Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Rubiki
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Rubiki »

seth to vystihol úplne prese, je to len daľšií cirkevný balast ktorí niektorí používajú ako argument, čo ale štve na tom najviac mňa je že ten výrok sa tvári nevinne a pritom taká jednoduchá hlúposť bráni ľudom rozmýšľať.... a to je podľa mňa už celkom nebezpečné.
A nechcem byť hrubý alebo nezdvorilí ale osobne si myslím že "debilní su tí, čo nevideli a uverili".

//K- Vďaka za neuveriteľne "konštruktívnu" kritiku, škoda že na viac ako 3 slová si sa nezmohol ale nie každý to dokáže napísať niečo zrozumiteľné.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Seth ospravedlnujem sa ti ak som nahodou urazil tvoje ego. Mas pravdu pouzil som trochu neprimerane hrube vyrazy, ale sa pozri na svoj prispevok,"prazdnych cirkevnych sloganov" si myslim ze je to dost synonimicke slovu "drist". Ale praveze ty potrebujes aby som ti odpisal, lebo niekto ti musi znizit sebavedomie ohladom tejto veci.

Ale ako ty vies, ze je to len vymysel, ako vies ze Jezis naozaj neprehovoril s Tomasom po smrti ? Rubiki kedze ty mas uz v tej veci davno jasne, tak by ma zaujimalo co si take vymyslel alebo naco takeho svetaborneho si prisiel narozdiel odomna, kedze ja som zjavne uveril(nie na zaklade toho sloganu, ja som to dokonca nepouzil ani ako argument len som to tu hodil na zamyslenie)
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Nechápem čo by som mal vymyšľať? Ide o to že podobné blbosti vravia ľudom čo majú robiť bez toho aby videli, používali rozum a vlastne svoje zmyslové orgány. Je to presne taká istá blbosť ako keď Luther vravel že rozum je diablova nevesta a Tomáš Akvinský že je mužom jednej knihy... jednoducho povedané "načo rozmýšľať keď cirkev a božia kniha vie úplne všetko"... to že koľkokrát sa ale dokázalo že cirkevné bláboly sú naozaj bláboly skôr ale ukazuje smerom že tomu veriť netreba...

To že si to sem hodil na zamyslenie je dobré.... aj som sa nad tým zamyslel a napísal čo si myslím.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

kali520 napísal: "Svět se odehrává pouze v našem vědomí, lidský rozum a smysly jsou našim vězením, z nějž nikdy neunikneme." Friedrich Nietzsche
Ešte raz, prv než sa ďalej poberiem
a pozvihnem zraky,
opustený dvíham ruky k Tebe,
ku ktorému bežím
a ktorému som v najhlbších hĺbkach srdca
slávnostne oltáre zasväcoval,
aby ma neustále tvoj hlas pozýval.
Hlboko je na nich vypálené slovo venovania:
neznámemu Bohu.
Jemu patrím,
hoci som až doteraz bojoval v rote rúhačov.
Jemu patrím.
Preto tie slučky, ktoré ma v boji privádzajú k pádu,
a napriek všetkému vzdoru
predsa ma nútia do jeho služieb.
Chcem Ťa spoznať, Ty nespoznateľný,
Ty, ktorý tak hlboko zasahuješ do mojej duše,
ktorý sa preháňaš mojím životom ako búrka,
Ty Nepochopiteľný, mne príbuzný!
Chcem Ťa spoznať,
ba slúžiť Ti.

Friedrich Nietzsche

(z knizky Myslitelia a myslienky od Antona Hlinku)

Nietzsche sam v knihe Za hranicami dobra a zla, upozornuje na to, ze zrieknutie sa Boha v „prospech“ nadcloveka –tomu zodpoveda vyrok: „Boh musi umriet, aby clovek mohol zit“, prinasa aj toto:

„Nikdy viac sa nebudeš modliť, nikdy viac sa klaňať.
Nikdy viac si už neodpočinieš v nekonečnej dôvere.
Zriekaš sa spočinút pred poslednou múdrosťou, poslednou dobrotou, poslednou silou...
Už viac nebudeš mať ochrancu a priateľa v sedmorých samotách.
Budeš žiť bez výhľadu na pohorie, ktorého povrch sa belie snehom, ktorého srdce je vsak plné ohňa.
Pre teba nebude viac odplatiteľa...
Nikdy viac nespoznáš čosi rozumné v tom, čo uvidíš, čosi láskavé v tom, čo sa má stať.
Tvoje srdce nikdy viac nenájde miesto, kde JEDINE sa nachádza odpočinok...
Zamietaš akúsi poslednú možnosť prísť k pokoju.
Ó, človeče zriekania, si schopný všetko toto opustiť?
KTO TI DÁ NA TO SILU? NIKTO JU EŠTE NEMAL.“(!)

A ďalej: „Čo sme to urobili? Pretrhli sme zväzky medzi zemou a jej slnkom. Kam sa to teraz pohybujeme? Kam to stále klesáme? Nezdá sa vám, že sa sa prepadáme do bezdných priestorov ničoty? Necítite, ako je stále zimšie a ako noci stále pribúda?“
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Nie
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Bobala: Moje ego uraziť nemôžeš, to je vyššie, ako si ty vieš predstaviť :3 Prázdny cirkevný slogan je výraz, ktorý definuje dogmatické pravidlá z Biblie a Starého + Nového zákona, pričom dosť veľa z nich sa vyskytlo "iba tak", po úprave tuším istým pápežom. Nemienim zosmiešňovať tvoje slová, ja rád diskutujem normálne, ak si to tak chápal, tak sorry.

Takže poďme k tomu Tomášovi a Ježišovi - dokázal vôbec niekto, že obaja z nich žili a že robili to, čo Zákony a biblia tvrdia, že robili? Bremeno dôkazov predsa nie je na mne, hovorí ti niečo latinská veta "semper necessitas probandi incumbit ei qui agit"? Lebo ja si myslím, že krok prvý je ten, aby mi niekto (môžeš to byť aj ty) dokázal, že tí dvaja existovali, že robili to, čo vraj robili, že to nie je iba povesť/bájka, rozprávka. A až POTOM sa môžeme baviť o tom, či nejaký Ježiš vstal z mŕtvych, či odgúľal šuter z hrobu a či sa zjavil nejakému Tomášovi. Sorry, ak to bola z tvojej strany reakcia na Rubikkiho, ale nedalo mi to...

--------------
Dám sem svoj dnešný zážitok, ktorý sa týka tejto témy. Na poslednom seminári v tomto roku sme v rámci predmetu Medzinárodné ľudské právo (čo ja viem, ako sa to IHM prekladá) diskutovali o ICESR, v ktorom sa mimo iného píše o tom, že krajiny by mali postupne zabezpečovať svojim ľuďom istotu jedla, bývania, istých štandartov, atď. Máme v skupine troch ľudí z Afriky, konkrétne dve ženské z Nigérie a tuším jedna je z Ugandy. Bavili sme sa o rovnomernej distribúcii jedla a o hladomore, ktorý Afriku sužuje. No a aký príbeh sme sa nedozvedeli. V minulosti totiž došli nejakí misionári, či kto a neviem z akej krajiny nakúpili prasce a v nejakej dedine navarili jedlo pred hladujúcich - NEJEDLI, pretože one svine jesť nebudú. Aj keby mali skapať od hladu, náboženstvo prevažuje nad inštinktom prežitia. Keď sa jeden zo spolužiakov spýtal, či to myslí ta Afričanka vážne, tak tá povedala, že, keď mala na návšteve tu v UK svoju mamu z Afriky, tá odmietala v jej dome jesť z tanierov a iných nádob, čo mala, pretože tá Afričanka má deti, ktorým bežne varí aj bravčovinu. Tak musela špeciálne pre ňu nakúpiť nový príbor, tanier a podobne.

Viem, že je to extrémny prípad a že aj medzi ateistami sa nájdu fanatici, ale toto fakt už nemá nič spoločné so zdravým rozumom. Radšej pokapú, lebo svine jesť nebudú. Čistý úžas, až ma mrle žrali na stoličke, ale musel som držať hubu, nechcem, aby ma tri mesiace pred odovzdávaním dizertačky vyšmarili. Keby som nepočul, tak neuverím.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

To je zvlastne... Islam (aspon predpokladam, ze si implicitne hovoril o islame) sice kladie striktny doraz na vyhybanie sa nepovolenemu jedlu, ak vsak moslim nema moznost zjest nieco povolene, je mu dovolene skonzumovat aj jedlo nepovolene.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A nie je to tak ako so všetkým, že existuje x "odrôd" a medzi nimi aj tie extrémnejšie ?
nauraa
Medium Star
Medium Star

Iste, no verse, ktore v urcitych pripadoch povoluju jest "haram", su priamo v Korane = su slovom Allahovym, vyssia autorita neexistuje. Neviem no.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

podla toho, co si napisal seth...je si krestanstvo a islam az privelmi podobne, najma v tom neustalom nechutnom pokrytectve a hrani sa stale na nieco lepsie...a tetka by aj kosti prasatu poobhryzala, kebyze nema co do huby, len vedela, ze dcerenka si to moze dovolit, tak robila drahoty, aby jej kupila novy riad... :D aj pocas ramadanu to vyzera rovnako, ak aj niekto nahodou vydrzi pocas denneho svetla nejest, tak sa v noci preziara do prasknutia a v konecnom dosledku zozere viac ako pocas normalnych dni...a vraj pôst... :D
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

nauraa napísal:To je zvlastne... Islam (aspon predpokladam, ze si implicitne hovoril o islame) sice kladie striktny doraz na vyhybanie sa nepovolenemu jedlu, ak vsak moslim nema moznost zjest nieco povolene, je mu dovolene skonzumovat aj jedlo nepovolene.
Je mu dovolené? Nikto v afrike im nepovedal že tunák toto prasa jesť nemôžeš pretože je nečisté, ale keď budeš veľmi hladný tak ho zjedz. Nebude to až také ružové. Poznám jedného afrického musilma s Gambie a on tiež bez akéhokoľvek rozumu poslúchal tieto bláboly. Myslím že on by si ale medzi hladom a prascou vybral prasa lebo nebol zase až taký blbý....ale pri náboženstve nikto nikdy nevie kedy aj s normálne uvažujúceho človeka spraví blbca.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Tak ale ze im to "nikto nepovedal" uz snad nie je problem islamu...
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

Vy tu splietate hrušky z jablkami. Islam a kresťanstvo je niečo úplne iné. Kresťanstvo má reálny základ aj napr. čo sa týka pôstu, ale aj ostatných vecí. Neviem ako je to v prípade islamu. Avšak, spýtaj sa ma na hocčo, prečo je to tak a nie tak, kresťanstvo má na všetko odôvodnenie.
P.S. "Dokáž že Ježiš existuje." Aký máš dôkaz, že existioval napr. Solón? Len z písomných prameňov. A veríš tomu, že Solón existoval (tak ako tomu verím aj ja). To isté je v prípade Ježiša. Písomné pramene.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

nauraa:
A koho probém to je, ja si myslím že to je len a len problém Islamu. Tí ľudia si myslia že konajú v súhlase s náboženstvom ktoré má na nich taký ohromný vplyv že sú ochotní kôli nemu hladovať. To že už samotné nejedenie prasiat len s náboženského presvedčenia je prachsprostá blbosť kľudne môžme nechať bokom... ale hladovať s náboženského presvedčenia je jeden s najžiarivejších dôkazov toho ako zhubné môže byť príjmanie nezmyselných dogiem náboženského, nenáboženského...akéhokoľvek charakteru.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

neviem ci ste poculi o tzv "Jeruzalemskom syndrome"
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jeruzal%C3 ... BD_syndrom

Na nom sa da velmi nazorne ilustrovat ake je ludske podvedomie tvárne a za prihodnych okolnosti
ma tendenciu si vytvarat vlastnu realitu, fabulovat, fantazirovat. Clovek uveri comukolvek, aj vlastny moc bude pit a mysliet si ze ho to vylieci napr z rakoviny. Ina sekta verila ze na komete ktora sa priblizila k Zemi prichadzaju bohovia a tak sa vsetcia zabili aby sa na tu kometu prevtelili - a toto sa stalo nie az tak davno- 1994.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

nauraa: Ja si nevymýšľam, taktiež som to počúval s výrazom o_O na ksichte :) Korán až do takej podrobnosti nepoznám a nedovolím si tvrdiť, či takéto konanie podporuje alebo prikazuje, ale jednoducho ona to takto opísala a vtedy som mal na jazyku mnoho sarkastických poznámok o viere, ktoré som musel prehltnúť...

?what: Kresťanstvo má reálny základ? Reálny na základe čoho? A na základe čoho Islam reálny základ nemá? Zaujímavé, že priznávaš, že nevieš ako je to v prípade Islamu, ale hneď v prvej svojej vete si sa odvážil vyhlásiť, že Islam sa s Kresťanstvom porovnávať nedá.

Porovnávať existenciu Solóna s existenciou Krista je asi na takej úrovni, ako ju porovnávať s existenciou Cézara. Okrem toho, tým tvojím porovnaním v podstate znovu vyvraciaš svoje predchádzajúce tvrdenie, že vraj pletieme jablká s hruškami, pretože ako Kresťanstvo, tak aj Islam, sú podľa tvojej teórie doložené rovnocenne - teda písmom.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

?what: Existencia Ježiša nám ateistom nijak neprekáža a nevadí, dokáž nám však iné a to: že vstal z mŕtvych, že oživil mŕtveho človeka a pod. srandy.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

seth: Islam sa s kresťanstvom porovnávať nedá. To, že neviem ako je to v prípade islamu, bolo mierené na to, že neviem, že by existovala nejaká príčina, prečo cestovať do Mekky apod. Možno existuje, ale ja o nej neviem. Za to kresťanstvo má odôvodnenie na všetko. Kresťanstvo používa symboliku na pripomenutie si nejakej udalosti a na vžitie sa do tejto udalosti, a s tým aj upevnenie vzťahu s Bohom.
P.S. Nie, reálny naozajstný základ nemá. Tu ide len o napísanie svojich snov /Mohamed či jak sa volal/. Má aj určité znaky s kresťanstvom, AVšak kým napr. na pôst, ktorý prebral islam od kresťanstva, islam v tom nemá žiadnu symboliku, ide len o čisté vynútenie istého vzniku, aby sa to dalo považovať za náboženstvo, kresťanstvo má reálny základ (Ježiš sa postil 40 dní). Diabol je veľká opica Boha.

//autoeditácia príspevku (06 Máj 2012, 11:53)
hughito, až po tebe, až ty dokážeš že Solón položil základy demokracie. tu sa to takto dokázať nedá, to je pravda. Ale Boh, keďže vie, že my ľudia sme neverní, dáva nám možnosť presvedčiť sa o jeho existencii, čím sa pravdaže potvrdzuje aj existencia Ježiša a pravdovravnosť svätého Písma.
(http://www.modlitba.sk/htm/svedectva/smrt/smrt_3.htm)
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Co si myslite o tom ze rodicia davaju pokrstit svoje male deti a tym za nich rozhodnu o ich viere? Ja si myslim ze by rodicia nemali robit taketo velke rozhodnutie za svoje dieta. Ako za vas moze niekto rozhodnut v co BUDETE verit? Podla mna by proste toto rozhodnutie mal ucinit kazdy clovek sam a az vtedy ked dobre pochopi otazku nabozenstva a viery. Deti tomu nerozumeju, nevedia preco chodia do kostola. Ja som bol aspon z toho castokrat ako maly zmateny a nevedel som preco tam chodim.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Seth, pozostatky Tomasa sa nasli, a dokazat existenciu Jezisa ? Neviem, nieco som pocul ze vzorky DNA z kriza ked bol ukrizovany sa zhoduju s tymi z turinskeho platna ? Neviem, sa mi zda ze som nieco take pocul ale neviem, mozno je to drist. Seth, dokaz mi ze existoval tvoj prapradedo.
Hughito a ty nam dokaz ze z mrtvych nevstal a ze podobne srandy nerobil. Ako mne osobne na tom velmi nezalezi, moju vieru v Boha ci jezis zazraky robil alebo nie nijak nezmeni.
A tou druhou castou prispevku si chcel povedat co ? Moje nabozenstvo mi dovoluje papat co chcem a kedy chcem, nikto ma zato neukamenuje ani nic. Dokonca si mozem aj robit co sa mi zachce, si predstav, nijak ma to zatial nezotrocuje ani mi to este velmi nestihlo vymyt mozog. Chces vediet o ake nabozenstvo sa jedna?
Napísať odpoveď