pozri sa, ked odmietnes zaplatit, predvolaju si ta na inspektorat, tam pokial si sam bez svedkov, nemas sancu, proste slovo policajta ma vacsiu vahu... nehovoriac ked su dvaja...
Zasa povedzme si na rovinu, preco by si ta vytipoval na ulici a nepravom ta obvinil ze si presiel cez prechod na cervenu?
Co sa tyka porusovania napr stopky, tak to funguje rovnako, minule bol tusim v SME clanok o tom ako si bol typek na inspektorate hajit udajne nezastavenie na stopke, tusim sa mu to aj podarilo obhajit, ale stoji to kopec casu, nervov a urcite aj kus stastia cize jedine ked si si isty svojou pravdou a mas svedkov....
Ok, to beriem, ale nezdá sa mi akurát jedna vec. Prečo by malo mať slovo policajta väčšiu váhu ako moje? Keby sme tam tam boli len dvaja bez svedkov a on by tvrdil niečo, ja niečo, tak by to proste nemohlo pri dokazovaní prejsť. Aspoň si to myslím...
tak za
1. kolega podrzi kolegu....
2. oni skladali daky "slub/prisahu" alebo ako to spravne nazvat, co sice nutne neznamena ze su to dobri ludia ktori pomahaju a chrania, ale dava im to vyssi kredit
podla mna to moze byt zneuzitie pravomoci verejneho cinitela, pretoze policajt MsP nie je sposobili a opravneny ukladat pokuty za priestupok na useku dopravy spocivajucom v prejazde na cervenu. Nato je pokial viem sposobila iba statna policia. Teda policajt /mestsky/, ktory vykonava cinnost patriacu do pravomoci ineho verejneho cinitela /statneho/ prekracuje svoje pravomoci a to je trestne.
Takže včera som sa pýtal kamarátov od mestskej polície Košice. Za prejdenie na červenú majú právu udeliť pokutu. No sám policajt mi povedal, že väčšina áut nemá zabudované kamery. Stáva sa im, že zastavia za podobný priestupok trotla a ten im pokutu zaplatí. Ale ak zastavia človeka, ktorý sa začne brániť a pýtať dôkaz, tak ho len napomenú a pustia ďalej bez pokuty. Majú právo udeliť pokutu za nedodržanie zvislého a vodorovného dopravného značenia, za priestupky pri parkovaní a tak. Takže ak nedodržíte zákaz odbočenia alebo preletíte cez stopku, pokutu majú právo udeliť. Keď sa ale budete brániť a pýtať kamerový záznam, a oni ho mať nebudú s najväčšou pravdepodobnosťou Vás pošlú preč.
Pýtal som sa aj na fúkanie. Toto nerobia, ale ak majú dôvodné podozrenie na opilosť za volantom, privolajú štátnych a tí to poriešia.
No neviem co mas za kamaratov, ale ked si pozriem Zakon o obecnej policii, tak tam vidim toto:
f) objasňuje priestupky, ak tak ustanovuje osobitný predpis, prejednáva v blokovom konaní priestupky ustanovené osobitným predpisom4) a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky5) spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho
1. z dopravnej značky6) zákaz zastavenia, zákaz státia, zákaz vjazdu, zákaz odbočovania, zákaz otáčania, prikázaný smer jazdy, prikázaný smer obchádzania, vyhradené parkovisko, obytná zóna, pešia zóna, školská zóna, zóna s dopravným obmedzením a parkovisko,
2. zo všeobecnej úpravy cestnej premávky,6) ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel,
Kde je tu prosim ta spomenuty prejazd na cervenu??? Ak dobre rozumiem vykladu zakona, tak dopravna znacka alebo vseobecna uprava cestnej premavky podla cestneho zakona, ktorou sa zakazuje zastavenie, statie a vjazd vozidiel zial nie je prejazd na cervenu na svetelnej krizovatke. Ja tvrdim, ze mestska policia nemoze teda pokutovat za prejazd na cervenu, nakolko im to neumoznuje zakon, vid. citacia zo zakona pri rieseni priestupkov v cestnej doprave.
hojko napísal:No neviem co mas za kamaratov, ale ked si pozriem Zakon o obecnej policii, tak tam vidim toto:
f) objasňuje priestupky, ak tak ustanovuje osobitný predpis, prejednáva v blokovom konaní priestupky ustanovené osobitným predpisom4) a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky5) spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho
1. z dopravnej značky6) zákaz zastavenia, zákaz státia, zákaz vjazdu, zákaz odbočovania, zákaz otáčania, prikázaný smer jazdy, prikázaný smer obchádzania, vyhradené parkovisko, obytná zóna, pešia zóna, školská zóna, zóna s dopravným obmedzením a parkovisko,
2. zo všeobecnej úpravy cestnej premávky,6) ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel,
Kde je tu prosim ta spomenuty prejazd na cervenu??? Ak dobre rozumiem vykladu zakona, tak dopravna znacka alebo vseobecna uprava cestnej premavky podla cestneho zakona, ktorou sa zakazuje zastavenie, statie a vjazd vozidiel zial nie je prejazd na cervenu na svetelnej krizovatke. Ja tvrdim, ze mestska policia nemoze teda pokutovat za prejazd na cervenu, nakolko im to neumoznuje zakon, vid. citacia zo zakona pri rieseni priestupkov v cestnej doprave.
Evidentne mas problem s chapanim celeho textu, ktory som uviedol. Vybral si si len to co sa hodilo tebe, ale vytrhol si vetu z kontextu, ktora znie: objasňuje priestupky, ak tak ustanovuje osobitný predpis, prejednáva v blokovom konaní priestupky ustanovené osobitným predpisom a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho... a tam je potom bod 1 a bod 2.
Diskutujeme, hľadáme odpoveď a neurážame dobre? Znova ti opakujem, napísal som sem len to, čo mi povedali policajti. Idem napísať mail na mestskú políciu KE nech mi túto informáciu overia. Prípadnú odpoveď dám sem.
minule sme niečo podobné riešili v podobnej téme. aj my s kamošom sme mali podobný zážitok tak som sa na to chcel spýtať že ako je to vlastne s právomocou mestských flojdov.
erytrocyt: Poslal som taktiez mail na MsP a tu je odpoved:
p. **** dobrý deň,
na MsP mesta **** bol doručený Váš dotaz k zaplateniu pokuty za prejazd na červenú. Môžete mi presnejšie zaslať údaje kedy (deň, čas) kde sa priestupok stal, ak ešte máte tak mi zašlite aj č. pokutových blokov? Uvedené údaje sú potrebné k zákonnému prešetreniu udalosti . Ako správne uvádzate MsP nie je vecne príslušná riešiť Vami uvádzaný priestupok.
Mne ešte odpoveď nedošla.
Z odpovede poslanej tebou ale nie je jasné, či mestský policajt ťa nemá právo zastaviť a privolať hliadku štátnej polície. Čiže tak či tak by prejazd na červenú znamenal pokutu. Aj na toto som sa jasne opýtal v e-maile, no odpoveď ešte nedorazila.
Inak beriem, tak mi cajti kecali chobotiny. Uviedli ma do omylu, ale to ešte nie je dôvod na osobné narážky.
Neurazil som ta, len som poukazal na to, ze mas problem s pochopenim textu a vybral si si len to co si povazoval za vhodne. Myslim, ze MsP ta nema pravo v tomto pripade ani len obmedzit a zakazat ti jazdu - moj nazor.
Zvláštne, že to moju "poruchu" neobjavila PeadDr. Lechmanová, všetci moji učitelia a profesori literatúry, ani môj obvodný lekár - dosť dobrý odborník. Ale ty áno. Si génius. Dokázať to z jedného príspevku, ešte nemáš pozvánky na Harvard? Zle som pochopil text? Zle som si ho prečítal, to ešte neznamená, že mám problém s pochopením textu.