Nezapne sa PC - vadný zdroj?
-
johny541
King
- Kontaktovať používateľa:
Nezapne sa PC - vadný zdroj?
Čaute, máme doma starý počítač (cca 8 ročný, Sempron 2800+, 512MB RAM, Gigabyte K8VT800pro, FX5500, zdroj je tam noname 320W tuším) a predvčerom sa počítač vypol a už nechce nabehnúť. Už dlhšiu dobu štrajkoval, prehrieval sa, vypínal sa a potom ho trebalo zapnúť cez poistku na zdroji. Je to už stará mašina ale na pozretie spojov na internete a office stačilo otcovi v pohode.
Ja by som už do toho nevrážal ani jedno €, lebo kebyže je vadný zdroj, kúpim nový, tak sa tam o deň môže pokaziť niečo dalšie a ten počítač už vlastne iba žerie doma nervy (poväčšine mne, lebo furt je s tým nejaký problém, ktorý treba riešiť)
Ale chcem sa poradiť o akú vadu by mohlo ísť. Skúšal som komplet vyčistiť počítač od prachu, pozatláčal všetky káble, ktoré som mal duplicitne doma v šuflíku tak som ich aj povymienal, či nie je chyba v nich, ale nie je. Počítač už po pravde hodnú dobu "smrdel" pri chode. Smrad to bol taký asi ako keď som chodil na elektrotechnický krúžok a pajkovali sme tam spoje. Počítač vypnem, vytiahnem kábel, založím kábel, zapnem zozadu zdroj, stlačím power a na malú chvíľu akokeby sa chcel roztočiť ventilátor na procesore, takisto blikne LANko a potom skape. Obraz ani nenabehne. Keď to chcem opakovať, musím vypnúť zdroj a znovu ho zapnúť.
Nejaké nápady na najlacnejšie riešenie?
Ja by som už do toho nevrážal ani jedno €, lebo kebyže je vadný zdroj, kúpim nový, tak sa tam o deň môže pokaziť niečo dalšie a ten počítač už vlastne iba žerie doma nervy (poväčšine mne, lebo furt je s tým nejaký problém, ktorý treba riešiť)
Ale chcem sa poradiť o akú vadu by mohlo ísť. Skúšal som komplet vyčistiť počítač od prachu, pozatláčal všetky káble, ktoré som mal duplicitne doma v šuflíku tak som ich aj povymienal, či nie je chyba v nich, ale nie je. Počítač už po pravde hodnú dobu "smrdel" pri chode. Smrad to bol taký asi ako keď som chodil na elektrotechnický krúžok a pajkovali sme tam spoje. Počítač vypnem, vytiahnem kábel, založím kábel, zapnem zozadu zdroj, stlačím power a na malú chvíľu akokeby sa chcel roztočiť ventilátor na procesore, takisto blikne LANko a potom skape. Obraz ani nenabehne. Keď to chcem opakovať, musím vypnúť zdroj a znovu ho zapnúť.
Nejaké nápady na najlacnejšie riešenie?
-
hojko
Site Admin
Re: Nezapne sa PC - vadný zdroj?
Zdroj alebo doska, v inom by som problem nehladal. Najskor by som to tipoval na zdroj, takze skusit si nejaky pozicat a prehodit to, je to robota na 7 minut.
-
johny541
King
Akurát som sa pustil do hľadania zdroja na požičanie. Snáď sa mi ho podarí zohnať čím skôr.
//autoeditácia príspevku (15 Apr 2012, 12:44)
Taká zvláštna vec. Počítač sa zrazu zapol. Ventilátor od procesora sa točí, druhý na GK taktiež ale nezdá sa mi, že by sa PC zapol. Obrazovka iba bliká a celý PC smrdí ako šunkový popcorn.
Ako sa prejavuje vadná doska? Myslím vizuálne (nejaké napuchnuté kondenzátory...) ?
//autoeditácia príspevku (15 Apr 2012, 12:44)
Taká zvláštna vec. Počítač sa zrazu zapol. Ventilátor od procesora sa točí, druhý na GK taktiež ale nezdá sa mi, že by sa PC zapol. Obrazovka iba bliká a celý PC smrdí ako šunkový popcorn.
Ako sa prejavuje vadná doska? Myslím vizuálne (nejaké napuchnuté kondenzátory...) ?
-
hojko
Site Admin
Doska sa moze prejavovat tak, ze bude pipat, moze sa tiez prejavovat len svietenim diody a tym, ze nic nepojde (ako opisujes teraz) alebo tak, ze sa nic nezapne. Najjednoduchsie riesenie je skusit vymenit zdroj a ak problem bude pretrvavat, tak to bude doska.
-
johny541
King
Jeden známy má voľný zdroj dve brány odomňa. Idem si poňho a napíšem.
//autoeditácia príspevku (15 Apr 2012, 13:13)
Nepomohlo. Počítač beží ako na pôvodnom zdroji (aj keď už nesmrdí - čiže smrdel starý zdroj).
No lenže nenabehne mi obraz.
//autoeditácia príspevku (15 Apr 2012, 13:13)
Nepomohlo. Počítač beží ako na pôvodnom zdroji (aj keď už nesmrdí - čiže smrdel starý zdroj).
No lenže nenabehne mi obraz.
Najskôr odišiel procesor alebo celá matičná. Mne to tak robilo. Ventilátory sa točili ale inak ani nepípol 
-
hojko
Site Admin
V tom pripade to bude zrejme doska.
-
johny541
King
Ok, ďakujem za pomoc. PC pôjde po ôsmich rokoch tažkej driny na odpočinok 
Lock
Lock
ked sa ti vetraky tocia skus ho zapnut viac krat .... mozno sa ti len nezpamatal bios.... mam podobny problem z jednym starsim IBM ked ho dlhsie nepouzivam..... (asi mi v nom odchadza baterka... ale tvoj po 8 rokoch nebude na tom lepsie...)
môže to byť doska,môžu tio byť zle osadene RAM,môže to byť CPU..skontroloval by som či niesu kondenzatory na doske nafuknute ak nei mohla odisť nejak sučiastka nejaky tranzistor dioda alebo podobna kravina to sa da zistiť zmeraním ale je to prakticky tak pracné že ardšej vymeníš dosku..
-
johny541
King
Ok chlapci, ďakujem za rady. Myslím, že nemá cenú už vrážať ani cent do takého starého počítača. Lock