Plagiátorstvo v bakalárskej práci
Plagiátorstvo v bakalárskej práci
Čaute píšem teraz BP a chcem sa tak zo zaujímavosti popýtať akú ste mali zhodu po tom procese kde sa porovnávala s inými prácami, a ako to funguje, lebo terza ma napadlo že moja bp je postavená na teórií 20 rokov starých skrípt snažím sa meniť slovosledy synonymá atď a napadlo ma že tie text už mohlo použiť veľa študentov a zrejme budem mať väčšiu zhodu, aká zhoda je vlastne prípustná a ako tneto proces funguje? Máte nejaké tipy a triky ako to obísť?
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Plagiátorstvo v bakalárskej práci
mal som zhodu 0% aj na bakalárke aj na diplomke, ale tak ja som z informatiky a mal som vlastné témy (kde som programoval vlastné veci a nie teoriu) takže zato. Citácii sa ale báť nemusíš, tie algoritmy ak aj nájdu zhodnosť tak sa pozru či za tým odstavcom je citácia (buď číslo na citovaný zdroj ktorý je vypísaný na konci alebo rovno v zátvorke autor a rok). Takže tieto veci nezarátavajú. Ak to citované nebudeš mať, potom ti to zaráta ako plagiát. Pokiaľ máš uvedený zdroj, tak sa nie je čoho báť
Neviem aká zhoda ti vyšla, ale tak ak to nie je nejaké závratné číslo, tak pohoda. Pokiaľ viem tak citácie by nemalo zarátavať medzi zhodu.
nemalo, ale je otazne ci to vobec funguje a urcite to nefunguje na 100%. ale predpokladam ze vzdy to na konci zalezi asi na cloveku, ktory to v pripade velkej zhody skontroluje takze pohoda.
-
audiotrack
VIP
ja som v diplomke citoval aj iné diplomové práce, nie len knihy. A boli to relatívne nové práce, cca rok-dva dozadu, nie nejaké z čias kedy sa takto ešte nekontrolovalo. Takže tam zhodnosť určite nájsť muselo, a aj tak som mal 0%. Čiže fungovať to funguje
audiotrack mýliš sa, aj keď to máš citované a máš tam za odstavcom [x] tak to bude brať ako zhodu. Treba si uvedomiť, že zhoda nie je plagiát. Každý by sa mal k tomu protokolu na obhajobe vyjadriť, tak isto aj vedúci práce. V spomínanom prípade, by stačilo povedať, že to je citované z tej a tej publikácie.
A keď sa pýtaš ako to obísť, tak veľmi ľahko. Stačí vo vetách namiesto medzery hodiť sem tam nejaký znak a dať mu bielu farbu.
A keď sa pýtaš ako to obísť, tak veľmi ľahko. Stačí vo vetách namiesto medzery hodiť sem tam nejaký znak a dať mu bielu farbu.
lebo ja mám vlastne prácu čo robím na nejakom laboratórnom modely, a predomnou na ňom robilo už 5 ľudí alebo koľko, tak som si tak povedal že ja tam nič nové vlastne nemôžem vymyslieť všetko do určitej miery bude plagiát lebo mám vlastne také isté zadanie ako predchodcovia .. je to divné som zvedavý ako sa k tomu postavia.
//autoeditácia príspevku (24 Apr 2012, 20:53)
btw čo presne znamená " [x] " to ako označujem citovaný zdroj v bp či čo?
//autoeditácia príspevku (24 Apr 2012, 20:53)
btw čo presne znamená " [x] " to ako označujem citovaný zdroj v bp či čo?
-
johny541
King
Áno. V zátvorke za každou citáciou musíš uviesť autora, názov publikácie, stranu, odsek...
[x] - je jedna z možností ako odkázať na citáciu, parafrázu
-
audiotrack
VIP
v tých hranatých zátvorkach uvedieš číslo, a na konci práce máš zoznam použitých zdrojov. Číslo zdroja zodpovedá číslu v zozname
-
last_knight
Light Professional
mne vyšla zhoda 1,1% ale zhodu mi bralo aj vrátane časti názvu, alebo podobných volovín, no spolužiak mal zhodu 27% a bolo to ešte v norme...tuším že povolené max. je 30%
-
Sarger
Guru wannabe
Môžeš mať zhodu aj 90% ak si to vieš obhájiť.
IIKC, tak ta zhoda je len s uz odovzdanymi pracami. alebo sa mylim?
nedá sa to niekde ešte pred odovzdaním skontrolovať originalita?
no ani nie
... ak by mi to vyhodil nepekné čísla, tak by som si to prepísal a žiadny plagiát by to nebol 
Chceš povedať, že po napísaní nevieš, či si "náhodou" prácu neskopíroval?
Pokiaľ si ju písal sám a máš správne odcitované pasáže, ktoré si ty nepísal, tak sa nemáš čoho báť
Aj keď spolužiakovi sa stalo, že mu vyhodilo malú zhodu (do 10%) s prácou o nejakých japonských prepeliciach, aj keď mal tému o simulovaní chemických procesov pomocou neurónových sietí
Ale nikto sa nad tým nepozastavoval...
nie, nič som nekopčil, len som robil bakakárku z jednej diplomovky - takže niekoľko vecí mám z nej
-
TommyHot
Addict
ja som mal 0% zhodu a to som cerpal aj z inych prac.. ten system imho velmi nefunguje...