Orange optika

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
vald
Light Star
Light Star

Re: Orange optika

Príspevok od používateľa vald »

Ešte jedna vec: dostal som obálku s prihlasovacími údajmi. Vraj ju mám dať montérom. Zaujímalo by ma ako to má Orange vyriešené? Zadávajú sa prihlasovacie údaje priamo do routra obdobne ako v T-come? Alebo má aj konvertor možnosti konfigurácie obdobne ako v routeri? Toto mi neni jasné a nevedeli mi na to odpovedať ani na pobočke.
Nie že by to bolo až tak nevyhnutne dôležité, ale zaujíma ma to keďže budem používať vlastné zariadenia.
uNreal_saTch^
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Monter ti povie, ze obalku si mozes strcit ;) Namontuje a nastavi ti convertor. Router je na tebe. Ale ak si spominam, ani na routri (okrem wifi) som nic nenastavoval.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Son-Goku napísal:urcite osekava?mam ten ich router a aj ked meram neni to velka odchylka smerom dole a ak mi umozni share server stahovat tak idem plnou
Ten nas router je osekany urcite. A pocul som aj od zamestnancov operatorov, ze je to bezne dat si tam vlastny firmware ktory ta riadne oseka. Prve co robim je ze flashnem default firmware, ale najomca bytu ma s tym problem, kym je router v zaruke.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

ja som si nevsimol ziadne problemy s rychlostou ak neratam dlhe nacitavanie istych webov youtube vsetko ok.a myslim ze by im to ani nepreslo ak by davali nizsiu rychlost ako deklaruju
vald
Light Star
Light Star

uNreal_saTch^ napísal:Monter ti povie, ze obalku si mozes strcit ;) Namontuje a nastavi ti convertor. Router je na tebe. Ale ak si spominam, ani na routri (okrem wifi) som nic nenastavoval.
No z routerom by problém byť nemal, ale ide o to, že tým, že nemám od nich nič v prenájme, tak si prípadnú opravu resp. výmenu zariadenia /teda i konvertoru/ hradím sám vo vlastnej réžii. Konvertor nie je problém kúpiť za 15€ (videl som už aj za 10), tak ak by tento problém predsa len nastal chcem vedieť či potom stačí konvertor len vymeniť, alebo je treba s ním ešte niečo robiť (napr. aktivovať a pod)??
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

stačí vymeniť. V konvertori sa nič nenastavuje, nemá žiadne rozhranie. Ak máš linku pripojenú zo strany orangu, tak k tebe dáta prúdia a je už jedno cez aké zariadenia
vald
Light Star
Light Star

Díki Audiotrack, to som nevedel. Myslel som si, že to majú nejak zabezpečené. (napríklad login a heslo obdobne ako v T-come)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

...pokial nebudes riesit torrenty tak 1Mb upload je na internet az moc.....
vald
Light Star
Light Star

Upload by mal byť podľa toho čo som sa dozvedel pri podpise zmluvy 10Mb/s. V systéme vraj ešte figurujú moje údaje z čias kedy som mal ešte kedysi od nich paušál na telefón. Tak teraz neviem či to s tým súvisí, ale rozhodne som proti tomu nič nenamietal.

//autoeditácia príspevku (16 Máj 2012, 22:13)
audiotrack napísal:stačí vymeniť. V konvertori sa nič nenastavuje, nemá žiadne rozhranie. Ak máš linku pripojenú zo strany orangu, tak k tebe dáta prúdia a je už jedno cez aké zariadenia
Dnes som hovoril s technikom čo to bude zapájať. Ten konvertor treba vraj najprv nakonfigurovať. Keby som vraj konvertor vymenil za iný, tak by ten druhý nešiel a bolo by ho treba prekonfigurovať. Ako konkrétne to už neviem, ale diktoval som mu nejaké číslo zo štítku konvertora - tak to s tým zrejme súvisí. V tej obálke čo som dostal by mali pre neho byť nejaké dôležité údaje bez ktorých by mi to neoživili. Viac podrobností nepoznám ale skúsim sa povypytovať, keď budú u mňa. Samého ma to zaujíma.
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Konvertor ti samozrejme nastavit musia. Oni tvrdia, ze v tej obalke su nejake dolezite info pre technikov, avsak ti, co to boli montovat mne sa nad tym len pousmiali a nastavili to bez toho. Do konvertora potom zapnes router a prepojis ho s PC. Nastavovat v nom nic nemusis (pokial nebudes riesit wifi).
vald
Light Star
Light Star

Tak už som on-line. Namerané rýchlosti sú momentálne 92,32/4,20 (merané pred chvíľou).
Rýchlosť odosieľania 10 v rámci "akcie" sa nekonala, pretože sa to vzťahuje len na tých zákazníkov ktorý už majú v Orange paušál či inú službu, avšak táto musí byť aktívna. Tá baba na pobočke to očividne poplietla, ale to mi nevadí. Čo som od nich chcel, to mám takže pohoda.
Ohľadne vlastného zariadenia nebol najmenší problém - technik si iba opísal kód zariadenia aby ho mohol zaregistrovať do systému. Montáž trvala cca 50 minút + nejakých cca 15 min zapájanie a test. Najviac času mu zabralo čo sa o niečo pokúšal vo svojom notebooku, ale neviem čo to bolo. Každopádne tam mal nejaký servisný software pomocou ktorého sa pripájal. Inak uNreal_saTch mal pravdu - obálku po mne nechceli. Sú v nej prihlasovacie údaje na Fibertv (čo ja nemám) a tiež údaje na ich e-mail, ktorý vraj mám právo využívať. Tak fajn (síce mi nebude k ničomu, ale aj tak dobre)
Toť moje najnovšie skúsenosti s Fibernetom. Dúfam, že pofrčí dobre.

PS: rýchlosť sťahovania cez wi-fi som nameral len 48 Mbps. Šlo to cez 2 steny (panelák) a meral som cez speedtest.net (terminál Bratislava). Wi-fi mám 802.11n.
Je takýto rozdiel bežný?? (toto ešte sám neviem moc dobre posúdiť)
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny3212 »

Orange pouziva PON (passive optical network) technologiu s metodou pristupu FTTH (fiber to the home). Tvoj konvertor, ako to nazyvas, je asi ONT a ten cez ODN komunikuje s OLT, ktore prepaja siet do transportnej vrstvy. Technikovi staci fyzicka adresa zariadenia, podone ako v PC MAC a tuto adresu zapise do prislusneho OLT, na kt. si pripojeny cez spliter (1:2, 1:32 asi). ONT sa potom autorizuje v OLT a vypocita sa synchronizacia a rozne somariny. Kedze Orange pouziva PON (pasivna siet) s dvojstupnovym splitovanim, do tvojho ONT zariadenia putuju z OLT toky vsetky ucastnikov v ramci jednej agregacie a tvoje zariadenie si vyberie iba data, ktore su urcene pre teba, tie ktore vie desifrovat. Tvoje ONT zariadenie vysiela data v presne stanovenych casovych intevaloch, ktore mu urci OLT. To len pre tvoj zaujem vysvetlujem v jednoduchosti :).
Ak si kupujes vlastne ONT mimo providera, tak pozor, aby bolo kompatibilne s jeho OLT.
A tie prenosove rychlosti od Orange, by som bral skor ako dobry vtip :). To iste plati aj pre T-Com. Tu su iba marketingove rychlosti.
uNreal_saTch^
Professional
Professional

vald napísal:Tak už som on-line. Namerané rýchlosti sú momentálne 92,32/4,20 (merané pred chvíľou).
Rýchlosť odosieľania 10 v rámci "akcie" sa nekonala, pretože sa to vzťahuje len na tých zákazníkov ktorý už majú v Orange paušál či inú službu, avšak táto musí byť aktívna. Tá baba na pobočke to očividne poplietla, ale to mi nevadí. Čo som od nich chcel, to mám takže pohoda.
Ohľadne vlastného zariadenia nebol najmenší problém - technik si iba opísal kód zariadenia aby ho mohol zaregistrovať do systému. Montáž trvala cca 50 minút + nejakých cca 15 min zapájanie a test. Najviac času mu zabralo čo sa o niečo pokúšal vo svojom notebooku, ale neviem čo to bolo. Každopádne tam mal nejaký servisný software pomocou ktorého sa pripájal. Inak uNreal_saTch mal pravdu - obálku po mne nechceli. Sú v nej prihlasovacie údaje na Fibertv (čo ja nemám) a tiež údaje na ich e-mail, ktorý vraj mám právo využívať. Tak fajn (síce mi nebude k ničomu, ale aj tak dobre)
Toť moje najnovšie skúsenosti s Fibernetom. Dúfam, že pofrčí dobre.

PS: rýchlosť sťahovania cez wi-fi som nameral len 48 Mbps. Šlo to cez 2 steny (panelák) a meral som cez speedtest.net (terminál Bratislava). Wi-fi mám 802.11n.
Je takýto rozdiel bežný?? (toto ešte sám neviem moc dobre posúdiť)
---->hmm<----
vald
Light Star
Light Star

Dík za link, zase som o niečo múdrejší. Podľa toho som na tom ešte asi relatívne dobre :)

PS: len jedna maličkosť. Keď som skúšal zmeniť kanál, tak mi wi-fi výkon vždy rapídne klesol. Skúsil som ich šesť, potom som to vzdal a nechal som tam automatickú voľbu. (podľa informácii výrobcu si router zvolí najoptimálnejší kanál sám)
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny3212 »

Ako ty si myslis, ze z toho dosiahnes na loklanej sieti 300 Mb/s na wifi ? A este aj cez stenu? Si nerob srandu. Si nemyl teoreticky vypocitane rychlosti s realitou. Dalej nainstaluj si daky wifi analyzer, ktory ti vypise, na akych kanaloch vysielaju susedia, ak vam budu interferovat kanali, tak sa ti rychlost moze znizit aj 3 krat, lebo bude dochadzat ku castym chybam. Tych 48 Mbps na wifi mas uplne vpoho.

Ten speedmeter ti meria iba siku pasma orange :) a to pasmo vzdiela aspon 64 ucastnikov, aj ked iba na pasivnej linke, ale je tam casovo deleny kanal, teda cim viac vas je prave pripojenych, tym mas menaj casovych okien k dispozicii, nemaj zas velke oci na tom, co pise orange v sluzbach :). Takze, ty sa o ten kanal delis s dalsimi susedmi.
vald
Light Star
Light Star

300Mb/s nie, ale čakal som, že sa to viac priblíži k LAN pripojeniu. Nerobil som si ilúzie ale predpokladal som, že ten rozdiel bude menší - napr. okolo 70 Mb/s. Meral som na Speedtest.net nie na Speedmeter, ale keď píšeš, že je to "vpoho", tak fajn. Fibernet mám len od piatku, takže sa ešte len orientujem. Dík za vysvetlenie.
Napísať odpoveď