Organizovanie tábora

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
maks
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Organizovanie tábora

Príspevok od používateľa maks »

Zdravím
Chcem sa Vás opýtať čo treba na organizovanie detských táborov ?
Treba na to živnosť? ak áno stačí volná alebo viazaná? treba učitelské minumum?
Doteraz som to organizoval len tak že som zohnal ubytovanie, decká ktomu nejaký program to je všetko ale o tej právnej stránke neviem takmer nič a chcel by som to vyskušať samostatne.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Organizovanie tábora

Príspevok od používateľa Stoporko »

Tábory sa zväčša organizujú pod záštitou nejakej organizácie - u tej musíš prejsť školením (skauti - lesná škola, Pathfinder - vodcovský kurz...). Samotný tábor by si mal nahlásiť na miestnom úrade (vraj už netreba nahlasovať na hygiene, čo je super). Právna stránka - preberáš za decká plnú zodpovednosť, teda vedúci je jednou nohou v žalári, s tým rátaj. Čo viac?

Potrebuješ napr. archivovať všetku stravu 3 dni, mať vyvesený jedálny lístok, lekárničku spĺňajúcu normy z vyhlášky, táborisko musí spĺňať normy z vyhlášky, mať tam zdravotníka (osoba čo vie prvú pomoc, vedie knihu ošetrení, eviduje zdravotnícky matroš... na skautských táboroch to nemusí byť zdravotná sestra, záchranár alebo lekár, stačí niekto veci znalý, prípadne ako zdravotníka po dohode napísať známeho lekára a v prípade kontroly "je na výlete"). Ak si bral z nejakej organizácie dotáciu, tak jej potrebuješ poslať vyúčtovanie, správu z akcie, prezenčku... a nebyť ako vedúci sám, vždy aspoň 2. Udáva sa minimálne 1 vedúci na 6 detí (raz som zažil jeden na 10 a bolo to o hubu). Isto som toho veľa vynechal, písal som len čo mi napadlo.

V princípe - ak to robíš pre známe decká, tak nepotrebuješ nič, žiadne papierovačky ani hygiena...spravíš to ako "chatovicu." No to sa bavíme o táboroch, kedy je na konci z finančného hľadiska nulový zisk, prípadne strata (vedúci dorovná darom). Civilné tábory sa zväčša robia ako ziskové, organizácie z toho profitujú. Tam by som to asi riešil cez živnosť - kukni živnostenský úrad, či to spadá do okruhu voľných živností. Ak hej, tak nepotrebuješ nič, len si založiť živnosť. No fakt by bolo súce o organizovaní táborov aj niečo vedieť :)
maks
Medium Expert
Medium Expert

Vďaka veľmi si mi pomohol, zo začiatku to bolo skôr pre známich ale teraz sa to rok čo rok rozširuje (tento rok máme malé 5 ročné výročie) a ohlasi rodičov su také že už v januári nám volali že či to bude aj tento rok. Takže už začinam uvažovať určite aj o nejakom zárobku. No budem musieť kuknúť ten živnostenský, a niečo zistiť od starších vedúcich.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Ozivim temu otazkou, kolko orientacne treba ratat kompletnu stravu na 1 den pre 1 dieta s tym, ze sa plati len za suroviny? Staci mi hruby odhad :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

S počtom detí relatívne náklady klesajú.
Odhadujem 5€.
maks
Medium Expert
Medium Expert

My stravu neriešime, to za nás rieši zariadenie v ktorom sme, pretože to máme obaja len ako vedlajší zárobok.
A mimochodom spravil som si na to volnú živnosť s predmetom vykonávanie mimoškolskej činnosti. Nemal by stím byť problém lebo my v podstate nesprostredkujeme nič, sme tam snimi fyzicky takže nemožu nás brať ako cestovku, ktorá to doslova len sprostredkuje a na ktorú už treba viazanu živnosť.
Zuzanka tabor
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Zuzanka tabor »

Dobry deň chcem sa opýtať že ak mám 19 rokov a ešte študujem a chcela by som si v lete založiť denný tábor čo by mi ktomu trebalo a ci by to bolo v mojom prípade vobec možné? Bol by to môj prvý tábor.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Zuzanka - už si právne spôsobilá, takže platí to, čo som písal tu v téme ohľadom táborov a živnosti. Toť vsjo :)

Pokiaľ to má byť tvoj prvý tábor v zmysle, že si pred tým nikdy na tábore ako vedúca nebola, tak to nebude zrovna najšťastnejší nápad. V tomto prípade bude lepšie si to vyskúšať na nejakom tábore a až potom sa do toho púšťať po vlastnej osi. Lebo Slovensko je banánistan byrokracie a okrem starosti o decká ti pribudne minimálne 500 % starostí navyše :)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Za akym ucelom chces organizovat tabor? Pre radost z deti, kvoli hobby alebo za ucelom zisku?
Zuzanka tabor
Novice
Novice

Chcela by som to robit pre radost hlavne by som chcela tie deti brat na nejake vylety organizovat z nimi rozne hry a tak ndbol by to iba obycajny tabor
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Asi by som to riešil ako písal Stoporko, radšej si to najprv vyskúšať a začínať niekde medzi skúsenými :) Myslím, že to nebude problém, my do táborov vždy máme problém zohnať ľudí, ak vypadne niekto od nás. Ale určite choď do toho, síce mám za sebou len tri tábory, ale vždy to bol perfektne strávený čas a dalo mi to veľa.
Zuzanka tabor
Novice
Novice

A nevedeli by ste mi poradit nejaky tábor kde by som mohla zacat?
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ja len tak trochu mimo. Minulý rok som bol v Poprade na vlakovej stanici a bol tam jeden tábor. Klasika deti a asi 5 vedúcich. Všetci mali rovnaké tričká a čo s nimi vymýšľali tí vedúci to bola pecka. Mali nacvičený svoj tanec a voláku pesničku a keď čakali na vlak, tak to tam tancovali, no ale tí vedúci, klobúk dole pred nimi. Tak zabávali tie decká a bolo vidno, že to nerobia nasilu, v štýle "bože zase tie otravné decká, zase musím niečo vymýšľať", ale s radosťou. A tie deti z toho musia mať bohovský zážitok. Ja keď som bol v tábore ešte ako krpec, tak si pamätám, že vedúci sa každý večer opili, raz sa aj pobili a žiadnu zábavku nám nerobili.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Zuzanka tabor napísal:A nevedeli by ste mi poradit nejaky tábor kde by som mohla zacat?
zabudol som ti odpisat, kamos chodi do tabora http://www.mroazas.sk a chvalil si, tak skus :)
Napísať odpoveď