Tribus - skupina ľudí, ktorí cestujú „načierno“ MHD
Re: Tribus - skupina ľudí, ktorí cestujú „načierno“ MHD
prepac, podla tvojich vyjadreni mi to tak prislo
islo mi o to aby sa ten co ich ide kritizovat pozrel aj na seba, ci nerobi nieco podobne
urcite tu nie su vsetci ako ty s cistym stitom
ja nevravim ze to co robia je spravne, ale zrejme maju na to iste dovody
urcite tu nie su vsetci ako ty s cistym stitom
ja nevravim ze to co robia je spravne, ale zrejme maju na to iste dovody
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Myslím že pravdu majú zčasti oba zúčastnené proti-sebe-stojace tábory a tá pravda je niekde uprostred.
Áno, cestovanie načierno je krádež, ale tých krádeží sa v štáte deje omnoho viac a sú vo väčších merítkach, lenže proti tým nikto nebojuje.
A bojovať krádežou proti krádeži ? Tak to nepôjde.
To že tí čierni jazdci cestujú zadarmo nech si kľudne cestujú ďalej, je mi to jedno, ale príde mi nevhodné rozkrikovať niekde že kradnutím upozorňujú na kradnutie, nech sa tým nechvália a nechajú pre seba.
MHD by samozrejme mala byť zadarmo, ale to by fungovalo len v krajinách kde sa ľudia správajú solidárne a ohľaduplne voči sebe navzájom, kde odpadá mentalita paničiek ktorá ide do 300m vzdialenej poisťovne na služobnom BMW X6 (true story z maminej práce).
Existuje vôbec taká ? Možno tak Švajčiarsko.
Celkovo neviem zaujať jednoznačné stanovisko k týmto čiernym jazdcom, ale napísal som tieto postrehy.
Áno, cestovanie načierno je krádež, ale tých krádeží sa v štáte deje omnoho viac a sú vo väčších merítkach, lenže proti tým nikto nebojuje.
A bojovať krádežou proti krádeži ? Tak to nepôjde.
To že tí čierni jazdci cestujú zadarmo nech si kľudne cestujú ďalej, je mi to jedno, ale príde mi nevhodné rozkrikovať niekde že kradnutím upozorňujú na kradnutie, nech sa tým nechvália a nechajú pre seba.
MHD by samozrejme mala byť zadarmo, ale to by fungovalo len v krajinách kde sa ľudia správajú solidárne a ohľaduplne voči sebe navzájom, kde odpadá mentalita paničiek ktorá ide do 300m vzdialenej poisťovne na služobnom BMW X6 (true story z maminej práce).
Existuje vôbec taká ? Možno tak Švajčiarsko.
Celkovo neviem zaujať jednoznačné stanovisko k týmto čiernym jazdcom, ale napísal som tieto postrehy.
Tá mentalita je tu vžitá a neviem kedy opadne. Chodíš do práce na bicykli alebo MHD, tak si socka. Bodka. Vitajte na Slovensku.
kradnut preto, lebo niekto kradne viacej? vam to uz nacisto je*e na hlavu deti?
ano, vsetko zadarmo, ved "sa to zaplati". a ultimatny argument, ze ked on kradne viac ako ja, mozem aj ja, lebo kradnem menej ... tlieskam a klaniam sa.
ano, vsetko zadarmo, ved "sa to zaplati". a ultimatny argument, ze ked on kradne viac ako ja, mozem aj ja, lebo kradnem menej ... tlieskam a klaniam sa.
-
Waagbistritz69
King
Stále sa tu neosvetlilo čo má robiť človek s príjmom takým že si nemôže dovoliť platiť za MHD vždy, jaj vlastne mal by zaviesť otvorený trh a konkurenciu
no alebo sa inšpirovať talianskou autoriduzione a v tomto by istý zmysel Tribusu bol ak by sa pridalo dosť ľudí..
V mojom meste premávajú dve linky MHD zadarmo už pekných pár rokov a ešte som u nás nepočul o ničom z tých uvádzaných nevýhod tohto.. ale zase sme v podstate malé okresné mesto
V mojom meste premávajú dve linky MHD zadarmo už pekných pár rokov a ešte som u nás nepočul o ničom z tých uvádzaných nevýhod tohto.. ale zase sme v podstate malé okresné mesto
-
Soviet
Darca
No v inom meste by co clovek robil? Ked do autobusu musi prejst okolo sofera a zaplatit? Taktiez ist peso, alebo bicyklom 
chodit peso, na bicykli, kolobezke, bezkach, skladat sa so znamymi na benzin do autaWaagbistritz69 napísal:Stále sa tu neosvetlilo čo má robiť človek s príjmom takým že si nemôže dovoliť platiť za MHD vždy
vsetky tieto sposoby prepravy som videl vo Finsku a dopravovali sa tak do prace aj kravataci a vacsina mojich ucitelov a nikomu to neprislo divne
hold, malost Slovenska je aj v tomto, ked niekto chodi na bicykli, je z neho pre ostatnych socka...
-
Waagbistritz69
King
je tu veľa takých ludí ale ja cyklistov za socky nepovažujem teda, práve naopak..
ale zas niekto skôr buď bicykel mať nemusí (ako napr. ja) alebo si môže byť vedomý že to je asi najnebezpečnejší spôsob ako sa dostať z bodu A do bodu B (ako napr. ja), chodiť pešo je zdĺhavé (aj keď zdravé), ostatné spôsoby sú v pohode, osobný automobil by mal vždy ísť čo najviac plný ale MHD zase odvezie oveľa viac ľudí..
btw starší článok ale čosi do seba by mal, nech sa lúbi - http://www.sulik.sk/index.php?section=1&id=98
ale zas niekto skôr buď bicykel mať nemusí (ako napr. ja) alebo si môže byť vedomý že to je asi najnebezpečnejší spôsob ako sa dostať z bodu A do bodu B (ako napr. ja), chodiť pešo je zdĺhavé (aj keď zdravé), ostatné spôsoby sú v pohode, osobný automobil by mal vždy ísť čo najviac plný ale MHD zase odvezie oveľa viac ľudí..
btw starší článok ale čosi do seba by mal, nech sa lúbi - http://www.sulik.sk/index.php?section=1&id=98
b
A argumentovať nejakou malichernosťou je odveci, to tu môžme vyťahovať potom aj deti z Afriky a to bude nepriestrelný argument na všetko, aby sme sa sklopili uši a boli radi za to, čo je. To je zlý prístup.
Ak človek chodí načierno "len-tak," tak je to z môjho pohľadu niečo iné, ako keď chodí načierno a organizuje sa v Tribuse za nejakým vyšším cieľom = MHD zdarma, ako služba pre ľudí.
Opäť môžem vytiahnuť Ulrike Meinhof, opäť môžem vytiahnuť rôzne taktiky a praktiky sociálneho boja - či už spomínaného talianskeho, alebo teraz uvediem iný príklad, a to z Británie = Don´t Pay The Poll Tax - britský odpor proti dani z hlavy.
Je to iný prípad, iné "prostredie," ale princíp je rovnaký. Za nejakým cieľom sa otvorene a zámerne porušoval zákon, porušovala sa daná norma (spoločenská či politická). Tiež išlo, z vášho pohľadu, o krádež.
Ešte niekoľko materiálov na čítanie. Taká všeobecná úvaha o MHD a o tom, či a prečo by malo byť zdarma. A ukážka toho, ako by mohla fungovať MHD ako celkom inak, v inom usporiadaní spoločnosti a aké benefity by to prinieslo.
____
Heh, neoliberál Sulík je v tomto na mojej strane, to je rana nožom do chrbta pre beardieho.
Ďalší excelentný nápad. Nech sa odsťahuje.pre mna - za mna, nech sa prestahuje
jeho problem, ze nema na cestu do prace je smutny, ale oproti inym ludom, ktori si ziju este horsie, je malicherny
ked nechce chodit peso, nech ide na bicykli
Na toto by sme museli spraviť nejaké definície a jasne si vymedziť určite hodnotiace prvky. To je ale OT a ani nemám chuť to tu riešiť, lebo sa nezhodneme nikdy.1. nepriraduj uspesnych a sikovnych medzi zlodejov a zmrdov, len par ludi je prienik tychto 2 mnozin
Samozrejme, že sa nejaké nájdu, ale ako som to čítal, tak neprišli mi to vôbec nejaké neriešiteľné, resp. niektoré sa dejú už aj dnes, pri platenej MHD a niektoré mi prišli skôr od veci - napr. tí bezdomovci. Bezdomovci sa nepotrebujú voziť po MHD, to je blbosť a keď už chcú, tak sa vozia aj dnes a načierno a nikto im nič nespraví. A vôbec, nemám nič proti tomu, aby sa nejaký bezdomovec vozil po MHD, je to predsa len a stále ČLOVEK.Nevýhody dopravy zdarma
Samozrejme, že by sa odniekiaľ museli získať, napr. zo súkromných provízií, kradnutia a pod. zdrojov. Tu však narážame na mantinely súčasného systému a istého fungovania, ktoré je nastavené a ktoré umožňuje to, čo sa deje.tie peniaze treba samozrejme odniekadial ziskat, takze je mozne, ze sa zvysia lokalne dane, platba za parkovne na parkoviskach vlastnenych mestom, atd
V kapitalizme určite.vsetko je produkt, ale nie vzdy sa zan musi platit, ci uz hmotny, alebo nehmotny
Hah. Tak ešte raz k tomuto. Tu to vnímame úplne z inej perspektívny, napíšem to jednoducho.ano, nezatvaras pred nim oci, len sa ho chces aktivne zucastnit, ubohe...
Ak človek chodí načierno "len-tak," tak je to z môjho pohľadu niečo iné, ako keď chodí načierno a organizuje sa v Tribuse za nejakým vyšším cieľom = MHD zdarma, ako služba pre ľudí.
Opäť môžem vytiahnuť Ulrike Meinhof, opäť môžem vytiahnuť rôzne taktiky a praktiky sociálneho boja - či už spomínaného talianskeho, alebo teraz uvediem iný príklad, a to z Británie = Don´t Pay The Poll Tax - britský odpor proti dani z hlavy.
Je to iný prípad, iné "prostredie," ale princíp je rovnaký. Za nejakým cieľom sa otvorene a zámerne porušoval zákon, porušovala sa daná norma (spoločenská či politická). Tiež išlo, z vášho pohľadu, o krádež.
To určite. Ak aj trh a konkurencia zareaguje v takomto smere, tak je to pod istým tlakom. Napr. dnes to je vidieť na príklade potravín. V posledných rokoch sa rozmohla istá potreba zdravých produktov, tak teraz nájdeš na všetkom: bez pridania, bez hentoho a tamtoho, bez farbív, len prírodné produkty, atď. Pred 10 rokmi sme nechyrovali o takomto čosi a trhu to bolo u riti, ládoval nás sračkami. Avšak vznikol istý tlak, istá osveta, istý dopyt, trh a konkurencia zareagovali pružne, to nepopieram.nie vzdy, casto to bol prave trh a konkurencia
Ešte niekoľko materiálov na čítanie. Taká všeobecná úvaha o MHD a o tom, či a prečo by malo byť zdarma. A ukážka toho, ako by mohla fungovať MHD ako celkom inak, v inom usporiadaní spoločnosti a aké benefity by to prinieslo.
____
Heh, neoliberál Sulík je v tomto na mojej strane, to je rana nožom do chrbta pre beardieho.
sice si ma citoval, ale odpovedal si na tu najmenej dolezitu casthughito napísal:Ďalší excelentný nápad. Nech sa odsťahuje.A argumentovať nejakou malichernosťou je odveci, to tu môžme vyťahovať potom aj deti z Afriky a to bude nepriestrelný argument na všetko, aby sme sa sklopili uši a boli radi za to, čo je. To je zlý prístup.
takze znova, ked na to nema, nech chodi peso alebo na bicykli
samozrejme, ja ho nijako nediskriminujem, ak si zaplati listokA vôbec, nemám nič proti tomu, aby sa nejaký bezdomovec vozil po MHD, je to predsa len a stále ČLOVEK.
suhlasimSamozrejme, že by sa odniekiaľ museli získať, napr. zo súkromných provízií, kradnutia a pod. zdrojov. Tu však narážame na mantinely súčasného systému a istého fungovania, ktoré je nastavené a ktoré umožňuje to, čo sa deje.
je vsade okolo nas, zvykaj si nanV kapitalizme určite.
toto, co si napisal, je blbostAk človek chodí načierno "len-tak," tak je to z môjho pohľadu niečo iné, ako keď chodí načierno a organizuje sa v Tribuse za nejakým vyšším cieľom = MHD zdarma, ako služba pre ľudí.
podla toho rozhovoru je ich jedina snaha usetrit, nikde tam nevidim snahu o presadenie MHD zdarma, oprav ma ak sa mylim
Tribus napísal:Mojim hlavným dôvodom je snaha ušetriť.
Tribus napísal:Samozrejme môj prístup by sa nezmenil, ani keby sa zlepšila kvalita verejnej dopravy.
presne takJe to iný prípad, iné "prostredie," ale princíp je rovnaký. Za nejakým cieľom sa otvorene a zámerne porušoval zákon, porušovala sa daná norma (spoločenská či politická). Tiež išlo, z vášho pohľadu, o krádež.
neni ten volny trh taky zly, co?Avšak vznikol istý tlak, istá osveta, istý dopyt, trh a konkurencia zareagovali pružne, to nepopieram.
Sulik nie je moj boh a vo viacerych veciach s nim nesuhlasim, takze to nejak prezijemHeh, neoliberál Sulík je v tomto na mojej strane, to je rana nožom do chrbta pre beardieho.
vycuc: ak to budes robit, budes pre mna zlodejom, zatial si neuviedol ziadne argumenty, preco by clovek, ktory na to nema, mal danu sluzbu vyuzivat
ale kedze beru len 2-3 ludi mesacne, gl&hf
-
Soviet
Darca
Skorej by som rad vedel, ako z toho mozu vyzit. Vsak 3eur ked zoberiem od 20ludi, tak mam 60eur. Z toho za mesiac chytia napriklad 2 (kedze revizorov vkuse jesto) a uz su tym padom v strate.
Ak to riesia tym vystupovanim, tak gratulujem, ze maju tolku trpezlivost, ale aj tak si myslim, ze je to stratove.
Ak to riesia tym vystupovanim, tak gratulujem, ze maju tolku trpezlivost, ale aj tak si myslim, ze je to stratove.
Soviet, prečítaj si ich web.
-
Soviet
Darca
Vsak som precital. A stale mi to pride ako stratove (nie pre jednotlivca, ale celkovo). Nech sa nato pozeram akokolvek objektivne.
-
Point
Professional
ja som sa tam nieco docital, ze ked dostanes pokutu tak musis dat 12e akoze do banku ci co.. takze predpokladam, ze jednoducho vystupuju pred revizorom ..
-
Waagbistritz69
King
alebo majú odložený tzv. lístok istoty - ak stihnú, tak si ho štiknú predtým ako revízor dá zablokovať označovače
-
Point
Professional
a o co je to akoze vyhodnejsie ako jazdit sam a mat ten tajny listok?
Point: no to s tým lístkom sa nemusí teoreticky vždy vydariť, takže áno.
beardie: Už len v skratke.
K tomu cieľu: cituješ nejaký rozhovor, ale dôležité je to, čo majú na stránke.
Ja z toho čosi čítam, ale napísal som im ohľadne tohto aj mail, pre mňa osobne to je dôležitý poznatok.
beardie: Už len v skratke.
K tomu cieľu: cituješ nejaký rozhovor, ale dôležité je to, čo majú na stránke.
Kód: Vybrať všetko
Bezplatná doprava. Mnoho iniciatív vo svete sa snaží dosiahnuť zavedenie bezplatnej hromadnej dopravy, plne dotovanej z verejných zdrojov. Argumentujú výhodami, ktoré by tento krok priniesol – skvalitnenie života v meste redukciou počtu áut, zníženie dopadov na životné prostredie a zvýšenie mobility pre každého. No na rozdiel od spomínaných skupín, uvažujeme podaktorí ďalej – prečo služby, alebo výrobky ktoré sú všeobecne užitočné, dnes vystupujú ako tovary na predaj a nie sú rovno dostupné všetkým?Tu je to, kde sa líšime a kde sa nezhodneme. Nie je krádež ako krádež. Ak sa "krádež" deje organizovane a za istým cieľom (x uvedených prípadov), tak to beriem ako politický akt.presne tak
Trh len reaguje, ja som netvrdil, že nemôže aj v pozitívnom slova zmysle. Ale to pozitívum nevyjde od trhu, ale musí tam nastať impulz zdola od ľudí.neni ten volny trh taky zly, co?
To je úplne jednoduché: dostať sa napr. včas do práce. To skôr tvoje argumenty typu: nech ide pešo, bicyklom, nech sa odsťahuje sú mimo. Nežijeme sto rokov späť, kedy moja praprababka išla za prácou pešo do Viedne zo stredného Považia predávať tovar, resp. kedy bolo bežné chodiť desiatky kilometrov denne či za prácou, alebo napr. deti do školy.zatial si neuviedol ziadne argumenty, preco by clovek, ktory na to nema, mal danu sluzbu vyuzivat
k bezplatnej doprave:
priklad: postupne sa chodme strihavat k jednomu holicovi (aspon 30-ti alebo kolko ich je v Tribuse) a vzdy pred zaplatenim ujdime, ak tam nahodou bude cakat policajt (=revizor), vtedy zaplatime, inak zdrhneme
extremny priklad: zacnime aspon 30-ti strielat ciganov a nazvime to politickym aktom
tak nejak? mnoho kotlebovcov by sa takemuto zmyslaniu potesilo...
nuz, ked bude chodit peso (a bude robit nieco pre svoje zdravie), bude musiet skor vstavat, ale stale ho to z kradnutia neospravedlnuje
ak ma pan ucitel takuto pokrivenu moralku, dufam, ze to rodicia deti, ktore uci, nevedia, urcite by letel...
Nie sme žiadne občianske združenie, ani nebudeme. Nelobujeme na magistráte, či v Dopravnom podniku, nechceme vyjednávať o cenách cestovného. Konáme priamo, v náš prospech.
slovo inspirovat podla mna neznamena presadzovat, ale berem, je to len take chytanie sa za slovickaInšpirujeme sa niekoľkými myšlienkami: ... bezplatna doprava ...
hmm, no ok, kolko ludi treba na to, aby to bolo organizovane a teda podla teba chapane ako politicky akt?Tu je to, kde sa líšime a kde sa nezhodneme. Nie je krádež ako krádež. Ak sa "krádež" deje organizovane a za istým cieľom (x uvedených prípadov), tak to beriem ako politický akt.
priklad: postupne sa chodme strihavat k jednomu holicovi (aspon 30-ti alebo kolko ich je v Tribuse) a vzdy pred zaplatenim ujdime, ak tam nahodou bude cakat policajt (=revizor), vtedy zaplatime, inak zdrhneme
extremny priklad: zacnime aspon 30-ti strielat ciganov a nazvime to politickym aktom
je jeho osobny problem, ze byva dalekoTo je úplne jednoduché: dostať sa napr. včas do práce.
nuz, ked bude chodit peso (a bude robit nieco pre svoje zdravie), bude musiet skor vstavat, ale stale ho to z kradnutia neospravedlnuje
ak ma pan ucitel takuto pokrivenu moralku, dufam, ze to rodicia deti, ktore uci, nevedia, urcite by letel...
hmm, no ok, kolko ludi treba na to, aby to bolo organizovane a teda podla teba chapane ako politicky akt?
Či je niečo politický akt alebo iný spôsob boja - to rozhoduje tá omáčka okolo. Uvediem to ešte raz na tom Tribuse - pokiaľ im ide čisto iba o organizovanie chodenie zadarmo MHD bez presahu, tak u mňa osobne to dosť stráca na atraktivite. Ak ide o aktívnu formu boja (teda, nie taký, že chceme MHD zadarmo a spravíme nejaký protest alebo petíciu, ale vybudujeme organizovanú skupinu ľudí, ktorá bude jazdiť zadarmo, deliť sa o skúsenosti a ďalej sa rozrastať, čím získa istú váhu a pozornosť a už ju "bude počuť"), tak to plne akceptujem.
A celkovo, porovnávať MHD s holičom a pod. (napr. ja som nebol u holiča už 4 roky) nie je celkom kóšer. Aj holiča využíva veľa ľudí, ale zďaleka nie v takej frekvencii a zďaleka nie je taký potrebný ako MHD vo veľkom meste. Celkovo v týchto bojoch (aj to talianske hnutie autoriduzione) ide o životné potreby a dopady na život (sem možno zaradiť aj to MHD, ďalej dane, platba nájomného, ceny elektriny či ceny potravín). Holič ani napr. pedikúra sem určite nepatria a preto nikto také nezmysly nerieši.
Ak niekto bude chcieť vystrielať 30 cigánov, tak to spraví bez toho, čo tu ja alebo ty píšem. A áno, bude to akt niečoho. Možno len zúfalstva (Harman), nejakej odvety alebo aj spomínaný politický akt (keď napr. o minulé roky cielene strieľali cigánov maďarskí náckovia a neofašisti).