jazyk pre matematiku
-
failExperiment
Expert
jazyk pre matematiku
Poradíte mi jazyk vhodný na písanie matematických aplikácií ?
Hľadám ho pre kamoša , programoval zatiaľ len v pascale a delphi.
Jedine čo ma napadlo je Matlab a tak sa pítam je aj niečo lepšie alebo vhodnejšie? Ak mate nejaké otázky tak to môžem upresniť.
Hľadám ho pre kamoša , programoval zatiaľ len v pascale a delphi.
Jedine čo ma napadlo je Matlab a tak sa pítam je aj niečo lepšie alebo vhodnejšie? Ak mate nejaké otázky tak to môžem upresniť.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: jazyk pre matematiku
1) mi a nie my, delphi a nie delfi, pýtam a nie pítam
2) matlab je najlepšia voľba, prípadne fortran. Ale ak má skúsenosti len s pascalom, tak to bude náročný prechod a možno by bolo rozumné tie matematické aplikácie programovať v pascale alebo céčku. Otázne je čo to má robiť
2) matlab je najlepšia voľba, prípadne fortran. Ale ak má skúsenosti len s pascalom, tak to bude náročný prechod a možno by bolo rozumné tie matematické aplikácie programovať v pascale alebo céčku. Otázne je čo to má robiť
-
failExperiment
Expert
1,Opravené.
2,Zistím podrobnosti.
2,Zistím podrobnosti.
jedna alternativa k Matlabu je aj Mathematica, ale Matlab je podla mna lepsi
-
harrison314
Hardcore addict
audiotrack: ake vyhody ma fortran ?
failExperiment:
Ak to ma byt len nejaka prerastena kalkulacka tak: Matlab, Mathematica, SciLab, wxMaxima, R
Ak to ma byt skutocny jazyk, tak odporucam Haskell
cisto funkcionalny - ziadne cykly, ziadne podmeinky, ziadne premnne
uplne lazy - nevies urcit poradie operacii a ani ta to nezaujima ( aj ked nie je to celkom pravda ), nekonecne zoznamy
prisne typovy - nedovoli robit logicke chyby
polymorfny
na jeho pochopenie netreba predchadzajuce programatorske skusenosti zo ziadneho imperatyvneho jazyka
rychlost
idelany pre matematicke ulohy
malo znamy v nasich koncinach
tazko sa v nom robia normalne programy
na syntax si treba zvyknut
Pri jeho pouziti sa nemusi clovek skustredit na implementacne detaily, prosto opajcujes definiciu z ucenbnice matiky do haskellu a ono to ide.
Mapriklad chces vsetky mocniny dvojky, tak mas dve moznosti bud si povies ze mocniny dvojky su 2^i pre vestky i patriace celim cislam:
Alebo extremnejsia formulacia: zoberiem si jednotku, za nu pripojim zoznam vsetkych mocnin dvojky a kazdy jeho clen vynasobim dvoma:
Tym som chcel len demonstrovat co Haskell dokaze.
failExperiment:
Ak to ma byt len nejaka prerastena kalkulacka tak: Matlab, Mathematica, SciLab, wxMaxima, R
Ak to ma byt skutocny jazyk, tak odporucam Haskell
uplne lazy - nevies urcit poradie operacii a ani ta to nezaujima ( aj ked nie je to celkom pravda ), nekonecne zoznamy
prisne typovy - nedovoli robit logicke chyby
polymorfny
na jeho pochopenie netreba predchadzajuce programatorske skusenosti zo ziadneho imperatyvneho jazyka
rychlost
idelany pre matematicke ulohy
tazko sa v nom robia normalne programy
na syntax si treba zvyknut
Pri jeho pouziti sa nemusi clovek skustredit na implementacne detaily, prosto opajcujes definiciu z ucenbnice matiky do haskellu a ono to ide.
Mapriklad chces vsetky mocniny dvojky, tak mas dve moznosti bud si povies ze mocniny dvojky su 2^i pre vestky i patriace celim cislam:
Kód: Vybrať všetko
M = [ 2^i | i <- [0..]]
Kód: Vybrať všetko
M = 1:[i*2 | i <- M ]
-
audiotrack
VIP
nerobím vo fortrane, neviem ti povedať jeho výhody a nevýhody
Suhlas, na matematiku je Haskell fajn, vsetko sa robi pomocou funkcii, neexistuju cykly v pravom slova zmysle... proste ako keby si pocital matematiku a pritom programujes.
-
failExperiment
Expert
Uz som to zistil: algebra, velke cisla, grupy,pologrupy, nejake pocitanie na fyzike
-
harrison314
Hardcore addict
Odporuc mu Haskell, dokazes v nom deklarovat/definovat uplne vsetkofailExperiment napísal:Uz som to zistil: algebra, velke cisla, grupy,pologrupy, nejake pocitanie na fyzike