 000sk s najazdenym tristvrte milionom km
pokracovalo to uz normalne, aj ked som po cestach lietal ako blazon, co uz si teraz naozaj malokedy dovolim - prve kiksy za volantom, sem tam nejaky tukanec, ktory som ale nikdy nezapricinil ja, prva lahka buracka, prve pokuty, prva realna hrozba zadrzania vodicskeho preukazu a tak dalej
v tej dobe som uz mal dvakrat precitanu a nastudovanu knihu "horky volant" (
), zacal som na starej znamej ceste "trenovat" nejaku tu rychlejsiu jazdu, ale tentokrat uz zodpovedne sam a na vlastnom aute
tolko k tym zaciatkom
...no a po tejto trase sa chodim vozit doteraz, ked sa chcem vysantit, pretoze mi absolutne vyhovuje, ale priznam sa, ze uz sa bojim, lebo neviem, kam to vsetko smeruje, bojim sa tam aj za volantom, uz tam nelietam tak, ako kedysita cesta je idealna, ma vsetko, co ma mat, zuzenia, rozsirenia, rovinky, prudke zatacky, vracak, ako bonus je to v peknom horskom prostredi - a co je najdolezitejsie - poznam ju ako vlastne boty
Ratzi ja si teraz spomínam že som tiež sedel prvý krát za volantom ked som mal 12:D
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
na kratke vzdialenosti (rozumej do 100 km) to nehrotim, to je zisk minimalny ... ale ked idem Most - Temelin, tak to mam 250km po vytazenych cestach, ked kde tu nieco obehnem tak usetrim s prehladom pol hodinu - to znamena vzhladom na odjazdove casy priemerne niekde okolo 4 rano pol hodinu spankuPascalwb napísal:nordkapp_pb: To tym aj usetris nejaky cas?
ked jazdim napr. domov, tzn. Most - Brno - Pov. Bystrica, tak mi prasostyl spravi klidne hodinu casu