Rada ako nájsť prácu

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
TommyHot
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Rada ako nájsť prácu

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ja osobne si myslim, ze ziadna IT vyska na slovensku ta nenauci riesit problemy z praxe. Vidim to na vacsine absolventov bez praxe, ze su uplne nepouzitelni a bud koncia v sklade a montuju PC, alebo do nich zamestnavatel naleje neskutocne peniaze a vyskoli ich aby vobec mohli ako tak nabehnut na pracovny rezim. Skola bohuzial v tomto smere velmi nepomoze, co je skoda.
Neylo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Neylo »

Pomôžu mi pri hľadaní práce, moje odborné články publikované na dákom webe?
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, teoreticke znalosti zamestnavatela nezaujimaju. Ibaze by si isiel do zurnalistiky.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

TommyHot napísal:Nie, teoreticke znalosti zamestnavatela nezaujimaju. Ibaze by si isiel do zurnalistiky.
Alebo do herného štúdia? Alebo do akéhokoľvek grafického štúdia, kde sa bez (minimálne) lineárnej algebry nedá existovať?
Ono je pravda, že do webov a mobilných aplikácií zoberú hocikoho, kto vie niečo nakódiť rýchlo a lacno, ale na podobné (lepšie, krajšie subjektívny názor : )) miesta je treba aj niečo vedieť ;) (A to sú znalosti, ktoré dotyčný končiaci SŠ len ťažko nadobudne)
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny3212 »

Ale ved si pisal, ze si prijaty na vysku a hladas pracu pocas skoly, teda brigadu. To je rozdiel. Rozne spolocnosti normalne prijimaju prigadnikov pocas studia na VS. Tam nepotrebujes prax, ani mat ukonceny 2. stupen. Sam som tak zacinal. Ak budes na intraku, si vyhladaj spolocnosti v danom meste a nakontaktuj sa tam na niekoho. Ja som posielal zivotopis do Emtestu na pracovnu poziciu z profesia.sk, kde hladali tvaly pracovny pomer, ja som ale napisal, ze hladam iba brigadnicky pomer pocas studia. Pozvali ma aj tak na pohovoror a prijali rovno na zaklade referencii.
Baseilos
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Baseilos »

Ja mam rovnaky nazor ako harrison314. Sam studujem VS v Brne na VUT predtym som bol na FIIT STU. Popri skole som stihol co to odrobit a za tych pomaly 5 rokov som dospel k nazoru ze VS je v IT velmi dolezita. A k tomuto nazoru som dospel postupne. Preco?

Je pravda, ze k tomu aby si clovek programoval naozaj skolu nepotrebuje. Problem nastava pokial mas nieco navrhnut/riesit netrivialny problem tak sa rozhlad co VS poskytne velmi hodit. A nie je programator ako programator. A je urcite vyhoda "vytrcat" nad priemer, napriklad dobrou znalostou algoritmizacie :)
TommyHot napísal:Nie, teoreticke znalosti zamestnavatela nezaujimaju. Ibaze by si isiel do zurnalistiky.
Sice nie som zamestnavavtelom, ale ked nim raz budem, tak ma urcite budu zaujimat aj teoreticke znalosti. Dovolim si tvrdit ze su v konecnom dosledku hodnotnejsie.
c-ice
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa c-ice »

ked budes mat teoretika nepouzitelneho pre prax tak ti je nanič mozes ho mat ako nejakeho sw architekta alebo čo ale vykopal by si si hrob lebo navrhnut by to mohol vsetko pekne spravne na vysokej urovni ale prakticky by sa ukazalo ako nepouzitelne nie všetky teoreticke veci sa oplatí v praxi použiť a tam je ta prax ... ja som skor medzi povazujem aj to aj to dolezite aj prax aj teoreticke vedomosti z Vš ktore davaju dostatočny rozhlad lebo clovek sa dostane aj ku technologiam ku ktorym by sa v praxi nedostal z dovodu ze je proste na jednej pozici pracuje v jednom jazyku a ide ak v tovarni na software ... takze stagnuje z Vš možeš začat počas studia ako C/C++ po Vš ist ako Javista potom skocit na C# alebo tak proste mas zaklady zo školy a prakticke vodomosti s praxe ako to funguje tak vieš lahko pracovat v čomkolvek kdekolvek ... preto by som brigadovanie popri škole len odporučil aj ked to bude za menej ako by si si predstavoval ... ale treba to brat ako investiciu do seba
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Baseilos ja zamestnavatel som, a cloveka ktory ma teoriu v malicku, ale nema za sebou ziadne vysledky by som nepozval ani na pohovor.

BX to iste. Darmo mas znalosti, ked si nic nevyprodukoval a teda si na trhu prace nezaujimavy a nepouzitelny. Ako ma chces presvedcit aby som ta zamestnal? Tym, ze mi odcitujes nejaku poucku? Z toho sa firma nenaje :)
BX
Addict
Addict

TommyHot, ty si očividne zamestnávateľ typu "Viem čo chcem a chcem to rýchlo a lacno" Zamestnáš kohokoľvek, kto ti toto pomôže dosiahnuť a hotovo. Predpokladám, že si práve z webovej, alebo z mobilnej sféry. Dostanete objednávku, urobíte ju, dostanete zaplatené a všetko je v poriadku.
Keď chce ale človek nejakú užitočnú prácu - to jest vývoj, tak tie teoretické znalosti proste mať musí. (Slovo "užitočnú" trochu preceňujem, berte s rezervou) A človek, ktorý chce svoju firmu ťahať vyššie a vyššie príjme práve niekoho, kto za sebou tú výšku má, pretože má vyššie predpoklady na vývoj ako niekto len s praxou.
Človek len s praxou skončí niekde v tmavej kancelárií v suteréne ako code monkey. Ja viem, že tebe, ako zamestnávateľovi, to nevadí, ale radiť toto mladému človeku? Choď sa hanbiť! Chlapec môže mať krásnu budúcnosť a ty mu v podstate radíš, aby sa vykašľal na školu a šiel hneď do praxe. Seriously, WTF?
Ako ťa mám presvedčiť, aby si ma zamestnal? Nijako, ty budeš prosiť, aby som si vybral teba :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

BX zober si priklad. Ferko je chalan, co od 14tich rokov programuje, skoncil nejaku elektrotechnicku ucnovku, no popri skole pracoval a ma celkom slusne portfolio. Jozko je gymnazista, programovanie videl prvykrat na vysokej skole, ma titul, no cez leto brigadoval v mcdonalde a teda vedomosti, ktore nadobudol (a su v skutocnom zivote takmer nepouzitelne) nemal kde aplikovat.

Ferko aj Jozko najdu na nete inzerat, ze sa hlada programator. Poslu teda do firmy CV a cakaju kym sa im ozvu z HR. Ferko ma v CV zopar viac ci menej zaujimavych projektov na ktorych pracoval, Jozko tam ma letnu brigadu z fastfoodu. Co myslis, kto z nich ma viac vedomosti? A kto z nich ma viac vedomosti aplikovatelnych v biznis prostredi? A hlavne kto z nich si najde pracu?

Odpoved urcite poznas aj sam.

Je uplne logicke, ze ak uz niekto pracoval na nejakom projekte, pozna dane procesy a nastroje na dosiahnutie ciela a teda ma aj know how. A tak isto je uplne logicke, ze absolvent bez praxe tieto procesy nepozna a vedomosti v praxi neuplatni. Je rozdiel mat v hlave nabifleny balast a mat know how s ktorym sa dokazes uplatnit na trhu prace. Ak si myslis, ze ta hociaky zamestnavatel zamestna len preto, ze mas cerveny diplom, tak si na velkom omyle. A vo svete to plati dvojnasobne.

Btw posledny rok na vyske sme mali predmet IT manazment, ucil nas to menezerko z fachu pracujuci v nadnarodnej IT spolocnosti. Prisiel a narovinu nam povedal, ze sme nepouzitelni. Rozdelil nas do timov a dal nam vypracovat kompletne IT riesenie pre stredne velku firmu sidliaciu v 2 poschodovej budove, od zadania, cez analyzu, navrh, rozpocet az po samotnu implementaciu a spravu riesenia. Ti, co uz niekedy pracovali mali ako taky know how a svoje nadobodnute skusenosti vedeli v tomto projekte velmi rychlo aplikovat. Ti, co sice mali Acka od vrchu az po spodok, sa nevedeli ani pohnut. Cele toto nam malo ukazat, ze skola nam da zaklady, ale nie know how, to sa totizto ziskava len na realnych projektoch.

btw nikde som nepisal aby sa vykaslal na skolu, pisal som, aby nemal velke oci a isiel popri skole pracovat hoci aj zadarmo, v opacnom pripade z neho bude prave to, co si ty pisal - code monkey ;) chod sa pozriet do IBM, at&t a do podobnych firiem. Su plne inzinierov (javistov), ktori samostatne nedokazu riesit jednoduche tasky. Samozrejme maju za sebou 3 mesacne skolenie, pretoze to co im dala skola, im jednoducho pri realnych projektoch nestacilo.
BX
Addict
Addict

TommyHot my sme na trochu inej vlne. Uznávam, že v tomto máš úplnú pravdu. Lenže ty stále píšeš o uplatnení človeka v praxi pod zamestnávateľom typu "Och, treba mi prácu, čo idem robiť, prejdem si inzeráty."
Ja hovorím o tom, že človek na VŠ získa istý rozhľad, dozvie sa, okrem iného, čo by chcel, čo by mohol a čo by bolo potrebné robiť. Dostane sa tam, kde sa v praxi nedostane, stretne sa s ľuďmi, s ktorými sa v praxi nestretne. Na VŠ dostáva priestor na sebarealizáciu. A toto robí s vysokoškoláka kandidáta na to, že prácu hľadať nebude musieť. Vytvorí si kontakty, ukáže im čo vie, zamaká na nejakom kvázi revolučnom, alebo aspoň inovatívnom projekte, dá vyniknúť kreativite atď. a firmy si ho sami nájdu. Prax toto ale obmedzuje a keď radíš ľuďom, aby sa starali hlavne o prax, im možno vyhováraš niečo veľké.
Ja som v tomto dosť optimista a v oblakoch. Predpokladám ale, že keď sa človek o informatiku zaujíma a baví ho (a neštuduje to len kvôli tomu, že to zarába), tak by v tomto smere chcel aj niečo dokázať. A v tvojej firme nedokážem vôbec nič ;)
Baseilos
Light Expert
Light Expert

TommyHot mas asi v konecnom dosledku pravdu. Clovek ktori vyjde zo skoly a nema ziadnu pouzitelnu referenciu je znakom toho ze sa urcite niekde stala chyba. Nehovoriac o tom, ze IT absolvent bez praxe je podla mna uz rarita. Aspon v kruhoch v ktorych sa pohybujem. A takeho by som urcite nezamestnal ani ja.

Kazdopadne si myslim, ze pokial cloveka to IT naozaj bavi a chce sa tym zivit aj do buducnosti, tak sa urcite neuspokoji s poziciou bezneho programatora a prave vtedy sa mu zide ten prehlad co mu VS moze dat. To ale neznamena, ze clovek ktory nema VS nemoze mat lepsie kvality.
Podla mna ludia ktori hovoria ze na IT netreba skolu, alebo este lepsie, naco sa musia ucit matematiku, teoreticku informatiku alebo algoritmizaciu, ked oni chcu vediet Javu su presne ti nepouzitelny.

Tiez zastavam nazor ze za cloveka ma hovorit praca a nie tituly. Skola a titul ma je len prostriedok a lepsia "vybava". Urcite nie nutnost.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ty si myslis, ze firmy chodia na vysku checkovat studentov ako na klavir? Ako si chces najst kontakty? Cez koho? Vdaka comu? K akym projektom sa chces dostat? Ako? Neviem ci chodis na vysku, ale to co opisujes, ze firmy si ta najdu sami v strednej europe neplati. Moj ujo studoval v JAR a tam si ho nasla firma a zaplatila mu studium a potom ho zamestnala, ale to je anglikansky pristup, ktory tu neexistuje. Tak isto neviem ake mas moznosti na sebarealizaciu, ale chodit na prednasky len aby si bol na prezencke a robit domace ulohy mi ako velka sebarealizacia nepride. To ked som v JAR a chodil ako 13 rocny na college tak som mal podstatne vacsie moznosti sebarealizacia nez ako ti da ktorakolvek stredoeuropska univerzita.

Ale ak mas ine skusenosti tak pocuvam :) lebo zatial mam pocit, ze si naozaj len v oblakoch a nevies aka je realita.
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny3212 »

BX, ale nik mu nevravi aby nechal vysku !!!
Ja mam tiez skusenosti ze student, ktory ma v skole vyborne vysledky, neznamena, ze je pouzitalny :).
Clapec nech ide na vysku a hlada si pracu, bodka, viac neriesit pi*ov***.

Ku nam chodia firmy checkovat studentov ako na klavir. Kazdy rok.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Baseilos ak nechces byt programator, tak treba ist v prvom rade na manazment spojeny s IT, nie na aplikovanu informu. Tam sa skor stretnes s biznis procesmi a v praci tak mas vacsiu moznost karierneho rastu.
Baseilos
Light Expert
Light Expert

TommyHot napísal:Baseilos ak nechces byt programator, tak treba ist v prvom rade na manazment spojeny s IT, nie na aplikovanu informu. Tam sa skor stretnes s biznis procesmi a v praci tak mas vacsiu moznost karierneho rastu.
Ja zastavam nazor ze technik sa manazmentu nauci, ale manazer technike tazsie. Takze studujem IT + volim prdmety aj z IT managementu aby som mal aky taky prehlad.
BX
Addict
Addict

johny3212, ja riešim túto vetu, z ktorej toto nepriamo vyplýva
Okey, nechajme to tak. Bolo toho napísané dosť, nech si každý urobí svoj obraz a sám sa rozhodne, kto má pravdu.
Ja zastávam názor, že ak človek ide študovať, tak chce študovať a nie silou mocou aj robiť. Ak chce robiť, nech nejde študovať. IT je oblasť, v ktorej sa tohoto dá držať.

btw. Ako si ma firmy nájdu? To ako fakt? Internet neexistuje? Veď prečo by som sa prezentoval na internete, na čo to je...
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Baseilos napísal:
Ja zastavam nazor ze technik sa manazmentu nauci, ale manazer technike tazsie. Takze studujem IT + volim prdmety aj z IT managementu aby som mal aky taky prehlad.
Hej to mas pravdu a dobre si urobil, ze si si dal aj menezerske predmety :)

BX vidis, prezentujes sa na internete tym, ze si uz nieco vytvoril. Keby si nemal portfolio, cim by si bol na trhu prace zaujimavy? Tym ze si obhajis bakalarku na A? O tom cely cas hovorim :)
BX
Addict
Addict

Neviem, prečo filtruješ ľudí na vysokoškolákov s červeným diplomom a na ľudí z praxe, ale mal by si s tým prestať :|
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Filtrujem ludi na tych co maju portfolio a tych co ho nemaju, ale myslia si, ze "vedomosti" nadobudnute na skole im pomozu aby sa k tomu portfoliu dopracovali.
Napísať odpoveď