Verejne hlasovanie na webe, najlepsie riesenia?
Verejne hlasovanie na webe, najlepsie riesenia?
Budem potrebovat vytvorit verejne a anonymne hlasovanie na webe (cize hlas bude moct dat hocikto bez zaregistrovania uctu, alebo vlozenia emailu).
Ake su vase poznatky z praxe, aby sa takeho hlasovanie nezneuzivalo a bolo co najdoveryhodnejsie?
Je mi jasne ze sa da obmedzit hlasovanie na jednu IP adresu, ale v tom pripade co s ludmi co zdielaju rovnaku IPcku?
Dalej by sa dalo hlasovat pomocou cookies ale tam zas staci jedno kliknutie pre vycistenie udajov prehladania a clovek moze opat hlasovat.
Hlasovanie cez session na serveri?
No neviem, rad by som sa poradil, ze aka je najlepsia moznost, aby sa nestalo ze niekto umyselne zmanipuluje nejake hlasovanie. I ked v sutazi by bolo dobre aspon identifikovat kazdy hlas emailom (hoci samotny uzivatel zadavajuci hlas, nema sancu vyhrat)
Ake su vase poznatky z praxe, aby sa takeho hlasovanie nezneuzivalo a bolo co najdoveryhodnejsie?
Je mi jasne ze sa da obmedzit hlasovanie na jednu IP adresu, ale v tom pripade co s ludmi co zdielaju rovnaku IPcku?
Dalej by sa dalo hlasovat pomocou cookies ale tam zas staci jedno kliknutie pre vycistenie udajov prehladania a clovek moze opat hlasovat.
Hlasovanie cez session na serveri?
No neviem, rad by som sa poradil, ze aka je najlepsia moznost, aby sa nestalo ze niekto umyselne zmanipuluje nejake hlasovanie. I ked v sutazi by bolo dobre aspon identifikovat kazdy hlas emailom (hoci samotny uzivatel zadavajuci hlas, nema sancu vyhrat)
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Verejne hlasovanie na webe, najlepsie riesenia?
Ak to ma byt anonymne velmi si nepomozes. Jedine kombinacia IP + user agent (teda browser a OS)
-
harrison314
Hardcore addict
Ja by som to riesil asi takto:
- pri hlasovani by trebalo vyplnit CAPTCH-u ( proti jednoduchemym botom )
- nepametaj si IP ale hostname, s tym ze tento udaj by mal platnost napriklad 5 az 24 hodin
- cookies
Ak das anketu IT-ckarom tak asi nepochodis, ale vetcina ludi nevie ze cookies existuje, ak by si pouzil email tak by si musel zistovat ci skutocne jestvuje a nie len nejakym regexom.
- pri hlasovani by trebalo vyplnit CAPTCH-u ( proti jednoduchemym botom )
- nepametaj si IP ale hostname, s tym ze tento udaj by mal platnost napriklad 5 az 24 hodin
- cookies
Ak das anketu IT-ckarom tak asi nepochodis, ale vetcina ludi nevie ze cookies existuje, ak by si pouzil email tak by si musel zistovat ci skutocne jestvuje a nie len nejakym regexom.
-
audiotrack
VIP
zistiť či email existuje nie je vôbec náročné. Skôr by som videl problém v tzv. 10 minte mailoch, teda dočasných mailoch.
A platí že ak to má byť anonymné, tak nie je možnosť zistiť či niekto nehlasoval dvakrát. Vždy tu bude možnosť hlasovať z rôznych prehliadačov/počítačov/mobilov...
A platí že ak to má byť anonymné, tak nie je možnosť zistiť či niekto nehlasoval dvakrát. Vždy tu bude možnosť hlasovať z rôznych prehliadačov/počítačov/mobilov...
-
TommyHot
Addict
Inak preco vlastne musi byt anonymne to hlasovanie? Aby si usera neoptazoval registraciou? Lebo ak hej, tak kludne mozes spravit prihlasovanie 1 klikom cez fb, alebo twitter
je to rychle, vyriesi tvoj problem s duplicitnymi hlasovaniami a usera to takmer vobec neobtazuje.
-
harrison314
Hardcore addict
audiotrack: mas nato nejaky overeny kusok PHP kodu?
TommyHot: nemusi ist len o tom, ze nechce pouzivatelov otravovat z registraciou, ale moze sa pitat veci ( ako sexualna orientacia, drogy, .... ) a ludia si velmi nezalaju aby ich identyta bola spojitelna z ich odpovedami.
TommyHot: nemusi ist len o tom, ze nechce pouzivatelov otravovat z registraciou, ale moze sa pitat veci ( ako sexualna orientacia, drogy, .... ) a ludia si velmi nezalaju aby ich identyta bola spojitelna z ich odpovedami.
iste ze bude viac moznosti ako zahlasovat( ten mobil, iny prehliadac a pod..), ale chcel by som to spravit co najobtiaznejsie nech nedokaze clovek nejakym sposobom za 1hodinu naklikat 200hlasov.
hlasovanie bude jednodnove, a teda sa to bude vsetko resetovat kazdych 24h, preto je to nachylnejsie na mensi pocet hlasov.
facebook nechcem pouzit z dovodu, ze nie vsetci maju FB ucet, a tym padom by som tak ci tak musel implementovat nejaky iny sposob ako hlasovat (bez fb) - co je vlastne problem co riesim tuna.
Technicka otazka: po vycisteni udajov v prehliadaci sa nejako znehodnoti session na serveri? resp. uz server nebude vediet priradit tu session, ktoru predtym uzivatel ziskal?
Bude to hlasovanie o naj fotku, a kazdy den tam budu ine fotky. A z predchadzajucich skusenosti s inym typom sutazi som zistil, ze vzdy sa najdu nejaki ludia, ktori sa snazia tu aplikaciu oklamat.
hlasovanie bude jednodnove, a teda sa to bude vsetko resetovat kazdych 24h, preto je to nachylnejsie na mensi pocet hlasov.
facebook nechcem pouzit z dovodu, ze nie vsetci maju FB ucet, a tym padom by som tak ci tak musel implementovat nejaky iny sposob ako hlasovat (bez fb) - co je vlastne problem co riesim tuna.
Technicka otazka: po vycisteni udajov v prehliadaci sa nejako znehodnoti session na serveri? resp. uz server nebude vediet priradit tu session, ktoru predtym uzivatel ziskal?
Bude to hlasovanie o naj fotku, a kazdy den tam budu ine fotky. A z predchadzajucich skusenosti s inym typom sutazi som zistil, ze vzdy sa najdu nejaki ludia, ktori sa snazia tu aplikaciu oklamat.
-
audiotrack
VIP
presne tak, zmažeš si identifikátor session z cookies a už sa stratiasharky-no napísal:Technicka otazka: po vycisteni udajov v prehliadaci sa nejako znehodnoti session na serveri? resp. uz server nebude vediet priradit tu session, ktoru predtym uzivatel ziskal?
-
MeanSeriously
Medium Star
nesúvisí to úplne s hlasovaním, ale v podstate sa to týka témy. Keď som po prvý krát navštívil http://www.nplay.com/BeGone/ proste mi priradilo meno ShooterXXX. Potom som si ho zmenil na nejaké moje originálne. Následne som vymazal cookies, proste všetko čo Google Chrome po Ctrl+Shift+Del, Spustil CCleaner, vypol komp, reštartoval sieť, zapol komp, nastavil austrálske proxy, zapol stránku - a ono si ma pamätalo! Môže to nejak ovpyvniť to, že to beží na Unity, alebo v čom je to, že robím čo môžem a ono si ma proste pamätá!
-
pipiak
Medium Star
nieviem ci to teraz napisem spravne, ale poial viem tak unity ma svoj player, kt ma dostatocne prava ulozit si perzistentne data aj inde nez cookiest a intetnet temp files...
Ako tu bolo spomenute, prepojit hlasovanie s Facebook kontom alebo s e-mailom su podla mna vhodnymi krokmi. I ked si pouzivatel moze zaregistrovat nekonecny pocet e-mailov v priebehu par minut. Ale po desiatkach ho to prestane bavit. Zalezi aka je motivacia hlasovania, napr. ci vyherca hlasovania vyhra vecnu cenu 
Ale ked anonymne hlasovanie, tak si predstav, ze co to vlastne znamena. Nemas meno, priezvisko, nemas e-mail o pouzivatelovi. Nemas ziadne klasicke udaje ako rozlisovat osobu.
Cize ti nastava problem ako rozlisit jednu osobu od druhej. Rozlisit osoby mozes kombinaciou IP adresou, internetovym prehliadom a vsetkymi roznymi nastaveniami ako farba obrazovky, rozlisenie obrazovky, ktore sa daju zistit cez JavaScript. Tak aby ti dana kombinacia dala jedinecnost danej osoby. Niekde som raz cital, ze sa da zistit poradie nainstalovanych doplnkov v prehliadaci, neviem aka je pravda.
Predpokladam, ze ti chce skuseny informatik kazit tvoje hlasovanie. Vypne JavaScript a vypne Cookie.
Porozmyslat o pouziti Session aj Cookie. Asi vyzadovat nutnost zapnutia Cookie aj JavaScriptu. S tym aby sa informatik babral zaberie cas. Ale vzdy sa to da prelomit. Zvysok necham na teba.
Ale ked anonymne hlasovanie, tak si predstav, ze co to vlastne znamena. Nemas meno, priezvisko, nemas e-mail o pouzivatelovi. Nemas ziadne klasicke udaje ako rozlisovat osobu.
Cize ti nastava problem ako rozlisit jednu osobu od druhej. Rozlisit osoby mozes kombinaciou IP adresou, internetovym prehliadom a vsetkymi roznymi nastaveniami ako farba obrazovky, rozlisenie obrazovky, ktore sa daju zistit cez JavaScript. Tak aby ti dana kombinacia dala jedinecnost danej osoby. Niekde som raz cital, ze sa da zistit poradie nainstalovanych doplnkov v prehliadaci, neviem aka je pravda.
Predpokladam, ze ti chce skuseny informatik kazit tvoje hlasovanie. Vypne JavaScript a vypne Cookie.
Porozmyslat o pouziti Session aj Cookie. Asi vyzadovat nutnost zapnutia Cookie aj JavaScriptu. S tym aby sa informatik babral zaberie cas. Ale vzdy sa to da prelomit. Zvysok necham na teba.