Poraďte - Môžem ísť do kostola v krátkych nohaviciach?
Re: Poraďte - Môžem ísť do kostola v krátkych nohaviciach?
Základom je hlavne ísť oblečený slušne. Pravdupovediac som v krátkych nohaviciach asi ani nikoho nevidela. Možno tak trištvrťové, a aj to boli miništranti, takže v ich prípade to zakrylo to miništrantské oblečenie.
Mňa by zaujímalo, ako je to s riflami?
Kedysi sa hovorilo, že v rifliach sa do kostola nemá chodiť (myslím v nedeľu či sviatok).
Ale napr. aj dnes mali niektoré dievčatá (ženy) rifle a k tomu baleríny/sandále..
Mňa by zaujímalo, ako je to s riflami?
Kedysi sa hovorilo, že v rifliach sa do kostola nemá chodiť (myslím v nedeľu či sviatok).
Ale napr. aj dnes mali niektoré dievčatá (ženy) rifle a k tomu baleríny/sandále..
Rifle ? To sa podla mňa normálne nosí. Aj u nás bývajú v pohode v rifliach. Aj knazi.
vo Vatikane kratke gate nevadia (po kolena alebo dlhsie), tak preco z toho robit take problemy na Slovensku?
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
lumir - lebo sme na Slovensku. Máme o 100% vyššie ceny diskov ako v zahraničí, máme 1:1 kurz dolára s eurom pri všetkých apple produktoch [niekedy 1:1.2 v prospech dolára], máme super vládu s Robkom Fikom na čele. Takže musíme mať dlhé gate v kostole! 
-
BookEditor
Light Professional
Ešte by ma zaujímalo, že keď sa natáča reportáž z kostola alebo sa fotí, musí mať kameraman/fotograf niečo slušné, aj keď je tam možno polhodinu? Toleruje sa, keď má normálne "pracovné" oblečenie?
-
MeanSeriously
Medium Star
to ti teda neviem povedať, čo všetko môže alebo nemôže mať. U nás sú samí páni v oblekoch a panie v šatách. Ináč, oblečenie by ma ani tak neštvalo, skôr to, že kameramani si u nás (východný obrad) bežne prejdú cez cárske dvere, kadiaľ môže len kňaz. A oni sú k oltáru otočení zadnou časťou tela! Mne sa to vidí trocha neslušné a neprofesionálne.
Zuzi, zalezi od kostola/kaplnky. Do UPCka obcas chalani pridu teraz v lete aj v tielkach, rifle tiez problem nie su... Ale za 99% zo zucastnenych su mladi ludia, takze by to ani nikto neriesil 
Ku kameramanov: podla mna by mali mat respekt, aj ked su ateisti... V NR som zazil kameramana v kostole len raz a mal slusne nohavice...
Ku kameramanov: podla mna by mali mat respekt, aj ked su ateisti... V NR som zazil kameramana v kostole len raz a mal slusne nohavice...
no kameramani by urcite mali brat ohlad na to, ze su na mieste kde musia respektovat iste pravidla. je to ich praca a urcite sa im niekedy podaria lepsie fotky aj vdaka tomu, ze nedodrzuju vsetky tie pravidla. ale rozhodne sa mi to nepaci, ked uz ich oblecenie svedci o tom, ze prisli do kostole len kvoli praci a nedbaju na duchovne hodnoty a tradicie.
PS:na jednej svadbe pri mne zaspala kameramanova asi 5 rocna dcera
PS:na jednej svadbe pri mne zaspala kameramanova asi 5 rocna dcera
LOL a to ako majú dolnú časť tela otočiť dopredu ? Toto mi príde teda riadne absurdné.MeanSeriously napísal:to ti teda neviem povedať, čo všetko môže alebo nemôže mať. U nás sú samí páni v oblekoch a panie v šatách. Ináč, oblečenie by ma ani tak neštvalo, skôr to, že kameramani si u nás (východný obrad) bežne prejdú cez cárske dvere, kadiaľ môže len kňaz. A oni sú k oltáru otočení zadnou časťou tela! Mne sa to vidí trocha neslušné a neprofesionálne.
-
MeanSeriously
Medium Star
mysles som to tak, že sú otočení chrbtom k oltáru. A neťahajme sa za slovíčka, doteraz táto diskusia vydržala aj bez toho.
No tak ale keď to kameruje a robí záber spredu, tak ako má byť otočený ? Či má byť otočený predom k oltáru a kameru držať nad hlavou opačným smerom ? 
-
MeanSeriously
Medium Star
nech sa nepostaví pred cárske dvere ale pred vedľajšie. To je zvyčajne ďalej tak o šírku ikony (t.j. 1 - 1.5 m). Tam môže byť otočený aj chrbtom, lebo tam už oltár nezasahuje. (teda zvyčajne. Ale ešte som to nevidel naopak)
Tak podla toho ake ma kameraman oblecenie, ak nema nejake monterky, tak je to asi ok, na Svatbu a podobne sa asi skor hodi oblek, inac v pohode tak ako chodi clovek von.
Volakedy sa to robilo asi inac, ale teraz su podla mna rifle tiez normalne, a na dedine si kludne dam aj kratke gate pod kolena riflove, nebudem sa tam v 30 stupnoch potit.
Volakedy sa to robilo asi inac, ale teraz su podla mna rifle tiez normalne, a na dedine si kludne dam aj kratke gate pod kolena riflove, nebudem sa tam v 30 stupnoch potit.
-
BookEditor
Light Professional
Mierne OT, ale keď sme pri tých kameramanoch, tak môžu ísť do divadla natáčať reportáž v pracovnom, aj keď má väčšina ľudí obleky atď? Asi nie, ale aj tak sa vás spýtam na názory, pretože aby sa prezliekali iba kvôli tejto jednej udalosti, keď za deň sú napr. 3 reportáže... 
-
theBliZZard
Star
Boh nas (vas) predsa miluje vsetkych rovnako nie? Co zalezi na tom, ako chodime obleceny. Alebo sa mylim.. ?
-
Grim
Darca
...áno, ale treba mu prejaviť patričnú úctu...už len za to, že nás miluje...takže na sväté miesta by sa malo chodiť na úrovni...a že to vo Vatikáne tolerujú? Zrejme turizmus, keby buzerovali každého turistu, asi by tam nikto neprišiel...
Akurát ma to napadlo, aj keď sme chodili tento rok po Ríme po rôznych kostoloch a chrámoch, tak vôbec nikto nič neriešil. Akurát v jednom, ale to bolo len taký malý sa muselo byť ticho, tam sa ľudia tak zvláštne modlili, že sa po kolenách hýbali smerom hore po schodoch. Ale v Prahe napr. v katedrále sv. Víta bola raz buzerácia za šiltovku, to hneď pri vchode.
Každopádne, v islamských krajinách sa toto berie určite vážnejšie, tam by ti dali hneď pri vchode nejakú sukňu, keby si mal kraťase.
Každopádne, v islamských krajinách sa toto berie určite vážnejšie, tam by ti dali hneď pri vchode nejakú sukňu, keby si mal kraťase.
-
Grim
Darca
...tak samozrejme, šiltovka sa netoleruje ani v škole (ak má úroveň) alebo na úradoch...možno vám nič nepovedia, ale ten negatívny dojem zostáva...
Tak to je pravda no. Ale tie kraťase určite nie sú problém v týchto turistických kostoloch. Ako to funguje niekde na dedine v nedeľu, to neviem.
V Mostare som sa v mesite vyzut nemusel ani kratky rukav nevadil, ale mozno bola len turisticka...
V Medzugorie ma vsak slovensky knaz zvozil za satku na hlave (nenosim siltovky), ktora nevadila v hlavnom chrane ani moslimom v Mostare ci pravoslavnym v Kosove o rok neskor...
V Medzugorie ma vsak slovensky knaz zvozil za satku na hlave (nenosim siltovky), ktora nevadila v hlavnom chrane ani moslimom v Mostare ci pravoslavnym v Kosove o rok neskor...