Zdravie- Oči.

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
capodituticapi
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Zdravie- Oči.

Príspevok od používateľa capodituticapi »

Dobrý deň.

Chcem sa spýtať mám 2 otázky ohľadom očí.

1.) Sedím u počítača denne asi 5-15 hodín ako kedy niekedy to je 5 hodín niekedy 3 niekedy 1 niekedy 10 niekedy 15 niekedy 13 niekedy 18 ale z prestávkami. Robím grafiku, programujem hrám sa s linuxom a tak nemyslite si o mne že som nejaký týpek čo má 10 dioptrie a podobné veci. To je jedno k veci, chcem sa spýtať na monitor že koľko asi tak je odporúčané mať monitor jeden. Teda kúpim monitor a či je dobré ho mať 5 rokov 1 rok alebo 3 roky či je nejaká doba nato koľko mať monitor lebo som počul že ak máme doma dlho jeden a ten istý monitor že aj tak sa kazia oči.

2.) Ako to je s Jasom niekedy som to mal na normálu respektíve na dynamickom že to svietilo moc ako žiarovka. monitor mám oproti oknu kde mi od 11 do 6večera svieti slnko. A chcem sa spýtať že ako mám mať monitor nastavený či má byť račej takej šedšej farby ako svetlejšej... a či je to dobré tiež na oči lebo teraz mám doma tak šero lebo vonku je zlé počasie a na šero mám aj monitor tak jemne tmavší teraz to mám na standarte nastavené.

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď všetkým.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Zdravie- Oči.

Príspevok od používateľa test »

Hlavne treba kupit LCD, aby nekazil oci. Vzdialonost hlavy od monitora zalezi od velkosti displeja, ale tak na dlzku ruky bude vhodna vzdialenost. Kup si umele slzy do oci, stoja dve eura a pomozu na suche a podrazdene oci. Za displejom by si mal mat v noci svetlo, napriklad stolovu lampu kvoli znizeniu okoliteho kontrastu a displeja.
capodituticapi
Light Expert
Light Expert

LCD mám už 5 rokov, mám 19tku monitor a mám to tak ako natiahnemm ruku tak skoro presne, Ok kupim si aj umele slzy dík.
Ok lampu alebo môže byť zažnuté normálne svetlo? to je jedno alebo je lepšia lampa ?
A nič sa nedeje keď som troška dal ztmaviť monitor aby nesvietila farba respektíve monitor ako žiarovka. ?
A môže byť aj LED Monitor alebo račej LCD?

Kód: Vybrať všetko

http://heso-com.ekatalog.biz/zbozi/23-led-asus-vh238t-2ms-full-hd-dvi-repro/detail.aspx?p=z:232250
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ci LED alebo klasicke LCD, tak to mas jedno. Ja mam tiez LCD na tmavsie nastavene a vyhovuje mi to tak, nemam rad, ak silno pecie priamo do oci.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Tiež mám tmavší jas, a vyhovuje mi to. Sedávam za pc minimálne 8 hodín denne (práca - programátor) + doma vo voľnom čase podľa potreby a chute a nemám problémy s očami. Zo začiatku som ich mával začervenané a pomohli mi kvapky - visine. Teraz ich už vôbec nemusím používať. Čo sa týka tej zmeny monitora doma, to som ešte nepočul. Ak máš LCD a zmeníš ho za iné tak to nemá žiaden efekt. Jedine ak máš doma starý CRT monitor tak jasné že ho treba vymeniť za LCD. ALe nejako pravidelne meniť asi nie, pokiaľ funguje spolahlivo
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Všetko, čo tu bolo napísané. Mne pomáha aj prispôsobenie si prostredia do čiernej. Čierna plocha, čierny gmail, čierny facebook, čierny youtube, vo LibreOffice mám pod papierom čiernu, pdf-ká ak ide o dokumenty čítam ako čierny papier/biele písmo (v linuxáckom pdf-readri je na to jedno tlačítko, dá sa to meniť hneď) atď... Mne osobne to večer, v noci veľmi vyhovuje a oči nemám natoľko unavené.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

To čierne prostredie je dobré, ak sedíš pri počítači v úplnej tme.. ale ak máš pri LCD nejakú lampu a máš normálne nastavený jas, nie je problém ani biele prostredie. Inak dnes už niektoré monitory mávajú aj svetelný snímač podobne ako mobily, že sa stmavia/rozjasnia pri zmene svetelných podmienok okolia (svieti slnko, tma).
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

audio - Kvapky Visine su proti zacervenaniu a funguju na baze stahovania cievok v ociach, ktore robia cervenu farbu. Clovek potrebuje umele slzy, aby zvysil vlhkost v ociach, znizil trenie a tym aj pocit podrazdenia sucheho oka.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Tak máš všelijaké, červené oči, páliace oči, unavené oči. Ja používam pre unavené / suché oči.
capodituticapi
Light Expert
Light Expert

Ok všetkým veľmi pekne ďakujem...
audiotrack napísal:Čo sa týka tej zmeny monitora doma, to som ešte nepočul.
Tak nám to škole na praxi hovorili a tak celkovo neviem ani ja. :-)
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

begbeee napísal:Všetko, čo tu bolo napísané. Mne pomáha aj prispôsobenie si prostredia do čiernej. Čierna plocha, čierny gmail, čierny facebook, čierny youtube, vo LibreOffice mám pod papierom čiernu, pdf-ká ak ide o dokumenty čítam ako čierny papier/biele písmo (v linuxáckom pdf-readri je na to jedno tlačítko, dá sa to meniť hneď) atď... Mne osobne to večer, v noci veľmi vyhovuje a oči nemám natoľko unavené.
tiež to tak mám. niektorí ľudia z okolia potom nepoznajú, čo to mám na ploche :D
inak ešte odporúčam program F.lux, ktorý podľa času mení teplotu zobrazenia. veľmi príjemné na večer :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ten monitor oproti oknu by mohol byt problem, uz sa nepamatam kde som to cital, ale vraj to viac namaha oci.
capodituticapi
Light Expert
Light Expert

M142 napísal:ten monitor oproti oknu by mohol byt problem, uz sa nepamatam kde som to cital, ale vraj to viac namaha oci.

Mne nerobí problém mať aj zastreté celé dni ale väčšinu si preladím farbu monitoru a sa mi páči že sa tu tak všetci zapájate. :-)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Ja mam v monitore dva profily, ten s vyssim jasom pouzivam cez den a vecer mam stiahnuty jas aj kontrast. Inak pri dlhom sedeni pri pc sa odporuca precvicovat oci, napr. preostrovanim do dialky a pod. http://jelenik.sk/blog/cviky-na-oci/
jamesiq
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa jamesiq »

Idealne staci kazdu hodinku si dat na par minut pauzu od pc a napriklad sa zahladet von oknom do dialky ocne svaly a natiahnu z toho stuhnuteho stavu kedze stale boli zaostrene do jednej vzdialenosti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja pozeram do monitora tych 8hodin v robote + 3 hodiny doma, niekedy menej niekedy viac.
Mal som suche oci, unavene,horsie som zaostroval. Tak som si zacal davat tabletky s vytazkami
z rastlin na podporu zraku a som spokojny /lutein,zeaxantin/
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

v posledom case dost cumim do monitora, a fakt ze cez leto som nemal ani kus prestavku ako ine roky...

chcem sa opytat funguje nieco taketo ?
http://www.docsimon.sk/tovar/visine-una ... apky-10-ml

pomoze to? viete to doporucit niekto?
dik
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Obycajny zvlhcovac oci, taky kupis aj za 2 eur, ale nie pod z televizie reklamne slavnou znackou.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

heker napísal:Obycajny zvlhcovac oci, taky kupis aj za 2 eur, ale nie pod z televizie reklamne slavnou znackou.
a daco "neobycajne" pre unavene oci poznas?
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

nechat oci oddychnut prirodzenou cestou
Napísať odpoveď