rychlost wifi vs. kabel = fatalny rozdiel

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
uNreal_saTch^
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

rychlost wifi vs. kabel = fatalny rozdiel

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Nedavno som robil nejake zmeny v obyvacke a kedze nechcem cez celu miestnost tahat kabel, rozhodol som sa pre prepojenie pocitaca cez wifi adapter. To som ale nevedel co ma caka...
Predtym som mal router, ktory podporoval standard IEEE 802,11b/g.

Preto som ho vymenil za novy - TP-LINK TL-WR841ND, ktory by mal podporovat IEEE 802,11b/g/n, cize az 300Mb/s.
Ako wifi adapter do pocitaca som zvolil Edimax EW-7811Un, ktory by mal mat datovy prenos 150Mb/s.

Suma sumarum (podla mojej sedliackej logiky) mam router, ktory je schopny vysielat data az 300Mb/s a prijimac, ktory ma prenos 150Mb/s cize na moj fibernet od Orange 100Mb/s by to malo postacovat - opravte ma prosim ak sa mylim...

Co ma ale prekvapilo, je rozdiel, ktory sa prejavil v rychlosti prenosu - prikladam screeny. Prvy je prenos cez kabel a druhy prenos cez wifi.

Je to podla Vas normalne, ze sa wifi download ani len naznakom nepriblizi ku kablu?? Upload aj ping je v poriadku. V com moze byt problem?
Prílohy
kabel
kabel
kabel.png (32.03 KiB) 1299 zobrazení
wifi
wifi
wifi.png (33.66 KiB) 1299 zobrazení
brm
Darca
Darca

Re: rychlost wifi vs. kabel = fatalny rozdiel

Príspevok od používateľa brm »

No neviem.. ale asi by to chcelo niečo s väčšou anténou (ak nie 2 antény) v PC. Máš takéto rýchlosti, aj keď máš PC s wifi blízko pri routri? ..tj. žiadne prekážky v podobe stien a podobne?
uNreal_saTch^
Professional
Professional

ziadne prekazky, ziadne steny...islo cisto iba o to, ze som z jednej strany izby na druhu nechcel tahat kabel.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

je to v bytovke? zmen kanal
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Prave som poskusal vsetky, ziadna zmena. Vsimol som si dole v nastaveniach jedno, ktore neviem na co je - Enable WDS.
Ked to zafajknem, tak sa mi rozroluje na vyplnenie vsetko pod tym. To ale vyplnit neviem. Mohlo by to pomoct?
Prílohy
settings
settings
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

WiFi nikdy nefunguje tak ako to udáva "papier" a už vonkoncom nie pri tak podradnej značke v tejto low-endovej kategórii ako je TP Link [mid-range majú fajn]. Teoreticky by si to vedel vyriešiť novým FW na oboch stranách, ale len teoreticky. Osobne som nad 30 mbps nevytiahol zo žiadneho routru pod 100 evri, ak mám byť úprimný a ani to neriešim - aj keď to určite riešenie má, nemám čas a nervy sa s tým drbkať. A seriously, 27 mbps Ti nestačí?

Ak chceš mať bezproblémový chod, vezmi niečo takéto:

http://www.alza.sk/asus-rt-n66u-d297580.htm

alebo CiSCO router...

Nejaké alternatívy:

http://www.alza.sk/linksys-e4200-v2-d310981.htm
http://www.alza.sk/asus-rt-n56u-d201999.htm

Ow, wait a moment. Ten prijímač som si všimol až teraz. Takže Ty chceš od USB prijímača 150 mbps? :smt033

Ani v tých najdivokejších snoch. Som bol na jednom teste USB vs. interné [PCi/PCi-e] a ani jedno USBčko nedalo viac ako 30 mbps. Interné sú na tom o dosť lepčie. Ak to máš k notebooku, tak máš serious problem, notebooky pokiaľ nemajú kvalitnú vstavanú anténu, tak idú do péčka na týchto USB dongloch.

Škoda že tu nemáme niekoho s CiSCO certifikátmi a nejakými advanced vedomosťami ohľadom bezdrôtových sietí. Myslím že ten by Ti jasne povedal wo co go.

Ak potrebuješ dosiahnuť niečo lepšie a si orientovaný len na alzu a musí to byť USB dongle, tak si vezmi jeden z tých kvalitnejších routrov [ten nie je must have, teoreticky by mal staciť aj ten TP Link, aj ked mne to nikdz nefungovalo :)] a niečo s anténkou:

http://www.alza.sk/edimax-ew-7733und-d281575.htm

a interné takto:

http://www.alza.sk/bezdratova-wifi-kart ... d70416.htm

P.S: WDS, alebo wireless distribution system je systém pripojenia, ktorý Ti dovoľuje používať IEEE 802.11 štandard, taktiež viaceré simultánne spustené prístupové body bez nutnosti drótového prepojenia klienta na prístpové body, celkom handy, zosilníš signál v rámci budovy bez nutnosti káblov. Teda môžeš si spraviť bezdrótový wi-fi repeater. A ešte je tam pár drobných zmien, ktoré neviem naspamäť. Viac nejaký google :)
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Staci aj tato rychlost, len som bol zvyknuty, ze som dal stiahnut 6gb film a kym som dosiel zo zachoda, mohol som pozerat. Teraz sa budem musiet zastavit este aj v chladnicke :] Potreboval som iba vediet, ci mam nieco zle nastavene, alebo to skratka nikdy papierovo rychlo nepojde, na co si mi v podstate odpovedal... Dolezitejsie je, ze mi to nijako neobmedzuje upload pri seedovani.
Skoda len, ze som to nevedel, ked som kvoli tomu kupoval router, ktory podporuje n-kove wifi...zbytocne vyhodene peniaze.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Aj mobily [One X, Sony Xperia S, iPhone 4S] podporujú n-kové wi-fi, a ešte som nezažil aby dal niektorý mobil v speedteste viac ako 20 mbps :/...čo tiež suckuje v podstate...
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

No podla testov su schopne dosiahnut aj vyssie rychlosti:
Prílohy
41747.png
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

rochedo - "podľa testov", to je krásne, ja ich testujem doma a u klientov. Proste tá ručička nad 20 nejde, 21 max. A podľa papierov a testov aj unrealov router s jeho receiverom by mal ísť 150 mbps...
uNreal_saTch^
Professional
Professional

vo vecernych hodinach wifi zrychluje! o polnoci hadam dosiahnem spominanych 150mbps :D
Prílohy
wifi_2.png
wifi_2.png (32.47 KiB) 1192 zobrazení
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Orange podlieha nejakej agregácii, ktorá sa prejavuje len na wi-fi pripojení, alebo je to tým že je v dosahu menej zariadení na podobnej/rovnakej frekvencii a tak sa nerušia?

A k výsledku gratulujem, ja idem 20 mbps na mobile a macbooku 24/7 :|
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

uNreal_saTch^: Router je aky taky priemerny s dobrymi antenami, ale ten USB do notebooku ci PC je velmi biedny. V nastaveni pouzivas automaticky kanal, co nevidim ako stastnu volbu, skusil by som ich rucne ponastavovat a otestovat, ze co pojde najlepsie. Ak chces vsak poriadne zariadenia, cez cenovo dostupne su zariadenia od Ubiquity (ubnt), konkretne z rady UniFi. Najlepsim riesenim mas vsak MikroTik, ale to uplink u klientov netestuje, pretoze to ani nepozna (a netreba k tomu ani Cisco, aby to clovek poznal) :D

Ak sa rozhodnes pre MikroTik, tak tie su postavene na cipoch Atheros.
http://www.alza.sk/mikrotik-rb751u-2hnd-d307375.htm
http://www.alza.sk/mikrotik-rb751g-2hnd-d307376.htm
Napísať odpoveď