Primary/Secondary IDE Master/Slave vysvelenie, manual...

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Misco13
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Primary/Secondary IDE Master/Slave vysvelenie, manual...

Príspevok od používateľa Misco13 »

Prosim Vas mozte mi niekto vysvetlit ako funguje toto pri ATA diskoch? Teda myslim to co maju na pripojenie tzv koberce. Zapajam na stary 6 rocny PC (motherboard ASRock 775v88+) kde su dve miesta na koberce....vobec neviem zapojit 3 HDD, neviem ci to doska podporuje. Podarilo sa mi aspon po dlhom skusani 2 HDD a 2 DVD ROM. S tym ze HDD su na koberci Primary a DVD na Secondary. Lenze neviem ako prehodit Master a Slave. aj ked prehodim umiestnenie v koberci jednom (na jednom mam dve umiestnenia) aj tak nic. Potom su tam tie male jumpre, aspon tak o volam :D Tie neviem tiez presne ako funguju...
Mozte mi dat nejake doucko o tejto problematike? Dakujem :)
Jakub140
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Primary/Secondary IDE Master/Slave vysvelenie, manual...

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Primary/Secondary: To máš na doske dve IDE sloty. Do každého môžeš dať max. 2 zariadenia.
Master/Slave: Alebo "hlavný" a "vedľajší". IDE kábel vie prenášať naraz len informáciu z jedného zariadenia. Väčšinou sa to dávalo tak, že master bol HDD a slave mechanika. Keď sa z/do disku nič neposielalo, vtedy mohla prenášať dáta mechanika. Takže ak to správne chápeš, systémový disk kde máš OS daj do primary slotu, na koniec kábla a nastav ho ako master, druhý disk do druhého slotu- secondary, na kábel tiež na koniec-master a mechaniky napojíš na stredy tých káblov- slave.
Jumpre si nastav tak, ako píše na zariadení. Malo by tam byť nakreslené, ako poprehadzovať jumpre podľa potreby master/slave.
Napísať odpoveď