Ako začať?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Viper
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako začať?

Príspevok od používateľa Viper »

Ktoré vie o tom viac než ty
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

jojinkho: Borland C++ je len vyvojove prostredie jazyka c++, sam pises ze je outdated tak preco by si ho mal pouzivat?

Stredne skoly (aj ta moja) pouziva borland pascal ako vyvojove prostredie pre pascal ale napr. ja radsej robim v lazaruse co je tiez len vyvojove prostredie pre pascal...
Viper
Medium Expert
Medium Expert

a ešte jojinko ja sa za svoj vek nehambím
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa jojinkho »

iWin napísal:jojinkho: Borland C++ je len vyvojove prostredie jazyka c++, sam pises ze je outdated tak preco by si ho mal pouzivat?

Stredne skoly (aj ta moja) pouziva borland pascal ako vyvojove prostredie pre pascal ale napr. ja radsej robim v lazaruse co je tiez len vyvojove prostredie pre pascal...
Tak ja neviem, nemusí to byť na škodu, vedieť ho a naviac nemyslím si, že keď Borland vydáva skoro každý rok prostredie, že ho nejako rapídne mení, skôr len design a pridáva niečo nové.
Pozor, nie je to len vyvojové prostredie, ale aj nadstavba jazyka. S GUI a to som myslel.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

jojinkho, napísal si slová outdated a budúcnosť v jednej myšlienke a ešte sa pýtaš na odpoveď?
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Pýtam sa preto, lebo v tom neprogramujem. Napr. OpenGL 2/3 boli podobné. V DirectX 9 sa programuje stále a je starý. Pri nových je inkompatibilita s XP a staršími Win, ale aj tak.
Možno sa tiež nezmenila syntax/knižnice medzi B6 a B XE...
//Páči sa mi, ako kramujú tí, čo ani nevedia, čo je to C++ Builder. Česť a úcta Vám.
BX
Addict
Addict

jojinkho napísal:Tak ja neviem, nemusí to byť na škodu, vedieť ho a naviac
Ja stále nechápem tvoju otázku. Keď chceš, potrebuješ, nauč sa to, nikdy nie je na škodu vedieť čokoľvek naviac.
Ale čo sa budúcnosti týka? Ja keď počujem slovo budúcnosť, tak s ňou počujem skôr slová ako Java, .NET, prípadne Qt (ak sa nebavíme o webových aplikáciách) Takže aký builder? Čo to je?
jojinkho
Medium Star
Medium Star

http://www.embarcadero.com/
Asi najznámejšia firma v histórií programovania je Embarcadero. On vytvára C++ Builder.
K tomu .Net-u áno, ale keď to nebude multiplatformové tak tiež to nezmení svet.
Radšej to nechajme tak.
BX
Addict
Addict

Teraz som z teba fakt v riti :D
Áno, mali by sme to nechať tak, lebo na tvoju otázku snáď neexistuje odpoveď.
jojinkho
Medium Star
Medium Star

:P
Nechajme to tak, ale, aby sme mohli kľudne spať, poviem to tak, aby sito pochopil:
Oplatí sa mi učiť Visual C++ 2005, ak sú naň perfektné knihy na úkor Visual C++ 2010, na ktoré sú není tak dobre knihy. Čiže .Net asi 2 vs .net 4.0
Btw aj na unibe sa začína s C++ Builderom http://edi.fmph.uniba.sk/~salanci/C/index.html
Viper
Medium Expert
Medium Expert

Ja ti to poviem tak neoplatí sa ti to ak nehodláš pokračovať čiže sa ti neoplatí naučiť sa 2005 ak nechceš ďalej pokračovať a potom sa doučiť len pár vecí ktoré prišli nové do 2010. Ale ak chceš programovať vo Visualoch tak sa ti to oplatí lebo sa parádne naučíš 2005 a budeš sa len doučovať nové veci... Ak chápeš ako to myslím
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

jojinkho napísal::P
Nechajme to tak, ale, aby sme mohli kľudne spať, poviem to tak, aby sito pochopil:
Oplatí sa mi učiť Visual C++ 2005, ak sú naň perfektné knihy na úkor Visual C++ 2010, na ktoré sú není tak dobre knihy. Čiže .Net asi 2 vs .net 4.0
Chces sa ucit nieco, len preto ze je o tom dobra kniha? naozaj cudny nazor. Najme preto, ze technologie sa vyvjaju rychlejsie ako stihaju pedagogovia pisat a prekladat knihy do slovenciny. Ja uz nejaky ten cas studujem informatiku a programujem ovela dlshie a jedinu knihu co som kedy naozaj potreboval bolo Pravo informycnych a komunykacnych technologii.

radcej pouzi google a zabudni, ze ta niekto ( albo nieco - kniha ) bude vies za rucicku, pouzi vlastnu hlavu a trochu aj experimentuj a skusaj veci sam

jojinkho napísal:http://www.embarcadero.com/
Asi najznámejšia firma v histórií programovania je Embarcadero. On vytvára C++ Builder.
K tomu .Net-u áno, ale keď to nebude multiplatformové tak tiež to nezmení svet.
Radšej to nechajme tak.
Co nie je multyptaformove je zle? Som zvedavy ako to zdovodnis.
Viper
Medium Expert
Medium Expert

Asi ti to nezdôvodni pretože sa to zdôvodniť nedá :D
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Zatiaľ som stredoškolák = nemusím vedieť úplne najnovšie knižnice, resp. aj keby som nebol, tak sa to všetko nedá.
2. Embarcadero sa stále vyvíja a je to "powerful" nástroj.
Čo nie je multiplatformové nie je zlé, ale ľudia budú už viac používať aj iné OS. Nebudú všetci komplexnutý na Windows.

//autoeditácia príspevku (05 Máj 2012, 15:52)
Konečne som dostal odpoveď, ktorú som čakal:
Predne: Tim, ze se neco naucis, nic nezkazis, ani tim nic neztratis (a to neplati jenom pro programovaci jazyky).

Ale jinak to je 10 let stary prekladac (a podobne VCL je 10 let stara knihovna, ktera je urcena pro Windows 2000 a maximalne XP), takze to neni moc dobry nastroj ani pro nauceni se C++, ani pro vyvoj aplikaci.

Pokud bys trval na pouziti prekladace od Borlandu (nebo jak se ted ta firma jmenuje), tak rozhodne sezen nejnovejsi verzi. Ale klidne muzes pouzit nektere z vyvojovych prostredi dostupnych zadarmo (Visual C++ Express, Qt Creator, ...).
BX
Addict
Addict

jojinkho napísal:Nebudú všetci komplexnutý na Windows.
Odkedy multiplatformové = beží aj inde ako na Windows :?:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

jojinkho: tvoja horna cast prispevku si protireci z dolnou
a druha vec je naco sa pitas na veci, na ktore akceptujes jedine odpoved, ktora sa zhoduje z tvojou predstavou?
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Nie, toto bola jedina odpoved na zadanu otazku.
Viper
Medium Expert
Medium Expert

Jasne zas jediná odpoveď s ktorou sa stotožňuješ. Proste je to od vecí keď sa pýtaš na niečo ale toleruješ jediný typ odpovedi buď áno alebo nie bez vysvetlenia a zamyslenia sa nad tým. A je to blbosť pretože na túto otázku by sa nemalo odpovedať iba ANO/NIE
juraj++
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa juraj++ »

Ja ti urcite neodporucam Pascal, ktory je dobry na pochopenie zakladov programovanie. Nato je podla mna ovela lepsi jazyk C, jediny zasadny rozdiel s ktorym sa na zaciatku stretnes je ten ze v C mas lokalne prememe a v Pascale su tusim len globalne a to mas hned jeden nebzpecny zvik. Mozes aj javou ale to je na zaciatok zbytocne zlozite pre teba. Navyse v C sa da toho naucit vela, spravis tam aj take veci ako v Jave a Pascale nie. Ak chces kodit objektovo tak ti zasa odporucim Javu, avsak objekotove kodenie asi bez proceduralneho tazko pochopis, takze ak by si zacal javou tak by to bol bordel.
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

Je skoro jedno s ktorým jazykom začneš. Dôležité je ,aby ťa niečo hnalo spoznávať ten jazyk.
Darmo začneš s Pacalom ,ked sa ti chce ísť napríklad do Javy. Bud budeš "silný" a vydržíš ,alebo to zavrhneš.
Napísať odpoveď