Dobrá metóda na učenie cudzieho jazyka
Dobrá metóda na učenie cudzieho jazyka
Zdravím, dostal som chuť naučiť sa ďalší jazyk, konkrétne nemčinu. Nepoznáte nejakú dobrú metódu ako sa kvalitne naučiť cudzí jazyk? Počul som o veľa moderných metódach, no zo žiadnou nemám skúsenosti, tak či neviete poradiť. Ďakujem 
Re: Dobrá metóda na učenie cudzieho jazyka
chod tam na rok
-
bolek
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Najideálnejšie je nejaký ten čas v tej krajine pobudnúť. Už dva mesiace sú dostatočná doba, ale to sa, samozrejme, nie vždy dá. Dobré je venovať sa tomu pravidelne. Začať s ľahkou gramatikou a jednoduchou slovnou zásobou. Veľmi dobré je pozerávať čo najviac nemecké TV stanice, najmä správy, prípadne náučné filmy, kde hovoria pomaly a zrozumiteľne. Doma máme aj jeden kanál kde to, čo povedia, je ešte aj dolu napísané ako keby išli titulky. Ak máš možnosť, tak sa rozprávaj s niekým s okolia po nemecky. My tak kecáme niekedy so spolubývajúcou a máme také "pravidlo", že ak nevieme nejaké slovko, tak si ho hneď pozrieme v slovníku. 
-
audiotrack
VIP
tie revolučné metody nestoja za nič. Či už psychowalkmany alebo nejaké super kurzy. Všetko je to iba o ťahaní peňazí zo žiakov. Testy ti postavia tak, aby si mal pocit že to vieš a že si sa super naučil ale súvislú vetu zo seba nevypluješ. Jediná účinná a efektívna metoda je ako beardie napísal, stráviť čas v zahraničí. Ja som sa za niečo vyše 3 mesiace v USA naučil lepšie rozprávať ako za 9 rokov na základnej a strednej dokopy
este by som dodal, ze ak uz dakam pojdes, chod tam sam a snaz sa vyhybat ludom zo Slovenskaaudiotrack napísal:Ja som sa za niečo vyše 3 mesiace v USA naučil lepšie rozprávať ako za 9 rokov na základnej a strednej dokopy
Hlavne bud trpezlivy, lebo nemcina je velmi narocna na zaciatku, ale potom to ide lahsie a lahsie.
Ako priklad by som ti uviedol to ako som sa naucil plavat.
Otec ma ako maleho zobral na chrbte do hlbokej vody, polozil ma na vodu a kedze som sa nevedel nohami dotknut dna, bol som odkazany sam sa seba a mal som volu naucit sa to a tak cele ucenie trvalo par hodin.
Niekto dava prednost clapkaniu sa v bazeniku a uci sa plavat par mesiacov.
Pobyt v cudzej krajine a byt odkazany sam na seba je ako ucit sa plavat v hlbokej vode (a mat volu nebyt odkazany na rodicov a slovensky hovoriacich kamaratov) - ta nauci nielen jazyk, ale budes mat moznost spoznat iny svet, iny pohlad na zivot, inu kulturu.
Dik za vaše odpovede.
S tými, čo hovoria že najlepší spôsob je vycestovať do tej krajiny, samozrejme nemôžem nesúhlasiť. No bohužiaľ je to aj spôsob ktorý si vyžaduje najviac obetí. Treba na dlhšiu dobu opustiť školu, priateľku, prácu, rodinu, kamarátov... a samozrejme treba aj nejaký ten počiatočný kapitál. Na to zatiaľ nie som pripravený, a keď už (takto o rok by som to videl už reálnejšie, ale aj tak to určite nebude viac ako jedno leto), tak by som išiel skôr asi do anglicky alebo španielsky hovoriacich krajín, aby som vybrúsil už jazyk ktorý ovládam na úroveň takmer native speakra. Tú nemčinu beriem skôr ako takú bokovku, stačilo by mi keby som sa vedel dorozumieť aspoň v takých základných veciach, spýtať sa na cestu atď.

S tými, čo hovoria že najlepší spôsob je vycestovať do tej krajiny, samozrejme nemôžem nesúhlasiť. No bohužiaľ je to aj spôsob ktorý si vyžaduje najviac obetí. Treba na dlhšiu dobu opustiť školu, priateľku, prácu, rodinu, kamarátov... a samozrejme treba aj nejaký ten počiatočný kapitál. Na to zatiaľ nie som pripravený, a keď už (takto o rok by som to videl už reálnejšie, ale aj tak to určite nebude viac ako jedno leto), tak by som išiel skôr asi do anglicky alebo španielsky hovoriacich krajín, aby som vybrúsil už jazyk ktorý ovládam na úroveň takmer native speakra. Tú nemčinu beriem skôr ako takú bokovku, stačilo by mi keby som sa vedel dorozumieť aspoň v takých základných veciach, spýtať sa na cestu atď.
Nemyslel som tie také doslova zázračné, ale pamäť je vec na ktorú existuje pár účinných fínt, a určite existujú aj také ktoré sa dajú využiť pri jazyku...napríklad som sa nedávno dočítal o technike "spaced repetition" (http://en.wikipedia.org/wiki/Spaced_repetition) a exituje program, ktorý to využíva (vola sa Anki), a zatiaľ sa mi to celkom pozdávaaudiotrack napísal:tie revolučné metody nestoja za nič. Či už psychowalkmany alebo nejaké super kurzy. Všetko je to iba o ťahaní peňazí zo žiakov. Testy ti postavia tak, aby si mal pocit že to vieš a že si sa super naučil ale súvislú vetu zo seba nevypluješ. Jediná účinná a efektívna metoda je ako beardie napísal, stráviť čas v zahraničí. Ja som sa za niečo vyše 3 mesiace v USA naučil lepšie rozprávať ako za 9 rokov na základnej a strednej dokopy
ono pohybovat sa v cudzej krajine je asi najlepsie, ale aj na to treba nejake zaklady, nie? anglicke kurzy su podla mna pomocne aspon zo zaciatku aby mal clovek na com stavat.
btw este jedna velmi dobra metoda je pohybovat sa po cudzojazycnych weboch a hlavne na nich komunikovat. poznam cloveka, ktory sa takto vypracoval na uroven native speakra bez toho aby vytiahol paty z domu, jedine co robil bolo, ze komunikoval cez fora, chaty, webcam..
btw este jedna velmi dobra metoda je pohybovat sa po cudzojazycnych weboch a hlavne na nich komunikovat. poznam cloveka, ktory sa takto vypracoval na uroven native speakra bez toho aby vytiahol paty z domu, jedine co robil bolo, ze komunikoval cez fora, chaty, webcam..
No ja sa nemčinu učím už strašne dlho v škole, na základnej som ju vedel výborne no ako náhle som sa dostal na strednú tak učiteľka mi ju doslova zhnusila. A nemčina je sama o sebe ťažká hlavne gramaticky. No metódu ktorú som používal pri učení angličtiny bola jednoduchá. Hovor si v duchu všetko čo robíš a čo budeš robiť. Ak si pri PC a chatuješ s priateľmi tak si to hovor v tom jazyku, ak ideš do prace tak si toto iste povedz v cudzom jazyku. Alebo ak ideš z obchodu kde si niečo kupoval alebo sa na niečo pýtam skús si to povedať... Alebo reklamy v meste na bilboardoch (neviem ako sa to píše) no proste úplne všetko si prekladaj a hovor v duchu. Ručím že ak sa tomu budeš venovať výsledky sa dostavia.
veľa šťastia...
-
bolek
Guru
Jimmyy: s tým prekladaním si v duchu všetkých výkonov, ktoré robíš, na tom je niečo pravdy. Kamoška hovorila, že je priateľ má teraz v robote nejaký povinný kurz Nemčiny a majú tam hovoriť, že ako vyzerá ich deň a žiadne také, že ráno vstanem, oblečiem sa, najem sa a idem do práce, ale všetko krok za krokom povedať. ráno vstanem, obujem si papuče, prejdem do kúpeľne, stlačím kľučku na dverách a pod. a hneď je to o inom.
Nemčina má možno pomerne dosť ťažkú gramatiku, ale rovnako ako pri Anj na dorozumievania sa vystačíš so základnými časmi a treba slovnú zásobu. Nikto nebude riešiť, že si dal zlý člen alebo čas...
Nemčina má možno pomerne dosť ťažkú gramatiku, ale rovnako ako pri Anj na dorozumievania sa vystačíš so základnými časmi a treba slovnú zásobu. Nikto nebude riešiť, že si dal zlý člen alebo čas...
-
TommyHot
Addict
Zdravim, chcem sa zacat ucit korejcinu (viem velmi tazkopadne citat han-geul a aj nejakych par slov som pochytil z filmov a serialov). Nasiel som si tieto kurzy http://i4as.aziainfo.sk/booking a teraz zistujem, ci to nie su vyhodene peniaze. Mate s nimi niekto osobne skusenosti? Navstevovali ste ich kurzy? Alebo viete o niecom lepsom v ramci Bratislavy? Dik.
-
Janette
Expert
Kedysi sa mi podarilo ist na podobny kurz, ten uz bol pre pokrocilych. Po zisteni, ze ludia tam maju problem napocitat do 20 a neovladaju zakladne frazy, som odisla.
Bohuzial, nepoznam nic podobneho v BA.
Bohuzial, nepoznam nic podobneho v BA.
-
TommyHot
Addict
No ved toho sa bojim. Korejcina tu nie je az tak rozsirena ako povedzme cinstina. Ale dostal som kontakt na jednu zenu, co vyucuje korejcinu v BA v tom asia info centre, tak od nej pozistujem veci a dam vediet.
V BA pôsobia aj nejakí kórejskí náboženskí misionári, už viackrát som mal s nimi tú česť. Raz som im dokonca gramaticky upravoval do slovenčiny akúsi náboženskú pieseň, keď si ma odchytili Kórejčanky na chodbe v škole.
Keď im dovolíš, aby ti pustili ich trojminútové video o Panne Márii, tak ti dajú aj doučovania zadarmo.
Keď im dovolíš, aby ti pustili ich trojminútové video o Panne Márii, tak ti dajú aj doučovania zadarmo.
-
TommyHot
Addict
To radsej umriem ako hlupak, nez pocuvat panbozkarske chu****
Sak uz som napisal tejto korejcanke, tak snad to dobre dopadne.
A na akej skole si ta odchytili korejcanky?
ja hladam azijske slecny na slovensku uz dlho a mam pocit, ze sa skryvaju pred okolitym svetom...
A na akej skole si ta odchytili korejcanky?
A prečo vlastne kórejčina?
Na Filozofickej fakulte na Gondovej. A raz ma otravovali aj pri Štúraku na Mlynoch.
Heh a neviem čo by si sa takými mníškami robil, ale tak boli sympatické.
Na Filozofickej fakulte na Gondovej. A raz ma otravovali aj pri Štúraku na Mlynoch.
Heh a neviem čo by si sa takými mníškami robil, ale tak boli sympatické.
-
TommyHot
Addict
Lebo som sa platonicky zamiloval do Son Ye Jin
Ani neviem preco. Velmi ma laka azia a kedze korejcina ma jednoduche znaky (za 2 dni som sa ich naucil citat) a velmi rad pozeravam korejske filmy a serialy, tak sa chcem naucit najskor to. Potom neskor cinstinu, ktora ma zas relativne lahky jazyk, ale mrte tazke znaky
a ked sa naucis tieto dva jazyky, tak naucit sa japonstinu uz nie je az taky velky problem, kedze vyuziva rovnaky slovosled ako korejcina a tie iste znaky ako cinstina. A hlavne ma prestali bavit zbierat peniaze, radsej chcem zacat "zbierat" cudzie jazyky, ktore sa daju aj realne vyuzit s prihiladnutim na fakt, ze azia za par rokov presti cely svet
ak uz neprestala...
Ani neviem preco. Velmi ma laka azia a kedze korejcina ma jednoduche znaky (za 2 dni som sa ich naucil citat) a velmi rad pozeravam korejske filmy a serialy, tak sa chcem naucit najskor to. Potom neskor cinstinu, ktora ma zas relativne lahky jazyk, ale mrte tazke znaky
-
Janette
Expert
Aaaaaa, ona hrala v Autumn in my heart! 
Vela stastia s korejcinou
Vela stastia s korejcinou
-
TommyHot
Addict
Ani nie
ibaze by bolo viac filmov s tymto nazvom...
Ale dik aj tak
Ale dik aj tak
V priebehu niekoľkých týždňov by som mal odísť do Rakúska pracovať ako kuchár. Ide o to že som na skole nemal nemecký jazyk a potrebujem sa rýchlo naučiť aspoň základy nemčiny. Existujú nejaké techniky, knihy, prípadne rýchlo kurzy ktoré by ma to dokázali naučiť? V podstate to záleží iba na mne. Ako rýchlo sa naučím základe veci, aby som v kuchyni aspoň čo to rozumel, tým skôr tam budem robiť.
안녕 돔미 홋 ! 네도 한국어 말고 싶어요 ? 응, 나도 알아요, 한국 여자를 진짜 예뻐요...!!TommyHot napísal: ...
Ja sa ucim par mesiacov sam, vo volnom case...na nete je vela zdrojov, odoprucam najma http://www.talktomeinkorean.com/, velmi dobre a zabavne podcasty, taktiez http://www.koreanclass101.com/
Ale myslim ze je okrem takehoto volneho stylu ucenia je dobre mat aj nieco systematicke podla coho moze skutocne merat svoj progress. Preto mam tiez knizku od sogang university, je ich niekolko dielov, momentalne zacinam 1B, prva je jedna 1A
http://www.twochois.com/new-sogang-kore ... ents-book/
Odporucam objednat s pracovnym zositom aj CDckom. Dalej odporucam este nejaku pen-pall appku alebo nieco podobne a urobit si nejakych korejskych kamaratov...alebo teda radsej kamaratky