Poraďte - Môžem ísť do kostola v krátkych nohaviciach?
-
BookEditor
Light Professional
Poraďte - Môžem ísť do kostola v krátkych nohaviciach?
Otázka je jasná, potrebujem to vedieť čím skôr, prosím. K+ istá
Re: Poraďte - Môžem ísť do kostola v krátkych nohaviciach?
Môžeš úplne v pohode. Na dedine by ťa síce babky ohovárali, ale kašľať na ne. 
-
BookEditor
Light Professional
Hm som na dedine, a o 17:45 nám začína kostol 
//Pre toho, čo mi dal K-, som neveriaci, akurát som mal v kostole natočiť obrad...
//Pre toho, čo mi dal K-, som neveriaci, akurát som mal v kostole natočiť obrad...
Ja som občas chodil tiež v krátkych nohaviciach a nikomu to neublížilo. Ale ani nejaký extra prísny farár by ťa podľa mňa nevyhodil z omše len za krátke nohavice.
Tiež si myslím že by v tom nemal byť problém.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...môžeš ísť, ale je to nevhodné...menej benevolentní ľudia by s tým mohli mať problém...
ked som chodil este na zakladku tak pani katechetka mi povedala ze to je hriech ist v kratasoch, ked uz tak skus šušťaky.
je to v principe jedno, ale vo vacsine kostolov ti za tu hodku v kratasoch prechladnu miesky 
-
uplink
VIP
Pokiaľ si neni baba a neprídeš tam v tope, z ktorého jej trčia kozy, tak je to šum a fuk. Babky si nevšímaj, ak si šiel do kostola pre tradíciu, ani tam nechoď, ak z vlastnej vôle, Boh Ťa súdiť za shortky nebude a to že Ťa odsúdia nejakí trotli v srdci, to naozaj riešiť nemusíš.
jackb - good point
M4jk1:-) - môžeš odkázať katechétke, že jej odkazuje ex-teológ že je p...
Aby sme sa dostali ku pointe. Celá táto habaďúra v kostoloch vznikla len preto, aby sa človek neukájal aj tam v myšlienkach povedzme na kozách baby, alebo sexy brušku, ale aby myslel na prítomnosť Božiu. Teda mať, či nemať kraťasy je zcestné. Ak sa nejaký degeš ukája na chlapcovi v kraťasoch, tak mu je jedno či je zabalený v mechu od zemiakov ako moslim, alebo má kraťasy, jednoducho tam nieto pomoci.
Samozrejme prísť do kostola oblečený ako striptérka, keď sa jedná o dievča, tak to je trochu divné. Tak isto by asi bolo trochu divné keby tam došiel nejaký sexy chlapec v tielku a spodkoch. Ale mimo to je to len "povera", ktorej ľudia nerozumejú, ale dodržiavajú len preto, lebo "stará mama vraveli"
jackb - good point
M4jk1:-) - môžeš odkázať katechétke, že jej odkazuje ex-teológ že je p...
Aby sme sa dostali ku pointe. Celá táto habaďúra v kostoloch vznikla len preto, aby sa človek neukájal aj tam v myšlienkach povedzme na kozách baby, alebo sexy brušku, ale aby myslel na prítomnosť Božiu. Teda mať, či nemať kraťasy je zcestné. Ak sa nejaký degeš ukája na chlapcovi v kraťasoch, tak mu je jedno či je zabalený v mechu od zemiakov ako moslim, alebo má kraťasy, jednoducho tam nieto pomoci.
Samozrejme prísť do kostola oblečený ako striptérka, keď sa jedná o dievča, tak to je trochu divné. Tak isto by asi bolo trochu divné keby tam došiel nejaký sexy chlapec v tielku a spodkoch. Ale mimo to je to len "povera", ktorej ľudia nerozumejú, ale dodržiavajú len preto, lebo "stará mama vraveli"
Do veľkých katedrál samozrejme v žiadnom prípade ale do kostola na dedine myslím, že v pohode. Ale aspoň kolená by mohli ostať zakryté, aspoň tak som to počul.
videl som uz aj na dedinskom kostoliku na dverach obrazok zakazu vstupu v kratasoch a pod. takze je to viacmenej individualne
Čo ja viem, asi to vhodné nie je, ale keď tam tak pôjdeš tak nebudeš ani prvý, ani posledný.
na tom absolútne nezáleží
-
PAuLi3
Darca
ja len nechapem naco to tu este stale rozoberate, ked sa uz omsa davno skoncila 
-
uplink
VIP
PAuLi3 - lebo je to zaujímavejšie ako téma o obľúbenom povrchu toaletného papiera, alebo ďalšia náhodne vybraná téma z nášho fóra, preto? 
Len tak pre zaujimavost, ked som bol v Assisi, boli sme kuknut baziliky, vsetci siesti, z toho styria farari, sme boli v kratasoch a pustili nas, ale zeny si pri vstupe museli zobrat satky aby sa mohli zahalit
Ked uz tam z toho nerobia vedu...
v Medzugorie sa tiez do hlavneho chramu da ist v bermudach bez problemov. Ked je vsak na vchode umiestnena tabulka ako tam clovek nemoze vojst, alebo ked je to proste tradicia, malo by sa to respektovat. Tak sme na Balkane s kamoskou do pravolavnych klastorov a ich arealov vchadzali aspon s koselou prehodenou cez kratke tricko aj ked bolo velmi horuco... "si fueris Rōmae, Rōmānō vīvitō mōre" - ked si v Rime, spravaj sa ako Riman...
ale to uz je otazka turizmu a podobne...
ale to uz je otazka turizmu a podobne...
Ak do kostola v dlhych nohaviciach, tak preto, ze je to miesto pozivajuce verejnu uctu a tym, ze si ich koli tomu obleciem vyjadrujem svoj respekt k tomu miestu resp. porozumenie s ostatnymi veriacimi.
Rovnako, ako v niektorych kasinach na zapade je vstup v shortkach zakazany, dlhe nohavice su prosto sucast spolocenskeho odevu a reci typu ja tam pojdem v shorkach a co mi mozu mi pridu detinske. Rovnako ako tvrdenia, ze je to hriech a podobne.
Kto take nieco tvrdi, ocividne nepochopil vyznam tejto spolocenskej zvyklosti.
Rovnako, ako v niektorych kasinach na zapade je vstup v shortkach zakazany, dlhe nohavice su prosto sucast spolocenskeho odevu a reci typu ja tam pojdem v shorkach a co mi mozu mi pridu detinske. Rovnako ako tvrdenia, ze je to hriech a podobne.
Kto take nieco tvrdi, ocividne nepochopil vyznam tejto spolocenskej zvyklosti.
-
BookEditor
Light Professional
No tak vyriešil som to síce dlhými, ale tenkými a vzdušnými nohavicami a tričkom s krátkym rukávom
Súčasťou celého obradu bola i procesia, ktorá trvala asi trištvrte hodinu, a tak som sa v tých dlhých nohaviciach varil. Ale potom opäť omša v príjemnom chládku kostola...
Vnútri boli aj deťúrence oblečené normálne ako do školy, kde je tá veková hranica, kedy by sa i deti mali začať obliekať na takéto obrady povedzme slušnejšie? Pretože to ružové tričko s postavičkou a minisukňa na cca dvanásťročnej slečne nevyzerali moc "kostolovo"...
Ešte mi napadlo, že keby daní "zamestnanci" kostola striktne protestovali proti krátkym nohaviciam alebo inému kontroverznému oblečeniu, tak by to mali nejako napísať pred hlavný vchod, niekto to tu už spomínal. Pred naším kostolom visí iba "Chovaj sa slušne..." Keby to videl Ratzinger...
Vnútri boli aj deťúrence oblečené normálne ako do školy, kde je tá veková hranica, kedy by sa i deti mali začať obliekať na takéto obrady povedzme slušnejšie? Pretože to ružové tričko s postavičkou a minisukňa na cca dvanásťročnej slečne nevyzerali moc "kostolovo"...
Ešte mi napadlo, že keby daní "zamestnanci" kostola striktne protestovali proti krátkym nohaviciam alebo inému kontroverznému oblečeniu, tak by to mali nejako napísať pred hlavný vchod, niekto to tu už spomínal. Pred naším kostolom visí iba "Chovaj sa slušne..." Keby to videl Ratzinger...
Myslím si že keď je farár "normálny" (alebo spomínaní "zamestnanci" kostola) tak by im nemalo vadiť že 12 ročné dievča má to ružové tričko, ale mali by byť radi že je v kostole. (ok tá minisukňa...) I keď si myslím že tam bola len preto, lebo "mama", alebo "babka", ale keď tam raz pôjde "dobrovoľne" tak si uvedomí že sa má obliesť normálne.