Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
nie nie, to bola ina cast debaty, stoporko argumentoval ze "dnes su vojny kvoli bla bla bla... who gives a fuck?" a na to som ja reagoval ako som reagoval a za tym si stojim
bobala ty nemozes kombinovat jeden pohlad s druhym a argumentovat navzajom, bud si krestan a veris v bibliu v jej celistvosti, to ako boh zabil onana je uplne irelevantne, ked veris ze je boh, veris ze biblia je pravdiva, a sam tvrdis ze je "pisana alegoricky" tak potom je uplne jedno ci ho zabil mecom, zoslal na neho chorobu alebo do neho slahol bleskom, proste sposobil jeho smrt, umyselne...alebo je tu pohlad ateistu, skeptika, ktory vo svojej celistvosti poukazuje na nelogickosti, hluposti a zjavne nejasnosti v biblii a nabozenstve ako takom a potom musis prijat aj druhu stranu mince a ked tvrdis ze boh nezabil onana, tak musis prijat aj to, ze boh neexistuje, biblia je dielo ludi, bez akehokolvek bozskeho pozadia, jezis nepachal zazraky atd, nemozes kombinovat dva protichodne myslienkove smery a argumentovat si ad absurdum...takze anicka nie je vanicka a nemozes miesat jablka s hruskami lebo je to absolutne vytrhnute z kontextu
bobala ty nemozes kombinovat jeden pohlad s druhym a argumentovat navzajom, bud si krestan a veris v bibliu v jej celistvosti, to ako boh zabil onana je uplne irelevantne, ked veris ze je boh, veris ze biblia je pravdiva, a sam tvrdis ze je "pisana alegoricky" tak potom je uplne jedno ci ho zabil mecom, zoslal na neho chorobu alebo do neho slahol bleskom, proste sposobil jeho smrt, umyselne...alebo je tu pohlad ateistu, skeptika, ktory vo svojej celistvosti poukazuje na nelogickosti, hluposti a zjavne nejasnosti v biblii a nabozenstve ako takom a potom musis prijat aj druhu stranu mince a ked tvrdis ze boh nezabil onana, tak musis prijat aj to, ze boh neexistuje, biblia je dielo ludi, bez akehokolvek bozskeho pozadia, jezis nepachal zazraky atd, nemozes kombinovat dva protichodne myslienkove smery a argumentovat si ad absurdum...takze anicka nie je vanicka a nemozes miesat jablka s hruskami lebo je to absolutne vytrhnute z kontextu
-
Old Dirty Bastard
Guru
na to sa bude argumentovať štýlom, že bibliu napísalo xy ľudí, ktorých viedla božia ruka.. lenže hlúpi ľudia vtedajší nevedeli, že niektorí z nich to len tak dobre hrajú a sú slepí/klamliví proroci.. takže už zrazu netreba brať všetko vážne.
No ColdRain odpovedal za mňa - ja samozrejme viem, že žiadneho Onana žiadny Boh nezabil a vôbec nie preto, že Onan onanoval/masturboval/ukájal sa/honil si, len poukazujem na to (na opak), že Stoporko sa snažil tvrdiť, že Boh vydával príkazy na zabitia a zabíjal "spravodlivo."
A to, že Bibliu berú len "staré babky" doslovne - to je výplod možno posledného storočia. Ako si na to ty vôbec prišiel ? Kde na to berieš legitimitu ? Odkedy sa začala hovoriť o "podobenstvách" a "alegóriach" ? Si na rade.
A to, že Bibliu berú len "staré babky" doslovne - to je výplod možno posledného storočia. Ako si na to ty vôbec prišiel ? Kde na to berieš legitimitu ? Odkedy sa začala hovoriť o "podobenstvách" a "alegóriach" ? Si na rade.
O podobenstvach? No minimalne od doby vznikania textov hebrejskej Biblie...
Inak celkom nerozumiem zhrnutiu, ze Desatoro je vlastne uplne nanic, lebo "ho nerespektuje ani ten, kto ho sam vydal". Ak je Boh istou transcendentnou existenciou, ktora ma schopnost stvorit svet, nie je trochu absurdne ocakavat, ze sa bude spravat podla nariadeni urcenych ludom?
Inak celkom nerozumiem zhrnutiu, ze Desatoro je vlastne uplne nanic, lebo "ho nerespektuje ani ten, kto ho sam vydal". Ak je Boh istou transcendentnou existenciou, ktora ma schopnost stvorit svet, nie je trochu absurdne ocakavat, ze sa bude spravat podla nariadeni urcenych ludom?
Ja som to myslel v takom zmysle, ako to prezentoval Bobala - že tomu veria len staré babky. Narážal som na to, že kedysi boli tými starými babkami takmer všetci, akurát teraz sú to už len "staré babky."
nie, preco? podla mna je prave uplne absurdne, ze niekto vyda nejake pravidla a sam ich nerespektuje...aku moralnu hodnotu potom moze taketo pravidlo predstavovat? nulovu.nauraa napísal:O podobenstvach? No minimalne od doby vznikania textov hebrejskej Biblie...
Toto nemá zmysel riešiť, lebo tu vždy príde ten "argument," že boh nás presahuje, presahuje naše myslenie, chápanie a my jednoducho nemôžme chápať jeho činom a ani sa nemôžme z nášho hľadiska nejak súdiť a hodnotiť jeho činy. To je argumentácie v kruhu, jednoducho veriaci dokazujú čosi (to, že my nemôžme niečo chápať) veľkosťou Boha (ktorú takisto nevedia nijako dokázať), keď sa spýtame odkiaľ to vedia, odvolajú sa na Bibliu, ktorou inšpiroval boh ľudí (nevedia dokázať) a keď ešte aj v tej Biblii človek nájde rozpor a hluché miesto, sme pri bode 1 (Boha nemožno pochopiť, absolútne nás presahuje).
Pretoze je Boh (=Stvoritel)? Nie je to dostatocna kategoria na to, aby sa tato bytost naozaj nemusela pohybovat v ramci hranic urcenych pre ludi? Uz z prvych kapitol Genezis vyplyva ista hierarchia: Boh > clovek > zviera. Boh je panom cloveka, clovek je panom zvierat. Tak ako ma clovek moc (=povolenie) zabit zviera, Boh ma moc zabit cloveka...ColdRain napísal:nie, preco? podla mna je prave uplne absurdne, ze niekto vyda nejake pravidla a sam ich nerespektuje... aku moralnu hodnotu potom moze taketo pravidlo predstavovat? nulovu.
lenze clovek narozdiel od boha nevydal desatoro, keby si boh zachovaval proste svoj status quo (v ramci pripustenia jeho existencie) tak to berem ako argument, toho ze udajne boh niekoho usmrtil, ale prave vydanim tychto pravidiel straca akekolvek moralne prava, resp. tym tieto prava sam devalvuje a su len fakt zdrapom papiera
-
Iron-Eddie
Light Professional
Ja ešte k tomu Onanovi - nepraktizoval on náhodou prerušovaný sex (aby Tamare neurobil deti) a nie onaniu (aj keď po ňom nazvali to druhé)?
A ohľadom toho, či má Boh právo zabiť človeka - my (ľudia) sme jeho dielom, a on má právo nakladať s vlastným dielom ako uzná za vhodné. Keď človek vytvorí niečo, čo sa mu potom nepáči, má tiež právo to nejak zlikvidovať.
Inak v noci bolo u nás zapnuté rádio Lumen, kde dávali modlitby. Krucinál, ono to tam išlo jak z pokazeného gramofónu, furt dokola aspoň stokrát Zdravas, potom jeden krát Otčenáš, potom zase stokrát Zdravas, zase jeden Otčenáš, zase Zdravasy... To sa nedalo vydržať, mňa išlo skoro poraziť.
A ohľadom toho, či má Boh právo zabiť človeka - my (ľudia) sme jeho dielom, a on má právo nakladať s vlastným dielom ako uzná za vhodné. Keď človek vytvorí niečo, čo sa mu potom nepáči, má tiež právo to nejak zlikvidovať.
Inak v noci bolo u nás zapnuté rádio Lumen, kde dávali modlitby. Krucinál, ono to tam išlo jak z pokazeného gramofónu, furt dokola aspoň stokrát Zdravas, potom jeden krát Otčenáš, potom zase stokrát Zdravas, zase jeden Otčenáš, zase Zdravasy... To sa nedalo vydržať, mňa išlo skoro poraziť.
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ateista v boha neveri a teda dieta ktore splodi je jeho dielom (a nie bozim dielom). Ma pravo ho zabit? Lebo analogicky mi to z toho co si napisal tak vychadza.Iron-Eddie napísal:A ohľadom toho, či má Boh právo zabiť človeka - my (ľudia) sme jeho dielom, a on má právo nakladať s vlastným dielom ako uzná za vhodné.
-
Old Dirty Bastard
Guru
opäť na pobavenie, zábery z múzea kreacionizmu. tučniaky a bylinožravý t-rex v raji spoločne s ľudmi? prečo nie.. podľa kreacionistov pred adamovým hriechom neexistovali mäsožravé zvieratá, rovnako ako neeixstovali jedovaté živočíchy, svoje správanie zmenili až po adamovom zhrešení. taktiež sú presvedčení, že dinosaury nežili len v rovnakej dobe ako ľudia, ale prežili aj potopu sveta, aj keď ich 600 ročný noe na archu nezobral, mali sme tu predsa drakov.
dostal ma ten obrázok ako si bylinžravý t-rex pochutnáva na ananáse alebo čo to je. prípadne takmer tisícročný matuzalem, ktorý prežil šestinu ľudskej histórie.
http://imgur.com/a/1mj2j#0
dostal ma ten obrázok ako si bylinžravý t-rex pochutnáva na ananáse alebo čo to je. prípadne takmer tisícročný matuzalem, ktorý prežil šestinu ľudskej histórie.
http://imgur.com/a/1mj2j#0
-
uplink
VIP
TommyHot - Tvoja logika nemá chyby, viac v obrázku...
-
TommyHot
Addict
To nie je moja logika, iron-eddie s tym prisiel aby obhajil zabijanie ludi bohom:
Keď človek vytvorí niečo, čo sa mu potom nepáči, má tiež právo to nejak zlikvidovať.
Ok a on nakladal tak, že zabíjal, dával príkazy na zabíjanie, v jeho mene vyvolený národ kynožil ostatné národy. Teraz sa pýtam: to je ten milosrdný boh ? Dobrosrdečný ? Dokonalý ? Prečo mám pocit, že ľudia po hriechu sa dostali na väčšiu úroveň keď vôbec neplatí, že deti sú majetok rodičov a môžu si s nimi robiť čo chcú - blbosť, dieťa má od začiatku svoje práva atď. Zase ten prípade, keď žiak prekoná svojho učiteľa ?my (ľudia) sme jeho dielom, a on má právo nakladať s vlastným dielom ako uzná za vhodné.
ja by som sa chcel spytat ako mi vie niekto veriaci vysvetlit jednu vec, ide o starozakonny
pribeh o potope. Docital som sa ze Noe postavil dreveny korab do ktoreho priviedol z kazdeho
druhu z pozemskych zvierat po jednom pare. Musel byt neuveritelne sikovny, ked dokazal postavit
iba pomocou technologicky primitivnych postupov /on a jeho synovia/ tej doby taku giganticku lod, neviem ako musela byt velka, ale odhadujem ze vecsia ako su najvecsie tankery na prevoz ropy.
A by ma velmi zaujimalo, ze ako tam tie zvierata priviedol. A tiez ze ako cestoval po celom svete,
ked teda mal zozbierat vsetky pozemske zivocichy z celej Zeme. A ze musel byt naozaj mimoriadne
sikovny a vytrvaly ked dokazal rozpoznat vsetky druhy a poddruhy napr hmyzu. Muselo
to byt velmi namahave, nakolko mi dnes pozname 900tis druhov hmyzu a kazdy rok sa objavi dalsich cca 10tis a ani zdaleka ich vsetky nemame.
Ze keby mi niekto vedel objasnit tieto moje male otazky, dakujem.
Osobne som ochotny,cisto teoreticky,v ramci myslienkoveho experimentu,po velkych racionalnych ustupkoch, ochotny pripustit moznost existencie Boha ako stvoritela vesmiru a fyzikalnych zakonov, teda ako prvotnu prapricinu a tym jeho aktivita skoncila a viac uz do chodu sveta nezasahuje.
Ale urcite nemozem verit, ze Boh neustale svet "riadi", ma emocie, ma ludske vlastnosti,
zaujima sa o ludi, konkretne javy a pod.- to je proste z hladiska fyzikalnych zakonitosti tohto sveta
nezmyselne..
pribeh o potope. Docital som sa ze Noe postavil dreveny korab do ktoreho priviedol z kazdeho
druhu z pozemskych zvierat po jednom pare. Musel byt neuveritelne sikovny, ked dokazal postavit
iba pomocou technologicky primitivnych postupov /on a jeho synovia/ tej doby taku giganticku lod, neviem ako musela byt velka, ale odhadujem ze vecsia ako su najvecsie tankery na prevoz ropy.
A by ma velmi zaujimalo, ze ako tam tie zvierata priviedol. A tiez ze ako cestoval po celom svete,
ked teda mal zozbierat vsetky pozemske zivocichy z celej Zeme. A ze musel byt naozaj mimoriadne
sikovny a vytrvaly ked dokazal rozpoznat vsetky druhy a poddruhy napr hmyzu. Muselo
to byt velmi namahave, nakolko mi dnes pozname 900tis druhov hmyzu a kazdy rok sa objavi dalsich cca 10tis a ani zdaleka ich vsetky nemame.
Ze keby mi niekto vedel objasnit tieto moje male otazky, dakujem.
Osobne som ochotny,cisto teoreticky,v ramci myslienkoveho experimentu,po velkych racionalnych ustupkoch, ochotny pripustit moznost existencie Boha ako stvoritela vesmiru a fyzikalnych zakonov, teda ako prvotnu prapricinu a tym jeho aktivita skoncila a viac uz do chodu sveta nezasahuje.
Ale urcite nemozem verit, ze Boh neustale svet "riadi", ma emocie, ma ludske vlastnosti,
zaujima sa o ludi, konkretne javy a pod.- to je proste z hladiska fyzikalnych zakonitosti tohto sveta
nezmyselne..
-
Old Dirty Bastard
Guru
zvieratá boh priviedol za ním, uľahčil mu to.. a čo sa týka trvania stavby, žil predsa 600 rokov, času mal dosť 
a čo sa týka toho zasahovania, však vidíš.. už sa tu aj veriaci vyjadrili, že nijako nezasahuje a nič nerobí.. čiže z toho mi vychádza, že niektorí kresťania by sa mali obmedziť na deizmus a nepripúšťať bibliu ako celok, keď tomu vlastne ani neveria.
a čo sa týka toho zasahovania, však vidíš.. už sa tu aj veriaci vyjadrili, že nijako nezasahuje a nič nerobí.. čiže z toho mi vychádza, že niektorí kresťania by sa mali obmedziť na deizmus a nepripúšťať bibliu ako celok, keď tomu vlastne ani neveria.
-
TommyHot
Addict
Zozbieral zivocichy len z okolia cierneho mora, kde sa aj odohrala ona potopa. Na hladine cierneho mora sa nasli cele mesta. Kazdopadne stale to musela byt obrovska lod a preto si myslim, ze Noemova archa bola v skutocnosti DNA banka (aj jedna cast Ancient aliens o tom hovori). Nech to znie akokolvek sialene, stale je to logickejsie nez to, ze mal na lodi radovo desattisice zivocichov, co by bol problem aj v dnesnej dobe, nie to pred tisickami rokov.
-
Iron-Eddie
Light Professional
Ako ti vysvetlím, ako som to myslel - Boh sa svojimi zákonmi riadiť nemusí. On ich vymyslel pre ľudí, nie pre seba. Každý si môže vytvoriť svoje pravidlá pre tých, čo sú mu nejako podvolení (rodič deťom, učiteľ žiakom atď.), akurát tie jeho pravidlá sú obmedzené tými pravidlami, ktorými sa musí riadiť on sám. Boha nikto a nič neobmedzuje, tj. môže si vymyslieť pravidlá, aké chce, a nemusí ich sám dodržiavať. Pokiaľ neveríš, tak zabitie ti zakazujú už bežné ľudské zákony, ktorými by si sa mal riadiť.TommyHot napísal: Ateista v boha neveri a teda dieta ktore splodi je jeho dielom (a nie bozim dielom). Ma pravo ho zabit? Lebo analogicky mi to z toho co si napisal tak vychadza.
-
TommyHot
Addict
Cize v podstate si povedal, ze boh je fasista a pokrytec a moze si robit co sa mu zachce a ti co v neho veria musia drzat hubu a krok
nerozumiem teda, ako moze niekto verit v nieco taketo?
To, ze to zakazuju ludske zakony je samozrejme, ale o tom rec nebola. Ja som narazal na to, ze je to z pohladu bozej moralky ok pretoze on robi to iste.
To, ze to zakazuju ludske zakony je samozrejme, ale o tom rec nebola. Ja som narazal na to, ze je to z pohladu bozej moralky ok pretoze on robi to iste.