Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
-
chlapec10
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
takze, ANO, ak mozes, radsej zrkadlo, v principe plati ze najhorsie zkradlo ma lepsi vystup ako najlepsi ultrazoom...
vyber v tomto cenovom ramci sme tu nedavno riesili, prelistuj si temu
vyber v tomto cenovom ramci sme tu nedavno riesili, prelistuj si temu
kedze outdoorovy kompakt, ktory ste mi poradili pred takmer rokom som stratil na Chopku (najskor niekde medzi Konskym grunom a Lukovou) hladam novy. ten Pentax Optio WG-1 bol fajn, len svetlo na fotkach som v 90% pripadoch musel softwareovo korigovat, plus pri rychlom foteni na koncertoch, na preludnenych pamiatkach zaostroval uplne inde ako som chcel...
zlepsilo sa to pri Pentax Optio WG-2 ?
a co Panasonic LUMIX DMC-FT3EP-S alebo http://www.alza.sk/nikon-coolpix-aw100-black-d262980.htm ?
primarny ucel je fotak, ktory prezije takme vsetko lebo s nim chcem fotit na turistike, snowboardovacke, v jaskyniach, ale mal by zvladat macra, pano a nebolo by zle ak by bolo mozne fotit Mesiac (viem, ze u kompaktov je to takmer nemozne)
zlepsilo sa to pri Pentax Optio WG-2 ?
a co Panasonic LUMIX DMC-FT3EP-S alebo http://www.alza.sk/nikon-coolpix-aw100-black-d262980.htm ?
primarny ucel je fotak, ktory prezije takme vsetko lebo s nim chcem fotit na turistike, snowboardovacke, v jaskyniach, ale mal by zvladat macra, pano a nebolo by zle ak by bolo mozne fotit Mesiac (viem, ze u kompaktov je to takmer nemozne)
Mna by zaujimalo v com su najvacsie rozdiely medzi highend amaterskymi zrkadlovkami typu Nikon D7000 vs. fotakmi typu Nikon 1 alebo Fuji X100/Fuji X1 Pro. Tieto kompakty sa cenou splhaju cez tisicku eur podobne ako napr. D7000, ale ako je na tom obrazova kvalita? Viem ze sa daju lahsie prenasat a budu lepsimi dovolenkacmi, ale ako je to v ostatnych hladiskach? Co su hlavne nevyhody takychto fotakov?
Ahojte,
nedávno som si kúpil starú zrkadlovku canon eos 350d,mám k nej len základný objektív. Nedávno som riešil, že potrebujem niečo na fotenie šiat do eshopu, že tie fotky majú byť kvalitnejšie, a veru je to lepšie ako kompakt
Len aj tak fotím iba niečo, dával som aj tak niektoré drahšie veci fotiť jednému začínajúcemu fotografovi čo má atelíer - predsa to vyzerá inak ako keď sa to fotí len pri stene. Len keď som to teraz mesačne spočítal, uvažujem skôr o kúpe vlastného príslušenstva a zostavenia nejakého mini ateliéru. Len vôbec sa v tom nevyznám.
Keď pozerám konkurenčné foto, tak samozrejme je , že potrebujem nejaké pozadie - plátno, lebo pri stene je to naprd, ešte keď v celom dome nemáme ani jednu stenu jedno farebnú ...
.. Pozeral som skladacie plátna, lenže čo som bol na návšteve, tak mi jeden ukazoval skladacie plátno, a mal ho celé zničené keď mu modelky po ňom stúpali s vysokým topánkami.. Teda keď fotil tak, aby aj podlaha aj stena vlastne splývali. Ďalej som čítal na niektorých fórach, že niektorý používajú normálnu plachtu ako plátno/pozadie- len sa riešilo že z akého materiálu je najvhodnejšia.. A v tomto by som potreboval poradiť.
Ďaľšiu vec, čo potrebujem , je nejaké kvalitné osvetlenie - blesk čo je vstavaný nestačí, ani klasická lampa. Nechcem nič profesionálne drahé, ale chcem sa Vás spýtať na názor, či postačí kúpiť extérny blesk, alebo treba skôr kúpiť už nejaký zábleskový systém. Prípadne či by stačilo aj nejaké osvetľovacie zariadenie - so silnou žiarovkou.
Retušovať sa už učím skoro 3 mesiace, ale vyberanie pozadia je v celku dosť pracné, myslím že takto by mi to urýchlilo všetko.. Prípadne ešte čo by som tam potreboval do ateliériu...
Ak máte nejaké skúsenosti, alebo rady, prosím napíšte. Budem vďačný za každú radu.
nedávno som si kúpil starú zrkadlovku canon eos 350d,mám k nej len základný objektív. Nedávno som riešil, že potrebujem niečo na fotenie šiat do eshopu, že tie fotky majú byť kvalitnejšie, a veru je to lepšie ako kompakt
Len aj tak fotím iba niečo, dával som aj tak niektoré drahšie veci fotiť jednému začínajúcemu fotografovi čo má atelíer - predsa to vyzerá inak ako keď sa to fotí len pri stene. Len keď som to teraz mesačne spočítal, uvažujem skôr o kúpe vlastného príslušenstva a zostavenia nejakého mini ateliéru. Len vôbec sa v tom nevyznám.
Keď pozerám konkurenčné foto, tak samozrejme je , že potrebujem nejaké pozadie - plátno, lebo pri stene je to naprd, ešte keď v celom dome nemáme ani jednu stenu jedno farebnú ...
Ďaľšiu vec, čo potrebujem , je nejaké kvalitné osvetlenie - blesk čo je vstavaný nestačí, ani klasická lampa. Nechcem nič profesionálne drahé, ale chcem sa Vás spýtať na názor, či postačí kúpiť extérny blesk, alebo treba skôr kúpiť už nejaký zábleskový systém. Prípadne či by stačilo aj nejaké osvetľovacie zariadenie - so silnou žiarovkou.
Retušovať sa už učím skoro 3 mesiace, ale vyberanie pozadia je v celku dosť pracné, myslím že takto by mi to urýchlilo všetko.. Prípadne ešte čo by som tam potreboval do ateliériu...
Ak máte nejaké skúsenosti, alebo rady, prosím napíšte. Budem vďačný za každú radu.
-
chlapec10
Addict
ak budes fotit IBA saty, tak si osobne myslim ze ti bude stacit externy blesk(samozrejme ak ich bude viac nemusi to byt), neviem ako to je financne, ale mozno by si ti stacili nejake starsie manualne blesky(budes ich musiet nastavovat sam) a odpalovaci kabel(alebo flavny fotobunkovy odpalovak)
co sa tyka pozadia, ludia su rozny, poznam aj takych co ich kupuju v ikea a fotky su v pohode... kedze sa tomuto ale nevenujem presnejsie ti poradit neviem
co sa tyka pozadia, ludia su rozny, poznam aj takych co ich kupuju v ikea a fotky su v pohode... kedze sa tomuto ale nevenujem presnejsie ti poradit neviem
Tiež občas fotím produktovú fotografiu.. a z mojej skúsenosti.. aj keď som si kúpil relatívne kvalitný externý blesk za 300€, v mojich bojových podmienkach radšej tieto veci fotím za použitia iných zdrojov svetla (stropné osvetlenie, okno).. samozrejme v tomto prípade potrebuješ statív + nastaviť opozdenú uzávierku, aby si mal fotky dostatočne ostré + správne nastaviť vyváženie bielej. Najskôr by som Ti doporučil vyriešiť miesto fotenia a až potom riešiť svetlo na konkrétnom mieste.
Jeden známy si urobil "štúdio" z dvoch klasických halogénov (niečo takéto, avšak stojan si zmontoval sám) nasmerovaných od objektu fotenia, pričom svetlo odrážal späť prostredníctvom nástenných kalendárov otočených z druhej (bielej) strany.
Jeden známy si urobil "štúdio" z dvoch klasických halogénov (niečo takéto, avšak stojan si zmontoval sám) nasmerovaných od objektu fotenia, pričom svetlo odrážal späť prostredníctvom nástenných kalendárov otočených z druhej (bielej) strany.
Ako budem fotiť klasické oblečenie, šaty - ale samozrejme ich budú mať oblečené nejaké modely (dievčatá). Takže chcem aby to malo aspoň takú úroveň, preto som sa pýtal akú máte skúsenosť s týmu extrémnymi bleskami. Uvažoval som aj nad tými zábleskovými systémami, ale tiež sa toho obávam, keďže s tým nemám skúsenosti a neviem aké to je.
Cenovo som si to predstavoval okolo 200-max 300€.
Momentálne som riešil miesto fotenie len v mojej izbe - stena hneď oproti oknu - cez deň keď je slnečno sú fotky pekné - len potrebujem vyriešiť aj to pozadie - myslíte že bude stačiť teda len plachta?
Ale neskôr som si chcel spraviť menší ateliér v nevyužitej miestnosti - osvetlenie z vonku skoro nulové, v izbe je len jedno okno a svieti tam slnko ozaj veľmi málo.
Takéto podobné osvetlenie som videl, resp. čítal na jednom zahraničnom fóre, tiež ma to zaujalo, pretože investícia by bola oveľa nižšia - len ten efekt by ma zaujímal, teda kvalita fotiek. Začnem sa hrať viac s foťákom , pretože hovorím , hral som sa len vo photoshope...
Cenovo som si to predstavoval okolo 200-max 300€.
Momentálne som riešil miesto fotenie len v mojej izbe - stena hneď oproti oknu - cez deň keď je slnečno sú fotky pekné - len potrebujem vyriešiť aj to pozadie - myslíte že bude stačiť teda len plachta?
Ale neskôr som si chcel spraviť menší ateliér v nevyužitej miestnosti - osvetlenie z vonku skoro nulové, v izbe je len jedno okno a svieti tam slnko ozaj veľmi málo.
Takéto podobné osvetlenie som videl, resp. čítal na jednom zahraničnom fóre, tiež ma to zaujalo, pretože investícia by bola oveľa nižšia - len ten efekt by ma zaujímal, teda kvalita fotiek. Začnem sa hrať viac s foťákom , pretože hovorím , hral som sa len vo photoshope...
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
@neto: skus sa spytat na ephoto.sk, predsalen ti tam budu vediet lepsie poradit.
-
Cako_SK
Light Expert
neto, trvale svetla ani nekupuj, ak nechces grilovat teda... Ja som kupil v decembri fomei panther mini 600 zableskove svetlo + bol k tomu stojan z dazdnikom. Ako vravim, mam ho od decembra a asi trikrat som ho pouzil
aj to len na fotenie muzov. Dievca je idealne zobrat von ked je pod mrakom makke svetlo, to je idealne na tieto veci. Teraz som dofotil kolekciu siat pre jedneho navrhara, vsetko sme fotili vonku v tieni.. tu najdes u mna na fb na nastenke nejaky ten backstage
Hotove fotky este nemozem zverejnovat, ale su super. Ked budem moct, pridam na ukazku.
Tym chcem povedat, dievcata sa najlepsie fotia vonku pod mrakom
Samozrejme aj v atelieri, ale ja to nejak nevyuzivam. Ani ho vlastne nemam. Neviem. Nepaci sa mi nejak to umele osvetlenie.
A tu je napr. jedna foto kde som pouzil to svetlo:
Inak to zableskove najdes tu, odtialto som ho aj objednaval:
Kód: Vybrať všetko
http://www.facebook.com/profile.php?id=1604913154&sk=photosTym chcem povedat, dievcata sa najlepsie fotia vonku pod mrakom
A tu je napr. jedna foto kde som pouzil to svetlo:
http://img838.imageshack.us/img838/222/andrejj.jpgKód: Vybrať všetko
http://eshop.fomei.com/cz/produkt/panther-mini-600-bateriovy-generator-set/k-FY7392/-
ultimate222
Light Star
viem ,ze urcite sa toto tu uz riesilo, ale kedze tema ma uz takmer 100 stran tak nemam cas to tu hladat, preto dufam nebude nikomu vadit ked sa to tu spytam:
cize, chcel by som sa zacat venovat foteniu, hlavne v exterieroch, vonku, priroda, mesta, ludia atd. ... mozno obcas nejake akcie aj v interieroch, oslavy a tak ...
no najskor chcem zacat len tak pre seba, ucit sa fotit ... a chcel by som teda nejaku zrkadlovku na zaciatok, nieco s cim sa daju robit dobre, kvalitne fotky (mozno aj videa, ale to nie je podmienkou), ale za prijatelnu cenu ... do nejakych 450€
na nejakych forach odporucali ludom napr. Nikod D3100 ... je to dobra volba ? Popripade nieco ine ? Co konkretne ?
dakujem za rady
cize, chcel by som sa zacat venovat foteniu, hlavne v exterieroch, vonku, priroda, mesta, ludia atd. ... mozno obcas nejake akcie aj v interieroch, oslavy a tak ...
no najskor chcem zacat len tak pre seba, ucit sa fotit ... a chcel by som teda nejaku zrkadlovku na zaciatok, nieco s cim sa daju robit dobre, kvalitne fotky (mozno aj videa, ale to nie je podmienkou), ale za prijatelnu cenu ... do nejakych 450€
na nejakych forach odporucali ludom napr. Nikod D3100 ... je to dobra volba ? Popripade nieco ine ? Co konkretne ?
dakujem za rady
-
Cako_SK
Light Expert
ultimate myslis 450e rozpocet na cisto novy?
-
ultimate222
Light Star
no hej ... myslel som na cisto novy
Neviem ci sa opalti riskovat nejaky pouzity .. co povies ?
Neviem ci sa opalti riskovat nejaky pouzity .. co povies ?
-
Cako_SK
Light Expert
Tak ked novy, odporucil by som asi Canon EOS 1100D. Nikon ma za tu cenu len tu D3100 ale to je bieda. Ked uz tak D5100 radsej, ale ta je uz drahsia.
Alebo nieco z bazaru. Myslim ze za tu cenu zozenies aj Canon 500D s nejakym zakladnym objektivom a ten je na tom lepsie ako ako tieto spominane fotaky.
Alebo ja budem asi predavat tento tyzden Canon EOS 450D aj s objektivom 18-55 IS za 300e
a dokupil by si este nejaky teleobjektiv a mal by si na chvilu pokoj.
Nikon ma drahsie objektivy, canon lacnejsie a lepsi vyber. Tak je to na tebe kolko budes chciet v buducnosti minat penazi na tie objektivy a prislusenstvo. Ci ta to vlastne chyti.
Ked sa to tak vezme, obrazovou kvalitou su vsetky tieto spominane fotaky +- rovnake. Zalezi potom uz len na objektivoch.
http://shop.ephoto.sk/katalog/digitalne-fotoaparaty/digitalne-zrkadlovky/canon-eos-1100d-ef-s-18-55-ii-is.htmlAlebo ja budem asi predavat tento tyzden Canon EOS 450D aj s objektivom 18-55 IS za 300e
Nikon ma drahsie objektivy, canon lacnejsie a lepsi vyber. Tak je to na tebe kolko budes chciet v buducnosti minat penazi na tie objektivy a prislusenstvo. Ci ta to vlastne chyti.
Ked sa to tak vezme, obrazovou kvalitou su vsetky tieto spominane fotaky +- rovnake. Zalezi potom uz len na objektivoch.
Cako - stacilo napisat "kup si canon" 
Len tak OT, Canon 1100D a Nikon D3100 su entry-level zrkadlovky oboch vyrobcov. V com konkretnom je podla teba D3100 oproti 1100D bieda?
Lepsim snimacom, vacsim displejom, lepsim AF modulom?
Jedine plus u Canonu vidim v jeho rozmeroch a cene.
Ani s tymi objektivmi to tiez nie je tak uplne pravda.
Len tak OT, Canon 1100D a Nikon D3100 su entry-level zrkadlovky oboch vyrobcov. V com konkretnom je podla teba D3100 oproti 1100D bieda?
Ja by tiež šiel skôr do D3100 ako 1100D..
http://snapsort.com/compare/Canon-1100D-vs-Nikon_D3100
http://snapsort.com/compare/Canon-1100D-vs-Nikon_D3100
-
chlapec10
Addict
http://snapsort.com/compare/Canon-1100D-vs-Nikon_D3100KoCi napísal:Cako - stacilo napisat "kup si canon"
Len tak OT, Canon 1100D a Nikon D3100 su entry-level zrkadlovky oboch vyrobcov. V com konkretnom je podla teba D3100 oproti 1100D bieda?Lepsim snimacom, vacsim displejom, lepsim AF modulom?
-
Cako_SK
Light Expert
Vidim ze mas rad nikon
To je jedno co.. zbytocne tu budu hadky...
Chcel som povedat, Canon ma lacnejsie objektivy celkovo a takisto ich ma viac. D3100 sa mi vidi ze nema motorcek pre pohon objektivov, takze by musel kupovat jedine VR objektivy.
Chcel som povedat, Canon ma lacnejsie objektivy celkovo a takisto ich ma viac. D3100 sa mi vidi ze nema motorcek pre pohon objektivov, takze by musel kupovat jedine VR objektivy.
-
chlapec10
Addict
ked sa mi pozries do brasne uvidis tam canon... ale to je jedno...
nepriklonil som sa na ziadnu stranu, len som dal link na porovnanie faktov... zaver nech si robi kazdy...
to ze trepes jednu cez dve je druha vec.... co ma VR spolocne s ostriacim motorcekom fotaku mi je zahada
PS: cena objektivov je porovnatelna, nehovoriac o tom ze pre zacinajucich fotografov je lacnejsie riesenie kupit si kvalitny objektiv od inej znacky ako napr tokina, sigma, tamron a podobne
nepriklonil som sa na ziadnu stranu, len som dal link na porovnanie faktov... zaver nech si robi kazdy...
to ze trepes jednu cez dve je druha vec.... co ma VR spolocne s ostriacim motorcekom fotaku mi je zahada
PS: cena objektivov je porovnatelna, nehovoriac o tom ze pre zacinajucich fotografov je lacnejsie riesenie kupit si kvalitny objektiv od inej znacky ako napr tokina, sigma, tamron a podobne
cako: a ktoré objektívy má canon lacnejšie? sa pozri napríklad na 70-200/2,8 od nikonu VRII a od canon LII ....
alebo berieš to, že plastic fantastic 50/1,8 od canonu je o 80€ lacnejší ako nikkor? ... ale kvalita je niekde úplne inde...
alebo berieš to, že plastic fantastic 50/1,8 od canonu je o 80€ lacnejší ako nikkor? ... ale kvalita je niekde úplne inde...
-
Cako_SK
Light Expert
No v nikonoch sa velmi nevyznam, myslel som ten ostraci motorcek co hovoris. Neviem presne ako sa to vola
takze bude musiet kupovat objektivy s tym... Lebo ako vravim, neviem ci ma ten motorcek ta D3100
Maki 70-200 F4 zavidi hadam kazdy nikonista
za tu cenu L kvalitny objektiv. Makrac stovka 2.8 (ta starsia) je za super cenu, pozri si kolko stoji makrac nikon 105mm. Napriklad.
Inak sam mam 5D II a zatial ten plastovy 50mm
je praveze super. Aj do potoka mi padol a vsetko funguje ako ma 
A este k tomu snapsort.com, tam je D90 podla nich lepsia ako D300 takze mam na tu stranku svoj nazor...
Maki 70-200 F4 zavidi hadam kazdy nikonista
Inak sam mam 5D II a zatial ten plastovy 50mm
A este k tomu snapsort.com, tam je D90 podla nich lepsia ako D300 takze mam na tu stranku svoj nazor...