Zrejme sa to viac hodí do poradne pri kúpe, ale ja to považujem za všeobecne poňatú problematiku a tak som to šupol sem.
------------
Mám niekoľko otázok, na ktoré by som chcel poznať odpoveď a možno pomôžu aj ostatným.
1. Ak kupujem nový notebook (zariadenie) a v predaji je už s predinštalovaným systémom, mám právo žiadať zariadenie bez akejkoľvek predošlej inštalácie a poprípade aj s nenaformátovaným diskom?
1a. Ak áno, je mi predajca povinný toto zariadenie predať, resp. je povinný takéto zariadenia aspoň v malom počte držať skladom, pre prípadných záujemcov? 1b. Mám právo žiadať od predajcu k danému zariadeniu všetky potrebné SW ako ovládače, poprípade SW dodávaný priamo so zariadením od výrobcu (drivery k doske, integrovaným komponentom a pod.). Je mi predajca povinný v takejto žiadosti vyhovieť?
2. Ak kupujem zariadenie s nainštalovaným systémom windows, je tento systém pre mňa legálny, resp. nejedná sa iba o akúsi "trial verziu"?
2a. Ak je systém legálny, pri kúpe zariadenia platím aj za tento systém? 2b. Ak pri kúpe zariadenia platím aj za samotný systém ktorý je už v zariadení nainštalovaný, mám právo žiadať aj inštalačný disk daného systému?
3. Ak žiadam zariadenie bez systému musí mi predajca v prípade, že zariadenie v štandardnej predajnej výbave obsahuje nainštalovaný systém windows, toto zariadenie predať za cenu, ktorá sa vypočíta odčítaním ceny systému windows?
4. Ak zakúpim zariadenie s predinštalovaným systémom (akýmkoľvek), a tento systém preinštalujem svojim systémom, porušil som záruku?
1. ziadat pravo nemas ...ale urcite najdes ten isty typ aj bez op sys...
1a) nie je povinny ti taketo zariadenie predat (ak ho nema).... nemusi ho ani drzat
1B)nemas pravo ho ani ziadat ani ti ho na povinnost predat (pokial nie je sucastou balenia)
2. ak sa PC predava z OS sys je legalny ale je ho preba zaregistrovat.....
2a... ano ale je to len zlomok z krabicovej verzie ..... a je viazany len na dany produkt (nemozes ho nainstalovat na ine zairadenie)
2B nie ... ale po spusteni systemu by si si mal vytvorit recovery disk(ak nie je dodavany) sluzi na obnovu systemu
aj ked predinstalovane systemy maju tzv. recovery particiu z ktorej sa v pripade potreby da system opravit... pozri v manuale....
3. nie lebo je to jeden celok
4. co sa tyka HW tak nie .... ale keby si mal problem so systemom, drivermi..... tak si to musis riesit sam...
...predajca z toho co si sa pytal nie je skoro nic povinny .... ale nie je problem zohnat ten isty typ PC bez op systemu aj z instalackami driverov.....
... predinstalovany system sa vola OEM a a navysenie je cca od 70€ ...krabicova verzia napr win7 ide od 170€