Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Hughito - ani v ponímaní kresťanskej teológie nie si ďaleko od pravdy. V podstate je v Starej a Novej Zmluve XY miest, kde je napísané, že "neveriaci" budú súdení podľa svojho svedomia a vedomia, toho skutočného, nie umlčaného.
A ja osobne som presvedčený že Boh ako pra-princíp, pra-hmota a pra-svedomie Ťa súdiť nebude, ale budeš to Ty sám. Niečo ako v red dwarfovi, keď ich prišiel súdiť ten Armageddon či ako sa volal. V podstate každý človek, nech je akokoľvek skazený má v sebe kúsok svetla, ktoré ho usvedčuje z toho čo robí zle a z toho čo robí dobre a akokoľvek sa presvedčí masový vrah že to že genocída je správne riešenie, tak vždy po tom ako to spácha ho to bude mrzieť, aspoň trochu.
A ja osobne som presvedčený že Boh ako pra-princíp, pra-hmota a pra-svedomie Ťa súdiť nebude, ale budeš to Ty sám. Niečo ako v red dwarfovi, keď ich prišiel súdiť ten Armageddon či ako sa volal. V podstate každý človek, nech je akokoľvek skazený má v sebe kúsok svetla, ktoré ho usvedčuje z toho čo robí zle a z toho čo robí dobre a akokoľvek sa presvedčí masový vrah že to že genocída je správne riešenie, tak vždy po tom ako to spácha ho to bude mrzieť, aspoň trochu.
uplink: Kresťanská teológia je tak široký pojem, že.. akurát mám semester zo stredovekej filozofie no a tam sa tí autori, v drvivej väčšine teológovia, medzi sebou "bili," nezhodovali a pod. Čiže áno, dá sa nájsť aj takýto výklad, aj pekelný výklad aj x iných.
nemyslim si, ze v kazdom z nas je kusok toho dobreho...alebo nejake svedomie...svedomie a moralny zaklad sa vytvara v rannom detstve a je silne kulturne podmieneny...co ked ten masovy vrah ma tak usporiadane hodnoty, ze holy zivot nepriatela, je prenho tak cenny ako ked ja rozpucim otravnu muchu o okno ? v takom pripade, ten clovek skutocne nevnima, ze urobil nieco zle...prave naopak, jeho sebaobraz sa moze zvysit a moze sa citit ako lepsi clovek, aj ked z nasho pohladu povrazdil niekolko desiatok nevinnych ludi...z jeho pohladu sa snazil urobit nieco pre svoje najvyssie hodnoty a ciele...
Viď. Breivik. 
//uplink: Breivik je šéf
//uplink: Breivik je šéf
Bobala
cital som ju uz dost davno, asi ked som mal 11rokov, vtedy sa zdala celkom zaujimava aj mne..
Chapem ze niekto zo staroveku, bez vzdelania, s minimom informacii si vytvori antropofyzicku predstavu boha. Ale aby niekoho z dnesnej doby, relativne inteligentneho, aspon zo zakladnou skolou netrkne ze asi nie je vsetko s kostolnym poriadkom uz len kvoli tomu ze tomu udajnemu bohovi su prisudzovane ludske vlastnosti /spravodlivost,dobrotivost, laska atd./ Kto toto nevidi, tak uz jasnejsia ta podstata ani nemoze byt..
Apropo po smrti nikto nikoho sudit nebude, uz len kvoli tomu, ze ziadne "ja" uz nebude.
cital som ju uz dost davno, asi ked som mal 11rokov, vtedy sa zdala celkom zaujimava aj mne..
Chapem ze niekto zo staroveku, bez vzdelania, s minimom informacii si vytvori antropofyzicku predstavu boha. Ale aby niekoho z dnesnej doby, relativne inteligentneho, aspon zo zakladnou skolou netrkne ze asi nie je vsetko s kostolnym poriadkom uz len kvoli tomu ze tomu udajnemu bohovi su prisudzovane ludske vlastnosti /spravodlivost,dobrotivost, laska atd./ Kto toto nevidi, tak uz jasnejsia ta podstata ani nemoze byt..
Apropo po smrti nikto nikoho sudit nebude, uz len kvoli tomu, ze ziadne "ja" uz nebude.
Hughito, ako vies ze je to teologicka disputa? Ja som na konci dal otaznik nie bodku takze ja som sa pytal ci je to myslene takto alebo nie. A k tomu co si myslim ako to je som tiez nedosiel podla nejakej teologickej nauky, len mi to pride proste celkom logicke. Inak aj v tej Knihe duchov je nieco v tom zmysle, ze peklo nie je vecne, ale trva dovtedy, dokedy si neuvedomis co si vlastne zac. Vidis riadis sa vlastnym svedomim, a ako vies ze to co robis nie je zlo ? V objektivnom svete mozno napachas viac zla ako si len predstavujes a to ze neveris, prave naopak, moze byt Bohu uplne jedno.
Gogo co este konkretne nie je s kostolnym poriadkom ? Lebo to ze sa Bohu pripisuju ludske vlastnosti nie je ziadna zvlastnost, kedze v nasom jazyku a aj mysli neexistuju vyrazy ktore by dokazali aspon ciastocne priblizit aky je.
Gogo co este konkretne nie je s kostolnym poriadkom ? Lebo to ze sa Bohu pripisuju ludske vlastnosti nie je ziadna zvlastnost, kedze v nasom jazyku a aj mysli neexistuju vyrazy ktore by dokazali aspon ciastocne priblizit aky je.
-
seth82
Darca
Je zaujímavé, že náš (a ani iný) jazyk nie je schopný priblížiť, aký boh je, pričom ty z nejakého nevysvetliteľného dôvodu naznačuješ, že vieš, že je "väčším sústom", s ktorým si jazyky nevedia poradiť. Teda veríš, že máš o ňom informáciu/charakteristiku, ktorá výrazmi opísateľná nie je - vieš, "aký je", ale vysvetliť to nevieš, pretože jazyky. Zaujímavá myšlienka.
Tieto rôzne novodobé výklady ma fascinujú. Proste mi to príde tak, že hocikto čosi trepne, zaobalí to do peknej vaty a hlavne to musí byť sympatické a moderné. Dnes už v móde nie je hovoriť o večnom pekelnom zatratení, ohni a škripote zubov, ako to bolo počas stredoveku.
Podľa mňa je najväčšou "autoritou" v tomto smere Biblia. Tá si síce takisto sama odporuje a dá sa z nej vykladať rôzne, ale tak akože je to svätá kniha inšpirovaná Bohom. Všetko ostatné sú už len výmysly rôznych ľudí.
Najviac ma dojímajú tie príklady, napr. Ježiš na púšti s Diablom. Nemám poruke potrebnú literatúru, ale v Biblii je o tom krátka a jasná zmienka. Proste Ježiš to a to a x a y. Ok. Potom si však zoberieme knihu nejakého teológia a on tento príbeh opíše na tuším 8 strán, totálne do podrobností. Neviem na základe čoho, ale asi tam ten dotyčný bol a videl to. On už vie všetko, okrem toho x a y vie aj celú abecedu neznámych. Presne vie, čo Ježiš hovoril, čo mal oblečené a ja neviem čo všetko ešte naviac. Interesantné.
Takisto toto: ty tu budeš operovať s nejakou trápnou Knihov duchov - pravda o povahe bytia, ktoré autorovi (učenia duchov) nadiktoval jeho poradca zo sveta duchov. To nestojí za ďalší komentár.
Podľa mňa je najväčšou "autoritou" v tomto smere Biblia. Tá si síce takisto sama odporuje a dá sa z nej vykladať rôzne, ale tak akože je to svätá kniha inšpirovaná Bohom. Všetko ostatné sú už len výmysly rôznych ľudí.
Najviac ma dojímajú tie príklady, napr. Ježiš na púšti s Diablom. Nemám poruke potrebnú literatúru, ale v Biblii je o tom krátka a jasná zmienka. Proste Ježiš to a to a x a y. Ok. Potom si však zoberieme knihu nejakého teológia a on tento príbeh opíše na tuším 8 strán, totálne do podrobností. Neviem na základe čoho, ale asi tam ten dotyčný bol a videl to. On už vie všetko, okrem toho x a y vie aj celú abecedu neznámych. Presne vie, čo Ježiš hovoril, čo mal oblečené a ja neviem čo všetko ešte naviac. Interesantné.
Takisto toto: ty tu budeš operovať s nejakou trápnou Knihov duchov - pravda o povahe bytia, ktoré autorovi (učenia duchov) nadiktoval jeho poradca zo sveta duchov. To nestojí za ďalší komentár.
Seth, napisal som v jazyku a aj MYSLI, takze nie ze to neviem vysvetlit ale je celkom mozne ze take vlastnosti ako ma Boh ani nevies ze existuju, a to ze gogo pripise Bohu nejake ludske vlastnosti a si mysli ze vystihol jeho pravu podstatu, cize si mysli ze ludia uz zhltli vsetku mudrost svetov, tak tomu sa hovori pýcha. Takze som nikde nenapisal ze viem "aky je", pretoze to nevie nikto.
Hughito ja tu s Knihou duchov neoperujem, len som uviedol priklad ze to podobne bolo spomenute aj tam. Bravooo, este si ju ani neprecital a uz je trapna, cize nestoji za dalsi komentar, gratulujem konecne mi niekto dokazal ze ta knihe je uplne totalna blbost, a to este tak jednoduchym sposobom.
A toto co si napisal vyssie, tym akoze velmi neviem co si chcel povedat.
Hughito ja tu s Knihou duchov neoperujem, len som uviedol priklad ze to podobne bolo spomenute aj tam. Bravooo, este si ju ani neprecital a uz je trapna, cize nestoji za dalsi komentar, gratulujem konecne mi niekto dokazal ze ta knihe je uplne totalna blbost, a to este tak jednoduchym sposobom.
A toto co si napisal vyssie, tym akoze velmi neviem co si chcel povedat.
Objektivne dobro a zlo neexistuje, existuju iba nejake javy a procesy, hodnotetenie tychto javovo alebo im pridavanie nejakej hodnoty je cisto subjektivna zalozitost.Bobala napísal:Vidis riadis sa vlastnym svedomim, a ako vies ze to co robis nie je zlo ?
"Svět se odehrává pouze v našem vědomí, lidský rozum a smysly jsou našim vězením, z nějž nikdy neunikneme." Friedrich Nietzsche
Bobala
asi prislo k nedorozumeniu a moc si ma nepochopil, ja som sa prave vysmieval z toho ze ludia prisudzuju bohu konkretne vlastnosti. Ani sa necudujem ze ludia veria takym vselijakym nezmyslom,
sektam, guruom a neviem komu, ked ani tu co sme relativne inteligentni ludia a ako vidim, tak ani my sa nevieme poriadne dohodnut a navzajom si rozumiet.
K tej knihe duchov> staci si zistit kedy ta kniha vznikla a za akych asi okolnosti, potom si precitat
asi tak dve strany a je jasne ako to vsetko je.
apropo som cital o jednom vyskume kde sledovali ci sa lepsie zotavuju tazko chori ludia za ktorych
sa modlia ini ludia, alebo kontrolna skupina bez modlenia. Vysledok bol samozrejme ten, ze ziaden rozdiel nebol zisteny.
kali520
presne tak, cely svet sa odohrava iba v nasej hlave
asi prislo k nedorozumeniu a moc si ma nepochopil, ja som sa prave vysmieval z toho ze ludia prisudzuju bohu konkretne vlastnosti. Ani sa necudujem ze ludia veria takym vselijakym nezmyslom,
sektam, guruom a neviem komu, ked ani tu co sme relativne inteligentni ludia a ako vidim, tak ani my sa nevieme poriadne dohodnut a navzajom si rozumiet.
K tej knihe duchov> staci si zistit kedy ta kniha vznikla a za akych asi okolnosti, potom si precitat
asi tak dve strany a je jasne ako to vsetko je.
apropo som cital o jednom vyskume kde sledovali ci sa lepsie zotavuju tazko chori ludia za ktorych
sa modlia ini ludia, alebo kontrolna skupina bez modlenia. Vysledok bol samozrejme ten, ze ziaden rozdiel nebol zisteny.
kali520
presne tak, cely svet sa odohrava iba v nasej hlave
Aha, ale tak nechapem co ti natom pride take smiesne, ved nejako sa o nom vyjadrovat musime nie ?
Este raz ja nehovorim ze ta kniha je pravdiva, len som povedal ze je dost zaujimava, lebo vela veci v nej dava zmysel, neboj sa zistoval som si, myslis tu stymi podvodnymi mediami, alebo tymi sestrami podvodnickami ? Neviem myslis ze Allan Kardec, medik, pravnik, uctovnik ci co to vsetko bol, by naletel na take sprostosti ? Mozno ano, a mozno to cele napisal sam, ale naco by mu to bolo dobre tak klamat ludi ?
apropo ja som cital nejaky clanok, kde cloveku pomohla prave motlitba, totizto neviem co si tym svojim apropom chcel povedat, ze ked sa pomodlim za babku ktorej zlyhava srdce, nech sa uzdravi tak by sa jej teoreticky malo zacat vodit lepsie ? A ked nie, tak ahaho! nic, boh neexistuje ?
Ked hovorime o dobre a zle, tak by bolo dobre uviest ci za pritomnosti Boha alebo nie. Lebo ak nie tak jasne ze mozme hovorit o subjektivnom dobre, pre niekoho je dobrom vrazda pre niekoho znasilnenie a tak to potom aj na tom svete vyzera, cize ak niekto niekoho zabije tak to je akoze v poriadku, lebo v jeho dobre to je dobry skutok, len sakra tie blbe sudy, prokuratura a policia to budu mat za zle, ach. Takze podla toho ja vlastne neexistujem, pretoze ked svet existuje uz 14 miliard rokov ja tu z toho budem, hmm dajaku miliardtinu, co je vlastne nic, lebo v R* je 70/"nekonecno"(z mojho podladu mi pride 14 miliard rokov ako nekonecno)=0(kedze sa cely svet odohrava v mojej hlave). A z toho vsetkeho mi nastava otazka, naco tu vlastne som ? sex,drogy,rock'n'roll ?
Este raz ja nehovorim ze ta kniha je pravdiva, len som povedal ze je dost zaujimava, lebo vela veci v nej dava zmysel, neboj sa zistoval som si, myslis tu stymi podvodnymi mediami, alebo tymi sestrami podvodnickami ? Neviem myslis ze Allan Kardec, medik, pravnik, uctovnik ci co to vsetko bol, by naletel na take sprostosti ? Mozno ano, a mozno to cele napisal sam, ale naco by mu to bolo dobre tak klamat ludi ?
apropo ja som cital nejaky clanok, kde cloveku pomohla prave motlitba, totizto neviem co si tym svojim apropom chcel povedat, ze ked sa pomodlim za babku ktorej zlyhava srdce, nech sa uzdravi tak by sa jej teoreticky malo zacat vodit lepsie ? A ked nie, tak ahaho! nic, boh neexistuje ?
Ked hovorime o dobre a zle, tak by bolo dobre uviest ci za pritomnosti Boha alebo nie. Lebo ak nie tak jasne ze mozme hovorit o subjektivnom dobre, pre niekoho je dobrom vrazda pre niekoho znasilnenie a tak to potom aj na tom svete vyzera, cize ak niekto niekoho zabije tak to je akoze v poriadku, lebo v jeho dobre to je dobry skutok, len sakra tie blbe sudy, prokuratura a policia to budu mat za zle, ach. Takze podla toho ja vlastne neexistujem, pretoze ked svet existuje uz 14 miliard rokov ja tu z toho budem, hmm dajaku miliardtinu, co je vlastne nic, lebo v R* je 70/"nekonecno"(z mojho podladu mi pride 14 miliard rokov ako nekonecno)=0(kedze sa cely svet odohrava v mojej hlave). A z toho vsetkeho mi nastava otazka, naco tu vlastne som ? sex,drogy,rock'n'roll ?
-
seth82
Darca
Bobala: (Sorry za delay v reakcii) A tam je ten problém. Pretože ty síce pociťuješ niečo, čo nevieš vysvetliť, ale z nejakého dôvodu to pripisuješ existencii akejsi božskej bytosti. Vôbec netuším, prečo sa ľudia uchyľujú k tomuto činu a už som to tu dokonca rozvádzal v inom príspevku, môžeš si ho prečítať, je dosť krátky. Samozrejme, že nik nevie, že aký boh je, pretože každý veriaci ho vraj cíti, keď sa spýtam, že ako vie, že cíti práve boha, tak na to nevie odpovedať, ak sa ho spýtam, že prečo ten pocit pripisuje akurát bohu, tak nevie odpovedať a pri dotaze na základe čoho zistil, že ide práve o boha, keď iní veriaci odpovedajú úplne rovnako (teda nevedia to vysvetliť, potvrdiť, definovať) a on to napriek tomu pripisuje bohu, hoci nik nevie, ako je to "cítiť boha", tak z toho som totálne mimo.
Zareagujem aj na tvoj posledný príspevok, citujem "Ked hovorime o dobre a zle, tak by bolo dobre uviest ci za pritomnosti Boha alebo nie." - Znovu sa pýtam, ako zadefinuješ prítomnosť boha, keď ho nevieš (a to isté platí aj pre ostatných veriacich) potvrdiť, nevieš o ňom v podstate nič, lebo "je pre nás príliš veľký na pochopenie". Ako vieš, že na istom mieste nie je prítomný práve tvoj boh a či sa tam nepremáva napríklad Šiva alebo Thor.
Nuž a odpoviem za seba - áno, som tu pre sex, drogy a rock'n'roll, nejaká viera v boha ako v nejakú nevysvetliteľnú bytosť na tom predsa nemôže nič zmeniť, či hej?
Zareagujem aj na tvoj posledný príspevok, citujem "Ked hovorime o dobre a zle, tak by bolo dobre uviest ci za pritomnosti Boha alebo nie." - Znovu sa pýtam, ako zadefinuješ prítomnosť boha, keď ho nevieš (a to isté platí aj pre ostatných veriacich) potvrdiť, nevieš o ňom v podstate nič, lebo "je pre nás príliš veľký na pochopenie". Ako vieš, že na istom mieste nie je prítomný práve tvoj boh a či sa tam nepremáva napríklad Šiva alebo Thor.
Nuž a odpoviem za seba - áno, som tu pre sex, drogy a rock'n'roll, nejaká viera v boha ako v nejakú nevysvetliteľnú bytosť na tom predsa nemôže nič zmeniť, či hej?
Dobro a zlo za prítomnosti boha? Sa tu už asi opakujem ale tieto prirovnania božského dobra a bezbožného zla ma vytáčajú.
Fakt potrebujeme nejakého neviditeľného strážcu ktorý nás nakoniec potrestá za naše hriechy? Dobré chovanie veriaceho nieje dôkazom jeho viery a ani argumentom v jej prospech. Otázka morálky a dobra či zla sa s vierou nezlučuje a ten kto koná dobro len preto že sa bojí nejakého posledného súdu je chudák. Chudák ktorý musí mať pred sebou vidinu večného zatratenia aby sa s neho nestal zlý človek, keď to niekto potrebuje budiž.... nech si to myslí ale nech nekáže potom o morálke nám ostatným čo vieme byť dobrými aj bez neviditeľného strážnika čo nám to na konci zúčtuje.
Keď niekto vraví že bez morálky odvodenej s viery by boli ľudia zlí a nemorálni tak mi to znie akoby vraveli o sebe, nechcú nám vlastne len povedať že bez viery by boli zlí oni sami?
Fakt potrebujeme nejakého neviditeľného strážcu ktorý nás nakoniec potrestá za naše hriechy? Dobré chovanie veriaceho nieje dôkazom jeho viery a ani argumentom v jej prospech. Otázka morálky a dobra či zla sa s vierou nezlučuje a ten kto koná dobro len preto že sa bojí nejakého posledného súdu je chudák. Chudák ktorý musí mať pred sebou vidinu večného zatratenia aby sa s neho nestal zlý človek, keď to niekto potrebuje budiž.... nech si to myslí ale nech nekáže potom o morálke nám ostatným čo vieme byť dobrými aj bez neviditeľného strážnika čo nám to na konci zúčtuje.
Keď niekto vraví že bez morálky odvodenej s viery by boli ľudia zlí a nemorálni tak mi to znie akoby vraveli o sebe, nechcú nám vlastne len povedať že bez viery by boli zlí oni sami?
Seth, neviem odkial si nabral ze ja nieco take pocitujem, lebo zatial som nic take nepocitil, aj ked neviem ci mame na mysli tie iste pocity. Moja sestra raz zazila pocit, ktory pripisala "existencii akejsi bozej bytosti", hovorila mi ze v tom momente sa nevedela postavit na nohy asi 15 minut a revala jak male decko, ja ti tiez neviem povedat preco to pripisala Bohu, kedze som to nezazil aj ked som velmi chcel. Si myslim ze sa tych ludi pytas hluposti. Ked si este nemal orgazmus, tak si sa ludi vypytoval ze ako vedeli ze to co zazili pri sexe bol orgazmus a nie traviaci akt v zaludku ?? Nechapes? Pokial ten pocit nezazijes, tak tomu nepochopis. Ja som sa sestry tiez pytal ze ako vedela ze to bol prave Boh, tak mi odpovedala, ze to proste vedela. Robis zbytocnu vedu z toho kde absolutne nie je. A poznam xy ludi, ktori ani neverili v Boha ani nic, zili ala "sex,drugs,rocknroll", a ten zazitok ich prinutil padnut na kolena, fukat nostek a zmenil ich zivot. A to si nevymyslam, to je proste fakt. Takze ti odpoviem aj na tvoj posledny odstavec, vidis.. niekoho tento novy poznatok zmenit moze.
Asi sa zle vyjadril ktomu dobru a zlu. Ja som to myslel tak ze ak Boh neexistuje, tak je vsetko subjektivne a ak existuje tak objektivne(co samozrejme nevieme ale v to mozme verit).
Sudit ta za tvoje hriechy nebude nikto, ale ty sa odsudis sam, ked ta zhryzie tvoje vlastne svedomie. Vies a mozno ze ze moralka a dobro, su odvodene od toho ktoreho nabozenstva, vid desat bozich prikazani, a podla nich aj zijes len si to nechces priznat a sa presviedcas ze si si ich vytvoril ty sam.
Asi sa zle vyjadril ktomu dobru a zlu. Ja som to myslel tak ze ak Boh neexistuje, tak je vsetko subjektivne a ak existuje tak objektivne(co samozrejme nevieme ale v to mozme verit).
Sudit ta za tvoje hriechy nebude nikto, ale ty sa odsudis sam, ked ta zhryzie tvoje vlastne svedomie. Vies a mozno ze ze moralka a dobro, su odvodene od toho ktoreho nabozenstva, vid desat bozich prikazani, a podla nich aj zijes len si to nechces priznat a sa presviedcas ze si si ich vytvoril ty sam.
Za pritomnosti akeho boha, s akymi kriteriami? A ked si to aj vysvetlime akeho boha a ake su jeho kriteria, je na rade dalsia otazka ako sme k tomu dosli ze zrovna tento boh a tieto kriteria.Bobala napísal:Ked hovorime o dobre a zle, tak by bolo dobre uviest ci za pritomnosti Boha alebo nie.
Diskusia sa zacina opakovat toto sa tu uz riesilo nie raz, nakoniec aj tak narazime len na subjektivne pocity toho daneho jednotlivca, cize nic nula bodov.
-
seth82
Darca
Bobala: Reagoval som skôr na teóriu, ktorú si tu predložil, myslel som to vo všeobecnosti ale pravdupovediac som predpokladal, že si veriaci. Ak nie, tak sorry. V každom prípade - nemyslím si, že sa ľudí pýtam hlúposti, používam skôr poriadne ironické a sarkastické analógie. Nevypytoval som sa iných na orgazmus, pretože silne predpokladám, že vedeli vzhľadom na vedecký fakt, že to orgazmus je. Teda mali v tom momente dôvod veriť v to, že je to orgazmus, pretože k nemu logicky podľa všeobecných pravidiel dospeli.
Ide o to, že ty zasa píšeš veci v štýle "pokiaľ to nezažiješ, tak to nepochopíš" - a čo keď som to zažil a pripísal som to niečomu inému, depresii, dočasnej radosti zo slniečka vonku a podobne? Ak sa boh na tvojej sestre prejavil 15-minútovou nemohúcnosťou a plačom, tak to musí byť teda riadne krutý srandista, mohol jej poslať SMS-ku. Odpoveď "ona to proste vedela" je ukážkovým príkladom iracionality a subjektivity v jej najlepšej forme. Jednoducho je to boh a basta - ostatní, ktorí sa proti tomu snažia niečím argumentovať, sa môžu ísť aj obesiť. No a ja robím vedu z toho, čo ja považujem za dôležité pre mňa osobne a je mi jedno, čo si o tom kto myslí
Ja poznám zasa X ľudí, ktorí sa hrali na svätuškárov, priam elitu morálky, fúkali noštek a často padali na kolená, potom im preplo a teraz sú z toho vonku.
Ale nedá mi ťa odcitovať: "Sudit ta za tvoje hriechy nebude nikto, ale ty sa odsudis sam, ked ta zhryzie tvoje vlastne svedomie." - svedomie ma nehryzie, teda nemám žiadne hriechy. Teda logicky som oveľa lepší ako hociktorý veriaci, pretože tí sa zo svojich hriechov chodia vyrozprávať kňazom do kostola minimálne každý prvý piatok v mesiaci, musia teda hrešiť oveľa častejšie ako ja (naposledy som bol na spovedi asi tak pred 7 rokmi), teda nechápem, čo sú to za kresťania.
Morálka a dobro sú odvodené od náboženstiev? No to hádam nie...A všetkými desiatimi prikázaniami od Mojžiša sa určite neriadim, konkrétne 1., 2., 3., 6., určite pre mňa veľa neznamenajú a veľmi by som pouvažoval aj o tej deviatke
A kdeže som ja presviedčal niekoho, že som si niečo vytvoril sám? Alebo to nebola reakcia na mňa?
Ide o to, že ty zasa píšeš veci v štýle "pokiaľ to nezažiješ, tak to nepochopíš" - a čo keď som to zažil a pripísal som to niečomu inému, depresii, dočasnej radosti zo slniečka vonku a podobne? Ak sa boh na tvojej sestre prejavil 15-minútovou nemohúcnosťou a plačom, tak to musí byť teda riadne krutý srandista, mohol jej poslať SMS-ku. Odpoveď "ona to proste vedela" je ukážkovým príkladom iracionality a subjektivity v jej najlepšej forme. Jednoducho je to boh a basta - ostatní, ktorí sa proti tomu snažia niečím argumentovať, sa môžu ísť aj obesiť. No a ja robím vedu z toho, čo ja považujem za dôležité pre mňa osobne a je mi jedno, čo si o tom kto myslí
Ja poznám zasa X ľudí, ktorí sa hrali na svätuškárov, priam elitu morálky, fúkali noštek a často padali na kolená, potom im preplo a teraz sú z toho vonku.
Ale nedá mi ťa odcitovať: "Sudit ta za tvoje hriechy nebude nikto, ale ty sa odsudis sam, ked ta zhryzie tvoje vlastne svedomie." - svedomie ma nehryzie, teda nemám žiadne hriechy. Teda logicky som oveľa lepší ako hociktorý veriaci, pretože tí sa zo svojich hriechov chodia vyrozprávať kňazom do kostola minimálne každý prvý piatok v mesiaci, musia teda hrešiť oveľa častejšie ako ja (naposledy som bol na spovedi asi tak pred 7 rokmi), teda nechápem, čo sú to za kresťania.
Morálka a dobro sú odvodené od náboženstiev? No to hádam nie...A všetkými desiatimi prikázaniami od Mojžiša sa určite neriadim, konkrétne 1., 2., 3., 6., určite pre mňa veľa neznamenajú a veľmi by som pouvažoval aj o tej deviatke
Už prestaňte prosím bľabotať o tom, že nebyť náboženstva, tak sme amorálne zvieratá. Morálka má úplne iný pôvod ako si niektorí náboženskí nadšenci myslia.

ty kokso na take dristy sa mi nechce odpisat dokonca ani po skoro dvoch tyzdnoch a to som tu uz teraz mal napisanu celu esej, ale ked som si ju spatne precital tak som ju radsej zmazal, lebo mne osobne vyznela dost hystericky, no ale prisaham, ze zajtra na ten balast uz konecne nieco napisem lebo mi to neda 
ale zeby nebolo OT tak(dufam ze to tu uz bolo ale pre istotu..)
„Ty si uveril preto, lebo si videl, ale blažení sú tí, čo nevideli a uverili“
ale zeby nebolo OT tak(dufam ze to tu uz bolo ale pre istotu..)
„Ty si uveril preto, lebo si videl, ale blažení sú tí, čo nevideli a uverili“
-
seth82
Darca
Takže drísty? Rozumne tu diskutujeme, nik do nikoho nekope a ty si už stihol vyhlásiť naše reakcie za drísty a balast. Ak nemáš záujem diskutovať, nediskutuj, nik ťa predsa nenúti a ja fakt nepotrebujem, aby si odpisoval, prežijem aj bez toho. Mimochodom, "blažení sú tí, čo nevideli a uverili" je iba ďalší z prázdnych cirkevných sloganov, ktorý "ošetruje" akúkoľvek možnosť niečo logický napadnúť (teda aspoň sa tak tvári).