Rada ako nájsť prácu

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
weroro
Flash coder
Flash coder
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Rada ako nájsť prácu

Príspevok od používateľa weroro »

TommyHot napísal:Filtrujem ludi na tych co maju portfolio a tych co ho nemaju, ale myslia si, ze "vedomosti" nadobudnute na skole im pomozu aby sa k tomu portfoliu dopracovali.
Toto som mierne nepobral. Vedomosti nadobudnuté na škole ti môžu pomôcť získať kvalitnejšie portfólio ako keby si tie vedomosti nemal. Je rozdiel ak má niekto teoretické vedomosti z informatiky a nevie programovať a je rozdiel keď programovať vie. Človek bez týchto vedomostí bude vedieť oveľa ťažšie riešiť zložitejší problém, a riešenie problému je vlastne algoritmus, o ktorý v programovaní ide. Chcel som tým povedať, že teoretické vedomosti ti pomôžu veľa krát vytvoriť aplikáciu takého typu, ktorú by si bez nich vytvoril iba veľmi ťažko, ak vôbec. Ja som tiež neskončil informatiku, študoval som úplne iný obor a preto si veľmi uvedomujem absenciu teoretických vedomostí z informatiky pri písaní akéhokoľvek programu. Kvalitné portfólio tvoria kvalitné práce. Ak by sme mali dvoch ľudí, ktorí programujú, tak ten ktorý má vedomosti z informatiky nadobudnuté štúdiom na príslušnej škole, bude mať v portfóliu oveľa kvalitnejší obsah ako programátor bez vedomostí nadobudnutých štúdiom.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nie, teoreticke znalosti zamestnavatela nezaujimaju. Ibaze by si isiel do zurnalistiky.
Pri weboch a aplikaciach ktore sa daju urobit na kolene ano. weroro, BX sa uz k tomu vyjadril a ja s tym plne suhlasim.

A este je rozdiel medzi programatorom a programatorom ( napr. v znovuouzitelnosti kodu, antipaternoch, preto nam aj teraz programy idu rovnako rychlo ako ked 7 rokmi ale rychlost HW sa z n-nasobila )

Ja som uz pocas strednej robil weby ( aj ked nikdy za peniaze ) ale odvtedy uz ubehlo vela casu a studjem na FIIT STU a mozem povedat , ze skola ma naucila neuveritelne vela, aj ked sa jej venujem naplno tak nestiham brigady popri tom.
Ale svoju buducnost si nepredstavujem ako lepič kuskov kodu, to prosto neni pre mna, ovela radcej resim tazke problemi, robim vyskum.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Programovat s frameworkami nie je lepenie kodu? :) dotnetaci su taki isti lepci ako phpckari, ci javisti.

A naucila ta skola nieco co aj dokazes aplikovat, alebo ide len o balast? Resp takto sa opytam, premenil si tie vedomosti na peniaze? Lebo stale sa tu bavime o uplatneni sa na trhu prace, bezohladu na to, ci sa zamestnas v malej firme, vo vyskumnom ustave, v elektrarni, alebo si zalozis vlastnu firmu. Cela tato tema je o najdeni si praci a teda aj generovani zisku.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Programovat s frameworkami nie je lepenie kodu? dotnetaci su taki isti lepci ako phpckari, ci javisti.
Nie, ale casto sa k tomu tak pristupuje, zober si napriklad JS, je tu jazyk z neuveritelnymi moznostami, ale v praxi vyggoglis dva riadky a skopirujes.
A naucila ta skola nieco co aj dokazes aplikovat, alebo ide len o balast? Resp takto sa opytam, premenil si tie vedomosti na peniaze? Lebo stale sa tu bavime o uplatneni sa na trhu prace, bezohladu na to, ci sa zamestnas v malej firme, vo vyskumnom ustave, v elektrarni, alebo si zalozis vlastnu firmu. Cela tato tema je o najdeni si praci a teda aj generovani zisku.
Ak myslis, ci by som tie vedomosti vymenil za peniaze tak jednoznacne nie.
Ak myslis to ci sa s nimi daju robit aplikacie, tak vetcinou ano. U nas sa technologie ( a aj vetcina teorie ) uci stylom "spravte v tom projekt".
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

harrison314 nepytam sa co sa da a co sa neda, ale ci si TY konkretne, tieto vedomosti do niecoho pretavil? Lebo ano suhlasim, ze skola do teba natlaci vela, ale rovnako tak si myslim (a opakujem uz niekolkykrat), ze v zasade nic pouzitelne v realnom zivote. Aj my sme robili na skole projekty, ale ak neratam ten jeden jediny na IT manazmente, tak tie ostatne nic moc a keby takym stylom riesis nieco v praci, tak ta vyhodia na pockanie.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

TommyHot, človek! Ty sa zobuď! To že si si založil firmičku neznamená, že si najaväčší báro machro. Prezentuješ sa tu, akoby ťa škola nič okrem podnikania (resp. manažmentu) nenaučila. Tak to si sa asi neučil dosť dobre. Človek, ktorého to baví a vidí do toho, čo sa učí, vidí vo všetkých týchto veciach potenciál. To, že ty nedokáźeš využiť vedomosti zo školy v praxi neznamená, že je to balast. Príde mi to, že ty si presne ten prípad, čo študoval IT len kvôli tomu, že to zarába. A v tom prípade nám ostatným nemáš čo povedať.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Tommy: Záleží, čo študuješ. Taká teoretická informatika ti môže dať oveľa viac. Len trepnem aj keď o tom prd viem, ale napr. ak do niekoho natlačia teóriu neurónových sietí, tak verím, že túto teóriu bude vedieť z úžitkovať. Zamestná sa napr. v googli, ktorý toto využíva. (ber to s rezervou bolo to iba prirovnanie, lebo našinec má veľmi malú pravdepodobnosť dostať sa do takej spoločnosti)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ano, vetcinou to boli programy ktore som potreboval, alebo som ich robil pre mojich znamich,
a aj na skolach sa robia projekty z relanym uplatnenim

teoretickej informatike sa venujem :smt059 dokaze vela
BX
Addict
Addict

weroro napísal:Zamestná sa napr. v googli, ktorý toto využíva. (ber to s rezervou bolo to iba prirovnanie, lebo našinec má veľmi malú pravdepodobnosť dostať sa do takej spoločnosti)
Len tak pomimo: Od nás z ČVUT a vraj aj z STU chodí veľmi veľa študentov na internshipy práve do Google. A nie je vôbec ťažké sa tam dostať. Aj mne ak sa podarí, tak budúce prázdniny by som rád :) No a samozrejme, keď máš za sebou 3,4 internshipy, tak už tam môžeš rovno aj ostať. (Jedna študentka od nás takto dopadla a prišla nám o tom povedať na jednom seminári)

A čo sa dá aj z tohoto povedať? No... praxou sa do google dostaneš ťažšie, ako zo školy :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

BX ja som programoval uz na zakladnej skole, IT vysku som si spravil len koli tomu, ze to tak chcela rodina. Rozdiel medzi nami je vsak ten, ze ty nemas skusenosti a rozpravas len na zaklade svojich pocitov a ja ti hovorim veci z realneho pracovneho prostredia. Ak ma skola uci neaktualne veci, ktore v realnom prostredi nefunguju, tak asi je niekde chyba, a na strane trhu to urcite nebude :) mas skreslene predstavy, rovnako tak aj v tom, ze si ta niekto najde a bude sa o teba starat jak v bavlnke. Na kazdu poziciu, je 10 dalsich zaujemcov, to je dalsia z veci, ktore ti v skole nepovedia ;)

Dalsia vec, ze clovek, ktoreho to bavi ma vedomosti uz davno pred tym nez ide na skolu. A to ti povie kazdy dobre plateny clovek v odbore.

weroro to je samozrejme pravda za predpokladu, ze tu teoriu ovladas aj prakticky.. na co je niekomu clovek, ktory vie ako funguju neuronove siete, ked ich nedokaze programovat?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

TommyHot napísal:BX ja som programoval uz na zakladnej skole, IT vysku som si spravil len koli tomu, ze to tak chcela rodina. Rozdiel medzi nami je vsak ten, ze ty nemas skusenosti a rozpravas len na zaklade svojich pocitov a ja ti hovorim veci z realneho pracovneho prostredia. Ak ma skola uci neaktualne veci, ktore v realnom prostredi nefunguju, tak asi je niekde chyba, a na strane trhu to urcite nebude :) mas skreslene predstavy, rovnako tak aj v tom, ze si ta niekto najde a bude sa o teba starat jak v bavlnke. Na kazdu poziciu, je 10 dalsich zaujemcov, to je dalsia z veci, ktore ti v skole nepovedia ;)

Dalsia vec, ze clovek, ktoreho to bavi ma vedomosti uz davno pred tym nez ide na skolu. A to ti povie kazdy dobre plateny clovek v odbore.
Asi si chodil na zlu skolu, lebo VS by nemala ucit veci, ktore su aktualne, lebo v IT sa menia pomali kazdy mesiac, preto sa tam uci OOP a nie Java, prosto ma naucit studenta aj na veci ktore este nejetvuju.
BX
Addict
Addict

TommyHot, akú máš za sebou školu? A kedy si ju dokončil? Prečo mám pocit, že si Hornú Dolnú absolvoval pred 10imi rokmi? Dnes ťa každá normálna škola pripravuje do praxe. Samozrejme musíš chcieť. Nie je ťažké robiť dodatočné úlohy, projekty, spolupracovať na vývoji sw, ktorý každá univerzita určite robí. U nás, ak by som chcel, ihneď sa môžem zapojiť do vývoja sw na ovládanie PC očami, ktorý je naozaj využívaný v pražských nemocniciach. Kamaráti zase robia s 3D tlačiarňou atď. Týchto vecí je tu milión dvesto (Tieto si pamätám, lebo ma zaujali) Dnes už univerzita nie je len nalievanie vedomostí (A či niekedy bola, to neviem. Tvoja asi áno)

A myslím, že toto sú veci krajšie, ako tvorba webových stránok na objednávku. Už len pre toto by som šiel na univerzitu a študoval. Nie do praxe.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

BX napísal:TommyHot, akú máš za sebou školu? A kedy si ju dokončil? Prečo mám pocit, že si Hornú Dolnú absolvoval pred 10imi rokmi? Dnes ťa každá normálna škola pripravuje do praxe. Samozrejme musíš chcieť. Nie je ťažké robiť dodatočné úlohy, projekty, spolupracovať na vývoji sw, ktorý každá univerzita určite robí. U nás, ak by som chcel, ihneď sa môžem zapojiť do vývoja sw na ovládanie PC očami, ktorý je naozaj využívaný v Pražských nemocniciach. Kamaráti zase robia s 3D tlačiarňou atď. Týchto vecí je tu milión dvesto (Tieto si pamätám, lebo ma zaujali) Dnes už univerzita nie je len nalievanie vedomostí (A či niekedy bola, to neviem. Tvoja asi áno)

A myslím, že toto sú veci krajšie, ako tvorba webových stránok na objednávku. Už len pre toto by som šiel na univerzitu a študoval. Nie do praxe.
na UKF v Nitre je to tak este aj teraz :lol:
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ano, chodil som na zlu skolu, ale ludi z fachu co vystudovali FEIku a podobne skoly poznam hafo a okrem matiky sa toho az tak vela noveho nedozvedili. Ja si prave naopak myslim, ze by sa mali ucit veci, ktore maju perspektivu. A hlavne skoly by mali vychovavat kreativnych samostatnych ludi a nie cvicene opice, ktore treba viest za rucicku.

BX, lenze to je o tom, ze zaujimave veci mozes riesit popri skole a to je problem. Zaujimave projekty by mali byt gro celeho studia. Uz ked som bol ako decko v JAR na skole, tak tvoril balast len malu cast studia. Vacsina studia bola postavena na projektoch, praci v timoch, ucili nas zodpovednosti, samostatnosti, neobmedzovali nas a viedli nas ku kreativnosti. A to bol len obycajny college (obdoba sukromnych gymnazii, len podstatne kvalitnejsich). Skus ist studovat do zahranicia (nemyslim CR a okolie, ale dalej) a uvidis o com su vysoke skoly.
BX
Addict
Addict

TommyHot, nerád to takto hovorím, ale nečudujem sa, že máš takéto skúsenosti. K tebe do firmy asi prídu len tí zúfalci, ktorí FEIku dali len tak tak a potrebujú nejakú prácu. Tí dobrí, kreatívni ľudia sú dávno ďalej a k tebe nemajú potrebu chodiť :)
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

TommyHot: Ako dlho si zamestnaný v obore? Myslím, ako dlho to robíš ak započítame aj tvoje podnikanie. Ja som si od programoval niekoľko rokov vo veľkej nadnárodnej spoločnosti a tak isto ak ma pamäť neklame aj AudioTrack. Človek ktorý ide študovať, ide študovať preto lebo rozmýšľa a vie že škola mu dá viac príležitostí. PHP, C, C++, JAVA programátorov je dnes ako nasratých. Prečo? Je to trend, ale trh je preplnený programátormi samoukmi. Títo sa sťažujú, že sa nevedia zamestnať v riadnej firme. Fajn, ale malý podnikatelia ako ty vyžadujú nejaké portfólio, tak majú možnosť sa zamestnať. OK, mám portfólio, vezmeš ma? OK, som u teba zamestnaný a zrazu príde zákazka s kritériom alebo popisom, ktorý mi naháňa strach. Čo spravíš? Ja to neviem, nikdy som o niečom takom ani nepočul, ale keby som mal VŠ, tak to zvládam. Vyhodíš ma? Kvôli jednej zákazke? Čo ak sa zľutuješ a o mesiac príde ďalšia podobná? Alebo sa ma pri prijímaní do zamestnania budeš pýtať čo zvládam a na základe toho budeš odmietať niektoré zákazky? To si môžeš dovoliť? Ja som mal to šťastie že na moje miesto nečakalo 10 ľudí v rade ale bolo ich 0. Robil som tak povediac rutinné programovanie aj keď to bol vývoj ale nič prevratné to nebolo. Avšak zamestnať sa u malých podnikateľov neviem aj keď som samouk prečo? Lebo nemám portfólio, ktoré by zaujalo. Pretože som robil pre veľkú firmu a na svoje veci som čas nemal. Každý z Vás podnikateľov hovorí o tom, že práca je všade. Jasne v pohode, verím ti, ale podľa akých kritérií. Vy chcete portfólio? Ak ho nemám som v prdeli ale to že tam mám napísané že som roky pracoval pre firmu ktorej produkty používaš doma aj v práci, že v tvojom mobile máš aplikácie a systém ktorý som možno vyvinul ja, to ťa nenapadne. Nenašiel si portfólio tak na čo čítať ďalej, že? (sry za výlev ale tak to je. Nemám 20 rokov a niečo som si už preskákal)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

weroro ja slovom portfolio nemam na mysli len projekty zavesene na nete, ale aj pracovne skusenosti. Ak mas v CV, ze si pracoval v obore a na pohovore sa pochvalis cim a je to pre mna zaujimave nemam problem ta zamestnat. Ak by som mal zakazku, ktoru by si nevedel spravit (a hlavne nebol ochotny sa s tym ani len popasovat) tak si najdem dalsieho cloveka co to vie a tebe dam robit nieco ine. Netreba hladat problemy tam kde nie su. A hlavne neberiem zakazky a nezamestnavam ludi mimo nasej specializacie. Sme sice mala firma, ale nie sme taki zufali, aby sme museli brat vsetko do radu.

a uz som to pisal v obore pracujem od strednej, takze nejakych tych 5-6 rokov skusenosti mam.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

na mojej skole to je napriklad niekedy celkom volne, su predmety, kde si mozes vymysliet vlastny projekt aj si vybrat jazyk / technologiu / whatever proste v com to chces spravit. ale inak to je asi vsetko a zavisi to z 99% na tebe a tvojom samostudiu :) vpodstate na toto ani skolu nepotrebujes. vecsinou su to tymove ulohy a tak nie je problem sa zviest a prejst aj ked nic nevies (vecsinou to aj tak kodi len 1 clovek z tymu)... potom su predmety kde robi kazdy to iste alebo skoro to iste, tu sa samozrejme vsetko kopci jedna radost takze zase prejdes aj ked nic nevies... a potom su tu teoreticke predmety ktore vecsina poriadne nechape a ak aj hej tak ich nevie uplatnit v praxi lebo ani nie su takym stylom vyucovane... zaver nech si spravi kazdy sam
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ropman: kam chodis ?

Skola sa da preliezt aj pajcovanim, ale kto sa chce nieco naucit nauci sa.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

nebudem menovat, ja to sice takto vnimam ale nemusi to byt objektivna pravda...

s tym suhlasim, ze kto sa chce naucit sa nauci, otazne je, ci na to potrebuje skolu... ja som napriklad dost veci co som chcel vediet vedel aj predtym, takze mne skola vela nedala, skor mam pocit, ze keby som miesto toho pracoval tak by som bol dnes uz ovela dalej... takto som zabil 5 rokov len pre titul, ktory je z pohladu zamestnavatela bezvyznamny a vobec sa tomu necudujem, kedze vystuduje aj uplne neschopny clovek, staci ze ma stastie alebo je vychcany.
Napísať odpoveď