Politika
Re: Politika
tych 20-30 mi vychadza na 1982-1992 
A kto tvrdí, že ja som to napísal na základe tvojich 20-30 rokoch ?
V podstate v takej Amerike začal kapitalistický konzumný raj už od 50. rokov.
Práveže v tom období čo si napísal už začal strácať dych a nebyť dobre známeho pádu "komunizmu," tak toto všetko čo máme dnes sa deje už o 20 rokov skôr.
Práveže v tom období čo si napísal už začal strácať dych a nebyť dobre známeho pádu "komunizmu," tak toto všetko čo máme dnes sa deje už o 20 rokov skôr.
Ja som počul aj také, že sa to muselo nechať celý Východ padnúť - ešte Chruščov chcel spraviť z Československa výkladnú skriňu komunizmu.
Začínam o tom uvažovať optikou "bežných" ľudí - máš svoje istoty: máš kde bývať, máš autíčko, žiješ si pekne skromne, ale slušne a hlavne máš prácu. No nemôžeš kritizovať vládu nahlas.. no bože.
Teraz nemáš ani hovno, cestovať nemôžeš lebo na to nemáš a kritizovať môžeš akurát tak v krčme, lebo o miesto sa bojíš.
Začínam o tom uvažovať optikou "bežných" ľudí - máš svoje istoty: máš kde bývať, máš autíčko, žiješ si pekne skromne, ale slušne a hlavne máš prácu. No nemôžeš kritizovať vládu nahlas.. no bože.
Teraz nemáš ani hovno, cestovať nemôžeš lebo na to nemáš a kritizovať môžeš akurát tak v krčme, lebo o miesto sa bojíš.
mne teda viac vyhovuje aktualna situacia...
o tolkych moznostiach sebarealizacie by som za sociku urcite ani len nechyroval
o tolkych moznostiach sebarealizacie by som za sociku urcite ani len nechyroval
Neobhajujem socík, to zas nie, hovorím, že sa dá chápať. Typický volič pravice na Slovensku žije v paneláku, zarába mierne okolo priemeru, skôr menej -> a to je tá tragédia.
Ich viera vo voľnú ruku trhu je zarážajúca, pretože nefunguje. Ich kydy o tom ako zrušenie minimálky, "zpružnenie" ZP a neviemčo všetko posilní zamestnancov, znamená len jedno: zo zamestnancov sa stávajú otroci.
Teraz príde kladivo všetkých veľkokapitalistov - začni podnikať! Ak žiješ od výplaty k výplate tvoje možnosti sú malé, jednak nemáš kapitál - bum! - požičaj si v banke! - banka ti nedá lebo nemáš peniaze.
Ich viera vo voľnú ruku trhu je zarážajúca, pretože nefunguje. Ich kydy o tom ako zrušenie minimálky, "zpružnenie" ZP a neviemčo všetko posilní zamestnancov, znamená len jedno: zo zamestnancov sa stávajú otroci.
Teraz príde kladivo všetkých veľkokapitalistov - začni podnikať! Ak žiješ od výplaty k výplate tvoje možnosti sú malé, jednak nemáš kapitál - bum! - požičaj si v banke! - banka ti nedá lebo nemáš peniaze.
Odporúčam (k tomu socializmu) aj toto video s českým historikom Michalom Pullmannom. V podstate ide o to, že českí historici začali nazerať inak na minulý režim, objektívnejšie a prestala sa budovať mýtotvorba, silná hlavne po prevrate - čo je v podstate prirodzené.
Hovorí o tom, prečo vlastne bol minulý režim relatívne silný a pevný - lebo mal podporu občanov. Neexistovala nijaká širšia a vážnejšia opozícia, ako napr. v Poľsku. Tunajší obyvatelia sa v podstate nesťažovali - ako spomenul kolega hore, tie nejaké sociálne istoty sú teda oveľa silnejšie ako nejaké proklamované a možnosti slobody.
Ešte aby som upozornil, aby si niekto nemyslel, že ide o nejakú komunistickú nostalgickú zešlost - Pullmann je riaditeľ ústavu hospodárskych a sociálnych dejín na Karlovej univerzite v Prahe.
Hovorí o tom, prečo vlastne bol minulý režim relatívne silný a pevný - lebo mal podporu občanov. Neexistovala nijaká širšia a vážnejšia opozícia, ako napr. v Poľsku. Tunajší obyvatelia sa v podstate nesťažovali - ako spomenul kolega hore, tie nejaké sociálne istoty sú teda oveľa silnejšie ako nejaké proklamované a možnosti slobody.
Ešte aby som upozornil, aby si niekto nemyslel, že ide o nejakú komunistickú nostalgickú zešlost - Pullmann je riaditeľ ústavu hospodárskych a sociálnych dejín na Karlovej univerzite v Prahe.
nie som si isty, ci to bolo vobec mozne, doba StBakov bola silna a v uranovych baniach vela ludi skoncit nechcelo, okrem toho, disidentov bolo relativne dosthughito napísal:... lebo mal podporu občanov. Neexistovala nijaká širšia a vážnejšia opozícia, ako napr. v Poľsku.
zase tie istoty?Tunajší obyvatelia sa v podstate nesťažovali - ako spomenul kolega hore, tie nejaké sociálne istoty sú teda oveľa silnejšie ako nejaké proklamované a možnosti slobody.
Si nevidel čo som napísal ? Si myslíš, že nejakí štbáci by zastavili reálny odpor ? Si pozri to Poľsko. Tam bola masová opozícia a tiež tam bol režim ako tu.
Tu ľudia nechceli voči ničomu bojovať - ak to berieme všeobecne. A disidentov naozaj neboli nijaké závratné počty.
Neviem čo sa ti nepáči na slove istoty, to, že ľudia tu tie istoty mali je fakt. To, že ich dnes nemajú, ale majú na výber 200 druhov párkov v Tescu, Bille a iných korporáciách a môžu ísť na dovolenku, na ktorú nemajú, je fakt tiež.
A, vlastne áno, ešte nemajú byť leniví a majú začať podnikať, lebo však to je také jednoduché a prístupné pre všetkých (či už finančne alebo know-how), nevraviac o tom, že samotné podnikanie často nie je žiadna výhra a končí sa neslávne.
Tu ľudia nechceli voči ničomu bojovať - ak to berieme všeobecne. A disidentov naozaj neboli nijaké závratné počty.
Neviem čo sa ti nepáči na slove istoty, to, že ľudia tu tie istoty mali je fakt. To, že ich dnes nemajú, ale majú na výber 200 druhov párkov v Tescu, Bille a iných korporáciách a môžu ísť na dovolenku, na ktorú nemajú, je fakt tiež.
A, vlastne áno, ešte nemajú byť leniví a majú začať podnikať, lebo však to je také jednoduché a prístupné pre všetkých (či už finančne alebo know-how), nevraviac o tom, že samotné podnikanie často nie je žiadna výhra a končí sa neslávne.
to nie je uplne pravda, v Polsku ale aj v Madarsku boli mali podnikatelia a druzstevnici, nepatrilo vsetko pod stat, ludia robili na sebahughito napísal:Tam bola masová opozícia a tiež tam bol režim ako tu.
A ? To hrá ešte proti tebe. Myslel som režim ako všeobecne, samozrejme, že malé rozdiely sa našli - napr. v tomto. No ale vidíš - mali "to," aspoň čosi a ľudia si masovo povedali, že režim nechcú. Tu nič.
Stále sa hovorí, že najideálnejší režim pre tunajších obyvateľov by bol socializmus s ľudskom tvárou, teda to, čo sa chcelo presadiť v 1968. Aj v 89 si ľudia mysleli, že sa ide presádzať čosi také, určite nestáli v uliciach za kapitalizmus.
Stále sa hovorí, že najideálnejší režim pre tunajších obyvateľov by bol socializmus s ľudskom tvárou, teda to, čo sa chcelo presadiť v 1968. Aj v 89 si ľudia mysleli, že sa ide presádzať čosi také, určite nestáli v uliciach za kapitalizmus.
o kolko skor padol socik v Polsku/Madarsku ako u nas?
To je irelevantné. Socík padol v Poľsku aj u nás preto, lebo "padol" v Rusku. Len a len preto.
Určite ti nie sú úplné cudzie pojmy ako Solidarność či meno Walesa. Porovnaj si masovosť ľudí zapojených v tomto hnutí v Poľsku, ďalej kedy sa to dialo a čo robili. Potom si porovnaj, čo sa dialo v ČSR.
A práve tá generácia českých historikov rozbíja mýtus, že tu sa také čosi nedialo kvôli nejakému strachu alebo strašne totalitnému režimu. Nedialo sa to tu preto, lebo to nemal kto robiť. Nehovorím, že tu nebol nejaký disent, ale skôr v tej intelektuálnej sfére. Nestala sa masovou organizáciou (Charta 77).
Určite ti nie sú úplné cudzie pojmy ako Solidarność či meno Walesa. Porovnaj si masovosť ľudí zapojených v tomto hnutí v Poľsku, ďalej kedy sa to dialo a čo robili. Potom si porovnaj, čo sa dialo v ČSR.
A práve tá generácia českých historikov rozbíja mýtus, že tu sa také čosi nedialo kvôli nejakému strachu alebo strašne totalitnému režimu. Nedialo sa to tu preto, lebo to nemal kto robiť. Nehovorím, že tu nebol nejaký disent, ale skôr v tej intelektuálnej sfére. Nestala sa masovou organizáciou (Charta 77).
Moji rodičia bez vyššieho vzdelania bez kapitálu dokázali vybudovať , dá sa povedať z ničoho prosperujúcu firmu (od roku 2008 stagnujúcu). Kto na to má a viem čo chce dosiahnuť a ako, tak to aj dosiahne. A tie "istoty" si môžte ... Otca vyhodili z armády lebo nechcel vstúpiť do strany. Pradeda s jeho najstarším synom poslali do gulagov, lebo bol členom Hlinkovej strany (jednoduchý rádový člen). Dedo zomrel kvôli zaprášeným pľúcam a kvôli radiácií, ktorú "komunisti" zatajovali. Pracoval v bani. Veľmi chcem tie istoty, kde je úplne jedno ako kreatívne a tvrdo pracuješ. Budeš rovnako ohodnotený ako niekto, kto celý deň v práci spí poprípade popíja alebo nič nerobí. Vážne motivujúce. Chápem, že tí ktorí v živote nemajú vysoké ciele, tak týmto ľuďom tieto "istoty" vyhovujú. Radšej slobody ako "istoty".
vratim sa teda k tvojmu predchadzajucemu postu
trochu to otocim - nie, ze mal podporu obcanov, ale obcania neprotestovali proti tomu, co sa tu deje - "mfp"hughito napísal:Hovorí o tom, prečo vlastne bol minulý režim relatívne silný a pevný - lebo mal podporu občanov.
Tak áno, dá sa to napísať aj tak a zrejme je to ešte výstižnejšie, lebo podpora je silné slovo. Ale ide o to, že tu ten ľud režim viacmenej akceptoval.
Zbožňujem, keď pri debate o minulom režime všetci začnú vyťahovať gulagy a uránové bane, spravidla bez širších vedomostí. Do gulagov ľudia boli zavliekaní hlavne ešte v 1945 a neskôr, keď tu žiadny socializmus nebol. Samozrejme, nejaké prípady sa vyskytli aj potom, ale dá sa povedať, že to najväčšie zlo a totalita bola to 1953.
Napr. uránové bane a politickí väzni v nich, to bola tiež výsada 50. rokov. Ten režim nebol rovnaký, treba ho vnímať komplexne a zadeliť do nejakých fáz.
Napr. také 60. roky boli neuveriteľné tvorivé. Taký kultúrny rozmach čo bol vtedy, o tom môžme dnes len snívať s dnešnou úbohou pseudokultúrou na úrovni morálnej stoky.
Zbožňujem, keď pri debate o minulom režime všetci začnú vyťahovať gulagy a uránové bane, spravidla bez širších vedomostí. Do gulagov ľudia boli zavliekaní hlavne ešte v 1945 a neskôr, keď tu žiadny socializmus nebol. Samozrejme, nejaké prípady sa vyskytli aj potom, ale dá sa povedať, že to najväčšie zlo a totalita bola to 1953.
Napr. uránové bane a politickí väzni v nich, to bola tiež výsada 50. rokov. Ten režim nebol rovnaký, treba ho vnímať komplexne a zadeliť do nejakých fáz.
Napr. také 60. roky boli neuveriteľné tvorivé. Taký kultúrny rozmach čo bol vtedy, o tom môžme dnes len snívať s dnešnou úbohou pseudokultúrou na úrovni morálnej stoky.
v tvojich postoch na tejto strane citim podporu rezimu a neviem presne, co si o tom mam mysliet...
Aké širšie vedomosti potrebujem? Nepriamo mi zabili Dedka. To je fakt. A všetko to čo som opísal sa robilo v prospech "proletariátu"/socializmu (môžeš si to nazvať ako chceš a je jedno o aké obdobie presne išlo).
No hlavne je mýtus, že slobodné podnikanie súvisí s politickou slobodou = mantra, ktorá sa pretláča na západe, zatiaľčo Čína všetkých zožerie.
Preto aspoň čo som ja čítal, tak nositelia nobelových cien hovoria o Čine ako bubline, ktorá čoskoro praskne ...
No myslím si, že bublina už praskla, ale nie v Číne...
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Btw, dnes na pravde sa sestry pripravujú na ostrý štrajk.
Medzi učiteľmi tiež silnie nálada, pravdepodobne na štrajk počas maturít.
Názory?
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Btw, dnes na pravde sa sestry pripravujú na ostrý štrajk.
Medzi učiteľmi tiež silnie nálada, pravdepodobne na štrajk počas maturít.
Názory?