chystam sa odstartovat nejaku super ultra mini mikro nano piko siet na ktorej by sa dalo zarobit aj nejake euro. chystam sa zacat tak s 10 ucasnikmi a to so susedmi v baraku. a chcem sa spytat ci je na to treba zivnost alebo nejake specialne povolenie od telekomunikacneho uradu napriklad. chystam sa zakupit nejaky router a do neho samozrejme providersku pripojku a roztahat kabelaz po bytovke. a chcel by som sa spytat na nejake uzitocne rady vratane tych povoleni
dik
zrejme počítaš s klasickým pripojením ktoré máš, a to bude takmer určite v rozpore so zmluvou ktorú máš u svojho ISP uzavretú. Teda ak za to chceš vyberať peniaze. Ak ako kamarát zdielať svoj net iným, nič nepotrebuješ riešiť
ale pokial chcem v tom podnikat tak musim mat povolenie od telekomunikacneho uradu .... ano pokial napriklad nebudem stihat na danovy urad tak načo aj, veď so susedmi si prevádzkujem svoju záujmovú činnosť. za socíku to volali "rádioamatéri". ale povedzme ze nebudem mat spokojneho zakaznika a da tuto "zaujmovu" cinnost preverit. a moja motivacia je samozrejme ze si v buducnosti rozsirim rozsah klientov z 10 povedzme na 60 a na to uz potrebujem poriadny router s providerskou pripojkou a natahane kable aby som ponukol najmenej to co konkurencia. Necakam ze okamzite budem v plusovych cislach a budem mat rocny obrat 2mil. sem som zalozil len temu pre par uzitocnych rad ako neporusit zakon a pripadne ako rozbehnut zatial malicku siet na ktorej by sa zarobilo dake eurko
tak samozrejme potrebuješ minimálne živnosť alebo sro a odvádzať dane. A si si istý, že susedia pôjdu radšej k tebe k tomu drahšiemu ako ku klasickému providerovi?
povedzme ze moj provider s providerskou pripojkou je vyrieseny k tomu aj zivnost, samozrejme zakaznikov, povolenie od telekomunikacneho uradu SR poskytovat siet .... presiel som od napadov k cinom ... je treba este nieco spravit aby som neporusil zakon okrem odvadzania dani? ...
Telekomunikacnemu uradu posles len oznamenie, ale aj nemusis kopec "lokalnych" providerov to vobec nespravilo a funguju. Garantovane pripojenie sa pohybuje od 15-30Eur/ 1Mb/s zalezi od lokality ... od kial si ak sa smiem spytat? Samozrejme odporucam ti aspon byt trosku seriozny nedrbat vykon nad limity a sucastnym operatorom rusit signal jedno s druhym ...
ak to chces poskytovat len susedom resp. ludom ktorych poznas tak by som to skor riesil dohodou ustnou...koli tomu by som si zivnost neotvaral fakt.. spocitaj si mesacne zisky, z toho odrataj dan a prirataj mesacne odvody na zivnost.. oplati sa ti to?
Ak na tom chceš "zarobiť" nejaké to euro, tak potrebuješ zmluvu nie s iSP, ale priamo s v peeringovom centre [SiX], ináč sa môžeš dostať do riadnych problémov. Samozrejme, zmluvy sú možné, ale malý provideri ich neradi robia a veľkí na Teba z vysoka se*ú. Je to pre nich riskantné, aj keď to znie neuveriteľne, ale aj malí provideri majú obmedzený dátový tok v rámci sveta, v rámci slovenska by nemali mať, myslím mesačný traffic. Preto existujú tie krásne programy, s obmedzenými dátami. Infraštruktúra to zatiaľ nedovoľuje.
Som z LM a mam dve moznosti kde poskytovat ... bud okolie Lipt. Mikulasa (dedinky) alebo budem sidliskovy provider pre susedov a pod. a co sa tyka technickych veci, tak do toho sa vyznam a studujem to ... skor mam naozaj len obavy ze budu nejake problemi ohladom papierovaciek ... kedze nemam s tymito zalezitostami skusenosti
Daj si vypracovat pravnu analyzu dopadov a rizik a velmi rychlo zistis, ci taketo podnikanie je bezpecne, alebo nie. Samozrejme v zavislosti od pravnika to ani nemusi vela stat (par stovak).
ja disponujem s minimálnym kapitalom pretoze som este len student a kazdy cent sa hodi a nemam zbytocne peniaze na pravnikov, analyzi a platene rady ... keby som mal tak si kupim aj ludi co vsetko zorganizuju za mna ...
Nuz tak ked nemas peniaze tak sa nepustaj do podnikania. Podnikanie nie je len o tom, ze platis dane a odvody. Je tam X dalsich nakladov a komunikacia s pravnikmi (nie len na zaciatku) je jeden z nich. Na slovensku je tolko firiem a jednotlivcov ktori ti chcu uskodit, ze sa castokrat viac stretavas s pravnikmi, nez s klientami.
Dnes je to ale aj o kontaktoch a v lokalite ktoru mam sa oplati vrazit par desiatok eur mesacne za pripojku a o nieco vyssie vklad na zaciatku do kablov routra a pod. ... mozno je to len jednoducha predstava a ja krachnem skor ako stihnem zacat ... ale mam sebavedomie a par uzitocnych kontaktov .. preto sa chcem do toho pustit a vybudovat s nicoho aspon nejaky zakladik pre malicky podnicek. Co sa tyka pravnika tak mam niekoho kto mi vie dat uzitocne rady ale nemam peniaze na robenie si vlastnych analyz atd. prostrednictvomm firiem alebo pravnikov
podla mna sa to neoplati. Natahat kable,pripojku, zmluvy pripravit a samozrejme pravne osetrit a este aby si ten projekt na seba z dlhodobeho hladiska zarobil. A este by som chcel vidiet ako ti pridu trieskat na dvere tesne po tom ako si vsetcia desiati vecer sadnu pred PC a budu chciet pozera nieco na youtube v HD a bude im to sekat ako leporelo..