Ja som autora temy pochopila trochu inak, neviem ci spravne. Podla mna sa pytal, ci sa da zit "normalne" (tzn. nie v zemlanke) a pritom nezneuzivat prirodu.
Kedysi bol v Sme super clanok, ale neviem ho teraz najst. Bol o jednom panovi, ktory robi alternativne moderne domy a je schopny vystacit si sam. (nemyslim take tie zelektrifikovane kde s anemoze ani okno otvorit aby sa nenarusilo nieco, to co robil on boli ine domy) Mali wc, ktore exkrementy nesplachovali, ale premienali na humus (alebo na hnojivo?), vedla domu bol sklenik v ktorom pestovali v zime aj v lete potraviny, vodu ohrievali sknkom a este kopu inyhc vychytavok to malo, ale ti ludia si fakt vsetko co potrebovali zadovazili sami. Na rovnakom principe bol niekde posatveny napriklad jeden McDOnald´s a ze okrem hamburgerov predavali este aj teplo alebo elektrinu, to si uz nepamatam, ktoru popri vyrobe vsetkych tych ich nezdravin vyprodukovali a nevyuzili (prave vdaka tomu, ze to neboal obycajan stavba). Nepamatam si meno toho pana, ale bol to slanok na tri strany, aj s podrobnymi obrazkami a vysvetleniaki ako to funuguje, citala som ho niekedy minule leto. Pisal tam aj o tom, ze kralovna ANglicka ho ocenila za myslienku takeho wc, ze niekd ev zahranici na ten styl postavil panelak - v strede panelaku mali zahraduv ktorej pestovali zeleninu, okolo boli byty a hore boal sklenena strecha, takze ten dom bol v strede ako sklenik. A ze tam super fungovalo kominutne nazivanie, ze to bolo uplne ina ako u nas kde s ajazdy zatvori doma a nestara s aco je s ostatnymi, Oni tam mali normalne obezne knihy, ktore si medzo sebou poziciavali cely dom, mali balkony smerom do tej ich zahradky a zili takym spolocnym zivotom, nie ako u nas kde clovek z tretieho netusi nic o susedovi z prveho poschodia. Ten pan hovoril, ze pociatocne naklady na stavbu takeho domu su vyssie, ale casom sa to mnohonasobne vrati, no ludia sa nechaju rychlo odradit tou vyssom cenou.
A potom bol este jeden clanok, myslim ez aj nejaka videoreportaz o ludoch z permakultury alebo tak nejako sa to volalo, ti zili podobnym stylom, ale uz to bolo take viac podobne tym zemlankam. Ked budem mat viac casu, skusim to pohladat.
Moderný život spätý s prírodou
Re: Moderný život spätý s prírodou
Toto je tiez super priklad eko domu http://gaia-health.com/gaia-blog/2011-1 ... only-3000/ 
Možno trochu OT ale toto je dokument o človeku žijucom pol kilometra od nás.
-
qwerty-xyz
stupidna tema, ...
1. Keby som mohol, zijem v meste a prostredi ako v novom filme TRON.
2. Kebyze mam az velmi vela prachov, moj byt by vyzeral ako z filmu TRON, alebo by bol na uplne inej urovni modernej architektury ale trocha inej, myslim casy moderny a vily z tohoto obdobia.
3. Kebyze uz mam pristupit na zzitie sa s prirodou, nech je to ako v projekte VENUS, ine neberiem moc do uvahy.
4. Avatar? Autor temy je este stale panic? Ved v Avatarovi sa trtkali do CHVOSTOV !!! OMG. Ne, avatar ne.... fakt nie.
5. mam rad techniku. Akurat by som chcel aby bola na ovela vyssej urovni ako je teraz, a ludstvo ako take tiez na inej urovni.
1. Keby som mohol, zijem v meste a prostredi ako v novom filme TRON.
2. Kebyze mam az velmi vela prachov, moj byt by vyzeral ako z filmu TRON, alebo by bol na uplne inej urovni modernej architektury ale trocha inej, myslim casy moderny a vily z tohoto obdobia.
3. Kebyze uz mam pristupit na zzitie sa s prirodou, nech je to ako v projekte VENUS, ine neberiem moc do uvahy.
4. Avatar? Autor temy je este stale panic? Ved v Avatarovi sa trtkali do CHVOSTOV !!! OMG. Ne, avatar ne.... fakt nie.
5. mam rad techniku. Akurat by som chcel aby bola na ovela vyssej urovni ako je teraz, a ludstvo ako take tiez na inej urovni.
myslel som niečo ako toto, podla mňa je takyto mrakodrap velmi vkusný, a prospešný. http://adam.azet.sk/clanky/12686/riesen ... strom.html
Heh, super, hlavne múdra na konci (1. časti) stoja za to.