Dá sa vyrobiť palivo ?
Dá sa vyrobiť palivo ?
Pre upresnenie otázky modelový príklad:
Májme napríklad malotraktor. A potrebujeme ho niečim pohánať ale chcelo by to niečo čo si môže človek vyrobiť aj sám z realtívne dostupných vecí.
- Do úvahy som zatiaľ zahrnul Benzín a naftu ako pohon ale to pokiaľ viem nevyrobíš ani náhodov a neviem kde by si bral ropu.
Potom máme tuhé palivo (drevo z lesa) a paru čo je ale dosť neúčinné čo sa parného motora týka pokiaľ viem (alebo sa mýlim ?) Takže by more dreva trebalo na malý výkon.
- Ešte ma napadol ako pohon plyn. Ale neviem či sa dá nejaký plyn vyrobiť a či pri tom nevyletíš sám do vzduchu.
- Potom je tu ešte vodík - ten sa dá v podstate ľahko vyrobiť nieje to nejaký extra problém ale zase mi to príde ako vysoko reaktívna vec teda nebezpečné.
Jednoducho, má niekto nápad na čo by teoreticky mohol ten dajme tomu malotraktor chodiť ?
Májme napríklad malotraktor. A potrebujeme ho niečim pohánať ale chcelo by to niečo čo si môže človek vyrobiť aj sám z realtívne dostupných vecí.
- Do úvahy som zatiaľ zahrnul Benzín a naftu ako pohon ale to pokiaľ viem nevyrobíš ani náhodov a neviem kde by si bral ropu.
Potom máme tuhé palivo (drevo z lesa) a paru čo je ale dosť neúčinné čo sa parného motora týka pokiaľ viem (alebo sa mýlim ?) Takže by more dreva trebalo na malý výkon.
- Ešte ma napadol ako pohon plyn. Ale neviem či sa dá nejaký plyn vyrobiť a či pri tom nevyletíš sám do vzduchu.
- Potom je tu ešte vodík - ten sa dá v podstate ľahko vyrobiť nieje to nejaký extra problém ale zase mi to príde ako vysoko reaktívna vec teda nebezpečné.
Jednoducho, má niekto nápad na čo by teoreticky mohol ten dajme tomu malotraktor chodiť ?
-
PAuLi3
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Dá sa vyrobiť palivo ?
a to by sa ti fakt oplatilo prestavat malotraktor na ine palivo? to s nim behas 200 km po lesoch, ked ti je vela dat par litrov na benzin. Prestavba traktora a vyroba alternativneho paliva by ta taktiez dost stala., takze je to aj zbytocne riesit, ine by to bolo pri aute, ktore vyuzivas denne a fakt by sa to kvoli spotrebe oplatilo, ale tam tiez pocitas so vstupom na prestavbu min. 1000€ a navrat pocitis az o niekolko rokov potom
pocas druhej svetovej sa hojne pouzival drevoplyn
starsie naftaky v pohode zeru olej, pouzity a aj cisty
starsie bezinaky zase zeru celkom dobre alkohol
starsie naftaky v pohode zeru olej, pouzity a aj cisty
starsie bezinaky zase zeru celkom dobre alkohol
-
RATZINGER666
Darca
traktor mozno stavia, preto sa pyta...
zozen stary atmosfericky naftak a pohanaj to starym olejom... znamy ma uz tretie auto, s ktorym lieta na olej, vykupuje ho za 30c za liter... lacnejsie to uz asi nepojde...
zozen stary atmosfericky naftak a pohanaj to starym olejom... znamy ma uz tretie auto, s ktorym lieta na olej, vykupuje ho za 30c za liter... lacnejsie to uz asi nepojde...
Ďakujem za nápady ten olej a alkohol sa mi najviac pozdáva.
Aj keď ja som to myslel tu otázku skúr ako námet na zamyslenie.
Ze ci keby došlo na "lámanie chleba" tak že či je človek sám schopný v 21 storočí si z bežne dostupných vecí vyrobiť nejaké reálne palivo.
Samozrejme okrem dreva v lese to je jasné.
A inak mám starú felíciu z 98 benzín klasických 1,3 ale neviem či by šla rozbehnúť na alkohol alebo keby som alkohol primiešal do benzínu napríklad 1:1
Myslíte žeby to auto išlo ? Neviem koľko stojí čistý alkohol ale asi viac ako benzín ale keď len uvažujeme teoreticky. Myslíte žeby ten motor, myslím že je na nom napísané mpi, alebo niečo také proste klasická felda išla na ten alkohol ?
Aj keď ja som to myslel tu otázku skúr ako námet na zamyslenie.
Ze ci keby došlo na "lámanie chleba" tak že či je človek sám schopný v 21 storočí si z bežne dostupných vecí vyrobiť nejaké reálne palivo.
Samozrejme okrem dreva v lese to je jasné.
A inak mám starú felíciu z 98 benzín klasických 1,3 ale neviem či by šla rozbehnúť na alkohol alebo keby som alkohol primiešal do benzínu napríklad 1:1
Myslíte žeby to auto išlo ? Neviem koľko stojí čistý alkohol ale asi viac ako benzín ale keď len uvažujeme teoreticky. Myslíte žeby ten motor, myslím že je na nom napísané mpi, alebo niečo také proste klasická felda išla na ten alkohol ?
Cisty alkohol sa nepouziva, tankuje sa E85. Daj do googla E85 felicia a najdes kopec informacii 
Cisto teoreticky by si vedel etanol vyrobit destilaciou nejakych cukrov alebo cukornatych plodin, hnilych jablk a podobne. Domacu palenicu ti vie postavit kdejaky Pista z kopanic a na tych 85% by to nemal byt problem vypalit.
-
Weblink
Light Star
Ja jazdim na E85 + aditiva uz cez rok a vsetko ide ako ma
Skusal som to naliat aj do novsich aut z vyssim obsahom motora 2,5 - 3 ... a zistil som, cim vyssi obsah, tym to lepsie ide.
Ja osobne som si kupil prave koli tomuto "nove" auto feliciu, do ktorej toto lejem a jazdim lacnejsie ... Moje E85 + aditiva(VIF) som nazval "Brčal"
Ak by si mal zaujem a si z BA vedeli by sme sa dohodnut na odpredaji... momentalne mam toho +- 300L
Skusal som to naliat aj do novsich aut z vyssim obsahom motora 2,5 - 3 ... a zistil som, cim vyssi obsah, tym to lepsie ide.
Ja osobne som si kupil prave koli tomuto "nove" auto feliciu, do ktorej toto lejem a jazdim lacnejsie ... Moje E85 + aditiva(VIF) som nazval "Brčal"
Ak by si mal zaujem a si z BA vedeli by sme sa dohodnut na odpredaji... momentalne mam toho +- 300L
Ja osobne chcem vyskusat alternativu vypaleny motorovy olej s naftou je par ludi co to prevadzkuje len si neviem predstavit co by to spravilo na modernom dizlaku typu TDi/TDCi 
-
Weblink
Light Star
motorovy olej s naftou ? si sa zblaznil ? to ani neskusajFR33RIDER napísal:Ja osobne chcem vyskusat alternativu vypaleny motorovy olej s naftou je par ludi co to prevadzkuje len si neviem predstavit co by to spravilo na modernom dizlaku typu TDi/TDCi
Skus radcej rastlinny olej
Na motorovy olej mam zdroje, na rastlinny nie... ako som pisal na youtube je vela videi kde ludia bezia na motorovy olej s naftou v pomere 1:1 takze ja do toho asi pojdem...
Istú dobu sme fičali na rastlinný olej z TESCA
... tankovanie vyzeralo komicky keď človek chcel doma naliať plnú 
Fungovalo to jednoducho. Kým sa nezohrial olej na cca aspoň 60-70°C išlo sa na naftu ktorá bola v prídavnej malej nádrži.
Keď sa všetko nahrialo na správnu teplotu, len sa preplo na rastlinný olej z hlavnej nádrže a išlo sa ... a vôňa hranoliek sa šírila okolím
Fungovalo to jednoducho. Kým sa nezohrial olej na cca aspoň 60-70°C išlo sa na naftu ktorá bola v prídavnej malej nádrži.
Keď sa všetko nahrialo na správnu teplotu, len sa preplo na rastlinný olej z hlavnej nádrže a išlo sa ... a vôňa hranoliek sa šírila okolím
-
Weblink
Light Star
Tak v tom pripade vela stastia a dymuFR33RIDER napísal:Na motorovy olej mam zdroje, na rastlinny nie... ako som pisal na youtube je vela videi kde ludia bezia na motorovy olej s naftou v pomere 1:1 takze ja do toho asi pojdem...
Weblink, tvoj E85 má dosť zaujal. Myslíš, že by som ho svojho Saxa 1.1i 44kW mohol liať bez úpravy motora? Aké aditíva dávaš? Pomohlo by napríklad do toho dať povedzme VIF superbenzín aditívum? Dík PS: Keby som bol z BA tak od teba tu frndžalicu odkúpim