NAJ sposob, ako najst long-term lasku ? (na zamyslenie)
-
qwerty-xyz
Re: NAJ sposob, ako najst long-term lasku ? (na zamyslenie)
miluj blizneho svojo ako seba sameho ..... ale ked sa nemate radi ako chcete milovat.....
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Samozrejme, že je potrebná iná, ako fyzická kompatibilita. No presne o tom sú vzťahy. O hľadaní psychickej kompatibility a to je na tom to krásne - človek hľadá až pokiaľ nenájde. O čom by to tu bolo, pokiaľ by si človek na základe algoritmu a databázy vyhľadal ideálneho životného partnera a bol s ním do konca života? Nuda. To by si potom videl, ako by stúpal divorce rate kvôli nevere. To by si videl...unified napísal:Zrejme je, ze na long-term vztah je nutna neaka kompatibilita ina ako opticka (po prvom rande/bozku blazeny stav nie je vysledok poznania druheho, ale primitivnej prirodnej reakcie). Ale, na to aby clovek spoznal druheho, treba kolko ? Mozno niekolko mesiacov, mozno rokov. A teraz zisti, ze mu neaka (psycho/dusevno/povahova) crta cloveka nevyhovuje, po investovanom case, moze hladat odznovu. A vysledok? Ziaden, lebo neusetri tym cas (ze by automaticky predvidal), ale zasek na sponzanie bude treba mesiace, a sanca, ze osoba bude "kompatibilna" je taka ista, ako pri prvej (google "gambler fallacy")
Match-making, dating apod. stránky sú čistý Biznis. Vezmi si mesačné náklady na server / prenájom. A teraz si vezmi x ľúdí, ktorí Ti zaplatia 30€. Pekné peniažky. O ničom inom to nie je. A to ešte nevravím o čiernych príjmoch z databáz, ktoré si o užívateľoch vytvárajú. Človek vlastne zaplatí poplatok za to, že im odovzdá svoj psychologický profil a zrejme dosť podrobný. Za čo? Za teoretickú šancu, že mi nejaký primitívny (áno - v oblasti ľudských citov / vzťahov primitívny. Deal with it.) počítač vytipuje potenciálneho partnera. Veď je to na smiech! Neviem si predstaviť, aký by som musel byť zúfalý, aby som sa na to dal. A ešte za to platil. LMAO. Seriously.unified napísal:Existuje efektivny sposob najst osobu podla takychto kriterii inak, ako cez dating sites? - Ktore nie su masiaren (=vek,fotka,fotka v bikinach ala azet & spol.) ale na mysli mam tie vseliake match-making, ktore okrem toho, ze si od vas vypytaju batovsky poplatok 29.99 od vas vyzeru aspon 2 hodiny casu na odpoved na desiatky-stovky otazok, ktore sa imho dost podobaju na tie, ktore som tisic krat robil u psychologa. Proste vytvori to profil (zaluby, povaha, charakter, nabozenstvo, orientovaosti na racionalnost/empirickost, miera tolerancie urcitych veci, patterny v spravani, nazorovost a pod) a potom hlada v DB ostatnych "kandidatov", ktorych psychoprofil sa podoba najviac tomu vasmu.
Ideálny OS algoritmus? Zamysli sa nad tým ešte raz, nakoľko si práve vytvoril celkom slušný oxymoron. Vieš si predstaviť algoritmus, ktorý by dokázal predvídať správanie ľudí v uzavretom vzťahu zohľadňujúc vývoj ich osobností na 30 rokov dopredu?unified napísal:Nebolo by idealne, keby sa vztahy vytvarali exkluzivne na zaklade neakeho (idealne open-source) algoritmu ? Samozrejme, kazdy ma prirodzene vetovacie pravo, nie sme v indii. Alebo si niekto mysli, ze na zaklade vzhladu sa da vybat partner na dlhodoby vztah efektivnejsie ?
Pragmatické? Čo je na vzťahoch pragmatické? Láska je totiž tá najnevyspytateľnejšia a zrejme najmenej racionálna vec na svete. práve preto prenáša tie pomyselné hory.unified napísal:Nechcem obhajovat neaky matching-biznis, len mi to pride ako velmi pragmaticke riesenie.
A presne o tomto to celé je! Na základe vzťahu spoznám druhého. Spoznám a zhodnotím, či nedostatky druhého dokážem prijať, alebo nie. A koniec koncov na základe tohoto istého vzorca by fungoval aj systém, ktorý sa snažíť obhajovať. Ak by sme chceli vzťah môžeme považovať za jediný fungujúci algoritmus medziľudských vzťahov. Dokonale Free a dostupný pre každého človeka - perfektne personalizovaný.unified napísal:Akoze vravi sa ze laska dokaze vsetko, ale kolko vztahov konci na tom, ze ked sa partneri naozajstne spoznaju, zistia, ze im ten druhy vadi. Proste to, ze je jeho/jej pekny zadok nie je dostatocna nahrada za to, ze je *nieco* (pricom *nieco* je nevhodna povahovo-psychologicko-charakterova crta). A URCITE nie je lahke sa zmenit. Psychyka sa meni ovela tazsie ako fyzicka stranka
Prirodzene to fungovalo a aj funguje. A aj bude. Alebo by mala byť vízia, aby to fungovalo neprirodzene? Zamysli sa nad tým, čoho následkom je 50% Divorce Rate. Presne toho, že spoločnosť začala vo veľkej miere zasahovať do medziľudských vzťahov. Prečo sa začala tak rapídne zvyšovať práve v 20. storočí?unified napísal:"Ved prirozene to do teraz fungovalo"Ano ? To ze sme tu neznamena, ze to ako sa ludstvo developlovalo je najlepsie mozne. Zamysli sa este raz nad svojim argumentom. 50% divorce rate v sucasnej spolocnosti (dlhodoby trend: stupanie). Je to ozaj optimalne ? Je ozaj optimalne vybrat si niekoho na zaklade "velkej lasky" (=mozog na latkach podobnym opiatoch, tento stav moze trvat az 24 mesiacov, co je cesta, ako si priroda zachovava pokolenia - 9mesiacov tehotenstva a dalsi cca 1+ rok, pocas ktorych je samica oslabena a potrebuje stravu a dalsie veci od partnera pre seba a dieta)
Pokiaľ si myslíš, že si niekto živottného partnera vyberá na základe "veľkej lásky", tak o vzťahoch vieš veľmi veľké hovno, čo by následne aj uspokojivo vysvetľovalo to, prečo si túto tému založil. Alebo sa podľa Teba väčšina populácie do manželstva dáva do 24 mesiacov od zoznámenia?
Daj Boh, Allah, Jahve, Buddha, Brahma, Šiva, Višna aj Morgan Freeman, aby sa to nerozšírilo.unified napísal:Problem je vsak, ze ked to ludia nezacnu pouzivat masovo, nema sa to sancu rozsirit ...
Kriste. To, že "miniem" čas a peniaze mi bohato vynahradia životné skúsenosti!!! Porovnávaš stav zamilovanosti so šálkou silného čaju, alebo meditáciou? Nikdy si nebol zamilovaný. Nebol. Nikdy. Viem to, nakoľko sa vyznám v čaji, meditácia a veci duchovna mi tiež nie sú cudzie. A porovnávať to so stavom zamilovanosti je veľmi hlúpe. Ozajstná láska je o kompromisoch, trpezlivosti, kompatibilite? To áno, ale zabudol si pri tomto zozname na to najdôležitejšie. A to na lásku samotnú. Lásku nepopíšeš. Pokúšalo sa o to veľa filozofov rétorsky a štylisticky oveľa zdatnejších, ako my a stroskotali.unified napísal:ArgumentaciaA1: To ze miniem mesiace casu a stovky eur (cenovka tuto neexistuje, ale peniaze sa minaju aj na veci ine ako darcek/jedlo) neznamena, ze som ich vyhodil von oknom, ved som bol "zamilovany"O: Ano, ak ti nevadi ze je to velmi primitivna a nizkourovnova mozgova chemia. V mojom pohlade je len o stupienok vyssie ako meditacia, alebo "duchovne obohatenie" po salke silneho caju. Je to nieco uplne ine, ako ozajstna laska, ktora vyzaduje kompatibilitu a extremnu investiciu trpezlivosti a kompromisov (a samozrejme, s tak isto velkou investiciou sa dostanete u kompatibilneho cloveka ovela dalej)..
Je najlepší, lebo je prirodzený. Len si uvedom do čoho chceš zasahovať. Do výberu partnera. You can not fuck with mother nature like this!unified napísal:Nechcem robit reklamu, nechcem startovat ziaden biznis, len ma napadlo rozprudit diskusiu o tom, ako si vyberame partnerov, a ci sposob, ktorym to robime (hoci je naturalny) je najlepsi.
Áno je. No nie je to zároveň príčinou toho alarmujúceho DR o ktorom sme si písali vyššie? Fakt je dobré, že sú vzťahy až tak ovplyvnené 21. storočím?unified napísal:Takmer vsetko ostatne vo vztahoch je ovplyvnene 21 storocim (rola muza a zeny, pohlavny zivot, travenie casu,...).
Nemôže. Lebo je to technológia. A hocijaký algoritmus nikdy nepochopí chémiu, ktorá funguje medzi dvoma ľuďmi. A nehovorím o (podľa Teba) primitívnych chemických reakciách.unified napísal:Ale, to najdolezitejsie - vyber partnera je stale velmi podobny (aspon u vacsiny) tomu, na ktorom bezali (zvelicenie) mozno aj neandertalci. Podla mna je treba sa zamysliet, ci prave tuto najdolezitejsiu vec nemoze posunut technologia dopredu.
Lebo ľudia nie sú sprostí...unified napísal:A aj ked dokaze, naco je to dobre, ked drviva vacsina ludi predsa nebude pouzivat vydobytky modernej techniky na hladanie vztahu.
Lebo ľudia nie sú sprostí...

je dokazane ze ludska hlupost a vesmir su nekonecne ..... a o vesmire sa da este polemizovat
je dokazane ze ludska hlupost a vesmir su nekonecne ..... a o vesmire sa da este polemizovat
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
keby si ten einsteinov výrok nezkomolil, tak by znel omnoho lepšiestrapaty napísal:Lebo ľudia nie sú sprostí...
![]()
unified, a veris vobec v tu lasku?
...do einstena som to nepocul... takze je to napisane tak ako to poznamaudiotrack napísal: keby si ten einsteinov výrok nezkomolil, tak by znel omnoho lepšie
//autoeditácia príspevku (22 Apr 2012, 10:29)
orginal z wiki Len dve veci sú nekonečné. Vesmír a ľudská hlúposť. Pri tej prvej si však nie som taký istý.
................................................................................................................enstein