Ako na OpenGL - tutorial
Re: Ako na OpenGL - tutorial
johny....ty chodis na vysku a popri tom ta zamestnavaju? alebo si uz vystudoval?
-
johny3212
Star
- Kontaktovať používateľa:
Stale studujem a popri tom pracujem iba na dohodu , konkretne sa venujem obrazu a rozsirenej realite a ucim sa
.
-
johny3212
Star
Ani nie, almuzna, tam ide skor o to, ze sa naucim skutocne zaujimave veci a pracujem s technologiami, ktore bezny clovek len tak nevidi, za nenormalne love. Som v takom skolskom institute, kt. sa venuje vyvoju a vyskumu novych technologii. Ale neustale hladame novych studentov na ZU, ktory maju zaujem sa ucit a neskor podielat na zaujimavych projektoch.
http://www.ceit.eu.sk/
http://ukai.uniza.sk/
http://www.ceit.eu.sk/
http://ukai.uniza.sk/
-
harrison314
Hardcore addict
Mam otazku k prvemu dielu NeHe serialu http://nehe.ceske-hry.cz/tut_01.php.
Vo funkcii okna WinMain sa vykresluje GL scena v nekonecnom cykle ( DrawGLScene(); ), neblo by z hladiska výkonu výhodnejsie
namiesto PeekMessage pouzit GetMessage a scenu vykreslovat iba ked dojde sprava od windowsu WM_PAINT ?
Vo funkcii okna WinMain sa vykresluje GL scena v nekonecnom cykle ( DrawGLScene(); ), neblo by z hladiska výkonu výhodnejsie
namiesto PeekMessage pouzit GetMessage a scenu vykreslovat iba ked dojde sprava od windowsu WM_PAINT ?
-
johny3212
Star
Samotne vykreslovanie aplikacie na grafickej karte by malo byt synchronizovane s frejmovanim monitora, co je asi 50 FPS. Ale potom musis oddelit vykreslovaciu cast od vypoctovej castri, aby aplikacia dokazala bezat v realtime bez ohladu na grafiku, tymto veciam sa venujem v mojich tutorialoch, kt. momentalne stoja, lebo casovo nestiham. Ale to ak potrebujes realtime aplikaciu ako su napriklad hry. Napr. GUI aplikacie cez WIN API or QT ... su preklespovane iba ked sa nieco deje, vzdy to zalezi na tom, ake zameranie ma mat ta aplikacia a tak ju treba aj navrhnut, v takychto pripadoch sa ale realtime riadenie robi cez vlakna a komuniacia sa osetruje mutexami.
Nemozes celu aplikaciu, ktora ma robit nieco v realnom case, obmedzit dakou spravou WM_PAINT, tym mozes obmedzit vykreslovanie, pre usetrenie vykonu, ale potom musis oddelit vypoctovu cast (matematika, fyzika, riadenie, komunikcia). Nie kazda aplikacia je klikacka !!!
.
Nemozes celu aplikaciu, ktora ma robit nieco v realnom case, obmedzit dakou spravou WM_PAINT, tym mozes obmedzit vykreslovanie, pre usetrenie vykonu, ale potom musis oddelit vypoctovu cast (matematika, fyzika, riadenie, komunikcia). Nie kazda aplikacia je klikacka !!!
-
harrison314
Hardcore addict
Dakujem za objasnenie, aj som sa cudoval preco vzdy mazu buffer.
Planujem sa OpenGL venovat skor v dimenzii zobrazovania vysledkov simuacii a otacania 3D objektov, ale teraz nato nemam cas, ako ty.
Planujem sa OpenGL venovat skor v dimenzii zobrazovania vysledkov simuacii a otacania 3D objektov, ale teraz nato nemam cas, ako ty.
-
johny3212
Star
Ano, medzi tym, co chces robit ty a hrou v podstate nie je rozdiel. Na vypocet fyziky v hre a v simulacii sluzia uplne rovnake pravidla, to bol priklad. Rozdiel je iba v tom, ze taky simulator ma normalne vyuzitie a nesluzi iba pre zabavu
.
-
harrison314
Hardcore addict
Nemal som na mysli prave fyzikalne simulacie, skor biologicke, alebo OpenGL zvlada aj celurane (bunkove) automaty ?
Myslim ze k tomu budem musiet pridat aj OpenCL resp. CUDA C.
Myslim ze k tomu budem musiet pridat aj OpenCL resp. CUDA C.
-
johny3212
Star
OpenGL sluzi iba na renderovanie grafiky, takze podporuje vsetko co sa v nom nakodi, je to nativne programovanie.
. Takze mozes spravit lubovolny vypocet od vymysla sveta a vysledky potom zobrazit
. Samozrejme ak chces vyuzit na vypocty GPU, tak musis siahnut po GLSL alebo OpenCL ... Ale to co chces ty, nie je kodenie na jeden rok a pre jedneho cloveka. Na zaciatok by som hladal uz podobne existujuce systemy alebo kniznice.
-
pipiak
Medium Star
Ak sa mi dobre zda, tak na to sluzi toto> http://en.wikipedia.org/wiki/CUDA pri nvidia grafikach...
Pripadne su specializovane "graficke karty" sluziace na zlozite vypocty
-
harrison314
Hardcore addict
johny3212@ ja viem ze to nebude zo dna na den, ani to ze za mesiac bude so mna dobry koder v OpenGL, skor sa snazim najst popri skole pracu s tymto zameranim
pipiak@ CUDu som uz spominal a viem co to je poznam aj ine paralelne modeli, od threads, PLINQ, cez Open MP,MPI, OpenCL, aj ked nie vstyk pracuju priamo z GPU
pipiak@ CUDu som uz spominal a viem co to je poznam aj ine paralelne modeli, od threads, PLINQ, cez Open MP,MPI, OpenCL, aj ked nie vstyk pracuju priamo z GPU
-
johny3212
Star
Univerzalny jazyk pre programovanie GPU je GLSL (OpenGL Shading Language), konkretne sluzi pre programovanie Fertex, Fragmant a Geometry procesorov, bez ohladu na typ karty. CUDA nie je programovaci jazyk !!!pipiak napísal:Ak sa mi dobre zda, tak na to sluzi toto> http://en.wikipedia.org/wiki/CUDA pri nvidia grafikach...
pekne navody az an to mingw nejde download
//autoeditácia príspevku (24 Jan 2012, 19:03)
ja an tej stranke u teba johny a u hehe envem anjst zaciatok ze co stiahnut ako zacat co ako nastavit
//autoeditácia príspevku (24 Jan 2012, 20:28)
abo ake c++ neak usmerit by to chcelo
//autoeditácia príspevku (24 Jan 2012, 19:03)
ja an tej stranke u teba johny a u hehe envem anjst zaciatok ze co stiahnut ako zacat co ako nastavit
//autoeditácia príspevku (24 Jan 2012, 20:28)
abo ake c++ neak usmerit by to chcelo
-
harrison314
Hardcore addict
Zdravim, hladam navod pre pouzitie arb_fragmet/vertex _ program (GPU assembly language) v C aj z nejakymi ukazkami, za doodanie bude K+
-
harrison314
Hardcore addict
GLSL je az od OpenGL 2.0 , ja potrebujem aby moej programi frcali aj na 1.4,1.5 a 1.7. z Rosirenim gl_arb_fragment_program a gl_arb_vertex_program a to sa pise v pseudoasembleri pre GPU. Len som pre to nikde nasiel ziaden tutorial dokonca ani example.
Ale najviac by bodol preprocesor z GLSL do tychto rpogramov.
Ale najviac by bodol preprocesor z GLSL do tychto rpogramov.
-
harrison314
Hardcore addict
to som tiez nasiel, ale vela som z toho nevycital, ono je to skor prehlad, ja by som potreboval cele zdrojaky na tom sa lahsie zacina,
alebo nejaky iny rychlokurz geniality
alebo nejaky iny rychlokurz geniality
-
johny3212
Star
Moje tutorialy su uz asi rok zastavene, koli diplomovke a statniciam, nestiham nic
. Ten navod na mingw co tam je, nejde stiahnut, lebo mu skoncila podpora, musim nieco ine vymysliet pod windows, mozno pouzijem microsoft kompilator. Ale budem sa tomu venovat az po ukonceni skoly
.
harrison314 - ked sa do toho pustim, budem sa venovat uz OpenGL 3.2+ a podobne aj GLSL a OpenCL. Podobne odporucam aj tebe. Stare OpenGL 1.0 - 2.0 ma stale podporu a este dlho bude mat, ale grafiky uz nie su pren vykonovo optimalizovane.
Ja odporucam robit OpenGL vrapovanie, potom sa jednoducho prechdza na nove standardy. V tutarialoch podobne budu pouzivane uz veci zo standardu C++0x.
harrison314 - ked sa do toho pustim, budem sa venovat uz OpenGL 3.2+ a podobne aj GLSL a OpenCL. Podobne odporucam aj tebe. Stare OpenGL 1.0 - 2.0 ma stale podporu a este dlho bude mat, ale grafiky uz nie su pren vykonovo optimalizovane.
Ja odporucam robit OpenGL vrapovanie, potom sa jednoducho prechdza na nove standardy. V tutarialoch podobne budu pouzivane uz veci zo standardu C++0x.