Kriza €ura a co by mal urobit bezny clovek?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Kriza €ura a co by mal urobit bezny clovek?

Príspevok od používateľa Mek »

Poprosim neuberat sa smerom totalnej apokalypsy ako napr. zivelna pohroma ci vojna - lebo v tomto pripade aj ked budete mat nehnutelnost, bude vam to na dve veci, kedze vasa nehnutelnost moze prestat existovat z minuty na minutu. Zaujimalo ma, ako premenit peniaze na nieco, co ma hodnotu a bude ju mat aj potom.
Napriklad ja som este pomerne cerstvy absolvent a chcem si nasetrit na vlastne byvanie - to znamena uspory uchovat a nie prechlastat (to na margo jedneho prispevku, ktory tu odznel). Nejak na rozdavanie a velke investicie nemam. Ked uz by vydalo na nejaky pozemok, tak mozno kdesi v lesoch :D
K tomu, ze stat garantuje vklady v bankach: na to by som sa moc nespoliehal, lebo aj stat moze prestat existovat a sami vieme, ako je uz dnes tazke nejake peniaze od statu dostat (napr. dan z prijmu, na ktorej sa neopravnene obohatil ak som pracoval na dohodu ako student - true story).
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Ja by som investoval do seba/rodiny. Na to co moze nastat sa nemozes pripravit, lebo nevies co to bude, v akej forme a rozsahu. Ci len hospodarska kriza, kde ludia pridu o pracu (ci na urovni statu, kontinentu alebo sveta?). Alebo nieco vaznejsie zakoncene nepokojmi, nedajboze vojnou (a ked nas povolaju, tak uz bude skotocne jedno kolko zlatych tehliciek mame zakopanych na zahrade). Prezit bude prvorade.
Ovela dolezitejsie sa mi vidi skor nasledne postavenie sa na nohy po znormalizovani sa situacie.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ja som toho nazoru, ze peniaze sa nemaju setrit, ale zarabat.
Cize na byt, ktory si chcem v buducnosti kupit si nebudem setrit odkladanim z mojho terajsieho prijmu, resp. odlozene peniaze (zatial, pokial som mlady a nemam zavazky) nepouzijem na kupu bytu, ale na rozsirenie mojich doterajsich prijmov, ktore mi na ten byt zarobia skor, ako by som kazdy mesiac odkladal.

No. A teraz je tu problem. Kriza. Ludia sa boja, tak peniaze neminaju, ale odkladaju. Tak do coho investovat? Ktorym smerom rozsirit svoje zarobkove cinnosti, ked ludia vo velkom obmedzuju svoje vydavky na to najnutnejsie? Toto je problem.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Pripajam sa k nazoru, ze zabavat sa a splnat si svoje sny. Nikdy som nebol clovek, co by sa snazil usetrit peniaze na nieco specialne, ci dokonca na dom, auto a podobne. Radsej to miniem na oblecenie, koncerty, zabavu, alebo daky vylet. Ja o rodine neuvazujem nikdy, takze setrit, ze keby daco, nehrozi. Uplne mi staci mat odlozene pre pripad "vyhadzovu" v praci na prezitie dake peniaze na 2-3mesacne prezitie a to mi staci. Spomienky su vzdy krajsie ako zopar usetrenych papierov a prd z toho.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Frikso napísal:Ja som toho nazoru, ze peniaze sa nemaju setrit, ale zarabat.
Cize na byt, ktory si chcem v buducnosti kupit si nebudem setrit odkladanim z mojho terajsieho prijmu, resp. odlozene peniaze (zatial, pokial som mlady a nemam zavazky) nepouzijem na kupu bytu, ale na rozsirenie mojich doterajsich prijmov, ktore mi na ten byt zarobia skor, ako by som kazdy mesiac odkladal.

No. A teraz je tu problem. Kriza. Ludia sa boja, tak peniaze neminaju, ale odkladaju. Tak do coho investovat? Ktorym smerom rozsirit svoje zarobkove cinnosti, ked ludia vo velkom obmedzuju svoje vydavky na to najnutnejsie? Toto je problem.
Ááá...keynesánec. Peniaze treba točiť čo to dá, pumpovať ich dnu za každú cenu... Preto je kríza :)

Čo sa týka OP: Ak investovať, tak do pozemkov alebo zlata. Ale zlato je menej isté ako pôda. Odkedy prebehla neolitická revolúcia, tak vždy ide o pôdu a pozemky.
Frikso
Darca
Darca

begbeee: Svoj sakarzmus si nechaj na doma k nedelnemu obedu.
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

už keď sa tu preberala tá apokalypsa, tak aha čo som našiel: http://postapo.cz/
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Frikso napísal:xxx
Keynesánsky model hovorí, že peniaze treba míňať za každú cenu, pretože sú motorom ekonomiky - aj za cenu dlhu. Toho sa chytili na západe vo vládach a predstavili nám život na dlh. Dôsledky rozpisovať nemusím.
Frikso
Darca
Darca

No jo. Ale ja som písal niečo iné. Hovoríme predsa o naloženi s peniazmi, ktore sú naše, realne nimi disponujeme, nie o dlhu.
Zároveň som konkrétne reagoval na MEKov zámer v buducnosti kúpiť byt, no zatiaľ naňho nemá. :)
V takom prípade nema zmysel kupovať pôdu. Do pôdy by som investoval, ak by som mal záujem uložiť peniaze dlhodobo. Idealne v lokalitach, kde je predpoklad vyňatia pôdy z pôdneho fondu, premeny na stavebne pozemky. Alebo do nehnuteľnosti a pozemkov v lukrativnych častiach miest.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nikto nevie co naozaj bude o mesiac, o rok, alebo dva.. Moze sa stat skoro cokolvek, ja som ale mierny optimista, urcite sa to casom nejako utrasie, aj ked to bude bolestive.
Podla mna je najlepsie minut peniaze na vlastne byvanie, zveladovanie bytu - domu, zateplovanie, kupu kvalitneho a drahsieho nabytku, lebo to vsetko moze cloveku robit radost mnoho rokov a naviac sa tym zvysuje cena domu-bytu.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Hm, to je logické a aj ja to tak to robím..proste sa snažím žiť život.
Ale nie som optimista ako ty. Všetky moje skúsenosti a vedomosti ma vedú len k jednému záveru. Stojíma na pokraji niečoho veľkého. Nemyslím zrovna my ako konkrétny ľudia alebo občania. Skôr ako civilizácia alebo ľudstvo.
Ako sa cítil riman, ktorý žil v 5. storočí alebo americký farmár v 30. rokoch? Vedel čo treba robiť a kam to smeruje? Cítil tú zmenu?
gogo956
Redeemer
Redeemer

stale sa nieco meni, zivot je neustala zmena, neda sa rigidne ustrnut na jednom mieste. Aj ja sa menim, iny som bol pred rokom, iny pred desiatimi aj pätnastimi. Vitam buducnost, pretoze viem ze pozitivny pristup uz sam o sebe dava bodíky k dobru.. Hlavne neviem preco sa mnohi tu tak trasu, pochybujem ze maju miliony pod paplonom o ktore sa teraz strasne strachuju aby sa im nevyparili. V najhorsom sa moze stat ze vsetcia prideme o cast uspor, ale tak to uz obcas chodi, aspon si viacej budeme cenit ine hodnoty.. napr novu kozenu sedaciu supravu :D :) :wink:
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

http://postapo.cz/nutne-k-preziti/vse-o ... -komunite/

celkom zaujímavý článok toto....
navrhujúci a popisujúci, ako by to mohlo vyzerať v prípade Veľkého prúseru....
gogo956
Redeemer
Redeemer

jednu dobu som dost vazne uvazoval nad kupou garaze len ako investiciu+ moznost ju prenajat a mat z nej hoci iba mali ale prijem.
Lenze velmi rychlo som zistil, ze garaze v BA sa predavaju skoro vyhradne len take o ktore nie je moc zaujem z hladiska polohy a tie ktore maju polohu ok maju inu chybu resp. za nu ziadaju tolko ze z investicneho hladiska by to bol nezmyselny krok.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Oživím túto tému: do akej meny teraz investovať financie, aby som nemal úspory len v EUR? Prípadne nakúpiť radšej zlato? (zlomkové, tehla...?) Držať tie financie v hotovosti alebo na účte?

p.s. kde sa dá zohnať mäkké olovo?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Čo sa týka uchovania hodnoty, tak naozaj neviem čo je lepšie ako zlato. Tam tá hodnota sa v podstate nemení. Ale ako tu písali väčší borci, horšie to môže byt z likviditou, ale tak to už nie je taký problém ako o úspory prísť.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Mám na mysli súčasné "rozhárané" trhy plus uvažujem o zániku Eura ako ho poznáme dnes. Preto chcem mať úspory aj v inej mene.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Krizy koncia vojnou. Ak si niekto myslis, ze tato moralna, hospodarska a financna kriza skonci inak ako vojnou, tak je podla mna az velmi naivny.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dobre tak hypoteticky povedzeme ze chcem kupit fyzicke zlato. Kde sa da kupit? Alebo hocaky iny drahy kov, platina, striebro?
Napísať odpoveď