zamestnanie Ozbrojene Sily SR
zamestnanie Ozbrojene Sily SR
zdravim pracuje niekto pre OSSR ?
zaujimali by ma hlavne moznosti prace: co vsetko sa da robit
- co k tomu treba
- ako prebieha vyberove konanie
- ake su platy
- ake je vybavenie na roznych poziciach
nejake presnejsie info preco ano a preco nie
diky
zaujimali by ma hlavne moznosti prace: co vsetko sa da robit
- co k tomu treba
- ako prebieha vyberove konanie
- ake su platy
- ake je vybavenie na roznych poziciach
nejake presnejsie info preco ano a preco nie
diky
-
erytrocyt
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: zamestnanie Ozbrojene Sily SR
V OSSR môžeš robiť na rôznych pozíciách. Vodič, strelec, guľometčík, mínometčík, kuchár, lekár, vodič sanitky, lapiduch, zberač ranených, zberač mŕtvol /tam je naozaj taká funkcia/, príslušník čestnej stráže, kuchár a mnoho iných funkcií.
Čo ti k tomu treba a ako prebieha výberové konanie ti povedia na regrutačnom stredisku.
Platy, smiešne až úbohé. Kamarát slúži v Hlohovci, jeho plat je zhruba 690 eur mesačne. Z toho si odpočítaj cestovné /v jeho prípade do KE/, sumu za ubytovanie, a dôjdeš k tomu, že ak doma budeš robiť za 450 eur mesačne, bude to pre teba finančne výhodnejšie + spíš vo vlastnej posteli + nepočúvaš nezmyselné rozkazy niektorých debilov v uniformách + nemáš odpočúvaný telefón /niektorí vojaci a mnoho policajtov ho majú/ + vojenské obranné spravodajstvo sa ti nehrabe napr. na facebooku /smeješ sa? ale je to tak/ a pod + ak sa naskytne príležitosť, môžeš podnikať a veľa veľa je toho.
Svojho času som tiež zvažoval armádu, som rád, že ma to prešlo včas a nenastúpil som. Mnoho bažantov to vidí tak trochu romanticky. Že budú chodiť na cvičenia, so zbraňou v ruke budú brániť našu vlasť, že týždeň budú spať v okope a ranná hmla im bude padať na cigaretku niekde na kopci pri východe slnka. Krásne chlapčenské predstavy, ale realita je úplne iná. Je toho veľa čo by som ti vedel písať. Pýtaj sa, ak budem vedieť, odpoviem ti. V Hlohovci mám medzi vojakmi dosť kamarátov, trošku ma zasvetili do tejto problematiky.
Čo ti k tomu treba a ako prebieha výberové konanie ti povedia na regrutačnom stredisku.
Platy, smiešne až úbohé. Kamarát slúži v Hlohovci, jeho plat je zhruba 690 eur mesačne. Z toho si odpočítaj cestovné /v jeho prípade do KE/, sumu za ubytovanie, a dôjdeš k tomu, že ak doma budeš robiť za 450 eur mesačne, bude to pre teba finančne výhodnejšie + spíš vo vlastnej posteli + nepočúvaš nezmyselné rozkazy niektorých debilov v uniformách + nemáš odpočúvaný telefón /niektorí vojaci a mnoho policajtov ho majú/ + vojenské obranné spravodajstvo sa ti nehrabe napr. na facebooku /smeješ sa? ale je to tak/ a pod + ak sa naskytne príležitosť, môžeš podnikať a veľa veľa je toho.
Svojho času som tiež zvažoval armádu, som rád, že ma to prešlo včas a nenastúpil som. Mnoho bažantov to vidí tak trochu romanticky. Že budú chodiť na cvičenia, so zbraňou v ruke budú brániť našu vlasť, že týždeň budú spať v okope a ranná hmla im bude padať na cigaretku niekde na kopci pri východe slnka. Krásne chlapčenské predstavy, ale realita je úplne iná. Je toho veľa čo by som ti vedel písať. Pýtaj sa, ak budem vedieť, odpoviem ti. V Hlohovci mám medzi vojakmi dosť kamarátov, trošku ma zasvetili do tejto problematiky.
-
vendo
Guru
90% veci co chces vediet najdes tu
http://www.profesionalnaarmada.sk/
a zvysnych 10% tu
http://forum.vojsko.net/viewforum.php?f=111
http://www.profesionalnaarmada.sk/
a zvysnych 10% tu
http://forum.vojsko.net/viewforum.php?f=111
super dik za odpoved.
- predpokladam, ze na kadzu funkciu je potrebny nejaky vycvik... je takyto vycvik narocny?
(na cloveka co "hnije" za pocitacom ako student-programator tj. nema kondiciu)
- kolko trva a je plateny? (viem ze napr. u niektorych oddeleni policie dostavas plat uz pri chodeni na kurz a pokial kurz nespravis tak cast musis vratit)
- nasiel som napr. http://5psu.mil.sk/9356/home.php su tiez takto priemerne plateni ?
- je problem sa do OSSR dostat? maju vela ludi?
- ked ten kamos sluzi v hlohovci to akoze tam nemaju nejaku ubytovnu ? to musim byvat sukromne?
tak romanticke predstavy su do istej miery, mohol by si napisat napr. s cim a co je teda problem, nech do toho vidim, je tam sikana?
- predpokladam, ze na kadzu funkciu je potrebny nejaky vycvik... je takyto vycvik narocny?
(na cloveka co "hnije" za pocitacom ako student-programator tj. nema kondiciu)
- kolko trva a je plateny? (viem ze napr. u niektorych oddeleni policie dostavas plat uz pri chodeni na kurz a pokial kurz nespravis tak cast musis vratit)
- nasiel som napr. http://5psu.mil.sk/9356/home.php su tiez takto priemerne plateni ?
- je problem sa do OSSR dostat? maju vela ludi?
- ked ten kamos sluzi v hlohovci to akoze tam nemaju nejaku ubytovnu ? to musim byvat sukromne?
tak romanticke predstavy su do istej miery, mohol by si napisat napr. s cim a co je teda problem, nech do toho vidim, je tam sikana?
-
vendo
Guru
citaj tie stranky co som ti postol mas tam vsetky odpovede
vycvik narocny? ak hnijes tak ano, to aj testy budu a skor tie nespravis ako vycvik
trva myslim 2 mesiace (je to tam na tych strankach presne, cba hladat to)
ci je problem sa tam dostat? ano je, ludi je dost, ak mas kaukolvek malu chybicku zdravia tak ta nepustia ani dalej od vstupnych papierovaciek a prehliadok s tym pocitaj
tu mas platy http://www.vojak.mil.sk/22776/financne- ... p?mnu=2041
ubytovne niekde su niekde nie, ale myslim ze nejaky novy zakon spravili ohladom ubytovania a prispevkov nan takze k tomu najnovsie info neviem
// ten vycvik je ako na ten stranke 9 tyzdnov plat pocas neho poberas 296,-*
* dorovnávaná do minimálnej mzdy, minimálna mzda platná od 1.1.2012 je 327,20 €
vycvik narocny? ak hnijes tak ano, to aj testy budu a skor tie nespravis ako vycvik
trva myslim 2 mesiace (je to tam na tych strankach presne, cba hladat to)
ci je problem sa tam dostat? ano je, ludi je dost, ak mas kaukolvek malu chybicku zdravia tak ta nepustia ani dalej od vstupnych papierovaciek a prehliadok s tym pocitaj
tu mas platy http://www.vojak.mil.sk/22776/financne- ... p?mnu=2041
ubytovne niekde su niekde nie, ale myslim ze nejaky novy zakon spravili ohladom ubytovania a prispevkov nan takze k tomu najnovsie info neviem
// ten vycvik je ako na ten stranke 9 tyzdnov plat pocas neho poberas 296,-*
* dorovnávaná do minimálnej mzdy, minimálna mzda platná od 1.1.2012 je 327,20 €
Kondicku nabrat vies, ale problemom byvaju psychotesty. Platy su tabulkove a zalezia od hodnosti a vzdelania. Su prispevky na byvanie aj cestovaniez vela z moznosti sa rusili a obmedzovali, takze neilviem ako to teraz je.
Upotený programátor sa chce stať vojakom ? Hádam, že si posledné dni bral inšpiráciu z nejakých amerických filmov.
Ale tak veľa šťastia.
sikany tam je dost, ci uz na vycviku alebo priamo na utvare od kolegov, aj od nadriadenych.. co rozpravali kamarati, tak najhorsie to bolo na vycviku, kam sa cez znamosti dostal takmer hocikto s iqke tikve, ale samozrejme zalezi do akej roty sa dostanes, da sa to prezit a ani na fyzicku to nie je take hrozne, vela sa klikuje a najma beha, skor ide o psychiku
kamarat to zhruba po pol roku v seredi zabalil a odisiel z armady, aj ten "odchod" nie je najlahsi, lebo sa podpisuje zmluva na kolko? 5 rokov? ale su cesty ako odtial odist.. odisiel kvoli kolektivu a nadriadenym, ktory mu napr. rusili naplanovane dovolenky, posielali na "sluzobky" niekam dpc a bolo toho viacej... platovo to je tusim najlepsie v bratislave ako cestna straz, dostavu sa tu aj najvacsi prispevok na byvanie a je to velka flakarina, ak si dobre pamatam styri krat do mesiaca sa stoji pred palacom na styri hodiny, ale nie som si isty, musim sa opytat.. kazdopadne ja by som tam urcite niesiel, radsej na vysoku skolu do mikulasa, pripadne si spravit vysoku skolu a potom ist k armade, ale zda sa mi, ze nemozem mat hoci aku vs skolu, ale s urcitym zameranim
-
erytrocyt
VIP
Ubytovanie v Hlohovci tuším nie je, ale nie som si istý.
Dobre zváž, či do toho pôjdeš, aby si neskôr neľutoval. Budeš dostávať absolútne nezmyselné rozkazy, ako perličku ti uvediem : Tatra osem kola, odmontovať pravé zadné koleso, ľavé predné koleso, kolesá prehodiť a primontovať. Nezmysel? Áno, ale takéto chu**** budeš robiť. Alebo ranný rozkaz na celú A4 a v preklade do ľudskej reči dostaneš za úlohu pozametať autopark. Si skladník a zhorela ti žiarovka v osvetlení skladu? Normálny človek zobere žiarovku a ju prehodí. V armáde SR to znamená vypísať žiadanku na žiarovku, poslať ju a čakať aj dva týždne kým ju príde niekto vymeniť. A takýchto papierových nezmyslov budeš riešiť denne desiatky. Vojenská polícia bude robiť všetko preto aby ťa doebkala za nejakú blbosť. Stovky hodín neskonalej nudy na fajčiarke sa vystriedajú s pár hodinami plnení totálnych kktín. Občas to je zaujímavé, to tak raz, dvakrát do roka. Nejaké to cvičenie, transport vlaku do Novák a tak, ale ak budeš mať smolu ani tam sa nedostaneš. Tak si to ešte premysli.
//autoeditácia príspevku (01 Jún 2012, 18:43)
Jo a nepočúvaj reči poddôstojníčky na regrutačnom. Sú to keci. Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Ja osobne by som do toho nešiel ani náhodou.
Dobre zváž, či do toho pôjdeš, aby si neskôr neľutoval. Budeš dostávať absolútne nezmyselné rozkazy, ako perličku ti uvediem : Tatra osem kola, odmontovať pravé zadné koleso, ľavé predné koleso, kolesá prehodiť a primontovať. Nezmysel? Áno, ale takéto chu**** budeš robiť. Alebo ranný rozkaz na celú A4 a v preklade do ľudskej reči dostaneš za úlohu pozametať autopark. Si skladník a zhorela ti žiarovka v osvetlení skladu? Normálny človek zobere žiarovku a ju prehodí. V armáde SR to znamená vypísať žiadanku na žiarovku, poslať ju a čakať aj dva týždne kým ju príde niekto vymeniť. A takýchto papierových nezmyslov budeš riešiť denne desiatky. Vojenská polícia bude robiť všetko preto aby ťa doebkala za nejakú blbosť. Stovky hodín neskonalej nudy na fajčiarke sa vystriedajú s pár hodinami plnení totálnych kktín. Občas to je zaujímavé, to tak raz, dvakrát do roka. Nejaké to cvičenie, transport vlaku do Novák a tak, ale ak budeš mať smolu ani tam sa nedostaneš. Tak si to ešte premysli.
//autoeditácia príspevku (01 Jún 2012, 18:43)
Jo a nepočúvaj reči poddôstojníčky na regrutačnom. Sú to keci. Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Ja osobne by som do toho nešiel ani náhodou.
no teda moc ma netesi toto citat...to je fakt vsetko cele skur*ene ? nic pozitivne?
vendo... ano nasiel som tam uz potom vsetky odpovede na otazky... ale to su "oficialne" verzie, ktore vsak vobec realne tak nemusia byt preto sa pytam...
ako je to potom napr. s pracou v afganistane? kto sa tam dostane? podla coho vyberaju ? tiez im tak malo platia?
vendo... ano nasiel som tam uz potom vsetky odpovede na otazky... ale to su "oficialne" verzie, ktore vsak vobec realne tak nemusia byt preto sa pytam...
ako je to potom napr. s pracou v afganistane? kto sa tam dostane? podla coho vyberaju ? tiez im tak malo platia?
Hlavne funguje neuveritelne rodinkarstvo..Otec svojho casu odmietol zobrat na misiu syna nejakeho generala a doplacal na to este par rokov..A vojaci dostanu v Afghanistane slusny obnos penazi ale tu zas uraduje slovenska armada ,kt. si z toho strhava podstatnu cast.Toto v inych armadach neexistuje ( porovnavam s tymi ,kt. sa tiez na misii v Afg. podielaju )
-
erytrocyt
VIP
Do Afganistanu sa nedostaneš, to ti napíšem rovno teraz. To musíš mať otecka alebo strýka generála a tak podobne. Na druhej strane, v Afganistane ide o kejhák, tam by som ani nešiel. Iná vec sú misie na Cypre, to nie je misia, to je polročná relatívne dobre platená dovolenka. Relatívne preto, lebo tam máš obrovské množstvo voľna, pláže dookola, ženy, bary, diskotéky. Viac minieš ako zarobíš. Bosna, tá je v pohode, ale už je zrušená. Pozitívne ti nenapíšem nič. Možno len to, že desiateho naozaj dostaneš výplatu. Inak nič. Nezmyselné rozkazy, ničnerobenie, nuda, a ak predsa, tak je to nahovno. Zasa záleží aj do akej roty sa dostaneš. Kamarát sedí pred radarom. Sleduje monitor a jeho úlohou je ohlásiť narušiteľa vzdušného priestoru. Služba má 24 h. Sedíš pred monitorom a 4 hodiny čumíš. Potom ťa prestrieda kolega a potom ty jeho a tak ďalej. Nenormálna nuda. Iná vec sú bigoši. Tí lezú po lesoch, piatok, sviatok, nedeľa v okope na Lešti v lese v daždi, alebo iné perličky. A skús si to v zime. Keď je 25 pod nulou. Budeš volať na matku nech ťa odtiaľ zoberie a dá do teplej postele.
Kamarátka je vodička sanitky. Jej robota je väčšinou taká, že ak idú na cvičenie, ona tam príde na vojenskej sanitke, zastaví a čumí aj tri dni. Fasa ne?
Nerieš armádu, nájdi si normálne zamestnanie.
Kamarátka je vodička sanitky. Jej robota je väčšinou taká, že ak idú na cvičenie, ona tam príde na vojenskej sanitke, zastaví a čumí aj tri dni. Fasa ne?
Nerieš armádu, nájdi si normálne zamestnanie.
-
hojko
Site Admin
Erytrocyt pise bludy, pretoze som mal troch kamaratov na misiach, konkretne tie posledne boli Afganistan a nikto z nich nema ziadne znamosti v armade. Povacsine ide vsak o mierove misie, tj. strazenie pamatnikov, namesti, uradov, skol..., vsetko je velmi tazke na psychiku z dovodu pohladu na deti, ktore zobru o jedlo, o vodu atd..., ale o tom som tu uz kedysi pisal, tak si to skus pohladat...
Takisto poznám človeka, ktorý bol na Blízkom východe a určite nie cez známosti a teraz ide kdesi na Balkán, neviem či konkrétne do Bosny, ale tuším do Srbska. Tak ale on je vojak už roky a rokúce a je členom nejakej jednotky rýchleho nasadenia či čo to je zač. Neviem síce podľa čoho je výber, ale hlavne na tie misie, kde hrozí aj boj, nepošlú určite bárskoho.
Inak na SME super rozhovor s vojakom (teda už bývalým), odporúčam prečítať všetkým: http://www.sme.sk/c/6381833/marek-adami ... rafil.html
Inak na SME super rozhovor s vojakom (teda už bývalým), odporúčam prečítať všetkým: http://www.sme.sk/c/6381833/marek-adami ... rafil.html
ten rozhovor je sice ok, ale on bol v nemeckej armade... a to mi pride na inej urovni, resp. uplne inde ako svk.
mna by skor zaujimalo ci na svk je to naozaj tak... ako u policii APZ kde sa beru protekcne.... a ci sa tam robia realne nezmysli za priemerny slovensky plat... alebo to ma nejaku uroven...
ci ma zmysel snazit sa tam dostat alebo je to v srackach?
a teraz nemyslim cestnu straz co hnije pred palacom... ale napr. ako som spominal vyssie http://www.5psu.mil.sk/9356/home.php
mna by skor zaujimalo ci na svk je to naozaj tak... ako u policii APZ kde sa beru protekcne.... a ci sa tam robia realne nezmysli za priemerny slovensky plat... alebo to ma nejaku uroven...
ci ma zmysel snazit sa tam dostat alebo je to v srackach?
a teraz nemyslim cestnu straz co hnije pred palacom... ale napr. ako som spominal vyssie http://www.5psu.mil.sk/9356/home.php
-
Andi_Cibula
Addict
Prečo uvažuješ o armáde ?
Fyzickú kondíciu môžeš získať aj inak. Armádny materiál dnes kúpiš za smiešne ceny zo skladov, je toho vyrobeného veľa a každú chvíľu sa toho zbavujú priekupníci. Keď chceš vojačikovať, tak sa môžeš guličkovať s plastovými replikami a za každým za inú stranu konfliktu.
Keby som chcel fyzicko-psychicky náročnú prácu, tak idem radšej k hasičom, záchranárom alebo niečo iné čo je viac spoločnosti prospešné. (Nechápať zle, schvaľujem keď je niekto vojak a bráni svoju krajinu ale ísť zabíjať do Afgánu za peniaze je žoldnierstvo, napriek tomu že za tento názor som označovaný za debila na všetkých fórach a blogoch.)
Fyzickú kondíciu môžeš získať aj inak. Armádny materiál dnes kúpiš za smiešne ceny zo skladov, je toho vyrobeného veľa a každú chvíľu sa toho zbavujú priekupníci. Keď chceš vojačikovať, tak sa môžeš guličkovať s plastovými replikami a za každým za inú stranu konfliktu.
Keby som chcel fyzicko-psychicky náročnú prácu, tak idem radšej k hasičom, záchranárom alebo niečo iné čo je viac spoločnosti prospešné. (Nechápať zle, schvaľujem keď je niekto vojak a bráni svoju krajinu ale ísť zabíjať do Afgánu za peniaze je žoldnierstvo, napriek tomu že za tento názor som označovaný za debila na všetkých fórach a blogoch.)
-
Stoporko
VIP
Keď to už Racius spomenul - čo takto skúsiť nejakú "bezpečnostnú agentúru?" Najprv na sebe poriadne zamakať (fyzička...) a skúsiť ich? Tam sa točia prachy, no ide o kejhák. A morálka tam ide bokom - kto zaplatí, za toho sa bojuje. Inak povedané - keď chce niekto prachy a nezáleží mu na živote, prečo neskúsiť PMC?
Racius - preco? je to tazko tu zodpovedat, kazdy mame daky zivot a z urcitej casti je mojim dovodom stereotyp a nuda, pripadne si mozno nevazim to co mam.
Stoporko a existuju na Slovensku take agentury? (PMC)
Stoporko a existuju na Slovensku take agentury? (PMC)
-
Stoporko
VIP
Pokiaľ viem, tak tu pár zahraničných pôsobí. Ak sa do nich chceš dostať, v tom ti neviem pomôcť - hľadaj, skúšaj... ak ti nevadí zabíjať pre peniaze 
-
lekoklatik
VIP
K tomu Afganu tak ako pise hojko.
Mam znameho v armade na pozicii vodic a hovoril ze do Afganu sa dostanes aj bez rodinneho prislusnika na vyssom poste, ale musis mat v armade odssrane tusim rok a pol az 2 roky. Tiez ze by si teda tu tvoju sluzbu za tu dobu mal plnit ukazkovo, no prosto aby ked sa niekto pozrie na tvoje "statistiky", videl ze si to "zasluzis" (neprirovnavaj to k ziadnej PC hre).
Druhy kamarat v Afgane bol (znamosti) a nie je to tam vobec o zivot.
Afganci vraj "utocia" len na americke zakladne, ostatne zakladne su im ukradnute, len ze je obcas ozaj o hubu vidiet decka jak behaju okolo plotu a ked si davas do ust rohlik, tak ti ho jedia pohladom. On robil na pozicii ktora netusim ako sa vola, ale proste udrziaval chod nejakeho motoru (dolieval benzin, staral sa ci je vsetko v poriadku a tak).
Bol tam polroka a zatobil si slusne peniaze + zarabal aj na slovesnku, akoby bol normalne v sluzbe.
Tiez mi bolo povedane, ze na zarobok je najlepsi Afgan. Na Cypre si moc nezarobis, pretoze to mas kde utratit.
Co sa tyka testov, tak tak ako bolo povedane, kondicku nabrat dokazes, proste kazdy den si daj tu 12minutovku a budes sam vidiet ze sa ti cas (vlastne ubehnuta vzdialenost) zlepsuje. Nechcem povedat blbost, ale musis tusim zabehnut cez 2000 alebo 3000m (ozaj si to nepamatam, presnejsie som to vedel davnejsie, ked som ten "trening" absolvoval s kamosom). Potom sa udajne robia brusaky a psychotesty. Tie su udajne najzlozitejsie, pretoze kazdy je iny. A este je tam myslim test pozornosti/reflexu.
Co sa tyka situacie v svk armade, tak je to udajne nahovno, nakolko statu zacali chybat peniaze a tak si povedali ahaho, mame tu nic nrobiacu armadu. Ale to mam z 10tej ruky, tak boh vie co je na tom pravdy, pretoze znamy o tom nehovori. Armada je ozaj posledne vychodisko, pretoze nie je az take zlozite sa tam dostat. Len ten mesiac ci dva vycviku je vraj celkom psycho (nic extremne ako vo filmoch), ale potom si v podstate sedis na zadku (to tiez samozrejme zavisi od pozicie na ktoru by si sa hlasil).
Mam znameho v armade na pozicii vodic a hovoril ze do Afganu sa dostanes aj bez rodinneho prislusnika na vyssom poste, ale musis mat v armade odssrane tusim rok a pol az 2 roky. Tiez ze by si teda tu tvoju sluzbu za tu dobu mal plnit ukazkovo, no prosto aby ked sa niekto pozrie na tvoje "statistiky", videl ze si to "zasluzis" (neprirovnavaj to k ziadnej PC hre).
Druhy kamarat v Afgane bol (znamosti) a nie je to tam vobec o zivot.
Afganci vraj "utocia" len na americke zakladne, ostatne zakladne su im ukradnute, len ze je obcas ozaj o hubu vidiet decka jak behaju okolo plotu a ked si davas do ust rohlik, tak ti ho jedia pohladom. On robil na pozicii ktora netusim ako sa vola, ale proste udrziaval chod nejakeho motoru (dolieval benzin, staral sa ci je vsetko v poriadku a tak).
Bol tam polroka a zatobil si slusne peniaze + zarabal aj na slovesnku, akoby bol normalne v sluzbe.
Tiez mi bolo povedane, ze na zarobok je najlepsi Afgan. Na Cypre si moc nezarobis, pretoze to mas kde utratit.
Co sa tyka testov, tak tak ako bolo povedane, kondicku nabrat dokazes, proste kazdy den si daj tu 12minutovku a budes sam vidiet ze sa ti cas (vlastne ubehnuta vzdialenost) zlepsuje. Nechcem povedat blbost, ale musis tusim zabehnut cez 2000 alebo 3000m (ozaj si to nepamatam, presnejsie som to vedel davnejsie, ked som ten "trening" absolvoval s kamosom). Potom sa udajne robia brusaky a psychotesty. Tie su udajne najzlozitejsie, pretoze kazdy je iny. A este je tam myslim test pozornosti/reflexu.
Co sa tyka situacie v svk armade, tak je to udajne nahovno, nakolko statu zacali chybat peniaze a tak si povedali ahaho, mame tu nic nrobiacu armadu. Ale to mam z 10tej ruky, tak boh vie co je na tom pravdy, pretoze znamy o tom nehovori. Armada je ozaj posledne vychodisko, pretoze nie je az take zlozite sa tam dostat. Len ten mesiac ci dva vycviku je vraj celkom psycho (nic extremne ako vo filmoch), ale potom si v podstate sedis na zadku (to tiez samozrejme zavisi od pozicie na ktoru by si sa hlasil).