Politika

Diskusie na politické témy...

Ktorú stranu budete voliť?

1. Pirátska strana - Slovensko
0
Žiadne hlasovania
2. PRINCÍP
1
3%
3. Progresívne Slovensko
10
34%
4. Spoločne občania Slovenska
0
Žiadne hlasovania
5. OĽANO A PRIATELIA
0
Žiadne hlasovania
6. Komunistická strana Slovenska
0
Žiadne hlasovania
7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
8. Vlastenecký blok
0
Žiadne hlasovania
9. Modrí, Most-Híd
0
Žiadne hlasovania
10. Spravodlivosť
0
Žiadne hlasovania
11. Slovenské Hnutie Obrody
0
Žiadne hlasovania
12. Sloboda a Solidarita
11
38%
13. SME RODINA
0
Žiadne hlasovania
14. My Slovensko
0
Žiadne hlasovania
15. Slovenská národná strana
1
3%
16. Smer - Sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
17. HLAS - sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
18. SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny
1
3%
19. Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota
0
Žiadne hlasovania
20. SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
21. Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
0
Žiadne hlasovania
22. Demokrati
4
14%
23. Kresťanskodemokratické hnutie
0
Žiadne hlasovania
24. KARMA
1
3%
25. REPUBLIKA
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 29

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Politika

Príspevok od používateľa hughito »

Ohľadom tých podnikov - áno, to tu stále opakujete a príde mi to ako najväčší argument za. Že ak by nebola rovná, tak podniky sa zbalia a hajde do Rumunska a Slovač nebude mať kde otročiť.

Ja teda viem prd ako to reálne funguje, ale podľa toho čo písal Blaha, sa aj tá progresívna daň dá deliť, proste na daň z fyzických osôb a na korporátnu daň, ktorá sa nemusí vôbec zvýšíť.

Tak ako to je, javatar ?
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

delenie na dan fyzickych osob a korporatnu sa asi neudeje, kedze Fico vsade vyblakuje ako zdani velke firmy
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak keď vykríka, tak asi nie. Potom možno vaše výtky akceptovať.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Tak ako to je, javatar ?
Zdanit podnik sa v podstate neda - vzdy si to odnesu ludia. Ale ked chces presne.

1. Vyssia len korporatna dan - presuvanie ziskov inam (nemusi celeho podniku), vyssie ceny produktov
2. Vyssia len dan pre fyzicke osoby (tie "bohate") - nizsie ciste mzdy a to sposobi (jednotlive body sa nevylucuju navzajom)
a) celkova nizsia kupyschopnost zamestnanca (aj ked "bohateho" vtedy plati bod 2 z predchadzajuceho postu)
b) vyssia fluktuacia (kedze pojdu ludia za vyssim platom) -> zvysene mzdove naklady (vramci konkurencneho boja) -> prestahovanie spolocnosti a/alebo vyssie ceny produktov

a vyssie ceny produktov sa vzdy rovnaju nizsej kupyschopnosti obyvatelsva

a prave preto sa ma stat starat o cim menej veci aby sa mu mohli odvadzat cim mensie dane
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Hughito, odpovedz mi jednoducho na otázku: "Prečo zavádzať progresívne zdaňovanie?".

Keď vymenuješ dôvody a cieľe tohto kroku, tak si potom uvedom, že ani jeden z dôvodov, ktoré vymenuješ sa skutočne nenaplní => a teda zavádzanie niečoho takého nemá zmysel. :wink:

Eto vsio.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

No vidím, že ste tu toho za tých pár dní, čo som bol preč, veľa nenadiskutovali...

Ako som už písal predtým - neviem, že čím si zaslúžim byť donútený platiť vyššiu "solidárnu" daň iba preto, že som si ničil zdravie štúdiom a prácou naraz, aby som mohol v budúcnosti zarábať viac ako iní. Nechápem vôbec tomuto princípu, vie mi to niekto vysvetliť? A ako som už aj spomenul - najviac bude postihnutá stredná vrstva, tí, ktorých sa to má "akože" dotknúť, teda milionári a kdejakí oligarchovia (sorry, človeka s príjmom 3K mesačne nepovažujem za milionára), majú dostatok peňazí na to, aby si poplatili kdejakých účtovníkov a zahmlievačov tak, aby sa ich to zvýšenie nijako nedotklo, alebo iba minimálne.

Jednoducho ten Blaha nie je ničím odlišný typický populistický člen SMERu, svoje návrhy adresuje tam, kde má - teda na voličskú základňu SMERu, ktorá vieme z čoho pozostáva. Nech zlí zlí bohatí platia na nás chudobných robotníkov.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ved zli zli bohati krmia tento system uz aj bez progresivnej dane. Ale to sa tu uz myslim preberalo (nezdanitelna cast vdaka ktorej najnizsie prijmove skupiny neplatia dane a naopak nizsia nezdanitelna cast pre tych bohatsich, ktori platia vyssie dane nie len v nominalnej hodnote ale aj percentualnej).
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Akí bohatí kŕmia? Chudobnejší neplatia dane? A počul si už o DPH a o spotrebných daniach? Je to aj na potravinách, aj na energiách, skoro všade okrem poplatkov v banke a niektorých výnimkách.

Tí, čo ozaj majú veľké peniaze neplatia žiadne dane ani toľko, čo obyčajný zamestnanec. A najväčšie príjmy má štát z nepriamych daní, čo je DPH. Aj keď bohatší minú viac ale tých chudobnejších je omnoho viac, takže predsa len viac nazbiera od chudobnejších celkovo. Keď niekto chudobnejší zarobí 400 eur, tie aj minie, je tam DPH a ten, čo zarobí 100tisíc eur ten to všetko neminie ale si aj peniaze uloží, ba aj keď ich minie, povedzme taký stredný podnikateľ tak čo si kúpi si aj DPH odráta z toho na firmu povedzme z auta, takže neplatí ešte ani DPH.
hughito
Redeemer
Redeemer

Liberáli zo SaS by radi trestali za názor, úchvatné.

http://www.ta3.com/clanok/15117/sas-by- ... -ohna.html
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Poliačikovi som už svoje napísal. Asi v tom zmysle, že všetkého veľa škodí a to isté platí aj o fanatizme. Sulík už dosť SAS zhodil a ešte tento bude radikalizovať názory ľudí.

Napísal som mu konkrétne toto: "The right to swing my fist ends where the other man's nose begins."
hughito
Redeemer
Redeemer

Sulík čo vyviedol ?

Ešte k tej progresívnej dani, nech to ukončíme. Nechápte to tak, že som zástanca pd a že by som ju chcel zavádzať (konieckoncov je to dosť čudné v tom ohľade, k akej politickej línii sa hlásim), len som to chcel širšie uchopiť a pochopiť, lebo v politických rozhovoroch to je často prezentované či z tej či onej strany veľmi povrchne.
Cesar
Addict
Addict

Ja osobne by som zaviedol DPH na finančné služby bánk, na poštové služby a diaľničné poplatky, mohlo by to mať prínos v daniach.

Neviem prečo musia byť zvýhodnené aj tak nadpriemerne ziskové banky. Keď podnik poskytne službu samozrejme DPH musí byť ale banka len účtuje obrovské poplatky a DPH nič. Dajú ti úver, vysoký poplatok za vybavenie úveru a DPH tam samozrejme nie je - a to by malo byť. Samozrejme nie na sumu úveru, prevodu - to je finančná transakcia, ale na finančnú službu - poplatok v hociakej forme.

Tak isto s poštou - keď prepravná spoločnosť poskytuje služby tak samozrejme DPH tam musí byť ale keď využiješ poštu tak oni sú oslobodení od DPH. To je zvýhodňovanie pošty, lebo keď pošta účtuje 10 eur alebo zásielková spoločnosť 10 eur tak pošta získa viac, lebo nemusí dávať DPH.

Podobne s diaľničnými známkami, prečo má byť diaľničná spoločnosť extra zvýhodňovaná?

Čo je už toto za systém, že sa zvýhodňujú tí aj tak najbohatší a najziskovejší. Tak nech to majú všetci rovnako, nech musia všetci alebo nikto, nie, že zvýhodníme niekoho.

Ja by som ponechal rovnú daň ale vo výške 24% a máme to vyriešené. Komu je 24% veľa ten neplatí dane ani pri 19%.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

davat DPH na postu alebo dialnicnu spolocnost je zbytocne, aj tak idu vsetky peniaze priamo statu, staci tu cenu priamo zvysit a nemusi sa to skryvat za DPH
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Zdanis banky a miesto 500-600 euroveho zriadovacieho poplatku na hypoteku, zaplatis 800 :) ak si niekto mysli, ze banky si to nevykompenzuju, tak je velmi naivny. A ako beardie povedal, na co by stat zdanoval sam seba (posta, dialnicna spolocnost)?

Fico velmi rad zdani banky, aby ludi este viac odkazal na system a vybudoval si armadu chudakov.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Bonus http://ekonomika.sme.sk/c/6385650/solid ... -viac.html Takže podľa červených kmérov nemám len platiť vyššiu daň, aby som bol solidárny (ako keby som už solidárne neodvádzal 5x viac ako niekto iný), tak ešte zníži na základe "solidarity" dôchodky tým, ktorí majú nadštandardné platy. Toto už fakt vyzerá ako cieľová likvidácia strednej vrstvy a to ja nie som fanúšikom konšpiračných teórií...
Cesar
Addict
Addict

TommyHot napísal:Zdanis banky a miesto 500-600 euroveho zriadovacieho poplatku na hypoteku, zaplatis 800 :) ak si niekto mysli, ze banky si to nevykompenzuju, tak je velmi naivny. A ako beardie povedal, na co by stat zdanoval sam seba (posta, dialnicna spolocnost)?

Fico velmi rad zdani banky, aby ludi este viac odkazal na system a vybudoval si armadu chudakov.
Naivný si možno ty, že si myslíš, že cena je taká aká je a buď tam prirátaš DPH alebo neprirátaš a to je všetko. Trh tak jednoducho nefunguje, aj keď o tom nemáš ani predstavu ako to je.

Je to tak pri väčšine tovarov, že cenu si môžeš stanoviť akokoľvek, ale keďže 99% firiem existuje v konkurenčnom prostredí tak sledujú aj ceny konkurencie alebo aspoň väčšiny príp. "najsilnejších" hráčov alebo konkurenta s veľkým trhovým podielom, najúspešnejšieho. Takže koniec koncom cena priamo nezávisí od DPH ale cenu stanoví trh - dopyt, konkurencia, trhové podmienky, trhové ceny, koľko sú ľudia ochotní, schopní zaplatiť, aké ceny má konkurencia.

To, že banky na poplatkoch nemajú DPH je pre nich výhoda, lebo pri trhovej cene povedzme 800 eur za poplatok nemusia štátu odvádzať DPH z tej sumy, lepšie keď zisky majú oni to samozrejme. A tu sa im vytvárajú pekné zisky a oni ešte tvrdia, že je to takto v poriadku, nech oni nemusia odvádzať DPH - mali by.

Takýmto spôsobom by sme mohli povedať, že na nič netreba DPH, veď aj tak to zaplatia ľudia v cene chleba, mäsa a hocičom. Mohli by sme povedať, že poplatok z hypotekárneho úveru je väčší luxus ako chlieb a mlieko a predsa na mlieku je a na poplatku na úver nie. A pri tom banky sú mimoriadne ziskové, mliekarne nemusia byť ale oni nech DPH platia. Je to ale len príklad, možno nie najlepší.

Záver: cenu stanovuje trh, konkurencia, to je len detail, že je tam v cene aj DPH a tak musí hospodáriť firma, aby sa s nákladmi do tej ceny zmestila a aby tam bol aj nejaký zisk. To je len v nejakých učebniach, že je firma, čo si zráta náklady, priráta zisk, DPH a má cenu - je to sprostosť, monopoly tak môžu fungovať ale podnik v konkurenčnom prostredí určite nie. A môžeme povedať, že ani banky nie sú monopoly aj keď tam taká obrovská konkurencia nie je.

Čo sa týka pošty je to aj deformácia trhu, keď niekto musí súťažiť s poštou povedzme v oblasti zásielok/balíkov a oni DPH nemajú a ty im ideš konkurovať a keď ponúkneš takú istú cenu ako majú oni, alebo nejakú podobnú cenu, tak máš určite menší príjem z tej sumy, lebo tam máš DPH a oni nie. Nie je to férové.

Je to podobné ako s rovnou daňou a aj DPH by malo byť tak - buď dať na všetko alebo na nič.
hughito
Redeemer
Redeemer

Takto to dopadne, keď sa neonacisti dostanú do parlamentu a teda aj na pôdu TV diskusií. :D

silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

nechcem byť offtopic, ale myslím že tento obrázok sa hodí do témy.
Prílohy
554620_460488340647097_1664549690_n[1].jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

Perfektný rozhovor s významným kulturológom, akademikom a zároveň aj anarchistickým aktivistom. Profesor a zároveň demonštrant v kukle ? Aj tak sa dá. :)

Veľmi dobrá pasáž o modernej ekonomike a jej dogmách.

Prečítajte si.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Výber pre mňa najzaujímavšieho:
Ale nikdo mě nemůže donutit zadlužit se, abych si koupil dům na Floridě.
Ale ano. Pokud dnes – jako stát, jako student, jako člověk, který nezdědil milióny – chcete víc než jen přežít, musíte se zadlužit. Historicky viděno bylo většině lidí vždy vštěpováno, že jsou dlužníky. Často ani není jasné, odkud se dluh bere. Mnohá náboženství vycházejí z toho, že jsme se zadlužení již narodili.
A máme teď morální povinnost splatit své dluhy?
Pokud v tuto povinnost věříme, zlikviduje to jakoukoli jinou formu morálky. Imperativ, že musíme splatit dluhy, je silnější než ten, že nesmíme podvádět svou ženu, že nesmíme krást, že máme přistupovat k druhým lidem s respektem nebo že máme uctívat Boha. To věděli už středověcí scholastikové. Pochopili, že morálka placení dluhů je konkurentem teologie.
Tedy: ano nebo ne?
Lidé ze světa financí, se kterými mluvím, říkají, že smazání všech dluhů by vedlo k velkým potížím. Avšak systém by to přežil. A také říkají, že americké hospodářství do tří let zkolabuje, pokud dluhy razantně neseškrtáme. Z tohoto hlediska bych tedy spíše odpověděl ne.
Napísať odpoveď