Kupa bytu s tym spojene zistovania
Kupa bytu s tym spojene zistovania
Zaujimalo co vsetko treba zistovat pred kupou bytu od fyzickej osoby (nie cez realitku)
ci nie je na byt uvalena exekucia a podobne veci viete mi spisat co vsetko ? da sa to zistit vsetko na jednom mieste ?
Ohladom brania hypoteky s prispevkom pre mladych je tam velky rozdiel cez tie sprostredkovatelske firmy (OVB, MBI, ...)
lebo rozmyslam nad kupou bytu.
Dakujem
ci nie je na byt uvalena exekucia a podobne veci viete mi spisat co vsetko ? da sa to zistit vsetko na jednom mieste ?
Ohladom brania hypoteky s prispevkom pre mladych je tam velky rozdiel cez tie sprostredkovatelske firmy (OVB, MBI, ...)
lebo rozmyslam nad kupou bytu.
Dakujem
-
uNreal_saTch^
Professional
Re: Kupa bytu s tym spojene zistovania
Ci su na byte nejake tarchy zistis jednym telefonatom na kataster - samozrejme musis mat cislo LV a umiestnenie bytu, pripadne meno majitela a jeho datum narodenia. Dalsou dolezitou vecou je, komunikovat s bytovym podnikom, ci na byte nie su dalsie tarchy v zmysle nezaplateneho najomneho, fondu oprav a pod. To by malo byt co sa tyka 'skrytych veci', ktore ti moze chciet zatajit. Kazdopadne bez realitky by som sa v dnesnej dobe neodvazil kupit byt (prave tiez zhanam byt).
-
semhamforas
Light Expert
neviem čo je horšie, či realitka, alebo súkromná osoba. Tá realitka dáva väčšinou aspoň ako tak reálnu cenu. A keď ide niečo zatajiť, tak to zataja obaja.
Ja by som si na tvojom mieste radšej ešte aj zistil či v bytovej jednotke nie sú nejakí škodci typu šváby atď. Ďalej či v byte nemá niekto doživotné právo užívania atď. Aj keď to by malo byť asi v zmluve všetko.
Dnes by myslím ani nemal byť problém kúpiť novostavbu, možno aj za nižšie ceny ako predávajú byty súkromné osoby, čiže by som sa pozeral asi hlavne po takýchto projektoch
Ja by som si na tvojom mieste radšej ešte aj zistil či v bytovej jednotke nie sú nejakí škodci typu šváby atď. Ďalej či v byte nemá niekto doživotné právo užívania atď. Aj keď to by malo byť asi v zmluve všetko.
Dnes by myslím ani nemal byť problém kúpiť novostavbu, možno aj za nižšie ceny ako predávajú byty súkromné osoby, čiže by som sa pozeral asi hlavne po takýchto projektoch
no novostavby nevychadzaju lacnejsie ale nehorazne drahsie ...
-
uNreal_saTch^
Professional
tak toto som ani ja nepochopil... :]semhamforas napísal:Dnes by myslím ani nemal byť problém kúpiť novostavbu, možno aj za nižšie ceny ako predávajú byty súkromné osoby, čiže by som sa pozeral asi hlavne po takýchto projektoch
-
weroro
Flash coder
- Kontaktovať používateľa:
semhamforas: Novostavbu ťažko. 10 a viac ročný rod. dom, áno.
-
semhamforas
Light Expert
nájdite si napríklad 2 izbové byty v Petržalke. Jeden krát novostavby a druhý krát po úplnej rekonštrukcii. rozdiel tam nie je. Ale hádať sa nebudem.
-
Grim
Darca
...a tiež by nemuselo byť na škodu pozisťovať úroveň susedov, či sú v pohode atď...
treba si dat bacha aj na zatajene dlzoby co mozu byt na byte.. napr. na energiach
ked ma takato predavajuca osoba znamosti na katastri ci danej sprave bytov
vie to zatajit aj sfalsovat list vlastnictva
ps: tiez mam v plane kupu maleho bytu..no este sa len stavaju
-
spojka13
Darca
tam budu luxusne vyhlady smerom na mesto...
jou fajn poloha, hned vedla bytov mas lidl.. vyhlad je pekny hlavne vecer na osvetlene mesto
hlavne sa vyhnut prizemnemu alebo naopak uplne poslednemu poschodiu, taketo byty maju
nizsiu uzitkovu hodnotu.
nizsiu uzitkovu hodnotu.
-
mirak2
Hardcore addict
tam bude luxusny vyhlad susedovi do okna, lebo to bude 6uholnikova krepostTrussardi napísal:treba si dat bacha aj na zatajene dlzoby co mozu byt na byte.. napr. na energiach
či je na byt uvalená ťarcha zistíš aj na katasterportali - ale pozor údaje môžu byť týždeň staré, aktualizujú sa cez víkend, pre 100% výpis treba zájsť na príslušnú správu katastra, možno je lepšie si tam vypýtať kópiu originálu LV - budeš mať tak prehlad aj o bývalých vlastníkoch a ich tituli nadobudnutia nehnuteľnosti.
Ďalej by som si preklepol samotných vlastníkov, hodil meno do googlu, vyhladal v registri dlžníkov soc. poisťovne - síce to s bytom nemá nič spoločné ale ak tam budú je to pre teba varovanie aby si im venoval viac pozornosti.
Ďalej by som obvolal správcu bytovky ten by mal mať prehľad o dlžníkoch na energiach, vode, kúrení.
Nezáväzne sa môžeš spýtať susedov, či je v byte všetko v poriadku.
Do bytu by som šiel niekoľko krát na obhliadku v rôznom čase, ak sa dá za rôzneho počasia aby si odhalil všetky nedostatky ako zatekanie a pod.
Ďalej by som si preklepol samotných vlastníkov, hodil meno do googlu, vyhladal v registri dlžníkov soc. poisťovne - síce to s bytom nemá nič spoločné ale ak tam budú je to pre teba varovanie aby si im venoval viac pozornosti.
Ďalej by som obvolal správcu bytovky ten by mal mať prehľad o dlžníkoch na energiach, vode, kúrení.
Nezáväzne sa môžeš spýtať susedov, či je v byte všetko v poriadku.
Do bytu by som šiel niekoľko krát na obhliadku v rôznom čase, ak sa dá za rôzneho počasia aby si odhalil všetky nedostatky ako zatekanie a pod.
Ak sa chystáš brať na ten byt aj hypotéku, tak je to malé plus, keďže banka si všetko preklepne, či sa tam neskývajú dlžoby, ťarchy, vecné bremená atď.
frikso cize banka to vsetko preveri ?
Ano, banka vždy zisťuje majetkové pomery k nehnuteľnosti, na ktorú sa má vzťahovať hypotéka. Ak je tam zapísané napr. vecné bremeno alebo založné právo, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou zamietne. Ak tam figuruje iný majiteľ alebo veriteľ(banka), tak musia dať súhlas, inak nebude povolený vklad do katastra.
Samozrejme niet nad to overiť si to osobne na katastri (požiadať o výpis z LV) a zmluvu si nechať spísať právnikom. Všetky skutočnosti musia byť uvedené v notárskej zápisnici.
Samozrejme niet nad to overiť si to osobne na katastri (požiadať o výpis z LV) a zmluvu si nechať spísať právnikom. Všetky skutočnosti musia byť uvedené v notárskej zápisnici.
-
uNreal_saTch^
Professional
Ty davas ten byt do zalohy banke, je preto v jej zaujme si tieto veci skontrolovat.ob3l1x napísal:frikso cize banka to vsetko preveri ?
zaujimala by ma jedna vec a to ci je nejaka horna hranica kolko moze zobrat clovek hypoteku so zvyhodnenim pre mladych.
na niektorych strankach som nasiel ze je to 50 000 € inde zase maximalnu vysku nepise.
tak teraz neviem ako to je ...
je mozne zobrat hypoteku aj vo vyske napr 55 000 € a vyuzit zvyhodnenie od statu alebo nie ?
na niektorych strankach som nasiel ze je to 50 000 € inde zase maximalnu vysku nepise.
tak teraz neviem ako to je ...
je mozne zobrat hypoteku aj vo vyske napr 55 000 € a vyuzit zvyhodnenie od statu alebo nie ?