SuperCache

Informácie o software, ankety...
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

SuperCache

Príspevok od používateľa Forsaken »

http://www.superspeed.com/desktop/supercache.php

Myslite ze to moze realne pomoct starsim pc ?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: SuperCache

Príspevok od používateľa strapaty »

nebolo by jednoduchsie a lacnejsie kupit rychlejsi disk????
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

strapaty napísal:nebolo by jednoduchsie a lacnejsie kupit rychlejsi disk????
typicka tvoja debilna odpoved....

pytam sa ja na kupovanie disku?

zaujima ma ci realne moze nejaky "driver" viditelne zvysit "vykon" pc, pretoze mi to pride ako kravina.. a som si skusil a teda nic som nezbadal.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

samozrejme agresivny ako vzdycky.... ale tesi ma ze si ma pamatas :)....
teraz k teme .... widly maju asi jeden z najhorsych systemov nakladania s cache disku (velka fragmentacia, neefektivna poluprac s RAMkami .....a k tomu dynamicke menenie velkosti suboru....atd ) cize ano moze to pri widlach pomoct (nieze by to bolo nieco prevratne, ale kvoli debilnemu rieseniu MS hlavne starsich systemov ako XP) ... ale 80 babiek by som za to nedal....

mal som pocit z tvojej otazky ze chces nieco realne riesit preto ta bedilna odpoved na debilne polozenu otazku....
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa lokkju »

zaujima ma ci realne moze nejaky "driver" viditelne zvysit "vykon" pc, pretoze mi to pride ako kravina.. a som si skusil a teda nic som nezbadal.
forsaken - na svoju otazku si si dal sam odpoved. :plus:

strapos - ako ovplyvnuje hdd cache fragmentaciu? co je podla teba fragmentacia?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

cache na disku je jeden subor (pagefile.sys) do ktoreho sa odkladaju vsetky udaje ktore sa v ramke momentalne nepouzivaju(cize fragmentacia je tam presne taka ista ako aj na HDD, vlastne vacsia).....

fragmentacia je ked subor(na HDD, v pamati....) nie je v celku ale je rozdeleny do "fragmentov" - kuskov.... aby sa fragmentacii predchadzalo pouzivaju sa na to rozne metody (algoritmi) pristupu k datam a zapisu (FIFO, LRU... atd)

cela myslienka toho softu je vyalokovat vacsi priestor s tym ze k datam sa bude pristupovat na bitovej urovni (low level), cize bez formatovania (pri formatovni sa disk rozdeli na x-bitove bunky napr: fat32 jedna bunka ma 32bitov ) pre mensie fragmenty je to zbytocne.....

... ale celkovy efekt softu je minimalny .... dnesne RAM su dost velke cize zapis na disk sa pouziva len ho ramka nepotrebuje (nie kvoli nedostatku kapacity).... pricom najdvolezitejsi faktor je zapisu z RAM na HDD a naopak.... cize rychlejsi disk uroby ovela viac ako nejaky soft....

super speed existuje aj ako hardwarove riesenie... a to je uz o niecom inom... su to zvacsa SSD zariadenia pripajane cez satu alebo PCI-express a pouzivaju sa ked je potrebne pracovat z velkym mnozstvom vypoctov(napr. spracovanie videa)
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

cache na disku je fyzický šváb na elektronike disku (8, 16, 32, 64MB) slúžiaci ako vyrovnávacia pamäť medzi RAM a HDD - buffering. to čo popisuješ (pagefile, stránkovací súbor) nemá s fragmentáciu HDD absolútne nič do činenia. aj samotná RAM je fragmentovaná, hlavne pri sytéme XP, ktorý nemá príliš dobrý memory management.

čo sa týka tvojej odpovede na fragmentáciu, asi si nepochopil moju otázku. to že je jeden súbor na disku málokedy v jednom celku, vie asi každý na tomto fóre. mal som na mysli (čo považuješ za fragmentáciu?) to, koľko musí mať súbor častí, aby bol považovaný za fragmentovaný, ako podľa teba s tým súvisí veľkosť clusteru, a tak...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... je mozne ze som to zle pochopil... ale ten soft nepracuje z cache disku (cize elektronicky svab) ale vytvori na disku cast (ktora je mimo oddielov)a vyuziva tu na komuikaciu medzi OS, aplikaciami a HDD....
ked si pozries starsie verzie tohto softu tie pracovali priamo zo strankovacim suborom.... (s jeho nastaveniami)

co sa tyka fragmentacie .... nie je podstatne kolko ma casti ...... problem je v tom ze pri fragmentacii vznikaju diery medzi fragmentami cim sa neefektivne vyuziva kapacita..... a ked je potrebne zapisat vacsi udaj ako je diera musi dojst k defragmentacii co vyzaduje prostriedky a hlavne cas....
lokkju
Zablokovaný
Zablokovaný

ale práveže je.
je rozdiel medzi súborom zloženým z 10000 častí uložených na rôznych miestach taniera chaoticky, keď pri jeho načítavaní kmitá rameno s hlavami ako krídla vážky, a súborom zloženým z 10000 častí uložených cca kontinuálne (myslené v rámci pohybu ramena jedným smerom).
čo sa týka "dier" na hdd, mám dojem, že si vôbec nepochopil štruktúru fat, ntfs, princíp zápisu do nich.
o nijakej defragmentácii počas zápisu nemôže byť ani reč.
radič číta fat a na základe jej údajov zapisuje data do voľných sektorov, s tým že ich vyplní do posledného voľného byte - v ramci default veľkosti alokačnej jednotky. potom pokračuje podľa tabuľky na nasledujúci voľný a tam sa situácia opakuje. priestor, ktorý nezaplní sa volá wasted space je ďalej nepoužiteľný.
čiže, ak ma súbor napr 257 byte a alokačná jednotka veľkosť 128 byte, obsadí tri:
128 + 128 + 1. tých zostávajúcich 127 z tretej zostáva práve ako wasted space a nijaký defragmenter s tým nehne, pretože vo FAT (a ktorejkoľvek inej) je vyznačený ako obsadený.
voľný (0x0000), vadný (0xFFFE), cluster indikujúcí koniec súboru (0xFFFF), ALEBO OBSAHUJÚCI ČÍSLO NASLEDUJÚCEHO CLUSTERU SÚBORU.
Napísať odpoveď