Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Práve som dopozeral zopár častí detského seriálu Bol raz jeden vynálezca. Vrelo odporúčam na margo tejto témy časť Buffon a dejiny našej planéty. Je to seriál pre deti, takže neočakávať od toho vedecké dielo. Je tam skvelá myšlienka, že viera je viera a veda je veda a môžu existovať vedľa seba, no vierou nie je správne opisovať vedecké poznanie a naopak. Lebo potom budú naozaj planéty visieť na anjelských vlasoch.
Ak obohacuje viera vedu ? Lebo veda vieru dosť značne, toho sme svedkami. Viera na základe poznatkov vedy neustále vyvíja svoje názory, viď. Stoporko žijúci v 21. storočí a Stoporko žijúci v 13. storočí a pod. Môžeme povedať, že veriaci mali vo veľa veciach dlhé stáročia "jasno," až vedecký pokrok rôzne bludy vyvrátil a veriaci zrazu prišli na to, že Biblia je len obrazná - zase pozor na to, stále je dosť veriacich, čo sa radia striktne podľa Biblie.
-
Stoporko
VIP
A prečo by mala viera obohacovať vedu?
Sú také názory, možno si to nemyslíš, ale veľa ľudí áno - hovoria, píšu - viera a vedia spolu nielen koexistujú bez rozporov (čo si osobne teda nemyslím), ale sa aj vzájomne obohacujú. No ty si zjavne nie zástanca tohto, tak si počkám na odpoveď niekoho iného.
Inak tieto bleskové odpovede ma zabíjajú, kedy sa mám ako učiť tú latinčinu ? Boh mi pomáhaj v pondelok na teste. 
Este stale cakas ? na studuj http://www.sophia.sk/
stranka s jednorozcami a obrazkami archanjelov vyzera naozaj zaujimavo, musim uznat.
Od Palesa som asi pred desiatimi rokmi cital jednu knizku a ma celkom prijemne napady,
az na to ze s vedou to vela spolocne nema..
Od Palesa som asi pred desiatimi rokmi cital jednu knizku a ma celkom prijemne napady,
az na to ze s vedou to vela spolocne nema..
Ale no, takto sa nediskutuje, že na, tu máš link a študuj. Buď to opíš vlastnými slovami alebo aspoň vypichni inkriminovanú časť.
-
Stoporko
VIP
Angeológiu mi zbežne vysvetľovala mama - máme tú knihu doma, teraz bola na tej ich škole... v skratke: chlapík vysvetľuje opakujúce sa cykly v dejinách tým, že vtedy "panoval nejaký archanjel." Viac do toho nevidím, takže bližšie nevysvetlím.
Sála z toho silná horúčava pavedy. Bez urážky. 
-
Stoporko
VIP
Hughito - keď si zoberieš psychológiu, tak v porovnaní s napr. biológiou je to tiež "len znôška názorov a paveda." To nevravím o ekonómii, sociálnej práci, pedagogike, sociológii a spol.
Pokiaľ je veda zadefinovaná tak, že "má svoj objekt výskumu, metódy skúmania a zadefinované ciele," tak je možné za vedu označiť aj prípravu cheesburgerov v McDonalde 
Práve som dopozeral v seriáli Bol raz jeden vynálezca diel Darwin a evolúcia. Ešte som nepočul lepšie "rozhrešenie" témy Veda vs. viera: "Biblia bola napísaná pre prostých ľudí, jej jazyk sa nehodí pre vedu." A v dieli o Faradayovi bola zmienka o Mojžišovi a o tom, prečo mali Izraelskí kňazi rúcha lemované zlatom a dotýkali sa im zeme...proste paráda
Taká super motivácia na učenie, že veda má aj svoj praktický význam.
Práve som dopozeral v seriáli Bol raz jeden vynálezca diel Darwin a evolúcia. Ešte som nepočul lepšie "rozhrešenie" témy Veda vs. viera: "Biblia bola napísaná pre prostých ľudí, jej jazyk sa nehodí pre vedu." A v dieli o Faradayovi bola zmienka o Mojžišovi a o tom, prečo mali Izraelskí kňazi rúcha lemované zlatom a dotýkali sa im zeme...proste paráda
Samozrejme, že sociológia či psychológia nepatria do exaktných vied, ale to neznižuje nijak ich vedeckosť. V tomto zmysle o ktorom sa bavíme, tieto vedy pracujú s reálnymi vecami, javmi, o ktorých nepochybujeme. Angelológia už pracuje s akýmisi anjelmi a neviem čím všetkým. Podľa toho čo som narýchlo prebehol, tak ide o akési etapy v dejinách, ktoré v istých vrcholoch produkujú viac "géniov." Dosť ohybná vec aj vzhľadom na to, že história ako taká je najobsažnejší zdroj informácii, takže áno, dá sa v tom hrabať a selektívne čosi vyberať a zaraďovať do predom určených schém.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Efekt motýlích krídel nie je len myšlienková abstrakcia, ale reálny fakt. Nebavme sa tu o ponímaní tohto pojmu ako Jožko z Vyšného Konca. Minimálna anizotropia vesmíru pri jeho vzniku v konečnom dôsledku viedla ku vzniku galaxií. Takže ak Boh akokoľvek, či už nepriamo v minulosti zasiahol do života ľudí, tak tým v časovom odstupe zmenil dostatočne súčasnosť.Stoporko napísal:Hughito - pretože sa práve tým dávnejšie argumentovalo - že prečo sa Boh dnes o svet nestará, prečo je tu hladomor...
Stealth - efekt motýlích krídel je pekná myšlienková abstrakcia nemajúca nič spoločné s realitou. Prdnutie si slona v Južnom Sudáne nespôsobí cyklón Katrina. Ani fakt, či Jožko Mrkvička spraví skúšky na výške neovplyvní to, či Muharat Unguru z Dolnej Zimbabwe bude mať doma PS2 alebo PS3.
-
Stoporko
VIP
Stealth - ešte raz. Efekt motýlích krídel je o tom, že akákoľvek drobná zmena v systéme spôsobí v konečnom dôsledku jeho celkovú zmenu. Je to myšlienková abstrakcia, v ktorú môžeš veriť, no nemôžeš ju brať ako vedecký fakt. Chcel som napísať niečo o termodynamike a entrópii, ale asi by to nemalo zmysel. Ako súvisí Boh s rozpínaním vesmíru, čo je fyzikálny jav? A duplom, ako to súvisí s tým, či zasahoval do chodu vecí na planéte Zem alebo nie?
Odporucam ti s entropiou a termodynamikou a podobnymi kreacionistickymi zvastami nezacinat, pretoze tym by si sa uz uplne v tejto teme potopil. Staci ze si nedokazes dat dohromady 2 a 2 a pochopit, kam tym stealth mieri. 
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Ten vesmír bol len príklad, nemalo to s Bohom nič spoločné, len som vyvracal abstrakciu pojmu "efektu motýľa". Ako píše -=wolf=-, že nech Boh spravil čokoľvek, čo i len lokálne, priamo či nepriamo, s odstupom času to muselo/musí mať globálny vplyv, či Ti to zapadá do predstavy, že Boh nezasahuje, či nezasahuje. To čo chcem povedať snáď nie je také ťažké pochopiť a každý, kto sa snaží na vec pozrieť objektívne a nie tak, aby mu to zapadalo do jeho predstavy to musí uznať ako fakt.
-
Stoporko
VIP
Wolf - asi nechápem, osvieť ma, prosím.
Pojem "efekt motýlích krídel" je nevedecká vec, nemá zmysel ňou argumentovať vedecky, resp. snažiť sa ňou niečo dokázať (akoby som ja chcel existenciou Boha dokazovať úspech Billa Gatesa).
Pojem "efekt motýlích krídel" je nevedecká vec, nemá zmysel ňou argumentovať vedecky, resp. snažiť sa ňou niečo dokázať (akoby som ja chcel existenciou Boha dokazovať úspech Billa Gatesa).
-
javatar
Hardcore addict
entropia a termodynamika su kreacionisticke pojmy?-=wolf=- napísal:Odporucam ti s entropiou a termodynamikou a podobnymi kreacionistickymi zvastami nezacinat
Ktory je v naozaj drtivej vacsine pripadov irrelevantny. Navyse pokojne rusitelny dalsimi "nahodnymi" vplyvmi.S.T.E.A.L.T.H napísal:... že nech Boh spravil čokoľvek, čo i len lokálne, priamo či nepriamo, s odstupom času to muselo/musí mať globálny vplyv...
Neviem ci si postrehol ale iste vyvratenie determinizmu vyplyvajuceho z Newtonovskej fyziky som tu uz postol. Bez pouzitia pojmu Boh.
-
uplink
VIP
Ináč sa čudujem že človek, tak obmedzená bytosť chce pochopiť Stvoritela. Nevieme pochopiť vesmír a jeho nekonečnosť, ani si ju len predstaviť. Nerozumieme ženám a nevieme prečo sa do párku v rožku dáva len jeden a pol čajovej lyžičky horčice. Tak prečo chceme pochopiť Boha?
-
TommyHot
Addict
Najskor by sme mali ziskat dokaz, ze vobec nejaky boh existuje, a az potom ho mozme zacat chapat. Jeden a pol cajovej lyzicky horcice existuje, narozdiel od boha.
-
Stoporko
VIP
Znova - potom by sa nedalo v Boha veriť - mohli by sme o ňom len vedieť/nevedieť (v závislosti na vzdelaní). Tak vieme/nevieme o prírodných zákonoch.